10 lei damboviteni


Dupa o oarecare pauza si noi specimene catalogate, vine inca o portie de lei ornamentali, gasiti pe/in imobilele Capitalei. Revenirea intempestiva se datoreaza in parte si provocarii venite din partea lui Macabroo, cu tot cu leii lui de la Peles. Bine, bine, maestre. Sa vedem ce se mai gaseste prin Bucuresti: –>


O creatura destul de malefica pazeste frontonul unei case de pe strada Jean Louis Calderon, la intersectia cu strada Thomas Masaryk.


Deasupra unei ferestre a cladirii ce adaposteste Teatrul de Comedie, pe strada Sfantul Dumitru, un leu tine un lant in dinti de ani de zile.


Un alt model de leu de pe zidurile casei de pe strada Covaci, despre care am vorbit si in precedentul episod.


Cand creativitatea se intersecteaza cu principiile generale de design, apar astfel de capodopere: unul dintre cei mai frumosi lei ornamentali din Bucuresti, pe fatada din spate a Palatului Postelor (Muzeul de Istorie), deasupra pasajului boltit ce duce in curtea interioara a cladirii. Acest leu denota intelepciune si personificarea da impresia ca ar fi de fapt un om costumat in leu. Superb.


Tot la Palatul Postelor, dar de asta data pe fatada dinspre Calea Victoriei, un leu mai mic si mai conformist, dar tot interesant.


O surpriza si la intrarea in Vila Minovici (Bufetul de la Sosea), de langa Gara Regala Mogosoaia (Baneasa). Printre atatea influente brancovenesti, este placut sa gasesti si un leu intreg.


Seria de lei ornamentali de la Palatul Bursei (Biblioteca Nationala) de pe strada Doamnei continua in interiorul cladirii. In holul de la intrare exista acest leu clasic.


Anii ’30, modernism si art-deco in constructiile bucurestene. Pe strada Paris, gurile de evacuare a apei din balcoanele unui imobil au forma de leu. Utilitarul este mascat de arhitectural, in acest caz fericit.


Casa lui Take Ionescu de pe strada omonima este una dintre cele mai alese, lucru valabil si pentru decoratiunile exterioare. Trei modele de lei, dintre care pe primul vi-l prezint azi.


“Cireasa de pe tort” o constituie alt leu intreg, de data aceasta depasind sfera de basorelief si trecand la statui in toata regula. O casa foarte interesanta din zona cu strazi cu nume de capitale, printre alte ornamente deosebite, are si acest leu, care sporeste valoarea arhitectonica a cladirii.

O alta lectie de invatat este urmatoarea: chiar si cele mai darapanate case pot ascunde comori, dar este nevoie de rabdare mai intai de toate pentru a le descoperi. Va urma.

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

11 thoughts on “10 lei damboviteni”

  1. foarte faina ideea, bine ca am gasit postul caci intentionam sa procedez la fel si ma intrebam daca a mai facut cineva asta …

  2. colectia de poze e super, ma bucur sa vad putina munca de teren
    preferatul meu e ultimul, ca deh – e cireasa de pe tort, nu?
    pe bune, foarte tare articol! am sa-mi pilesc si eu ochii prin preajma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *