Carnet școlar carlist, carnet școlar fascist

Carol al II-lea al Romaniei – portret din 1939, pentru revista britanica “Time”.

Cu siguranta, unii dintre voi au fost la un moment dat soimi ai Patriei sau pionieri. Totusi, organizatiile de tineret nu au fost inventate la noi in tara de regimul comunist. Inca de la inceputul secolului 20, exista in Romania Legiunea Cercetasilor, al carei comandant era A.S.R. Principele Carol al Romaniei, viitorul Rege Carol al II-lea.

Vremurile au trecut, iar in 1930, Carol il inlatura de la Tron pe fiul sau minor, Mihai, si devine Regele Carol al II-lea al Romaniei. De-a lungul domniei de 10 ani, a infiintat o organizatie celebra in epoca – Straja Tarii. Recent, am gasit un document interesant care arata pana unde se mergea cu inregimentarea copiilor si tinerilor.–>

Desi anii ’30 au constituit o perioada de inflorire pe toate planurile, nu se pot trece cu vederea accentele dictatoriale ale monarhului. Intr-o Europa definita, la acea data, de Germania lui Hitler si Italia lui Mussolini, tentatia dictaturii era mare.

Grup de strajeri impreuna cu Comandantul lor, care il copia pana la mustata pe Rege.

In 1935, Regele Romaniei a infiintat Organizatia Straja Tarii (OST), in care trebuiau inscrisi toti copiii si tinerii. Nu voi detalia istoricul organizatiei, deoarece este un articol cuprinzator pe Wikipedia (in engleza).

In Capitala, pe stadionul ANEF (fost ONEF, ulterior Republicii in perioada comunista), din Dealul Arsenalului, aveau loc serbari in care cultul personalitatii pentru Rege devenise un obicei. Tinerii scriau cu corpurile lor “Carol 2”, dupa care se rearanjau astfel incat de sus, sa se vada monograma Regelui. Acesta urmarea, alaturi de fiul sau, festivitatile de la tribuna oficiala. Stadionul ANEF a fost demolat de Ceausescu in anii ’80 pentru a face loc Casei Poporului.

Odata cu Constitutia din 1938, se consfintea un regim de autoritate monarhica (unii ii spun “dictatura regala”), in care toata puterea era concentrata in mainile Regelui, iar singurul partid permis de lege era cel regal, adica Frontul Renasterii Nationale (FRN). Strajerii si strajeritele, acum grupati intr-o organizatie paramilitara, erau educati in acest sens. Cercetasii au fost inglobati in Straja Tarii.


Inregimentarea in masa a copiilor este ilustrata perfect in doua fotografii din arhiva revistei “Life” (1940). La acea data, sovieticii nu dadusera ultimatumul, iar Basarabia era inca a Romaniei. La Chisinau exista, desigur, o filiala a Organizatiei Strajei Tarii. Sub pavilionul regal cu stema, copiii dadeau salutul roman (similar cu cel fascist), dupa care cantau “Traiasca Regele!”.

Pe langa uniforma, strajerii trebuiau neaparat sa poarte o insigna cu sigla organizatiei.

Carnetele scolare (carnetele de elev/de note) din acea perioada aveau pe coperta poza monarhului – “Marele Strajer” – si doi copii care il salutau. Era trecuta si deviza Strajei Tarii: “Credinta si munca pentru Tara si Rege”.

Ce m-a uimit si mai mult a fost insa continutul carnetului. Practic, nu era niciun aspect din viata copilului care sa nu fie consemnat de invatator sau Comandantul regional al Strajerilor.

Elevul trebuia sa-i cunoasca si pe mai-marii educatiei, respectiv Ministrul si Subsecretarul de Stat, ale caror portrete se regaseau in carnet. Urmatoarele trei seturi de pagini sunt foarte interesante, prin prisma informatiilor care se cereau a fi completate acolo:
Nu putea lipsi “Crezul Strajerului”, fundamentul existential al Organizatiei.

In fine, indicatiile de la urma instruiau invatatorul cum sa procedeze in continuare.

Ca si in cazul regimurilor de extrema dreapta din Germania si Italia anilor ’30, populatia tanara era sortata pe criterii de sanatate si aspect. De asemenea, o cat mai buna cunoastere a celor mai mici aspecte din viata individului sporea controlul Statului asupra persoanei respective.

In Epoca de Aur, pionierii aduceau prinosul de recunostinta Conducatorului iubit.

Comunistii au copiat modelul Strajerilor lui Carol al II-lea, in cazul soimilor Patriei si pionierilor, iar mai tarziu, Ceausescu a copiat cultul personalitatii pentru Conducator si mai mult, l-a amplificat la proportii fara precedent in istoria Romaniei.

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

15 thoughts on “Carnet școlar carlist, carnet școlar fascist”

 1. Și tot Carol II a fost primul care a venit cu ideea demolării zonei Uranus-dealul Mihai Vodă. În 77, când au început arhotecții să urmeze indicațiile prețioase date de Ceaușeșcu, au pornit de la planurile din arhivă, din anii 30.

  Iar Straja Țării a fost creată, în primul rând, ca sa contrabalanseze puterea Mișcării Legionare în rândul tinerilor.

 2. salut!
  din cate stiu eu, Carol a desfiintat Organizatia Cercetasilor din Romania (care se infiintase inainte de razboiul din 1914-1918 si luptase in acel razboi) si a format Straja Tarii pe aceleasi principii…

 3. @ Lucian Vasile – cam asa arata ultimua parte din articol, despre demolarea Dealului Spirii, dar am renuntat la paragraful respectiv pentru ca n-avea legatura directa cu OST 🙂

  Da, corect cu contrabalansarea, insa am spus ca nu insist pe istoric organizatiei, intrucat vroiam sa ajung mai repede la carnet.

  @ Radu – Eu stiam ca Cercetasii au existat pana in 1938 ca organizatie separata, dupa care au fost inclusi in OST.

 4. “Anatomia si igiena”, “Lectura si recitari frumoase, dialoguri si teatru scolar”, “Scriere frumoasa”, “Datoriile omului si cetateanului”, daca s-ar fi pastrat traditia acestei curicule scolare n-ar mai fi astazi atati cocalari analfabeti in libertate.

 5. @ Radu – Nicio problema, se pare ca si eu am gresit cu 1 an..

  @ florin – Cateva precizari:

  1. Materiile citate de tine nu serveau neaparat regimul comunist, ca atare programa scolara din 1948 (la 10 ani distanta de acest carnet) arata cu totul diferit. De fapt, la manualul de gramatica elementara, se populariza propozitia: “Regele fura.” – Regele: S, fura: P.

  2. Presupunand prin absurd ca s-ar fi mentinut aceste materii, era nevoie de dascali dedicati meseriei si cu vocatie adevarata, nu “suplinitorii” de azi, incompetenti, spagari si plictisiti.

  3. Efectul aparitiei cocalarilor isi are originea in stramutarile masive de taranime de la sate la orase din vechiul regim. Proletarii s-au mutat cu tot cu animale “la bloc”. Fiii si nepotii lor ne incanta astazi cu manierele alese, de “oraseni”.

 6. e pacat pentru ca s-a luat totul de la zero de fiecare data.

  prima data in romania au fost micii dorobanti, chiar cuza a inteles nevoia educarii tineretului. au aparut apoi cercetasii care aveau un mod simplu de organizare si activitati minime pentru ca tinerii sa isi descopere abilitatile creative, sociale spirituale.

  dar din cauza organizatiilor extremiste care vedeau o sursa inepuizabila de fanatici din randul tinerilor au inventat hitler yungen, musolini nu s-a lasat nici el mai prejos, iar regele carol a urmat si el acest exemplu.

  daca se compara legea cercetasului cu legea strajerului ele in proportie de 90 % seamana si acum.
  regele carol a combinat cercetasia, cu organizarea pe cuiburi de la legionari si a creat strajeria.

  apoi au venit si comunistii. si au luat-o de la zero, infiintand soimii, pionierii si utc-istii.

  dupa revolutie nimeni nu s-a mai ocupat de tineret. imensele fonduri si resurse materiale ale fostilor pionieri, de la uniforme, pana la trompete, tobe, sanii, steaguri, busole, corturi, au fost casate sau furate.

  in prezent nu mai exista nici o organizatie de tineret serioasa.

  cercetasii romaniei dupa 90 incearca sa faca si ea ce poate, dar e greu pentru un lider adult voluntar sa se ocupe de tineri mai mult de 1-2 ani, cei care rezista 6-10 ani fac sacrificii enorme impartindu-se intre familie loc de munca si cercetasie.

  noroc cu sponsori si cu programele europene sau educationale cand uneori se mai obtin bani, in schimb este foarte greu.

  e greu si pentru copii sa isi plateasca excursiile si taberele atat de necesare, pentru ca cercetasie fara activitati in aer liber e egala cu zero.

  organizatiile de tineret sunt necesare. in toate statele europene organizatiile de cercetasi sunt sprijinite. bineinteles trebuie sa se pastreze o distanta foarte clara si o limita foarte clara de orice partid politic pentru ca altfel cadem in alta parte.

  cine stie poate candva o sa fie si la noi mai bine
  , oricum oamenii de munte, salvamontistii, cabanierii din apuseni, padis si pana in bucegi, din cehalu in retezat ii cunosc pe cercetasi.

  rrr

 7. “Comunistii au copiat modelul Strajerilor lui Carol al II-lea”?
  Nu cumva comunistii au implementat pur si simplul modelul sovietic dupa dispozitii foarte clare venite de la Moscova? E drept ca si acesta fusese inspirat la origine de organizatiile de cercetasi din Rusia pre-bolsevica.

 8. Partea amuzantă e că, din câte văd, toate rubricile sofisticate ale carnetului au fost lăsate necompletate, în vreme ce banalele date de identificare și notele sunt acolo – lucru care dă măsura diferenței dintre ambițiile teoretice ale carlismului și inerția cotidiană. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *