Nomenclatorul Stradal: Partea III

Acest episod este despre Bulevardul Unirii, Bulevardul Nicolae Grigorescu si Aleea Circului.

 • Bulevardul Unirii

…nu exista ca atare in vechiul Bucuresti. Aceasta artera de mare importanta a Capitalei dateaza din anii ’80, din timpul sistematizarii ceausiste. Pe scurt, „geniul din Carpati” a hotarat ca doreste un nou centru civic pentru Bucuresti, la inaltimea noului statut de capitala a unei tari socialiste in plin avant spre comunism.

Privirea i s-a oprit asupra zonei Unirii si cartierelor inconjuratoare. Urmau sa apara aici un Bulevard mare, un Palat al Republicii, o Biblioteca Nationala si o Casa a Pionierilor si Soimilor Patriei. Si multe blocuri. Foarte multe blocuri.

Initial denumit Bulevardul Victoria Socialismului, bulevardul Unirii a fost trasat ignorandu-se axele principale ale orasului si specificul zonei. Practic, s-a creat o cale de acces catre Casa Poporului, pe locul unde odinioara erau case, biserici si alte monumente. Nu a fost vorba de largirea vreunei strazi, ci de o reorganizare din temelii, care a schimbat radical aspectul centrului orasului.

Cunoscut si ca bulevardul cu fantani, bulevardul Unirii a fost proiectat sa fie mai lung si mai lat ca Champs-Elysées-ul parizian. Este bordat de blocuri in stil realist-socialist (cu accente nord-coreene) si constituie un exemplu clasic de bulevard-canion: blocurile merg incontinuu, fara spatii intre ele, accesul in spate facandu-se prin ganguri. Acest model de organizare ferea ochii Tovarasului de ramasitele vechilor cartiere „burgheze”, aflate in plan secund si in degradare.

Bulevardul porneste din Piata Alba Iulia (o piata circulara, monotona, artificial creata) si se sfarseste in Piata Constitutiei (tot artificial creata, neexistand inainte de anii ’80). Lucruri interesante de-a lungul arterei: un mare spatiu viran (aici urma sa se construiasca Casa Pionierilor si Soimilor Patriei), noul sediu al Bibliotecii Nationale (in paragina, neterminat), Tribunalul Capitalei (fostul magazin comunist Junior, care a dat faliment la cativa ani de la inaugurare) si o groaza de fantani, unele din ele functionale.


Bulevardul Unirii (evidentiat cu rosu),
de la Piata Alba Iulia la Parlament.

Per total, bulevardul Unirii este dovada vie a nebuniei unui dictator ce vroia un oras nou, chiar daca asta implica distrugerea totala a vechiului oras si stergerea lui din istorie.

 • Bulevardul Nicolae Grigorescu

Initial era denumit Leontin Salajan, dupa politicianul comunist. Salajan a fost ministru al Constructiilor, seful Marelui Stat Major al Armatei si ministru al Fortelor Armate ale Republicii Populare Romine. Dupa moartea sa in 1966, unul din noile bulevarde din nou-construitele cartiere muncitoresti a primit numele sau. La fel s-a intamplat si cu actuala Piata Titan, denumita Piata Salajan pe atunci.


Generalul Salajan (st.) si Pictorul Grigorescu (dr.)

Evident ca dupa 1989 numele „Salajan” era indezirabil. A fost ales pentru bulevard un nume neutru politic, al marelui pictor Nicolae Grigorescu. Bulevardul, destul de mare ca lungime, are de-a lungul sau Parcul Al. I. Cuza (fost I.O.R.), Parcul Copiilor – Titanii, Policlinica Titan, o biserica, un strand si Piata Titan.

Ca arhitectura, nu impresioneaza prin nimic, intrucat arhitectura utilitara este omniprezenta. Este una din principalele artere ale cartierului Balta Alba – Titan.

 • Aleea Circului
Si ea a fost creata in timpul comunismului. Odinioara, pe terenul viran din vecinatatea Soselei Stefan cel Mare se afla asa-zisa groapa a lui Max Tonola, proprietarul unei fabrici de caramida. Groapa se formase de-a lungul anilor, datorita exploatarilor din zona, unde se gasea o cariera de pietris si nisip.


Circul din Piata Universitatii, in perioada interbelica.

Noua putere comunista instalata in Romania a decis mutarea Circului din Piata Universitatii, unde se aflase pana atunci. Pentru aceasta, fosta groapa a fost astupata, terenul a fost nivelat, s-a construit o noua cladire si s-au amenajat o Alee si un Parc. In prezent, parcul Circului este revendicat.

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

13 thoughts on “Nomenclatorul Stradal: Partea III”

 1. Salut!Interesanta descriere. Recent m-am contrazis cu cineva pe tema lungimii si latimii bulevardului Unirii. Stii cumva cat masoara in lugime?…Sau in latime?

 2. bulevardul are 3000 metri din bvd libertatii(incluzand parcarea constitutiei, si 90 m intre blocuri)pe wikipedia apar cifre aiurea cu privire la lungimile bld din bucuresti si din intreaga lume. PAREREA mea e ca ceausescu a distrus zona unirii, dealul arsenalului(…). Insa nu putem nega ca actualmente zona este semi-ultracentrala, ofera multe locuinte spatioase, panorame frumoase(chiar si cele cu vedere n spate), si desi multi critica acest blvd, 90% ar vrea probabil sa stea aici. FELICITARI PT ARTICOL 😀

 3. @ ZEIN – multumesc pentru lamuriri!
  Tin de asemenea sa te contrazic – eu nu as vrea sa stau pe bd. Unirii. Zona era ultra-centrala si inainte de demolari. Ceausescu a distrus chiar nucleul orasului.

  Panoramele cu vedere in spate numai frumoase nu sunt: strazi infundate si multe imobile in paragina.

 4. Multumim pentru acesta readucere in memorie a imaginilor dinainte de anii ‘960. Circul vechi din locul unde apoi s-a construit Intercontinentalul si Teatrul National l-am vizitat cu parintii, copil fiind, Aveau si o menajerie care pe noi copii si adolescenti fiind ne impresiona foarte mult. Dadea spectacole circul Krateil(?) cu mari demonstratii hipice. Multumesc inca o data si va doresc reusite in toate proiectele voastre, Ileana

 5. In primul rand, nu pot sa spun cat de bucuroasa sunt ca v-am gasit site-ul. este in prezent cam singurul pe care il citesc cu indarjire si foarte mult interes. Mi se pare exceptionale articolele tale si chiar daca uneori imi este foarte ciuda (de cum a fost si cum este Bucurestiul), imi face bine sa stiu.
  Intr-un al doilea rand, scriu acum in legatura cu circul… mai precis, in legatura cu parcul lui (pe care am aflat de-abia acum vreo cativa ani ca se cheama Tonola (si nu stiam de unde si de ce – multumesc pentru lamurire)). Eu am copilarit intr-unul din blocurile construite prin anii ’60 de pe marginea lui, si tin minte ca pe atunci eram destul de intrigata de cum s-a format el (mult timp mi-am imaginat o geneza cumva organica, in genul cararilor care sunt facute de animale, care trec mult printr-o zona, urmand acelasi drum). In fine. (Abia acum aflu ca a fost facut (si el!) in perioada comunista…) Tin minte ca am intrebat-o pe mama la un moment dat cum de a aparut parcul asta acolo, si mi-a zis ca a fost mai demult (eu imi imaginam genul de demult din basme…) o groapa de gunoi (din nou, acum aflu ca nu era gunoi…), pe care au astupat-o la un moment dat niste oameni sa curete locul. Si mi-a mai zis ca atunci cand era ea mica trecea trenul pe undeva prin apropiere (la un moment dat inca se mai vedeau sinele intersectand strada judetului si pierzandu-se in intrarea in parc). Mai am totusi o nelamurire, care e legata de lac. Scrie (pe multe placute, unele deja in paragina) ca are izvoare naturale. Tata mi-a spus la un moment dat ca ar fi in legatura cu mai multe lacuri din Bucuresti (printre care si tei si herastrau (sper sa nu ma insel, dar nu mi-e foarte clar…)). Era lac acolo si inainte sa construiasca parcul?…

  Multumesc (din nou) pentru ceea ce faceti voi aici, si-mi cer scuze pentru multele paranteze si in general pentru modul meu haotic de a-mi asterne ideile…

 6. @ Adavar – multumim mult pentru cuvintele frumoase si te invitam sa citesti si articolele mai recente, intre timp au devenit mai complexe 🙂

  In ce priveste lacul respectiv, nu credem ca te putem ajuta, intrucat lacurile chiar nu constituie un subiect de interes pentru noi pe moment. O sa intrebam, totusi, si revenim aici cu un raspuns, daca va fi cazul.

 7. Casa Pionierilor si Soimilor Patriei urma sa fie construita pe locul Esplanda? pe bing maps se vad fundatiile acetei constructii si amprenta pe sol pare colosala.Exista render-uri cu aceasta Casa a Pionierilor? ms anticipat.

 8. @ ZEIN – Nu pe locul Esplanada, ci pe locul vechilor Dudesti, al cartierului evreiesc.

  Render-uri? Lol! Pe vremea lui Ceausescu? As banui ca exista o colectie de schite cu toate cladirile noului Centru Civic, dar este inaccesibila publicului larg.

 9. M-am exprimat gresit :)).Totusi sunt vizibile niste fundatii imense( am masurat fatada la 300 m) nu ai idee ce urma a fi construit acolo? De asemenea ar fi “interesant” sa vedem o viziune a lui Ceausescu asupra Bucurestiului , cu noul centru civic si alte zone ce urmau a fi sistematizate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *