Biserica Enei, prima victima

Cu toate subiectele religioase din ultimele zile, m-am decis sa incep un mini-serial despre bisericile demolate sau mutate in timpul regimului Ceausescu. Pentru a iubi o biserica, nu trebuie sa fii religios neaparat. Poate iti place pictura, poate iti place arhitectura, sau poate istoria. Oricum ar fi, bisericile sunt cele mai bune pastratoare a istoriei locului, gasindu-se printre cele mai vechi cladiri.
Astazi, povestea tragica a unei bisericute, demolata din pura rautate.
Biserica Enei.

Asa cum se stie, cutremurul din 4 martie 1977 a provocat pagube imense in Capitala si in intreaga tara. Cu toata tragedia, comunistii nu au rezistat sa nu foloseasca fenomenul in favoarea lor. Iubitul (pe atunci) tovaras Nicolae Ceausescu a vazut in molozul vechilor cladiri scopul sau in viata, acela de a oferi Romaniei o noua capitala, in stil realist-socialist, in care tot ce nu fusese cladit de regim trebuia sa dispara sau sa fie ascuns…

Biserica Enei, prima victima, se gasea vis-a-vis de Teatrul National, in zona Pietei Universitatii. Avea hramul Sfantului Nicolae si fusese construita mai intai din lemn in anul 1611 de catre o anume Iana, sotie de targovet.
In jurul bisericii se formeaza asa-numita mahala a Bisericii Ianii. Lacasul de cult este rezidit din piatra si caramida de catre jupaneasa Safta, cumnata Doamnei Marica, sotia lui Constantin Brancoveanu, in anii 1720-1724.


Anii ’20: Maidanul Primariei si Biserca Ienei, vecini.

La inceputul de secol XX, biserica se gasea vis-a-vis de Maidanul Primariei, un teren neconstruit pe care se antrenau jandarmii (locatia actualului TNB). Strada adiacenta se numea, evident, “Biserica Enei”.

In anii ’30, in urma modernizarii bulevardului Bratianu (actual Balcescu), biserica Enei este incadrata de doua imobile in stil modernist, mai important fiind imobilul cunoscut mai apoi sub denumirea de “Dunarea”.


Anul 1956: Blocul “Dunarea” si Biserica Enei, pace aparenta.
(foto: Alex Galmeanu)

Dupa venirea comunistilor la putere, strada Biserica Enei a devenit strada Arhitecturii, intrucat noul regim era ateu.


Biserica Enei in anii ’60, la fel de trainica.
(foto de aici)


La o diferenta de numai 5 ani, aproximativ aceeasi perspectiva.
Biserica este neatinsa.
Pozele sunt facute din Hotelul Intercontinental.

Drama bisericii Enei a inceput dupa cutremurul din ’77. Blocul “Dunarea” a cazut, alaturi de multe alte cladiri-simbol. Cu toate acestea, lacasul de cult de langa a ramas neafectat, in picioare.


Blocul “Dunarea” curatat de moloz, gata de demolare.
Biserica, fara sa stie, urma si ea.
(foto: Dan Vartanian)

Total nesatisfacut ca blocul n-a cazut peste biserica, Ceausescu insusi a decis demolarea ei, folosindu-se de subterfugii. Anumite surse sustin ca Biserica Ortodoxa Romana trimisese o cerere la Directia Patrimoniului Istoric in care sustinea ca biserica Enei ar trebui declasata, ceea ce ar fi usurat demolarea.


Diverse etape ale demolarii bisericii Enei.
Stanga jos: Blocul “Dunarea” imediat dupa cutremur.
Pozele color apartin Dlui. Andrei Pandele.

S-a inceput cu curatarea molozului de la blocul “Dunarea”, din care ramasese doar scheletul. Apoi, in luna mai 1977, s-a inceput demolarea efectiva a bisericii. Turla a cazut dupa mai multe incercari. Intai, au incercat sa o sectioneze cu un cablu tras de 2 excavatoare. N-a mers. Au adus 2 transportoare cu senile de la armata si in cele din urma turla a fost sectionata dupa caderea serii. Cladirile dimprejur, in special Facultatea de Arhitectura, au fost zguduite de molozul cazut. Au fost distrusi si pereti cu picturi murale nepretuite, iar clopotul s-a crapat in cadere.


Locul fostei biserici in prezent, curatat complet de istorie.

Pe locul liber s-a construit mai apoi noul bloc “Dunarea”, mult mai mare si mai urat decat cel original. Actualul bloc se intinde de-a lungul unei mari portiuni din strada Biserica Enei (intre timp a revenit la denumirea initiala), inclusiv pe locul fostei Bai Centrale, demolata si ea dupa cutremurul din ’77.

Dl. Alex Galmeanu a postat pe blogul dansului o comparatie foarte interesanta intre 2 poze facute din acelasi unghi, la 52 de ani distanta. Din comparatie se poate constata ca intrarea in actualul bloc “Dunarea” este exact pe locul unde se gasea altarul… ce ironie.
Clopotul bisericii Enei a fost salvat si se afla astazi expus in curtea bisericii Stavropoleos, de pe strada omonima, in spatele Palatului Postelor (Muzeul National de Istorie).

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

11 thoughts on “Biserica Enei, prima victima”

  1. “Din comparatie se poate constata ca intrarea in actualul bloc “Dunarea” este exact pe locul unde se gasea altarul… ce ironie.”

    Nu e ironie (conform DEX) e coincidenta :D. Tot coincidenta e ca acum la parterul blocului sunt un casino, un bar de tarfe si niste pirati cu CD-uri.

  2. Biserica se numeaa “Ienei” nu a “Enei”. Numele vine de la IANA precupeata cea care a ctitorit prima biserica pe acel loc. Biserica era din lemn. Apoi SAFTA si PANA NEGOESCU, boieri, au ctitorit biserica care a fost demolata de comunisti dupa cutremurul din ’77 desi nu patise nimic. Ctitorii isi dorm somnul de veci la cimitirul Bellu intr-un mormant aproape nevazut aflat in capatul alei scriitorilor mergand spre Bellu militar. Nimeni nu e curios sa vada de unde vine numele si se perpetueaza o mare greseala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *