Omagiu fierbinte la aniversare

Astazi, la toate posturile de stiri, cea mai mare tampenie: “daca ar fi trait, Nicolae Ceausescu ar fi implinit 90 de ani”. Pentru cei ce nu stiu, ‘nea Nicu mai mult de 2 ani nu mai traia, era bolnav.
La ceas “aniversar”, sa trecem in revista faptele fostului inculpat din decembrie 1989.


Pionierii care “multumeau din inima Partidului”.

“Omagiu fierbinte din partea intregului popor iubitului si stimatului tovaras Nicolae Ceausescu, secretarul general al PCR, presedintele RSR, la implinirea a X ani de viata si a Y ani de activitate revolutionara in slujba clasei muncitoare, intru dezvoltarea multilaterala a tarii.”

Cam asa sunau urarile an de an pe 26 ianuarie, care se transformase in sarbatoare nationala. Nici Regii Romaniei nu-si serbau ziua de nastere!


Unul din tablourile celebre cu cei doi. De ziua lui
Ceausescu, chiar si Stefan cel Mare si Sfant iesea din pictura
sa ciocneasca o cupa de sampanie cu Geniul.

Pentru o mai buna edificare, va invit sa cititi articolul din EVZ, este foarte interesant, despre Nicu si Lenuta, pe vremea cand erau tineri si ilegalisti. Recent, Arhivele Nationale au dat publicitatii dosarele de cadre (mapele profesionale, in termeni moderni) ale “geniului Carpatilor” si “savantei de renume mondial”. Veti afla multe lucruri inedite, inclusiv ca Leana era “testilista”, iar pe tatal lui “Niculaie” il chema “Alecxandru” (conform celor scrise chiar de dictator).


Ultima hora populara in Piata Palatului (Revolutiei de azi),
1 Decembrie 1989

Sa recapitulam, asadar, ce a facut Ceausescu pentru tara asta (selectii):

– a instaurat un climat de teroare prin care Securitatea era omniprezenta;
– a demolat o cincime din Bucurestiul vechi (suprafata de marimea Venetiei) pentru a face loc proiectelor sale aberante. Biserici, cartiere istorice, monumente – rase;
– a “sistematizat” satele, stramutand taranii si distrugand spiritul rural autentic;
– a dat un decret prin care avorturile erau interzise, nenumarate femei murind pe mesele din bucatarie facand chiuretaje;
– a instaurat un regim de dictatura comunista dinastica, in care familia lui detinea toate parghiile puterii;
– a platit integral datoria externa a Romaniei, insa cu pretul infometarii populatiei si rationalizarii a tot ce putea fi rationalizat. Toata lumea stie ca atunci cand ai o mica datorie, creditorii sunt interesati de tine permanent.
– a refuzat reformarea Partidului in conditiile in care perestroika lui Gorbaciov din anii ’80 era aplicata peste tot in lagarul socialist;

Acestea sunt doar cateva din maretele lucruri petrecute in “Epoca de Aur”. Desigur, au existat cei din jurul lui, care au contribuit la crearea cultului personalitatii. Asa a ajuns el sa se creada CEL MAI, comparabil cu domnitorii celebri si cu mintile luminate.

Fiind interesat de Bucurestiul vechi, o sa va prezint cateva poze din timpul disparitiei cartierului Uranus (amplasamentul Casei Poporului). Pozele provin dintr-un set al Dlui Dan Vartanian, set pe care va invit sa-l explorati. Bucurestiul e singurul oras din Europa care a suferit mai multe distrugeri provocate intentionat decat in timp de razboi si cutremure!

Pe amplasamentul Pietei Constitutiei de azi, Biserica Alba-Postavari se pregateste sa dispara, asa cum au facut-o si frumoasele case din jurul ei.

Bucurestiul nou nu se putea construi decat peste cel vechi, asadar toata istoria trebuia stearsa, pentru a o lua de la zero. Imagine de pe amplasamentul actual al Casei Poporului.

Victoria socialismului asupra Bucurestiului istoric: un imobil modernist din anii ’30 urmeaza sa fie distrus, in timp ce in spate se ridica mandru un bloc muncitoresc. Zona strazii Antim Ivireanul. Aici se ridica in prezent blocurile ce bordeaza Piata Constitutiei.

Nu pretind ca ceea ce am scris sa fie o analiza politica, este doar punctul meu de vedere vis-a-vis de faptul ca si astazi, la “mormantul” lui Ceausescu s-au strans nostalgici ai comunismului. Deh, atunci ti se zicea ce sa faci. Acum, trebuie sa fii “baiat destept” sa te descurci, iar clasa muncitoare nu a fost niciodata desteapta. Si nici pasaport nu avea.

Noul Bucuresti al lui Ceausescu: blocuri, blocuri, Casa Poporului, blocuri, blocuri. Fara istorie, fara urme. In imagine, noul aspect al Soselei Pantelimon, in zona cunoscuta azi drept Piata Delfinului.

A, si sa nu aud ca “Ceausescu a facut metroul si blocuri pentru oameni, nu aveam inflatie si somaj, etc”. Planuri pentru metrou existau din anii ’20, si s-ar fi realizat si fara comunisti la putere, iar blocurile impersonale si incomode erau pretextul sistemului de a supraveghea populatia. Neimprastiati la case individuale, oamenii puteau fi urmariti excelent. Blocuri decente se puteau construi si intr-un regim diferit de comunism. Iar inflatia si somajul sunt caracteristici ale economiei de piata capitaliste, nu a celei socialiste centralizate.
Cam atat cu ocazia acestei zile “festive”. Sanatate maxima, tovarasi si tovarase!

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

10 thoughts on “Omagiu fierbinte la aniversare”

 1. greşeşti, lui Ceaşcă nu i se spunea niciodată vârsta la gazetă. în rest, e adevărat.
  numai că toate mizeriile astea le-a făcut Ceaşcă în spiritul ideologiei naţionalist-comuniste şi cu binecuvântarea partidului şi a securităţii, care la noi au fost mai tâmpite ca oriunde în ţările socialiste.

 2. @ radu gonciar: am niste “almanahe” scinteia unde clar zice cati ani facea. si nu numai acolo spuneau. in cazul ilustrei sale sotii, lucrurile stateau altfel si nu se stia excat cand era nascuta.

 3. Ii dorim sanatate si multa voie buna in continuare, sa ne revedem cu bine si la urmatoarea aniversare!!

 4. Gonciare,
  Esti tinerel tata !
  Mereu s-a spus de varsta lui Nicolae Ceausescu, se stia cu precizie ca era nascut in 1918 si i se sarbatorea ca atare varsta reala, comunicata deci la gazeta.
  Ea isi ascundea varsta
  La inceput, cand inca nu aveau gargauni la cap, erau publicatii , mai ales calendare unde figura 1916 anul ei de nastere, disparand mai apoi orice consemnare.
  Ti-o zice unul de 61 ani.
  O zi buna

  PS Nu are rost sa spun cat de mult urasc comunistii care mi-au tinut tatal in puscarii pana in 1964 !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *