Palatul Regal din Bucuresti

Pe Calea Victoriei la numerele 49-53 se gaseste fostul centru al puterii din Regatul Romaniei, Palatul Regal. Este mult mai cunoscut sub denumirea de Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR). Palatul are o istorie foarte interesanta. A pornit de la un nucleu si s-a dezvoltat, a suferit distrugeri, pentru ca apoi sa renasca din propria cenusa.


Casa Golescu sau Palatul Domnesc din Bucuresti

In primele decenii ale secolului al XIX-lea, vechea casa Golescu de pe Podul Mogosoaiei (Calea Victoriei) este transformata in palat domnesc. Aici a locuit si domnitorul Alexandru Ioan Cuza pana in 1866. Casa Golescu se afla cam unde se gaseste astazi aripa Kretzulescu (de sud) a Palatului.


Palatul Regal in vremea Regelui Carol I

Odata cu venirea Principelui Carol de Hohenzollern (viitorul Rege), casa Golescu este extinsa si modernizata, beneficiind de prima instalatie electrica de iluminat. Regele i-a angajat apoi pe celebrii arhitecti Paul Gottereau (Palatul Cotroceni, Palatul CEC) si Karl Liman (Castelul Peles) pentru a extinde si mai mult Palatul. Astfel, la nivelul anului 1906, constructia avea o dispunere spatiala similara cu cea de astazi, in forma de „U”. Pe fatada laturii centrale este adaugata stema Vechiului Regat.


Palatul, dupa incendiul din 1926.

Regele Carol I moare in 1914 si lasa colectia sa de tablouri Coroanei Romaniei. Ii succeda la tron nepotul sau, Regele Ferdinand I. In anul 1926, etajul superior al laturii centrale a Palatului este distrus de un incendiu, ramanand intreaga doar monumentala scara de marmura. Regina Maria, sotia Regelui Ferdinand, coordoneaza lucrarile de refacere si restaurare.


Vechi si nou. Palatul vechi in demolare, Palatul nou in constructie.

Marea schimbare urma sa se produca in vremea Regelui Carol al II-lea. In anii ’30 are loc remodelarea Palatului Regal. Acesta este extins, corpul central este refacut, iar vechea casa Golescu este demolata pentru a se construi aripa Kretzulescu. Noul Palat, construit in stilul specific interbelic, cu fatada sustinuta de coloane si mult simplificata, are si spatii pentru expunerea colectiei de tablouri ale Coroanei.


Noul Palat Regal, in anii ’30.


Monograma Regelui Carol al II-lea, prezenta in portalurile Palatului.

In anii 1938-1940 se incepe construirea aripii Stirbei Voda a Palatului, care va fi si bombardata in aprilie 1944.


Regele Mihai I in Sala Tronului (goala astazi), in anul 1941.

In primul an al Republicii (1948), salile de receptie ale Palatului Regal trec in administrarea Consiliului de Ministri (ulterior Consiliul de Stat). Restul salilor trec in folosinta Ministerului Artei si Informatiilor, cu scopul de a deschide aici un muzeu.
Edificiul este redenumit, succesiv, Palatul Republicii si Palatul Consiliului de Stat.

Galeria nationala este deschisa in anul 1950, iar in anii urmatori, sunt inaugurate si celelalte colectii. Astfel, oamenii muncii aveau acces la cultura, in „fieful monarhiei”.

In palat a fost tinut cateva zile dupa moartea sa Gheorghe Gheorghiu-Dej, astfel incat poporul indurerat sa-si poata lua ramas-bun intr-un ceremonial similar cu cel de la moartea lui Stalin in 1953.


Steagurile RSR si PCR arborate pe fatada Palatului.
In centru, cel mai iubit fiu al poporului.

Palatul a devenit mai apoi o “anticamera” pentru Sala Palatului, unde isi tinea congresele Partidul Comunist Roman.


Palatul Regal (aripa Stirbei Voda) in decembrie 1989.

A fost avariat grav in timpul evenimentelor din decembrie 1989, multe exponate fiind distruse in urma incendiilor. Fatada a fost si ea ciuruita de gloante, iar geamurile sparte, deoarece se credea ca se ascund teroristi in Palat.


Palatul Regal in zilele noastre.

Lucrarile de restaurare au inceput de-abia la finalul anilor ’90, iar din 2000 au fost redeschise pe rand galeriile. Astazi, Palatul Regal este un muzeu exceptional, insa cladirea nu poate fi vizitata integral. Sala Tronului, de exemplu, este inaccesibila publicului larg, dar pentru sume frumusele, se pot organiza nunti acolo (!!). Nici cabinetul Regelui nu poate fi vizitat, iar personalul muzeului este extrem de vigilent cu turistii mult prea curiosi…

 

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

One thought on “Palatul Regal din Bucuresti”

  1. Interesant, ca de obicei! Multumiri!
    O mica precizare; spuneți: „In palat a fost tinut cateva zile dupa moartea sa Gheorghe Gheorghiu-Dej, astfel incat poporul indurerat sa-si poata lua ramas-bun intr-un ceremonial similar cu cel de la moartea lui Stalin in 1953”. Cred că informația mai trebuie verificată. A fost ținut câteva zile, într-adevăr, dar în clădirea Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român (Palatul Ministerului de Interne), „peste piață” de Palatul Regal. Aveam 10 ani, am fost luați de la școală mai mulți copii și duși să facem parte din convoiul „omagial”. Șirul din care făceam parte începea din zona actualului Teatru Național, mergea o vreme pe același trotuar, apoi traversa cam prin dreptul străzii Batiștei, șerpuia spre și pe actuala stradă Dem. I. Dobrescu, intra în clădire pe intrarea principală, trecea prin dreptul catafalcului și, fără să se oprească vreo clipă, ieșea din clădire… nu mai știu pe unde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *