Duminica Orbului reloaded


de aici.

Recent, s-au implinit 18 ani de la Duminica Orbului.
Ziua de 20 mai 1990 a ramas in istorie sub acest nume. Pentru cine nu stie ce s-a intamplat atunci, pe scurt: Frontul Salvarii Nationale (FSN), care dupa evenimentele din decembrie 1989 promisese ca e doar organ provizoriu si ca nu se va transforma in partid politic, s-a transformat in partid politic. –>

Condus cu stralucire de ilustrul tovaras Iliescu Ion, FSN a participat la primele alegeri libere din Romania, dupa 50 de ani. Alegeri “libere”. FSN avea monopol peste tot: radio, TV, presa scrisa. Asadar, candidatul la Presedinitie, Iliescu, a avut un avantaj net fatza de candidatii partidelor istorice recent reactivate atunci: Ion Ratiu (PNTCD) (Dl. Ratiu candida cu girul marelui om politic Corneliu Coposu) si Radu Campeanu (PNL).

Dupa o dezbatere “pe programe” intre candidati la TVR, moderata de Razvan Theodorescu (fost Ministru al Culturii, actual membru PSD), lumea a mers la urne si – surpriza! a castigat Iliescu. A castigat in Duminica Orbului.

Prezenta la urne a fost covarsitoare, de peste 86% din totalul populatiei cu drept de vot. Rezultatele au fost graitoare:

Ion Iliescu (FSN) 85,07%
Radu Campeanu (PNL) 10,64%
Ion Ratiu (PNTCD) 4,29%

Am ramas si eu cu o amintire frumoasa de pe vremea aia. O sacosa electorala. Inca intreaga. Facand ordine prin niste vechituri, am dat peste ea. Asa artefact valoros merita sa fie scos iar la lumina zilei, asa ca trandafirul albastru rulz again. Ulterior, trandafirul original s-a impartit, un pui de-al lui a ajuns la PD (actualmente PD-L), alti 3 pui la PSD (fost PDSR, fost FDSN, fost FSN)…

Ca tot vorbesc de PD, un amic care a fost la Galati a fotografiat un vechi panou care dateaza de la inceputurile PD, imediat dupa desprinderea de FSN, insa pe atunci isi afisa originile, sa stie lumea despre ce e vorba.

Astept cu nerabdare alegerile de anul aceste si pe cele de la anul. Vor fi destui orbi si acum, negresit.

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

4 thoughts on “Duminica Orbului reloaded”

  1. Cei 85.07% acum se plang de situatia proasta din tara iar restul de 14.93% au murit de atunci pentru ca au trait in vremurile bune ale PNT si PNL.

    Ehee… as vrea sa ma duc la fiecare idiot care a votat Iliescu(posibil sa fie si ai mei in oala asta) si sa le spun ca ar trebui sa le fie rusine pentru ce au facut.

  2. Radule, e usor sa generalizezi si mai ales sa cataloghezi in conditiile in care tu erai cel mult in scutece pe vremea aia si e logic ca n-ai habar ce inseamna sa te trezesti dintr-o data liber, dupa dupa 50 de ani de comunism. Eu unul eram in armata, atat in decembrie ’89 cat si in mai ’90, si nu mi-e rusine ca l-am votat pe Iliescu, in conditiile in care nu prea patrundeau cine stie ce informatii in unitatea in care eram. Aveam un televizor la care n-am reusit sa vedem ca lumea nici macar Campionatul Mondial de Fotbal, daramite emisiunile electorale. In conditiile-astea, cand am ajuns la urne am intrebat si noi, ca orice roman turmentat de libertatea proaspat cucerita: “Noi cu cine votam, dom’ plutonier?” “Cum ma cu cine, cu Iliescu!”. Votat, intors la viata cazona si descoperit cateva luni mai tarziu, in libertate, cine era de fapt conu’ Ilici.
    Mai rusine mi-e ca l-am votat pe Iliescu in 2000, cand s-a luptat cu Vagin Tudor in turul 2 si chiar n-aveam alta solutie. Da’ nu cred ca stii nici de alegerile alea, erai prea mic si atunci.

  3. Da stimabile, eram in scutece, aveam 2 ani. Dar l-ati vazut pe Iliescu la televizor la Revolutie dand acest faimos discurs http://youtube.com/watch?v=kVeSld8QEiI, mineriada din ianuarie ’90 si nu cred ca timp de 50 de ani nu s-a stiut nimic despre partidele istorice sau activitatea lui Ilici din CC. Nu ma intereseaza scuzele voastre oricat de “mucos” as fi pentru ca se stiau aceste chestiuni, macar in parte. Si daca ati facut-o, recunoasteti-va greseala si nu va mai plangeti atata de “situatia nasoala din Romania” ca voi, nu eu si altii de varsta mea i-ati dat tara pe mana timp de 6 ani si din cauza voastra avem noi de suferit acum.

  4. ai dreptate. acuma mi-am dat seama. duminică e iarăşi Duminica Orbului! coincidenţă?…
    diferenţa faţă de orbul din Evanghelie e că sărmanul om s-a vindecat, în timp ce votanţii lui Ilici, ca să-l completez pe tizul meu, sunt şi acum victimele insolaţiilor pe care le-au produs răsăriturile bruşte ale astrului zilei în momentele apariţiei celui mai iubit fesenist al poporului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *