Posta Mare si Blocul Wilson, ieri si azi


Spre deosebire de episodul inaugural, unde am prezentat o singura comparatie, de acum incolo, va fi portie dubla, pentru ca “sacul” este plin.

Astazi ma voi ocupa de o panorama si de o cladire. In general, fotografiile facute de sus in perioada interbelica captureaza si mai bine spiritul de “Mic Paris” al Bucurestilor. –>


In anii ’20 ai secolului trecut, cineva s-a suit pe – pe atunci – noul Bloc Agricola-Fonciera de la Piata Senatului (Natiunile Unite) si a pozat Calea Victoriei. A iesit o panorama exceptionala, care merita analizata. Punctul rosu arata locul de unde au fost facute ambele fotografii.

PALATUL POSTELOR SI PALATUL CEC


In primul rand, trebuie mentionat ca ambele fotografii sunt facute aproximativ din acelasi loc. Este clar ca imobilul din prim-plan stanga, fotografia actuala, a aparut dupa ce s-a facut poza. Imobilul este de fapt partea din lateral-spate a blocului Agricola-Fonciera. Asadar, poza de epoca a fost facuta de pe santierul acestei cladiri.

Palatul CEC se vede mult mai bine individualizat in poza veche (furnizata de Radu Oltean), in special cupola spectaculoasa. In zilele noastre, acelasi palat este eclipsat de turnul Bucharest Financial Plaza care in primul rand nu avea ce cauta acolo. Turnul se afla pe locul Hotelului Francez, avariat la cutremurul din 1977 si demolat ulterior.


Mica, in stanga cupolei CEC, se vede in fotografia actuala cladirea “Universul”, care a aparut in strada Brezoianu in 1930, deci dupa ce s-a facut fotografia de epoca.


Un alt amanunt interesant este cladirea cu 2 cupole chochete stil belle-epoque din prim-plan stanga jos in poza veche. Aceasta cladire cred ca a disparut inca din perioada interbelica, pentru ca in unele poze de epoca nu mai apare. Cred ca este corect sa presupunem ca a disparut la sistematizarea Pietei Senatului in anii ’20-’30, poate chiar dupa finalizarea celor doua blocuri ale lui Petre Antonescu.

Update: se pare ca m-am inselat, cladirea aceasta a disparut dupa 1960, intrucat intr-o fotografie din acel an, apare (foto descoperita de Alex Galmeanu):

“Cireasa de pe tort” este, bineinteles, Palatul Postelor, Posta Mare sau, astazi, Muzeul de Istorie al Romaniei. Schimbarea frapanta este disparitia ornamentelor cu statui care strajuiau cupolele. Disparitia s-a produs undeva dupa anii ’50 ai secolului trecut. Intamplarea face ca aceste ornamente sa fi avut in varf cate o coroana.

In fine, in partea dreapta-fundal se observa un imobil mai inalt, care din anii ’20 pana in prezent s-a “scurtat” considerabil, din cauze pe care le putem doar ghici, cel mai probabil unul din cele doua cutremure majore din secolul 20: 1940 sau 1977.

BLOCUL WILSON-CREDITUL AGRICOL – 3 ipostaze


Blocul Wilson-Creditul Agricol a fost ridicat in anii ’30. Ornamentul in stil art-deco din varf (acolo se afla o sala de sport) facea cladirea inconfundabila din orice punct era privita. Numele provenea, pe de o parte, de la strada care il marginea, strada Wilson, si pe de alta parte, de la compania care isi avea sediul aici – Creditul Agricol.


De fapt, intregul bulevard I. C. Bratianu – Take Ionescu (N. Balcescu – G. Magheru de azi) a constituit avangarda imobilelor moderniste inalte in Capitala interbelica. Cladiri indraznete, stiluri noi si o artera care rivaliza, pastrand proportiile, cu 5th Avenue, in Bucurestii anilor ’30.

Blocul Wilson curatat de moloz, dupa cutremurul din 1977 (foto Dan Vartanian).


Din nefericire, blocul Wilson a suferit grave avarii in martie 1977. Din cauza cutremurului, fatada principala s-a prabusit cu un etaj. Ulterior, blocul a fost refacut, insa nu i s-a mai redat aspectul initial. Blocul Wilson de astazi este banal, cu un aspect cvasi-muncitoresc pe centru, contrastand cu stilul fatadelor laterale. Este un exemplu de reparatie nefericita. Alte imobile de pe Magheru, avariate si ele in ’77, au fost refacute dupa stilul initial, chiar si dupa consolidare.

Vor mai fi alte triple-comparatii pe viitor, in masura in care fac rost de pozele care trebuie.

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

11 thoughts on “Posta Mare si Blocul Wilson, ieri si azi”

 1. Blocul Wilson a avut o istorie foarte interesanta. Intr-unul din episoadele “Bucuresti Strict Secret” au vorbit despre el si zicea un domn (Roguski parca) ca au vrut sa faca o modificare si asta i-a subrezit structura de rezistenta which lead to the fall.

  Oricum, stimabile, trebuie sa discutam in curand despre ceva cladiri in Bucuresti, zona cvasi centrala si indeajuns de inalte pe care te poti cocota liber. Undeva pe la un 6-7 seara, ca sa pot fuma fericit(o obsesie mai veche a mea). 🙂

 2. Discutam, dle Radu.

  Inatmplator o batrana locatara a blocului Wilson a acceptat sa-mi acorde un “interviu”, asa ca voi posta ceva special despre chestia asta in viitorul apropiat.

 3. @Raiden: In poza recenta, cladirea “din partea dreapta-fundal” este “Casa de pensiuni, imprumuturi si ajutoare a functionarilor BNR”, am scris despre ea.

  Ma gandesc ca din moment ce a fost construita in anii 30 pe o fosta proprietate a bancii Marmorosch Blank sa nu vorbim de cladiri diferite in acelasi loc.

 4. @ brebe85 – daca te uiti atent, pe proprietatea bancii M-B pare ca se gaseste alta cladire in poza veche. Mai trebuie studiata problema 🙂

 5. radul

  serios , ai pasiunea “fumului” pe clădiri ‘nalte ‘nalte ? că dacă da , trebe neapărat să vorbeşti şi cu biata mea muiere, să-i zîci că nu-s io sînguru’ ciudat! io iau şi-o pătură , că-mi place să stau pe spate şi să privesc în sus …asta cînd nu pot merge într-un spaţiu verde şi suficient de larg să nu fiu nevoit să-ascult maneaua … şi dacă înăinte fumam , acu merg doar să pufăi, şi asta-i peste puterile ei de înţălegere ! da tot vine , că-i muierea mea, şi io omu ei …

 6. vad ca sunteti interesati de Bucurestiul vechi si detineti si unele informatii, asa ca va rog f.f.f. mult sa ma ajutati daca puteti.
  Am mare nevoie de orice informatii, poze sau schte, despre blocul care s-a numit candva blocul Tell Aviv. Este situat in centru pe str. Stelea Spatarul ( fosta str. Stelea, fosta str. Biserica Stelea ) nr.17. A fost construit in perioada 1936 – 1937 si arhitect a fost Marcel Iancu. Daca stiti ceva ( orice ) despre acest bloc, va rog sa imi spuneti. Adresa mea de e-mail este mihaelaanghelus@gmai.com
  Va multumesc.

 7. @ cara1166 – Da, imobilul il stiu, insa mai mult decat ca este un imobil modernist tipic incadrat in curentul acelor ani nu stiu.

  Nu a fost vreo institutie sau ceva important, pur si simplu un bloc de locuinte ca multe altele din acea perioada. Detalii arhitecturale nu cunosc pentru ca nu sunt de profesiune, imi pare rau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *