Fantana Zodiac


Piata de la intrarea principala in Parcul Carol I din Bucuresti este deosebita prin faptul ca in centrul ei se gaseste o fantana celebra, fantana “Zodiac”. Cu toate ca Parcul Carol I a suferit multe schimbari de-a lungul istoriei sale, inclusiv o schimbare de nume, Fantana Zodiac a ramas la fel de la inaugurare pana in prezent.

Autoritatile din sectorul 4 au decis sa “infrumuseteze” Piata Libertatii, cu ceea ce numesc pretentios “mobilier urban”. Povestea unui monument de marca ce a ajuns pe mana unor ignoranti, in cele ce urmeaza. –>

Recent, am relatat cum a fost la Zilele Bucurestiului 2008, o manifestare cu adevarat grandioasa. Ce nu stie multa lume este ca astfel de sarbatori se faceau si in trecut. Ma refer, bineinteles, la trecutul regal al Romaniei.

Este binecunoscut faptul ca Romania a progresat considerabil din punct de vedere cultural in perioada Regelui Carol al II-lea (1930-1940). Regele a inaugurat, in 1935, o traditie foarte frumoasa, si anume serbarea “Lunii Bucurestilor”. Luna Bucurestilor dura de la 9 mai pana la 9 iunie si cuprindea tot felul de manifestari si evenimente menite sa infrumuseteze orasul si sa distreze populatia. Multe parcuri, gradini, imobile si monumente celebre astazi sunt rezultatul Lunii Bucurestilor.

Piata Maresal Joffre si Fantana Zodiac, 1935.


La primul eveniment de acest gen, in 1935, a fost inaugurata in Piata Maresal Joffre din fata Parcului Carol I o fantana arteziana. Pentru faptul ca de-a lungul vasului erau reprezentate zodiile, a primit denumirea de “Fantana Zodiac”. Parcul Carol I nu a fost ales intamplator, pentru ca acolo avusese loc in 1906 Expozitia Generala Romana. Expozitia sarbatorea jubileul de 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I.


Fantana a fost conceputa de arhitectul Octav Doicescu, care a conlucrat cu Mac Constantinescu, Dorin Pavel si August Schmeidegen, acestia trei din urma realizand frumoasele mozaicuri cu zodiile.

Fantana Zodiac si Mausoleul din Parcul Libertatii, 1975


Regele Carol I a devenit brusc tabu dupa 30 decembrie 1947, asa ca parcul ce ii poarta numele a fost redenumit Parcul Libertatii. Maresalul Joffre, comandantul Misiunii Franceze in Romania din timpul Primului Razboi Mondial si-a pierdut si el piata, aceasta luand numele de Piata Libertatii.

Piata Libertatii in anul 1980. (foto de aici)


In Parcul Libertatii s-au petrecut importante schimbari: pavilioanele expozitionale au disparut, moscheea si Turnul lui Tepes-Voda au fost ascunse, Gigantii si Frumoasa-Adormita au fost mutati si, cel mai grav, pe locul vechiului Muzeu Militar a aparut Mausoleul Comunist, care exista si azi. Cu toate acestea, Fantana Zodiac a ramas la locul ei, neafectata de ceea ce se petrecea in jurul ei.

Noapte vs. zi la Fantana Zodiac.
(poza nocturna de aici)


Dupa 1989, Parcul Libertatii a redevenit Parcul Carol I, insa autoritatile au “uitat” sa redenumeasca si Piata Libertatii, asa ca se numeste astfel si azi. Maresalul Joffre sa mai astepte, noroc cu prajitura care ii poarta numele.


Fantana Zodiac a fost si ea restaurata, si pentru o vreme lucrurile au intrat in normal. Asta pana dupa alegerile locale din 2008. La sectorul 4 a iesit primar distinsul si mai ales, marele domn Cristian Popescu, zis si “Piedone”. Dl. Popescu a inceput numaidecat o campanie de “schimbare la fata” a sectorului Domniei Sale, asa ca a adus ce era mai specific pentru a intregi vegetatia citadina: palmieri.


De parca nu ar fi fost de ajuns, a pus ochii si pe Piata Libertatii. Deoarece i s-a parut prea “goala”, nu ca fantana ar fi fost deja destul, a adus mobilier stradal si a redecorat zona dupa conceptia dumisale.


Practic, Fantana Zodiac a fost imprejmuita cu gard de lemn, banci si structuri din lemn, lucruri care o ascund de ochii trecatorilor. Aranjamentul, de prost-gust, este si ilegal pe deasupra. Fantana Zodiac este monument istoric de clasa “A”, ceea ce inseamna ca pe o raza de 100 metri in jurul ei nu se poate construi nimic fara avizul Ministerului Culturii. Aviz care nu este. Asadar, constructia ilegala trebuie demolata.

Viceprimarul sectorului 4, Alexandru Popescu, e siderat de reactia Ministerului. El a declarat pentru Cotidianul: “Ce daca e monument istoric? Va placea cum arata inainte? Nu vedeti ce frumos arata acum? Am scos jumatate de tona de gunoi din fantana. Cum adica ascunde fantana? Eu am vazut duminica o groaza de cetateni care faceau poze acolo.” Ce nu a inteles viceprimarul e ca faceau poze de cat de oripilati erau. La fel ca si cititorul Radu Negoita, care ne-a trimis un mail ca parte a unui protest al unor arhitecti vis-a-vis de distrugerea aspectului Pietei Libertatii.


De asemenea, Alexandru Popescu e de parere ca avizul sefului sau, Piedone, este de ajuns pentru a construi ceva, nu mai e necesara opinia Ministerului Culturii. Arhitectul Ilinca Stefanescu, tot pentru Cotidianul: “Daca nu au reusit sa «imbunatateasca» Parcul Carol cu Catedrala Neamului, autoritatile reusesc prin ascunderea fantanii arteziene intr-o stiva de lemne. Suntem in secolul 21, unde arta urbană a depasit de mult varianta prispa de la tara.”


Sunt total de acord cu Dna. arhitect, constructia arata oribil. Ca o parere personala, nu cred ca “Piedone” ar putea sa aiba vreo viziune corecta asupra vreunui monument. Pur si simplu nu are pregatirea necesara. Dansul mai intai ar trebui sa se puna la punct cu limba romana, pentru ca scrisoarea sa catre primarul sectorului 4 (anul 1998) lasa mult de dorit: “Donmle Primar”, “cei doi copii minorii”, “total (10 persan)”, “locuinta din fondul de stat s-au sociala”, etc., sunt greseli mult prea mari pentru cineva care vrea sa conduca un sector. Raspunsul lui “Piedone”:Agramat, neagramat, care-i problema? E scrisul meu, eu mi-l inteleg si nu mi-l schimba nimeni!” A zis!

Tare curios sunt ce alte amenajari de exceptie va mai efectua Dl. Primar, ca vad ca ii plac mult lemnul si atmosfera taraneasca. Frumos sa fie, nu conteaza ca aici e Capitala, care, surprinzator, e un ditamai orasul.

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

16 thoughts on “Fantana Zodiac”

 1. Salutare
  “…Dl. Primar, ca vad ca ii plac mult lemnul si atmosfera taraneasca”
  N-ai cu cine, mai, n-ai cu cine…niste Tarani! Bine au zis-o aia din reclama!!
  Lasa ca pridvoarele alea or sa dispara candva. Insa tu stii care-i faza cu fantana aia si care-i treaba cu zodiacu?? E poveste veche din veacul 18. cam pe unde e acum Fantana Cantacuzino a fost construita de mitropolitul Filaret o fantana nemaipomenita. Era ca un fel de foisor-palat. In partea de jos era casa apei lata de cativa metri din care ieseau 12 tevi de bronz. Deasupra fiecarei tevi era o zotie sculptata in relief. Deasupra corpului asta era un un foisor destul de lat (cativa metri buni) cu colane de piatra in stil brancovenesc. In interiorul foisorului erau banci de piatra. Totul acoperit cu olane. Fantana a cazut in ruina in a doua jum a sec 19 iar pietraria sculptata furata de un smecher care se obligase in fata primariei ca va restaura fantana (pe l 1880-1890). In amintirea acestui monument faimos (Fantana cu zodiac a lui Filaret) in anii 30 au fost facute acele mozaicuri. Daca vom reusi sa ne vedem o data iti dau si cartea de unde stiu astea.

 2. Detalii foarte interesante si pe care nu le stie oricine. Multumesc, Radu.

  Ar fi misto de facut o schita dupa descrierea fantanii, din descriere chiar pare frumoasa. Am putea s-o comparam apoi cu fosta fantana Sarindar.

 3. @ catalin – posibil, chiar nu stiu amanuntul asta. Pe coltul cu 11 Iunie, pe ambele parti ale strazii, sunt cladiri care nu par sa fi fost gradini-cinema…

 4. @raiden, multumesc pentru raspuns;
  Totusi cred ca pe colt – in stinga cladirii “colalare” era gradina Modern – daca ai un e-mail iti pot trimite o poza cu o bucata de zid exetrior care facea, cred eu, parte din vechia gradina Modern.
  imi amintesc ca eram pusti si am stat la o coada infernala(cu haine rupte) ca sa iau bileye la El Cid (Cid-ul cu Charlton Heston) undeva prin 1976.
  Pe
  http://www.jurnalul.ro/stire-reportaj/au-fost-odata-ca-niciodata-94009.html
  enumera gradinile de vara din alte timpuri:
  “In Bucureşti, cunoscute erau grădinile Gloria, Capitol, Modern, Parc, Buzeşti, Feroviar, Tomis, Lira, grădina Flacăra…”
  Si cred ( sper sa nu ma insel ) ca Cea de pe 11 iunie se numea Modern (ca era destul de apropae de Cinema Modern, ulteriorul Bingo Europa)
  Adresa mea de email este

 5. @ alcafe – inseamna ca nu e coltul cu 11 Iunie, ci chiar frontul de case din unghiul 11 Iunie-Marasesti, front in care a fost inserata cladirea aia oribila.

  Orice ai de trimis, poti trimite la:
  rezistenta[dot]urbana[at]gmail[dot]com

  Adresa e specificata si la rubrica de Contact 🙂

 6. Salut Radu,
  Am o rugaminte sunt interesat sa obtin intr-un timp cit mai scurt toate informatiile despre Fintina Zodiac si Parcul Cismigiu.
  Daca exista posibilitatea iata :
  nistor5@yahoo.com pt comunicare.
  Am un Master pe aceasta tematica.
  Multam’
  Cu stima ,
  Nistor

 7. @ nistor – as banui ca te referi la Radu Oltean. Daca este asa, te rog abordeaza-l direct pe el. Mi-ai trimis un mesaj si prin intermediul optiunii “trimite link”.

  Oricum, este destul de nesigur sa iei informatii “din auzite” despre anumite monumente. Recomand Arhivele Nationale sau Muzeul Bucurestilor.

 8. @ SUPER-MAN – inveti sa te exprimi civilizat si dupa aceea iti las comentariile sa fie vizibile.

  Omul doar a intrebat si a si zis “daca exista posibilitatea”.

 9. raiden, spune-mi te rog unde a fost vechea fantana sarindar? nu asta de la CCA. am gasit o poza cu vechea fantana, superba, dar nu pot sa-mi dau sema unde era in bucuresti. multumesc

 10. @ catalina – Fantana Sarindar se gasea undeva pe actuala esplanada a Cercului Militar (numita inept “Piata Tricolorului”), din cate stiu.

 11. Intr-adevar, in locul cladirii multicolore se afla o gradina numita Odeon care initial apartinuse cinematografului Odeon ce functionase prin apropiere, iar ulterior, dupa desfiintarea gradinii Modern ce se afla pe Rahova, gradina Odeon a devenit gradina Modern.

 12. Salut! As vrea sa stiu si eu, stie cineva modul de functionare a fantanii Zodiac? Adica in ce timpi curge apa? Pentru ca am observat ca nu curge in mod continuu la fel. Cand “farfuria” e plina, apa da pe dinafara, e oarecum in valuri. Insa nu imi dau seama care e principiul de functionare, timpii de curgere. Multumesc
  Tina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *