Nomenclatorul Stradal: Partea VI

Deoarece rezultatele celui mai recent poll au clasat interesul cititorilor pentru Bucurestiul vechi pe primul loc, dragi cititori, va servesc inca o portie de Nomenclator Stradal.
Vom vorbi in cele ce urmeaza despre Piata Lahovari, Bulevardul Ion Mihalache si Strada Dem. I. Dobrescu.

Piata Alexandru Lahovari (Lahovary) se situeaza foarte aproape de mult mai aglomerata Piata Romana si ca multe alte obiective din Capitala, a suferit multe schimbari de nume de-a lungul timpurilor.


Piata Lahovari pe la 1900.

Alexandru Lahovari (1841-1897) a fost Ministru al Afacerilor Straine al Regatului Romaniei in timpul Regelui Carol I. Datorita activitatii diplomatice in beneficiul Tarii, piata de unde incepe Calea Dorobantilor a primit numele sau. Tot acolo a fost amplasata si o statuie a omului politic. Statuia, elementul central al pietei, este cunoscuta prin faptul ca Dl. Lahovari arata cu degetul spre ceva.

Fireste, numele Lahovari nu putea ramane pe placute dupa 1947, asa ca a fost inlocuit cu cel al unui politician sovietic. Noua Piata Kuibisev reflecta din plin prietenia romano-sovietica din anii ’50. Pentru cei interesati, Valerian Vladimirovici Kuibisev a fost un secretar al CC al PCUS in anii de inceput ai URSS. Dupa moartea lui Lenin (1924), Kuibisev a inceput sa se gudure pe langa noul sau stapan, Stalin. A fost inmormantat cu onoruri in 1935.


Kuibisev (st.) si Gagarin (dr.), doi sovietici care au avut piata pe la noi.
Bine, al doilea doar a “inspirat” denumirea.

Destalinizarea de la finele anilor ’50 si inceputul anilor ’60 aduce cu sine un nou val de redenumiri. Kuibisev este dat uitarii si locul devine cunoscut drept Piata Cosmonautilor. Romania comunista nu avea o industrie aero-spatiala, dar celebra astfel zborul in spatiu al astronautului sovietic Iuri Gagarin (1961). Chiar ma gandeam cum ar fi aratat piata cu o statuie a unui cosmonaut in centru. Funky, presupun.


Piata Lahovari in zilele noastre.

In fine, cea mai recenta schimbare de nume a intervenit dupa 1989, cand piata a primit numele initial. Dl. Lahovari este din nou stapan pe situatie, numai ca piata domniei sale este un fel de parcare. Bine ati venit in parcarea Lahovari.

Bulevardul Ion Mihalache incepe din Piata Victoriei si este destul de anost in ce priveste obiectivele remarcabile.


Spitalul Filantropia.

Chiar si asa, prima institutie pe care o observam aici este Spitalul Filantropia. Nu intamplator l-am mentionat, intrucat acest spital a dat primul nume bulevardului. Soseaua Filantropiei era cocheta, cu vile si case frumoase. In anii ’30, a fost construita si cladirea ce adaposteste azi Spitalul Sfanta Maria.


Bd. 1 Mai in plina sistematizare, anii ’70 (foto Dan Vartanian).
Vechea Hala a pietei exista si azi (foto medalion).

Denumirea “elevata” nu a fost pe placul nou-venitilor comunisti, asa ca soseaua Filantropiei a devenit Bulevardul 1 Mai. 1 Mai, desi o sarbatoare originara din America, a fost adoptata de comunisti ca “Ziua Oamenilor Muncii”. Motiv de parada, defilari pe stadioane si mai ales, gratare!
In anii Epocii de Aur, Ceusescu a dispus sistematizarea bulevardului. Vechile case au disparut in majoritatea lor, insa unul din elementele interesante a ramas in picioare. Ma refer la vechea Piata, cu Hala cea mica, pe colt.


Marele om de stat Ion Mihalache in anii interbelici (st.)
si la inchisoarea Ramnicu Sarat (dr.)

Numele 1 Mai a fost considerat prea legat de vechiul regim, asa ca dupa 1989, bulevardul a fost redenumit Ion Mihalache.
Dl. Mihalache (1882-1963) a fost taranist, adjunct al lui Iuliu Maniu. A fost Ministrul Agriculturii si Domeniilor in majoritatea perioadei Regentei (1928-1930). Ulterior, a fost mutat la Ministerul de Interne (1930-1933).
In al II-lea Razboi Mondial, a luptat pentru eliberarea Basarabiei, insa apartenenta sa la unul din partidele istorice (PNT) a dus la arestarea sa in inscenarea de la Tamadau, in 1947. A fost inchis la Ramnicu Sarat, in inchisoarea cu regim de exterminare fizica a detinutilor.
In concluzie, era si normal sa avem un bulevard cu numele lui, macar la nivel de reparatie morala.

Strada Dem. I. Dobrescu si-a schimbat denumirea de foarte multe ori. Face legatura intre Piata Revolutiei si Bulevardul Nicolae Balcescu.


Fundatia Regala (actuala BCU “Carol I”) – fatada dinspre str. Vienei,
vazuta dintr-o straduta ce azi nu mai exista.


Strada Vienei, Fundatia Regala, la inceput de secol XX.


Sediul UAR (Casa Paucescu) din str. Dem. I. Dobrescu,
intersectie cu str. Boteanu.

Dupa deschiderea legatiei Austro-Ungare pe vechea strada a Vamii, aceasta se transforma in Strada Vienei inca dinainte de 1918. Legatia austro-ungara fusese organizata in vechea Casa Paucescu, despre care am vorbit deja.


Vedere de pe Palatul Regal inspre strada Wilson
(anii ’20 ai secolului trecut). Cladirea din dreapta a fost
demolata in 1939, cand s-a sistematizat Piata Palatului Regal.

Dupa Marea Unire din 1918 cand si Transilvania a devenit parte a Regatului Romaniei, strada a primit numele Presedintelui american Woodrow Wilson. Denumirea s-a mentinut de-a lungul perioadei interbelice. In anii ’30, in capatul dinspre bd. Bratianu (actual Balcescu), s-a construit imobilul Wilson – Creditul Agricol, avariat mai apoi in cutremurul din 4 martie 1977.


Blocul Wilson (st.), la intersectia cu actualul bd. Balcescu.


Presedintele Woodrow Wilson (st.) si tov. Serghei Kirov (dr.).

Cum Uniunea Sovietica era marea prietena a Republicii Populare Romine, strada Wilson a fost transformata in strada Kirov. Serghei Kirov a fost un bolsevic care s-a facut remarcat in primii ani ai URSS, dupa ce luptase in Revolutia Socialista din Octombrie 1917 si in razboiul civil ce a urmat. A fost ucis in anii ’30 din ordinul lui Stalin, in cadrul “marilor epurari” ce aveau ca scop eliminarea “vechii garzi”.

Un nume ceva mai autohton a capatat aceasta strada dupa destalinizare. La inceputul anilor ’60, denumirea ei s-a schimbat in strada Onesti, denumire pe care a avut-o pana in 1989. Culmea, orasul Onesti s-a numit in perioada regimului comunist orasul Gheorghe Gheorghiu-Dej.


Strada Dem I. Dobrescu in dreptul BCU “Carol I”.

In fine, redenumirea de dupa 1989, Dem I. Dobrescu, s-a facut pentru a-l cinsti pe fostul Primar al Capitalei (1929-1934). Pe numele sau complet Demetru Ion Dobrescu (1869-1948), acesta a pavat majoritatea strazilor, a extins reteaua electrica si de utilitati a orasului, a autorizat construirea primelor imobile moderniste, a largit si “indreptat” Calea Victoriei, a restructurat intersectii (cea mai importanta lucrare a fost la Piata Universitatii) si a curatat si delimitat Lacul Baneasa.
Nu, aceste informatii nu fac parte din campania electorala, dar daca astazi am avea asa un primar, altfel ar sta lucrurile. Pana atunci, noi cu cine votam?

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

4 thoughts on “Nomenclatorul Stradal: Partea VI”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *