Statuia Regelui Carol I

De cateva zile incoace, avem inalta onoare sa admiram in Piata Revolutiei o statuie noua. Mai bine zis, macheta in marime naturala a unei viitoare posibile statui.
Pe langa monumentele deja prezente in Piata, mentionate in „Ofensiva statuilor indezirabile”, se pare ca se va adauga si aceasta.

Este vorba de o statuie ecvestra a primului Rege al Romaniei, Carol I. Initiativa de a o reface, dealtfel foarte laudabila, a luat o intorsatura cel putin ciudata odata cu punerea in aplicare a ideii. Urmeaza un parcurs al drumului statuii regale, de la inceputuri pana in prezent. –>

Anul 1939 a fost unul special din punct de vedere festiv pentru Regatul Romaniei. Regele Carol al II-lea, mare amator de fast si pompa, a decis sa ridice o statuie a predecesorului sau chiar vis-a-vis de Palatul Regal. Zis si facut.

Sarcina de a realiza statuia a fost pusa in mainile marelui sculptor si artist croat Ivan Mestrovic (foto sus), foarte apreciat pentru lucrarile sale de o calitate exceptionala. La 10 Mai 1939, Ziua Nationala pe atunci, a fost inaugurata statuia ecvestra a Regelui Carol I in prezenta Regelui Carol al II-lea si a Marelui Voevod Mihai (viitorul Rege). Intamplarea face ca se implineau si 100 de ani de la nasterea lui Carol I.

Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen i-a succedat lui Cuza la Tronul Principatelor Unite, iar din 1881, a fost Rege al Romaniei. A civilizat si modernizat Romania, pana atunci un mare sat balcanic, cu obiceiuri atat de pitoresti precum spaga, furtul, inselaciunea si mizeria.
Spiritul german al lui Carol a impus ordine, disciplina si strictete.
Cladiri precum Palatul Justitiei, Palatul CEC, Palatul Adunarii Deputatilor (Palatul Patriarhiei), Palatul Postelor (Muzeul de Istorie), s.a.m.d., au fost ridicate din initiativa sa.
Este in general privit ca unul dintre cei mai vizionari lideri pe care i-a avut vreodata Romania.
In timpul lui, a fost extins Portul Constanta, s-a construit Podul de la Cernavoda, s-au construit cai ferate, s-a introdus electricitatea, intr-un cuvant, tara s-a tranformat complet. Dintr-o zona subordonata Imperiului Otoman, Romania a ajuns un stat independent si respectat la nivelul anului 1914, cand Regele Carol I a murit.

In emisiunea speciala de timbre din 1939, era prezentata schita statuii ce urma a fi amplasata in Piata Palatului Regal. Statuia a fost inspirata cel mai probabil de un tablou infatisandu-l pe Carol I in Razboiul de Independenta (1877-1878).

Statuia a fost inaugurata cu mare fast. In colajul de mai sus, in sensul acelor de ceasornic: statuia de-abia montata pe soclu si noul Palat Regal, statuia si hotelul Athenee Palace (actual Hilton), statuia si Fundatia Universitara „Carol I” (actuala BCU „Carol I”), statuia si Banca Natiunei, cladire disparuta la sistematizarea din 1940 a Pietei Palatului Regal. Pe locul ei se gaseste azi Tzeapa lui Ghildus.

De-a lungul scurtei sale istorii, statuia a asistat la evenimente importante din istoria tarii, dupa cum se poate vedea si din colajul de mai sus. In ordinea numerelor:
1 – Anul 1940: defilare a Camasilor Verzi cu ocazia proclamarii Statului National-Legionar;
2 – 10 Mai in perioada antonesciana: femeile legionare defileaza prin fatza Regelui Mihai I, a Reginei-Mama Elena si a Maresalului Antonescu, Conducatorul Statului;
3 – Un alt 10 Mai, mai apropiat de razboi: tancurile defileaza prin fatza Palatului Regal;
4 – Hotelul Athenee Palace dupa bombardamentele din august 1944. Aripa Stirbei-Voda a Palatului Regal, inca neterminata pe atunci, a fost si ea avariata.

In noaptea de 30 spre 31 decembrie 1947, imediat dupa ce Regele Mihai a semnat abdicarea fortata si Romania a devenit Republica Populara, comunistii au dat jos de pe soclu statuia.
Aceasta a fost topita, iar din bronzul ei, a fost turnata statuia lui Lenin din fatza Casei Presei (fosta Casa a Scinteii) cativa ani mai tarziu.

Comunistii nu au prevazut ca dl. Mestrovic va da in judecata Statul Roman pentru daunele provocate operei sale de arta. Asadar, in anii ’50, Guvernul Republicii Populare Romine a platit bani grei despagubire sculptorului croat.

Dupa anul 2000, a reaparut ideea refacerii statuii. La inceput, s-a mers pe ideea cumpararii drepturilor de autor de la familia Mestrovic. Familia detine inca macheta statuii originale a lui Carol I. Au aparut apoi controverse asupra locatiei. Pe motivul supraaglomerarii Pietei Revolutiei, s-a dorit amplasarea statuii la Piata Victoriei (in fatza Muzeului Antipa), sau in curtea Palatului Regal. Pana la urma, Ministerul Culturii si Primaria au zis ca fac fiecare cate o statuie a lui Carol. Primaria – pe amplasamentul initial, adica in fatza Fundatiei Regale, iar Ministerul – la Piata Victoriei. Ce lideri destepti avem!

Drepturile de autor costau insa cateva milioane bune de euro si familia Mestrovic nu lasa din pret. Asadar, a fost ales sculptorul roman Florin Codre, a carui misiune este sa incerce o reprezentare cat de cat similara cu a lui Mestrovic a Regelui.

Macheta a fost montata in Piata pentru a vedea cum se incadreaza in spatiu si pentru a testa reactia oamenilor. Am alaturat si un timbru din vremea Regelui Mihai, cu aproximativ aceeasi perspectiva. Statuii actuale parca ii lipseste ceva. Nu are prestanta.

Daca cei cativa oameni cu care am vorbit erau incantati de statuie, statuia in sine nu e foarte impresionanta. Bine, poate ca mai trebuie finisata pe ici-colo. Iata, asadar, observatiile preliminare. Ma ajuta in acest sens o comparatie intre anii 1939 si 2008.

Statuia lui Mestrovic era mai zvelta, mai bine definita, mai bine proportionata. Cea a lui Codre e cam ciudata. Unu la mana, coada calului sta intr-o pozitie anormala, la fel si mantia Regelui. Apoi, lumea se mai plange de dimensiunea exagerata a „pepenilor” care atarna sub cal. In fine, per total, ansamblul nu da ideea de monumentalitate.Asta e, cand „liderii” nostri se zgarcesc si se cearta. In loc sa cumpere odata drepturile de autor si sa refaca statuia exact ca in 1939, au preferat sa-i paseze treaba unui roman, care, la urma urmei, a livrat o statuie romaneasca!

„Consultarea” bucurestenilor cu privire la oportunitatea amplasarii statuii din bronz, la toamna, este o noutate. Oare de ce in cazul Tzepei lui Ghildus nu am fost consultati? Nu merita si ilustrul domn designer (nu arhitect, nu sculptor) Ghildus un feed-back?

Dealtfel, contactat pentru a spune ce parere are ca o sa fie demolata „opera” lui pentru a face loc Regelui, dl. Ghildus s-a intrebat ce legatura are Carol I cu Revolutia si a zis ca nu comenteaza actiunile unor „tampiti”. Poate vroia dansul sa realizeze statuia!

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

33 thoughts on “Statuia Regelui Carol I”

 1. Vezi că la imaginea nr 2, nu cred că e vorba de vreun 10 mai, pentru că în imagine sunt Cetăţuile Legionare. În fruntea coloanei de Cămăşi Verzi este succesoarea Nicoletei Nicolescu, i-am uitat numele acum. Imaginea am văzut-o şi pe miscarea.net. Deci e tot o manifesaţie legionară. Eu cred că aici e vorba de 6 octombrie 1940, mai ales că sensul de mers era spre Piaţa Mare, unde a avut loc depunerea jurământului.

 2. Da, cred ca asa e, mersi de observatie. Totusi, eu ma bazam pe faptul ca in poza 2 sunt scosi si soldatii in Piata, iar asta se intampla la zile oficiale.

  In poza 1, tot cu legionari, armata nu apare. E destul de derutant 🙂

 3. Da, in sfarsit se face ceva. Imi vine sa plang totusi ca diferentele sunt in rau si nu in bine. Oare nu avem sculptori valorosi ? Daca se alegea un sculptor roman nu trebuia sa fie o copie, ci sa fie amprenta lui personala, dar statuia sa dea cel putin la fel de bine ca si prima. Totusi locul ar trebui cinstit prin replica exacta a statuii Mestrovici, si eventual Primăria sa faca schimb de locuri cu Ministerul, pentru ca va fi aiurea sa vedem apoi statuia Mestrovici in alta parte. Deci in Piata Victoriei ar fi fost buna o statuie a lui Carol I dar diferita. Poate nu ecvestra, poate in alta pozitie, nu stiu…

 4. Bai eu n-am nicio treaba nici cu Carolache nici cu ghilda sculptorilor dar mai am cat de cat simt estetic si observatiile mele sunt urmatoarele:

  1. Capul calului e minuscul in comparatie cu corpul!

  2. Coada are o pozitie total nefireasca in conditiile in care se presupune ca se efectueaza cel mult trap iar in Piata Revolutiei nu bate vantul atat de tare

  3. Cu toata mostenirea istorica, mi se pare o locatie nefericita, in conditiile in care toate parcarile alea subterane sunt inca in stadiul de proiect.

  Asa am grait.

 5. @ Madalin: ajunge si o statuia a Regelui, numai sa arate bine. statuia lui codre e “facuta sa fie umila”, cum imi zicea un amic deunazi.

  @ macabroo: sa o luam sistematic:
  1. Cica va fi corectata eroarea cand se va turna in bronz statuia.

  2. Coada e clar in pozitie de “nevoia nr. 2”. Iti dai seama ce perspectiva de la balconul BCU :)) Statuia originala avea coada ok.

  3. Parcarea subterana nu ar fi in fatza BCU, ci in fatza restaurantului “Cina”. oricum se vorbeste si de un pasaj care sa inceapa inainte de Hilton si sa iasa inspre Hotelul Continental. piata palatului ar deveni pietonala. PROIECT.

 6. It was a good idea to restore the statue of Carol I, but the new one is a pure plagiarism.Compare the new equestrian statue with the old Mestrovici’s monument and the original plaster kept in Zagreb! The Copyright law forbids not only illegal copies but as well plagiarizing. It is like Mestrovic after plastic surgery ! Why they simply did not commission from the Romanian sculptor a new equestrian statue – according to his vision, not as they said ” Bucharest City Hall assigned the project to the sculptor Florin Codre, who is going to design an original statue of Carol inspired by Meštrović’s model”? The “inspiration ” is copying in a weird way the original, killing the style of Mestrovic and just using his name .The next thing the Mayor of Bucharest can do is to commission someone to ” reshape in a modern style” the Statue of Liberty or Michelangelo’s David – it should be even easier because these two artists have lost the copyright …
  My comment is not against the idea of having the statue of Regele Carol I. But the proper thing was to restore the real monument and one day Bucharest to get a new cast of statue of Ferdinand , destroyed also in 1948, even better and bigger statue of Mestrovici, who besides was a close friend of Carol II.The work of Florin Codre disgraces the art taste of Romanians. It is a shame if an individual plagiarizes, but when the State does it is a shock. How can the Government expect the ordinary Romanian citizens to obey the laws? Now the citizens of Bucharest got a fake monument with ” glittering make up “, instead of something of a real historical and artistic value. Instead of stressing the symbol- to restore what the Communists destroyed and melted to use for a statue of Lenin ! Now at Piaţa Revoluţiei one sees the quasi-statue of the movie director Codre who is know only for sculpted Avram Iancu in Targu Mures in 1978 again ” renewing” other people’s art rather than creating his own.
  I thought that Romania became a real democratic country , since it’s a member of the EU and NATO. One of the aspects of the democracy is respect for the law. So I simply wonder why it was necessary to make a forgery and a plagiarism instead of creating something new or restoring the old statue from the 3 meters perfectly preserved original plaster ? And if some new equestrian statue was to be commissioned why such a “sculptor ” was chosen instead of some illustrious Romanian name? Do you think that Codre is the best Romanian sculptor ?
  I don’t think too much of an artist who will at age of 65 rather copy and imitate another artist than to make his own piece of art.
  I am not a blood relative of Ivan Mestrovic , not even Croatian. I am of a Bulgarian-German descent , professor of Classical languages, specialized in Roman Law and World Heritage. My husband is Prof. Dr. Matthew Mestrovic , the son of Ivan Mestrovic. Matthew spent all his life in the U.S. since his father run away from Yugoslavia because of the Communist. He holds a Ph.D. from Columbia University in Modern European History . He was a Contributing Editor of ”TIME” magazine and for decades university professor of Modern European history. He was the president of the Croatian National congress, a deputy in the Croatian Parliament , member of Croatia’s delegation to the Council of Europe and the Interparliamentary Union and Croatian ambassador in Bulgaria . So he doesn’t lack the level for proper communication with the Romanian state . But…
  We got a letter from the Ministry of Culture, from Secretary of State Virgil Stefan Nitulescu in August 2006 and in July 2006 from Andrew Popper, Master of HM King Michael’s Household, Elisabeth Palace. We immediately responded and since then we never heard from the Ministry of Culture. So we though that the Romanian Government for some reason gave up the project… until now when we saw this plagiarism. We were never contacted by the Mayor of Bucharest .
  The plasters of Carol and Ferdinand in excellent shape are still kept in the Zagreb Gliptoteka. The copyright belongs still to us , the Mestrovic heirs . There was even a Romanian state delegation to Zagreb and they saw the original two equestrian status.
  Two years ago in connection with this project my husband phoned several times Mrs. Carmen Iliescu , the Second Secretary and Head of Consular Department of the Embassy of Romania in the Republic of Croatia asking to meet the Romanian Ambassador in Zagreb , but never received even an acknowledgment nor , according to the diplomatic protocol and bon ton, was contacted back by H.E. Oana-Cristina Popa , which was all the more surprising, since the Romanian ambassador in Croatia studied at Notre Dame , Indiana, where Ivan Mestrovic was sculptor in residence during the last years of his life, and H.E. Popa is surely familiar with Mestrovic’s art which is prominently displayed at Notre Dame, Chicago and elsewhere in the US . We forwarded a long time ago to the Romanian embassy in Zagreb the relevant documents for the models of the kings Carol and Ferdinand , in spite of their passive attitude and strange disinterest . . .
  It was not important for Mestrovic his destroyed statue to be recast.
  But I thought it was important for the Romanian people to see that the democratic Romanian state is restoring the values lost under the Communism …
  These days I read all sort of wrong information, not to use stronger words , in the Romanian papers… But I don’t want to impose on you . If you want to get more information on the subject feel free to contact me .
  Thank you for time spent reading my message.

  My kind regards, Prof. Rumiana Mestrovic

 7. I will quote a response to Florin Codre :

  Dear Mr. Codre,
  I am sorry that you reacted in the way you did without explaining your motivation or trying to establish a civilized dialogue, which I would have done if I knew your email address. Since you obviously have my email address I am surprised that you are sending me only an impersonal message and photos .
  Anyway, thank you for the pictures of you art. Unfortunately I can’t open the attached documents.
  I hope you know English well enough to understand my point of view in connection with your statue of HM Carol I , which is “inspired” or “modeled ” after my late father-in-law Ivan Mestrovic. My subjective and professional opinion is that we are facing a plagiarism , which violates the Copyright Law and the collegiality among artists .
  Besides , especially now, when I saw quite a number of your sculptures , I am absolutely convinced that you and Mestrovic are very different in your artistic expression , conceptions and style. So even if it was not the legal problem of violating the copyright (by redoing or changing an original work of another artist without his consent or the consent of his heirs as copyright holders) , you , dear Mr. Codre, were not the best choice for reconstructing the original Mestrovic’s monument of HM Carol I of 1939 , since you aesthetical expression and style is completely different .You were much better off to create a totally new statue of HM Carol I , in harmony with your artistic inspiration and synchronized with your time, taste and tradition of sculpting .
  I am not going to discuss the political issues involved , because it is not my business. I am underlining the fact that I am a strong supporter of the idea of erecting monuments to HM Carol I , to HM Ferdinand and other great figures from the Romanian history whom the Communist tried to delete from the peoples memory and hearts .
  I am not discussing also the subject whether I like or dislike your art . This is irrelevant for the issue we discuss. All the more ,
  I am sure you know the Latin expression “De gustibus et coloribus non est desputandum” …
  Even if the Mayor of Bucharest had commissioned the “remake” of Mestrovic’s statue to Mark di Suvero, Robert Indiana, Ion Irimescu, Arnaldo Pomodoro or Vezhdi Rashidov (I admire them all ) still I would have not taken it as a good choice or adequate solution, for the same reasons , for which I am opposed to your reconstruction of HM Carol I or what ever you call it.
  I hope that my attached letter , addressed to some Romanian intellectuals will be useful for you in a deeper reflection .

  Sincerely, Prof. Rumiana Mestrovic
  rumi@net.hr

 8. Fantastic ! Si autoritatile romane proclamau cum ca nu s-au inteles cu mostenitorii Mestrovici din cauze ce tin de ei, nu de romani ! Doamna Rumiana spune ca ministerul nici macar nu s-a mai obosit sa-i contacteze, dupa un prim raspuns pozitiv al Mestrovicilor… incredibil !

 9. Raiden, dar tu de unde ai informatia cum ca statuia originala a fost topita si din bronzul ei s-a facut cea a lui Lenin de la Casa Scanteii ??? Si daca e adevarat, atunci de ce aiuritii de la minister au cautat cu detectorul de metale statuia un an de zile ???

 10. @ Madalin: Informatia a fost foarte vehiculata in presa cand s-a demarat proiectul refacerii statuii. Nu am inceput eu vreo ancheta personala sau ceva de gen.

  Cei din Minister tergiversau cumpararea drepturilor de autor de la fam. Mestrovic. Comunistii nu ingropau statui, le dadeau jos si le topeau, in general. Simplu.

 11. Bun, deci e clar> avem una bucata macheta 1:1 a statuii originale, la Zagreb. Apoi, avem una bucata statuie Lenin la Mogosoaia, facuta din bronzul statuii originale. Cum procedam ? :))
  Raspunsul logic nu ar fi sa se retopeasca Lenin si sa se toarne la loc Carol, dupa macheta ! Ar fi o reparatie morala si o dovada de revenire la normalitate.
  Am cerut asta si in mesajul catre Primarie (s-a deschis linkul unde poti trimite opinia vis-a-vis de proiect). Haideti sa raspandim ideea, vorbiti prietenilor de asta, trimiteti pe messenger invitatia sa acceseze http://www1.pmb.ro/pmb/proiect%20Carol%20I/proiect_Carol%20_I.htm si sa-si trimita parerea.

  P.S. E cea mai buna solutie redeschiderea negocierilor cu mostenitorii Mestrovic, mai ales acum cand ei ar putea obtine oricum banii de copyright, daca dau in judecata Primaria sau pe Codre pentru plagiere (dupa cum reiese din mesajul de mai sus).

 12. Dear Resistance , if you have doubts who is lying , I could send you the proofs , if I knew your email address.
  The Romanian officials are inventing false information. Let them prove theirs claims and slanders even with documents. It is a lie that the heirs were offered 4 million Euro for the copyright , which one turned down and for this reason they “had to make a statue after Mestrovic instead of reconstruction or the original statue destroyed in 1948 .It is a lie that “Mestrovici was compensated for the destroyed statues of Carol I and Ferdinand by order of the Tribunal in the Hague “.Can you imagine that the communist regime that melted Mestrovici statues to make Lenin would have paid money to the sculptor , although that is the law, but do you think that they cared for the legal obligations towards the artist? RM

 13. ” To the attn. of Mrs. Alexandra Olivotto , Chief department Culture , Cotidianul. Monday, May 12, 2008
  Dear Mrs. Olivotto,
  Thank you for the prompt reaction to my email and your article Carol I, acuzat de plagiat of 08 Mai 2008
  I understand that for the media is not an easy job to present everybody’s point of a view . My husband had even deeper sympathy for the difficulties you face in your daily work since he was your colleague ( he was a Contributing Editor of ”TIME” magazine in the USA ).
  I am standing behind all written in my previous letter to you . Nobody can claim that there were any negotiation with the heirs that jointly hold the copyright of all Mestrovici art till 2032…Since we received only one letter from the Ministry of Culture from Secretary of State Virgil Stefan Nitulescu in August 2006 to which we immediately responded and since then we never heard from the Ministry of Culture. Nobody ever contacted us later from the Romanian Embassy here or from the Romanian Ministry of Culture – no phone calls, no faxes, no emails , nothing ! So we concluded that a Romanian sculptor will create a totally new equestrian statue. If you are interested I can fax you the single letter that we ever got from Mr.Nitulescu .
  The approx. 3 m. high plasters of HM Carol I and HM Ferdinand ( even higher and more expressive) are still kept in the Zagreb Gliptoteka in perfect shape . The delegation of the Romanian Ministry of culture came to see them in 2005 and nobody from the heirs was even invited to be present at this vent according to the protocol and the bon ton … We were never contacted by the Mayor of Bucharest who commissioned the statue to Mr. Codre . We do not insist of restoring the destroyed Mestrovic statues, but we do not agree his art to be plagiarized, deformed or abused . Let Mr. Codre make a dozen of Carol I statues ( as the one just unveiled in Calarasi) if he wants and desires , but let it be clear that his creations have nothing to do with Ivan Mestrovic. I am attaching Florin Codre’s impersonal email addressed to me (10/05/08) and my answer , which will give more information and clear the subject even more.
  My best regards , Rumiana Mestrovic

  Dear Mrs. Olivotto,
  Thank you again for your article Carol I, acuzat de plagiat of 08 Mai 2008
  http://www.cotidianul.ro/carol_i_acuzat_de_plagiat-45386.html .
  Meanwhile we managed to translate into English the article and the readers comments . Now it is clearer to us what was stated in the text.
  There are a number of claims that are not true , even some are slanders . We are using our right to react and we hope that you will publish our response in your paper, as is the practice in any civilized society.
  What bothers us the most is that the names of the Romanian Kings Carol I and Ferdinand and the one of Ivan Mestrovic are the real victims of somebody’s lies and manipulations. By this point we don’t know who is to be blamed …
  Let Mr. Mihai Oroveanu who came to Zagreb in 2006 prove his claims with documents or any other proofs ! Let Mr. Oroveanu explain why hi or any body from the delegation did not do anything to see or talk or communicate in any way at least with Prof. Dr. Matthew Mestrovic, the only Ivan Mestrovic’s heir who was in Zagreb during the visit of Mr. Oroveanu ? Isn’t it absurd if really Mr. Oroveanu wanted something to be achieved ? At this point Mr. Oroveanu and the Romanian MCC had the official information from the Ivan Mestrovic Foundation ( Mestrovic Museums) who are the four Mestrovic heirs, that they jointly hold the copyright , while the original plasters of the two equestrian statues of HM Carol I and HM Ferdinand kept in Gliptoteka are private property ( one of Matthew , one of Stjepan Mestrovic ) . The Mestrovic heirs heard about this visit much late and from unofficial source negotiations. Why the Romanian side is excusing them self with the Croatian state officials if the statues in question are not state property nor the copyright belong to the Croatian state?
  How can anyone claim that “the Mestrovic family would have asked for 4 million Euros author’s rights” or that “the cost is no object… the difficulties came from one (sic) of the four heirs who does not wish to part with the copyright” and “that the Romanian state did everything to purchase the copyright”… Mr. Oroveanu went as far as saying that the Croatian government offered to pay the copyright to the Mestrovic family for the cast to be made and sent to Bucharest. This way he is accusing the Croatian government of playing unfair or double game. Mr. Oroveanu actually is accusing the Croatian Ministry of Culture for giving wrong information to the Romanian side or hiding from the heirs the negotiations that have been held behind the back of Mestrovic’s heirs ? Where are the proofs ? Let Mr. Oroveanu or Mr. Virgil Stefan Nitulescu or any Romanian official show to us or to you papers on which are based all these invented claims. It is an attempt to manipulate the Romanian society by the allegation that we , the heirs or one of us, caused the collapse of the project and that the Croatian or Romanian officials made any specific proposal to the heirs !
  There is an awful lot of confusion based on false statements It’s a shame and someone is just washing off his hands…
  Our point is that we do not imposes the restoring of the destroyed Mestrovic statues, but it is unacceptable his art to be plagiarized, deformed or abused . Let the abstractionist Mr. Codre make a dozen of Carol I statues, if he wants and if the Romanian officials are eager to pay him from the taxpayer pockets , but let it be clear that his creations have nothing to do with the figurative sculptor Ivan Mestrovic. It is ridiculous that Mr. Florin defends himself from the accusations of plagiarism by stating that all the equestrian statues in the world look similar and that’s why they can all be proclaimed a plagiarism…Sapienti sat ! Let him consult any lawyer specialized in copyright .
  We hope that the most important is that the truth will come out and that the democratic Romanian state will give back to your people the real values and perspectives , lost under the Communism . The history and the culture of one nation , of one state define the future prosperity and we are deeply convinced that the Romanian people will succeed in this.
  Sincerely ,
  Matthew Mestrovic
  Rumiana Mestrovic

  Addendum :

  Dear Mrs. Olivotto,
  We just realized that some of the claims were made not by Mr. Oroveanu , but by the Minister of Culture Adrian Iorgulescu , which even aggravates the situation. So let Minister Iorgulescu give any proof for his claims that there were specific negotiation with the heirs and that we were offered 4 million Euro or any amount of money . Let the honorable Minister Iorgulescu prove to Cotidianul that the Croatian Ministry of Culture offered to pay us for our copyright etc. Besides if the statues of HM Carol I and HM Ferdinand are private property ( not state property) and the copyright belongs to us , not to the State, why Minister Iorgulescu was in contact only with Croatian State officials ignoring totally the Mestrovic heirs?
  Sincerely,
  Matthew Mestrovic
  Rumiana Mestrovic
  P.S. Exact chronology :
  -20 April 2006 Foundation director informs MCC who exactly are the four heirs, incl. their addresses.
  -June 2006 MCC delegation in Zagreb , nobody informed or invited the heirs.
  -20 July 2006, letter from Andrew Popper, Master of HM King Michael’s Household, Elisabeth Palace.To reerect the two statues.
  -11 August 2006 , letter from Secretary of State Virgil Stefan Nitulescu , MCC. To reerect the two statues.
  -21 August 2006* , answer to Andrew Popper, some further contacts till Oct.2006
  -21 August 2006*, answer to Secretary of State Virgil Stefan Nitulescu , MCC.Never responded letter.
  -11 Oct. 2006 first and last contact with the Romanian Embassy in Zagreb, H.E. Oana Popa
  -nothing….untill 03 May 2008 when we were informed by you that a statue of/after Mestrovic was unveiled in Bucharest.
  * forwarded to the embassy “

 14. Mrs. and Mr. Mestrovic,

  Congratulations for all your messages and afforts to show the real truth. Please do not stop here, contact more newspapers and even TV stations from Romania, we need a real campaign, because only if the public will be well informed, the authorities will have to do something ! We the Romanians want both these statues to be again where they were in the past. It’s our right to recover the lost values destroyed by the communists (also morally speaking). So please help us and keep on with your campaign to unveal the truth.

 15. Una peste alta, la Calarasi exista deja, de zilele trecute, statuia lui Carol I. Problema este ca statuia de la Calarasi este EXACT ACEEASI cu macheta pusa in Piata Palatului (completata cu scarile si fraul care lipsesc machetei de la Bucuresti). O puteti vedea aici: http://www.familiaregala.ro/upload/p020201Y8_La%20Calarasi%20a%20fost%20dezvelita%20statuia%20Regelui%20Carol%201.jpg.
  Problema deci, devine foarte grava: Statuia din Bucuresti nu are ce cauta, daca aceasta este macheta ei ! Oare dl. Florin Codre ne crede atata de tampiti incat isi imagineaza ca poate impanzi tara cu aceeasi statuie replicata de mai multe ori ?
  Pana acum mai era cum mai era, dar daca macheta din Piata Palatului este a unei statui deja dezvelite la Calarasi, ESTE ABSURD SA SE MAI FACA SI IN BUCURESTI ! Trebuie sa luam atitudine ! Cineva isi bate joc aici de bucuresteni. Ori Codre, ori Primaria …

 16. The important issues that I want to share with you are the following :

  1.We consider the work of Mr. Codre a plagiarism of Mestrovici’s monument of HM Carol I since any remodeling or reshaping of a sculpture without the permission of the copyright holder is a violation of the law. The copyright for all of Ivan Mestrovic’s sculptures belongs to us, his 4 heirs till 2032, according the Copyright Law .We were never asked by the Bucharest City Hall to grant such a permission .Therefore any action taken in connection with the equestrian statues of the Romanian monarchs destroyed by the communists in 1948 is illegal , if it is taken without the written authorization of the four heirs , who jointly hold the copyright (irrespectively of the ownership of a particular sculpture) . This can be confirmed by any lawyer specialized in copyright law. You can draw a conclusion also by comparing the attached photos of the old monument and Codre’s version.

  2. Even if we ignore the legal side of the problem , the sculptor F. Codre , who is an abstractionist, is the least appropriate artist to make a statue after Mestrovici’s original because Mestrovici was a figurative artist . You can see that by comparing the art of Codre ( see the next e-mail concerning Codre) and a selection of Mestrovic art sent in a separate e-mail. Codre should have made something responding to his style, because the statue of HM Carol I he made looks like Mestrovici after a plastic surgery operation.

  3.The Romanian MCC officials must have given to the media a lot of misinterpretations, wrong information and false claims , not to say lies and slanders ( because I do not believe that the journalists have invented them) .

  – It is not true that for 2 years negotiations went on with us.There were no negotiations since negotiations mean a process and there was only single contact with us.

  The exact chronology supported by documents is :

  -30 March 2006 , before we were contacted in any way, false and suggestive information appeared in the media (see for example http://www.timpul.md/Rubric.asp?idIssue=284&idRubric=4394 ). It is a slander that Mestrovici’s heirs would ask 3 million Euro for the copyright of a small plaster or model ( 50 cm ) of HM Carol I . The first lie is that we ever asked for any amount of money – we never did ! We also were never offered any money from any Romanian or Croatian Ministry of Culture official or any other state official! The plasters or models of HM Carol I and HM Ferdinand that are our private property are approx. 3 meters high , not 50 cm. ( one is property of my husband Matthew Mestrovic and one of his nephew.The statue, are in the Gliptoteka which mixed up their titles) .

  -20 April 2006, the Mestrovic Foundation (Mestrovic Museums) director officially informed in writing the Romanian MCC who exactly are the four Mestrovici’s heirs, incl. their addresses.

  – June 2006, MCC delegation came to see the original plasters of the two equestrian statues of HM Carol I and HM Ferdinand kept in Gliptoteka ( The Glyptotheque of the Croatian Academy of Sciences and Arts) in Zagreb . Nobody informed or invited the heirs on that occasion. Let MCC explain why nobody tried to see , talk or communicate at least with Prof. Dr. Matthew Mestrovic, Ivan Mestrovic’s heir who lives in Zagreb ( besides residing in New York ) and who was in Zagreb during the visit of MCC delegation? Isn’t it absurd if MCC really wanted something to be achieved ? At this point the Romanian MCC had the official information who are the four Mestrovic heirs, that jointly hold the copyright . The Mestrovic heirs heard about this visit much later from an unofficial source . Why the Romanian officials are excusing themselves with some alleged negotiations with the Croatian Ministry of Culture since the statues in question are not state property nor does the copyright belong to the Croatian state?

  -20 July 2006,a letter to Matthew Mestrovic ( also perhaps identical letters to the other three heirs ) from Andrew Popper, Master of HM King Michael’s Household, Elisabeth Palace , expressing the intension to re-erect the two statues- of HM Carol I and HM Ferdinand .

  -11 August 2006 , letter to Matthew Mestrovic ( identical letters were sent to the other three heirs) from Secretary of State Virgil Stefan Nitulescu(MCC), expressing the intension to re-erect the two statues- of HM Carol I and HM Ferdinand .

  -21 August 2006* , answer to Andrew Popper by Matthew Mestrovic approving and strongly supporting the project and asking for the specific conditions, arrangements , technicalities etc. Some further contacts till Oct.2006 without specific success or final conclusion .

  * forwarded to the Romanian embassy in Zagreb

  -21 August 2006*, answer to Secretary of State Virgil Stefan Nitulescu , MCC, by Matthew Mestrovic greatly approving , strongly supporting the project and asking for the specific conditions, arrangements , technicalities etc. We never got any response to this letter.

  * forwarded to the Romanian embassy in Zagreb

  -11 Oct. 2006 , by e- mail first and only contact coming from H.E. Oana Popa (Ambassador, Romanian Embassy in Zagreb) .

  -nothing…so we concluded that MCC gave up the project and decided that a Romanian sculptor would make modern statues of HM Carol I and HM Ferdinand…until 03 May 2008 when we were informed, again in unofficial way by some Romanian friends, about Codre’s plagiarism – the statue of HM Carol after/inspired by Mestrovic ( unveiled in Bucharest) .We still don’t know what will happen with the monument of HM Ferdinand. Perhaps F. Codre will make another plagiarism after/inspired by Mestrovic?

  – It is not true what ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu said “that the Romanian state did everything to purchase the copyright” etc*.

  The Romanian state never offered us( nor did we ever ask ) the alleged 4 million EURO or any other amount of money for the copyright, just for the model of the statue of HM Carol I from the Croatian Ministry of Culture or by the Romanian MCC .

  *www.cotidianul.ro/carol_i_acuzat_de_plagiat-45386.html )

  This way the Romanian officials are accusing the Croatian government of playing unfair or a double game. The Croatian Ministry of Culture actually is accused for giving wrong information to the Romanian side or hiding from the heirs the negotiations that have been held behind the back of Mestrovic’s heirs . Where are the proofs ? Let Mr. Oroveanu , Mr. Virgil Stefan Nitulescu or any Romanian official show to us or to you the documents on which are based all these invented claims. It is an attempt to manipulate Romanian society by the allegation that we , the heirs or one of us, caused the collapse of the project !

  It is not true that by decision of the Tribunal in the Hague Ivan Mestrovic was paid by the Romanian state damages for his statues of HM Carol I and HM Ferdinand , that were destroyed in 1948 by the Communists ( we read this false claim in numerous Romanian sources ) .

  Let MCC or any Romanian officials prove this false claim with some documents or at least let them say when such a monetary compensation was executed. It is only true that by law such damages had to be covered , but who can imagine that during the Communist Regime such a measure could have been undertaken, while Ivan Mestrovic was still alive ( he died in 1962). Since the democratic changes occurred in Romania nobody of the four Mestrovici heirs sought such a compensation in any court of law , even though it was a legal right .

  I am the daughter-in-law of Ivan Mestrovic . I am of a Bulgarian-German descent , professor of Classical languages, specialized in Roman Law and World Heritage. My husband is Prof. Dr. Matthew Mestrovic , the son of Ivan Mestrovic. Matthew spent most of his life in the U.S. since his father left Yugoslavia because of the Communist regime. He holds a Ph.D. from Columbia University in Modern European History . He was a Contributing Editor of ”TIME” magazine and for decades university professor of Modern European history in the US. He was the president of the Croatian National Congress, a deputy in the Croatian Parliament , member of Croatia’s delegation to the Council of Europe and the Interparliamentary Union and Croatian ambassador in Bulgaria . So he doesn’t lack the level for proper communication or negotiations with the Romanian state . But …

  There is an awful lot of confusion based on false statements . It’s a shame and someone is just washing his hands…

  Our point is that we do not insist on restoring the destroyed Mestrovic statues, but it is unacceptable that his art be plagiarized, deformed or abused . Let the abstractionist Mr. Codre make a dozen Carol I statues, if he wants and if the Romanian officials are eager to pay him from the taxpayer pockets , but let it be clear that his creations have nothing to do with the figurative sculptor Ivan Mestrovic. It is ridiculous that Mr. Florin defends himself from the accusations of plagiarism by stating that all the equestrian statues in the world look similar and that consequently they can all be proclaimed plagiarisms *…Sapienti sat ! Let him consult any lawyer specialized in copyright .

  *www.cotidianul.ro/carol_i_acuzat_de_plagiat-45386.html …

  We hope that the most important is that the truth come out and that the democratic Romanian state give back to your people the real values and perspectives , lost under Communism . The history and the culture of a nation , of a state , define their future and prosperity .We are deeply convinced that the Romanian people will succeed in this.

  Sincerely ,

  Prof. Rumiana Mestrovic

 17. Statuia a fost demontata si mutata din Piata Revolutiei ieri(25.07.2008).

  La urmatorul link veti gasi documentarea fotografica a intregului proces:

  http://picasaweb.google.com/eftime

  Sa speram ca urmatoarea statuie pe care o vor pune in Piata Revolutiei va fi o opera originala, nu o replica grotesca.

  a.e.

 18. ohoo. Lux. Mersi de informatie. Mi s-a parut si mie ca lipseste ceva din peisaj. Sa speram totusi ca nu au demonta-o ca sa aduca varianta din bronz. On the other hand intre timp s-a schimpat primariul deci…

 19. macheta asta parea a fi o jucarie supersized, sper k cea noua sa faca banii si sa fie mai aproape de C vuctoriei.

 20. suma platita pentru statuia lui Codre se pare ca este uriasa. 6 milioane euro. nu stiu sigur daca s-au platit toti pina acum si este destul de greu sa dai de urma lor (pentru ca au fost platiti in mai multe transe ca plati pentru diverse servicii aparind in acest fel ba la departamentul investitii in infrastructura ba la plati pentru cultura) dar merita o cercetare serioasa.

 21. Mie tot nu-mi vine sa cred….. Dupa tot scandalul, tot nu s-a renuntat la amplasarea copiei unei statui din Calarasi ??????????????
  Fratilor, e Piata Palatului acolo, inima Capitalei, nu e malul Borcei !
  Chiar asa isi bat joc de noi ? Daca statuia lui Codre va fi dezvelita pe soclul ala, o sa ma duc de fiecare data cand am ocazia sa scriu pe soclul ei adevarul, sa-l citeasca toti trecatorii. Sa ma ia si Politia, nu-mi pasa, dar trebuie luata o atitudine la marlania asta 🙁

 22. Da, Madalin, este copia aceea nereusita, cu coada calului in pozitie anormala si Regele cu aer absent.

  Uita-te cat de zvelta era statuia lui Mestrovic si cat de prost executata este aceasta.

 23. Am mai avut odata discutiile astea, stiu prea bine, nici nu intra in discutie acum comparatia cu statuia lui Mestrovici.
  Nu mai stau sa discut acum estetica…
  Pe mine ma deranjeaza faptul ca s-a ajuns ca un sculptor sa poata dezveli aceeasi statuie in doua orase ale tarii, fara ca autoritatile si publicul sa ia atitudine. Pe mine asta ma scoate din sarite, bataia asta de joc. Unde ati mai auzit ca Brancusi sa fi facut 2 coloane ale infinitului, sau Paciurea, Oscar Han, Irimescu, Jalea, sa fi sculptat de 2 ori aceeasi statuie pe care s-o puna in 2 locuri diferite ? Codrea NU ESTE sculptor, Codrea este un turnator ordinar in bronz, care, cu concursul Primariei isi bate joc de publicul bucurestean ! Putem face si noi pe calculator n copii ale unei sculpturi, dar nu avem tupeul si pretentia sa le amplasam pe toate in spatiul public !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *