Nasul Metrorex cere ajutor


Luna trecuta, Metrorex s-a decis sa schimbe numele unor statii de metrou. Ca atare, a rugat oamenii sa vina cu propuneri. Conditia ca noile denumiri sa fie luate in considerare este sa aiba legatura cu zona. In acest scop, Metrorex a oferit o lista cu 10 statii, precizand ca aceasta nu este “limitativa”. In acest articol, voi prezenta propunerile mele pentru cateva statii de pe si din afara listei. Deoarece site-ul Metrorex e nefunctional, compania tine legatura cu calatorii prin e-mail.

In 2007, scriam de ce urasc metroul Bucuresti. La final, imi exprimam nemultumirea ca unele denumiri de statii sunt depasite si trebuie schimbate neaparat. A venit, in sfarsit, vremea! Am ales sa folosesc Live Maps pentru a avea o imagine de ansamblu a zonelor aflate in discutie. –>

Statia SEMANATOAREA se gaseste pe Splai, in apropiere de inceputul acestuia. Are o arhitectura oribila, in concordanta cu uzina omonima din apropiere.

Sus: sos. Virtutii (de aici), jos: lacul Ciurel (de aici).

Propun sa se redenumeasca VIRTUTII, dupa soseaua care intersecteaza Splaiul in apropiere, sau CIUREL, dupa lacul cu acelasi nume, situat tot in zona.

Jos: intrarea in statia Armata Poporului (de aici).


Statia ARMATA POPORULUI
se gaseste in apropiere de intersectia bulevardului Iuliu Maniu cu strada Lujerului, in cartierul Militari.
Din moment ce dupa 1989, bulevardul Armata Poporului a devenit Iuliu Maniu, consider ca si statia de metrou trebuie redenumita corespunzator.

Jos: Uzina Malaxa in anul 1940, arhiva revistei “Life”.

Statia REPUBLICA din zona industriala cu acelasi nume este marturie a formei de stat aduse in Romania de sovietici dupa al Doilea Razboi Mondial.
Ar fi ideal ca noul nume sa aiba legatura cu uzina din apropiere: Faur, fosta 23 August, fosta Malaxa. Desi recunosc ca mi-ar placea o statie intitulata “Malaxa”, sunt absolut sigur ca cei de la Metrorex ar merge mai degraba pe FAUR.
Altminteri, ar merge si denumirea DUDESTI-PANTELIMON, dupa soseaua din apropiere si comuna aferenta.

Jos: str. Turnu Magurele (de aici).

Statia APARATORII PATRIEI si-a luat denumirea dupa cartierul omonim, ridicat de comunisti pe locul unor comune limitrofe. Mi-a fost greu sa gasesc o noua denumire pentru aceasta statie, dar pana la urma m-am decis asupra numelui de TURNU MAGURELE, dupa strada care porneste din respectiva intersectie.

Statia IMGB este situata pe soseaua Berceni, iar numele este format din initialele fostei denumiri a companiei: “Intreprinderea de Masini Grele Bucuresti”.
Cum initialele nu mai reflecta actualitatea, propun ca statia sa se numeasca BERCENI, dupa cartierul respectiv.

Jos: intrarea in statia IMGB 2 (de aici).

Statia DEPOUL IMGB (IMGB 2) ar trebui redenumita DEPOUL BERCENI, din ratiunea exprimata mai sus.

Foto de aici.

In aceasta statie, metroul iese la suprafata – o raritate pentru Bucuresti, ceva obisnuit pentru alte capitale europene.


Statia TIMPURI NOI, situata relativ aproape de centru, isi ia numele de la uzina de langa, ca si podul peste Dambovita.

Zona Timpuri Noi in zori, foto de aici.

Desi mi-ar placea sa se transforme in statia LEMAITRE (numele interbelic al Uzinei Timpuri Noi), sunt constient ca nu se va intampla.

Portiune din tronsonul disparut (intre Sf. Vineri si Splai) al Caii Vacaresti, astazi bd. Mircea-Voda, remodelat – foto Dan Vartanian (1978).

Mai degraba s-ar redenumi VACARESTI, dupa strada care incepe din aceasta zona. Inainte vreme, Calea Vacaresti incepea de la Piata Sfanta Vineri.

Bd. Mircea-Voda actual, o artera anonima – foto de aici.

Inca o denumire fezabila ar fi MIRCEA-VODA, dupa numele bulevardului creat la sistematizarea ceausista, in anii ’70-’80. In urma demolarilor, strada Mircea-Voda a fost lungita si largita, creandu-se bulevardul actual, care inglobeaza si vechea portiune din Calea Vacaresti.

Statia PIATA MUNCII trebuie sa-si schimbe neaparat denumirea. Despre istoricul Pietei Muncii am mai vorbit. Initial Bariera Vergului si limita Bucurestilor vechi, a fost largita si sistematizata de Ceausescu.

Piata Muncii inainte de sistematizare, inspre bd. Muncii (Basarabia) – foto Dan Vartanian (1976). Se vede si celebra fantana din centru, mutata apoi in Parcul Plumbuita.

Personal as dori ca noua denumire a statiei de metrou sa fie BARIERA VERGULUI (toponimul istoric), dar probabil mai eligibile ar fi PIATA HURMUZACHI (denumirea noua, nepopulara si neasimilata de bucuresteni), CALARASILOR (Calea Calarasilor incepe din aceasta piata), sau BASARABIA (numele fostului bulevard al Muncii, care incepe si el tot de aici).

Statia EROII REVOLUTIEI s-a numit initial Pieptanari, dupa piata si bulevardul de acolo. Dupa 1989, s-a decis redenumirea statiei, dupa parerea mea, o decizie aiurea. La Pieptanari n-a avut loc nicio manifestatie, iar eroii au monumente in centru.

Scena de strada, bulevardul Pieptanari – foto de aici.

Sustin revenirea la vechiul nume de PIEPTANARI, pentru a respecta istoricul zonei. Multe strazi din Bucuresti poarta denumirea unor bresle sau a unor mestesuguri.

Statia COSTIN GEORGIAN onoreaza inginerul proiectant al metroului bucurestean. Cu toate acestea, numele nu se leaga de nimic din zona respectiva. Situata la limita cartierului Pantelimon, aceasta statie s-a numit initial Muncii (dupa actualui bd. Basarabia, care trece pe langa) . Ideal ar fi sa se redenumeasca dupa o strada din zona. CONSTANTIN BRANCUSI sau MORARILOR ar fi denumiri potrivite, in opinia mea.

Statia INDUSTRIILOR, unul din capetele de linie, este situata langa depoul cu acelasi nume. In curand, va deservi ansamblul rezidential West Park, aflat in constructie in vecinatate.

Stg: intrarea (hidoasa) in statia Industriilor (de aici), dr: depoul Industriilor (de aici).

Cred ca cea mai buna denumire ar fi PRECIZIEI, dupa bulevardul care trece pe acolo, pentru o mai buna localizare in spatiu a statiei. Doar atat. Mentionez ca “bulevardul Preciziei” mi se pare o denumire idioata.

Cam asa as vedea eu redenumirile unora dintre statii. Mai raman si altele. Depasind subiectul, as spune ca mai intai Metrorex ar face bine sa renoveze statiile si sa le doteze cu echipamente necesare, ca arata jalnic comparativ cu strainatatea. Iata cateva exemple:

VIENA. Statia Karsplatz are iz imperial, subteranul este modern si spatios, metroul iese la suprafata, dupa care intra in subteran in diverse statii.

PARIS. Stilul art-nouveau al intrarilor in unele statii te imbie sa folosesti transportul subteran. “Metrou” vine de la “Metro”, adica “Metropolitain”.

LONDRA. Celebrul Underground te duce oriunde in metropola, cu intrari in statii in stiluri diverse, de la vechi la foarte modern.

Pentru a balansa corect prezentarea, am ales si trei exemple de retele de metrou din capitalele vecinilor.

KIEV. Influenta sovietica este clara (a se vedea metroul din Moscova – o capodopera), statiile de metrou sunt monumentale.

BUDAPESTA – statii nu foarte spectaculoase, subterane si supraterane, spatioase.

BELGRAD – o surpriza placuta, unele statii sunt interesante, altele banale, iar municipalitatea vrea sa varieze stilurile intrarilor.

Citeam pe undeva ca metroul bucurestean este mai frumos doar decat cel din Minsk, capitala Belarusului. Sunt de acord. La noi, s-a mers pe stilul utilitar, fara nimic spectaculos. La asta adaugam mizeria, cersetorii si celelalte “ingrediente” atat de dambovitene si obtinem un climat aproape insuportabil.

Daca aveti alte pareri sau alte propuneri de denumiri pentru statii, folositi comentariile.

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

24 thoughts on “Nasul Metrorex cere ajutor”

 1. 2 chestii as mai avea de zis:

  Nu sunt de acord cu eliminarea numelui de COSTIN GEORGIAN. Poate efectiv statia aceea nu ar trebui numita asa, dar macar una sa ii poarte numele. E totusi un imens efort intelectual sa proiectezi un metrou. Poate un alt capat de linie sa ii poarte numele.

  Apoi EROII REVOLUTIEI, se numeste asa din cauza vecinatatii imediate de cimitirului eroilor unde sunt ingropati mortii de la revolutie. Nu stiu daca statia chiar ar trebui sa poarte acest nume, nu sunt mare fan al cultul eroilor. A nu se intelege ca minimizez rolul unor oameni care au luptat pentru libertate, dar cred ca oamenii ar dori lucruri mai interesante la care sa se gandeasca dimineata cand se duc la servici.

 2. D’acord!
  As mai zice doar ca noua statie ‘Linia de Centura’ nu prea are de-a face cu linia de centura (e la vreun kilometru), ci mai degraba cu Autostrada Soarelui, ca nu-i poti zice Sat Catelu…
  Fosta statie Georgian nu se numea Piata Muncii – ci doar Muncii.

 3. Eu cred ca ar trebui lasate denumirile asa cum sunt.

  Pana la urma trebuie sa ne acceptam istoria asa cum e. Poate peste cativa ani va deveni interesant sa afli de ce se numea statia Republica de exemplu

 4. @ Buciuman – in nicio retea straina de metrou nu ai statie cu numele inginerului. Oricum Costin Georgian a lucrat pe ceva deja existemt. In anii ’30 ing. Dimitrie Leonida avea deja gata planul. Daca nu venea razboiul, pana in anii ’50 am fi avut deja metrou.

  La Eroii Revolutiei, tot zic sa revina la Pieptanari, putem onora eroii mai bine decat cu o intrare in statia de metrou.

  @ Cornel – nu m-am bagat pe noua magistrala. Ei vor sa schimbe si numele viitoarei statii Laromet, care nu-i inca gata!
  In ce priveste C. Georgian, ai dreptate – fostul bd. Muncii trece pe langa.

  @ brebe85 – din ce am vazut, lumea nu e foarte curioasa sa afle mai multe despre denumirile statiilor 🙂

 5. @Raiden – in PUG-ul elaborat in anii 30 se luase in calcul doar ipotetic constructia metroului.

  Argumentau ca daca vom avea o retea de tramvaie bine pusa la punct (si atunci chiar aveam) pana spre sfarsitul anilor 80 la o dezvoltare normala a populatiei orasului nu se va pune problema constructiei unei linii de metrou.

 6. @ brebe85 – eu zic ca se facea metroul oricum si daca Ceausescu n-ar fi existat.

  Revenind la anii ’30, la ce dorinta de modernizare a Capitalei avea Regele Carol al II-lea, sigur ar fi trecut de la “ipotetic” la “practic”, dar istoria a avut alte planuri.

 7. Salutare, uite si propunerile mele, unele coincid chiar cu ale tale. Dar sa le luam pe rand in aceeasi ordine cu prezentarea ta:
  1. SEMANATOAREA – Precizez ca vreau sa exclud de la inceput denumirea de Sema Park. Desi asa se va numi intregul proiect integrat pe locul fostei fabrici cu birouri, hoteluri, blocuri si mall evident (dupa parerea mea singurul proiect la scara larga bine realizat din Bucuresti mai ales dpdv al accesului si locatiei) e un nume aiurea neromanesc si poate nici nu va avea durata ca si fabrica :P… La cele 2 variante propuse de tine Virtutii si Ciurel as dorii sa adaug pur si simplu Dambovita, fiind prima statie pe malul raului, chiar daca mai sunt altele pana la Timpuri noi si fiecare s-ar fi putut denumi asa.
  2. ARMATA POPORULUI- Clar prima solutie ar fi Iuliu Maniu dar pot sugera si Lujerului fiind numele locatiei, pasajului si pur si simplu al intersectiei. Nu prea imi place cum suna Lujer, dar asa este numele zonei. Eligibila pentru Iuliu Maniu ar putea fi si PACII, la care de asemenea nu prea sunt de accord cu numele. Si ca tot veni vorba acolo as propune de asemenea Valea Cascadelor. Suna misto geografic asa strada aia (ingrozitor de aglomerata) 😀
  3. REPUBLICA – Bai sa stii ca si mie mi-ar placea rau sa se numeasca Malaxa. Dar nu cred ca stie aia din metrorecs cine a fost individul. Se poate utiliza de asemenea Basarabia, ca si Piata Muncii dat fiind faptul ca bulevardul se intinde pana aici, dar si pentru faptul ca e cea mai estica statie (lasand la o parte Antilopa-Pantelimon care nu stiu nici pana azi daca a fost statie sau daca este depou) si te poate trimite cu gandu si la vecinul nostru „revolutionar” de la est ;). Dudesti Pantelimon nu prea mi-ar placea. Mai exista Dudesti si Vitan-Dudesti si poate exista confuzie cu atatia „Dudes”
  4. APARATORII PATRIEI- vai cat urasc statia asta ca am facut deseori confuzia si nu cred ca sunt singuru cu armata poporului si culmea cunosc toate statiile bucurestiului din scoala primara. Pana la urma reprezinta acelasi lucru. Sunt de acord si cu propunerea ta de Turnu Magurele, specificand zona din jurul ei, dar de ce nu si Spiru Haret ca tot e sediul facultatii in intersectie, si pana la urma ar merita si dascalul o statie. Poate exagerez acum neavand legatura cu zona… Mai e si strada Ion Sion care porneste din intersectie, dar cum nu cred ca are nimeni habar cine e generalul nu prea are sanse de reusita la nominalizare.
  5. IMGB si DEPOUL sunt cu intrutotul de acord cu propunerea ta. Desi nu se afla IN cartierul Berceni comuna imediat urmatoare poarta numele asta si la fel si soseaua pe care se afla cele 2 statii.
  6. TIMPURI NOI – daca ii schimbam numele formatia omonima o sa piarda popularitate si se supara Artanu’ :D. Lemaitre este la fel ca timpuri noi – lipsit de actualitate plus din nou este strain, si cred ca stii cum a fost cu denumirea strazilor cu straini pe centrul vechi. Mircea Voda si Vacaresti sunt foarte bune solutii, dar mai vin si a treia strada din zona-Nerva Traian- nume placut pentru statie sau simplu Traian -fac trimitere direct la
  7. PIATA MUNCII unde recomand de asemenea Decebal :D. Hurmuzachi nu imi place suna hilar si din nou nu stie lumea cine e. Bariera Vergului desi suna istoric cum zici tu nu prea mai pare de actualitate nemaifiind marginea bucurestiului. Calarasilor poate merge cel mai bine…. dar si Decebal (chair daca e un bulevard artificial creat de Nic)
  8. Eroii Revolutiei – sunt de acord cu schimbarea numelui acestei statii. Fiind vorba tot de mai multi poti face la fel confuzia cu mai sus amintitele Armata Pop si AP Patriei. Eu am facut-o si cum ziceam stau bine la capitolul orientare in bucuresti. Pieptanari ar fi intradevar prima solutie, nemaifiind alte chestii importante in jur de la care sa ia numele, poate City(se pronunta shitty) Mall :)). Dar ca sa vin cu o alternativa si aici, uite mie imi place Cutitul de Argint. Nu e imediat aproape dar e in zona, e si biserica e si strada. Nu pare cea mai tare solutie dar e cel mai apropiat punct de reper istoric din zona as zice. Exclud Cimitirul Bellu evident.
  9. Costin Georgian – poate ca merita si ingineru o statie. Dar daca vrei musai alternative e Vergului. Morarilor nu prea as fi de acord deoarece lumea cred ca asociaza numele mai degraba cu intersectia de pe strada Pantelimon mai sus. Iar Brancusi nu se termina aici in Morarilor, ci Lucretiu Patrascanu, comunist cam in dubii. Nu zic ca Brancusi nu merita si el o statie, dar creq ar fi fost mai viabil daca se continua strada pana aici. Alte alternative nu am. Nu o sa amintesc din nou Basarabia…
  10. Pentru INDUSTRIILOR intradevar pe moment ar fi Preciziei, dar recomandarea mea ar fi sa se numeasca una duap cealalalta dar dupa schimbarea in prealabil si a numelui strazii cu ceva zic eu sa duca cu gandul la vest (in niciun caz West Park), cum e Timisoara sau Alexandriei mai jos, ceva gen Craiova sau Arges (am verificat cu Craiova nu exista nimic iar cu Arges simplu la fel), mai ales ca mai incolo la km 30 autostrada trece Argesul si nu numai. As merge mai mult pe Craiova, valea argesului fiind aproape in drumul taberei.
  As avea propuneri si pentru noile statii abia create si viitoare: LAROMET e intradevar depasit de vreme, dar strada ce intersecteaza Buc Noi se numeste Laminorului si poate ar merge. Mai e si Straulesti, cartieru urmator de peste rau. Nu prea stiu care ar fi delimitarea cartierului Damaroaia, deoarece in conceptia mea asta mi s-ar parea cel mai bun. Oricum vbim de lucruri sfinte caci mai e pana apar statiile astea. La magistrala aia noua Policolor ar putea deveni TH Pallady dupa bulevard, iar Linia de centura (proasta inspiratie, deoarce metroul cred ca va ajunge pe viitor si la industriilor la centura si nu numai) cred ca tot Catelu as alege. E satul, e gara va fi si portul…doar daca nu se razgandeste cineva sa schimbe numele satului. Uite ca sa dau o ultima solutie: Constanta cum am dat pentru Industriilor.
  Sper sa aiba cineva rabdarea sa citeasca ce am scris. Sunt doar pareri si incerc de asemenea sa dau nume cat mai reprezentative pentru locatia in care se afla. Multumesc.

 8. bai Raiden, esti adevarat:)

  la inceput am zis ca nu o sa le mai stiu chiar deloc dc le mai si schimba de cum le stiam in mare:)…dar asta cu ce zici tu, sa se demuneasca fezabil dupa zona mi se pare buna treaba, …asa macar mai am si io idee unde as fi…si pe suprafata:) ca pe suprafata chiar ca nu stiu deloc:)

 9. Semănătoarea = Lacul Morii. Ciurel sună ca dracu.

  Armata Poporului = Lujerului.

  Costin Georgian = Costin Georgian. Chiar dacă nu e la alţii, nu văd de ce n-ar putea fi la noi. Srsly now.

 10. @ Herodot – am avut rabdarea sa citesc tot 🙂

  Semanatoarea – cine a propus Sema Park?? Suna ca naiba.

  Armata Poporului – exista deja alta statie cu numele “Pacii”, deci ar fi exclus.

  Aparatorii Patriei – facultatea Spiru nu va exista intotdeauna acolo, strada dispare insa mai greu.

  Timpuri Noi – nu putea sa imi pese mai putin de Artanu, avand in vedere ca nu gust muzica lui. Nerva Traian / Traian e si ea o optiune buna!

  Pta Muncii – NU Decebal 😀

  Eroii Revolutiei – Cutitul de Argint suna misto, dar nu e fezabil.

  Costin Georgian – Vergului suna bine! Patrascanu iesea oricum din discutie, nu inteleg nici azi ce mai cauta numele unui comunist pe o strada.

  Laromet – propun Bucurestii-Noi, precum cartierul.

  Policolor – Th. Pallady, de acord.

  Linia de Centura – as vrea Dudesti-Cioplea, numele comunei pe care s-a construit o parte din cartierul Balta Alba. Altcumva, Catelu sau Glina ar merge si ele.

  Multumesc pt. comentariu!

  @ aprozarnet – vei sti si suprafata candva 😀

  @ Radu – NU Lacul Morii, pentru ca ma gandesc la cimitirul scufundat si la strazile adiacente, asijderea scufundate cand s-a creat acumularea in anii ’80.

 11. Privind in urma si gindidu-ma mai bine, Aparatorii Patriei ar trebui sa ramina; totusi comuna omonima (actualul cartier) s-a infiintat dupa primul razboi mondial prin improprietarirea unor fosti combatanti. Numele ei n-are nimic comunist.

  Oricum, e foarte greu sa scoti unele nume din memoria colectiva – si din pacate, Timpuri Noi va fi unul dintre ele. Putini constientizeaza zona altfel.

 12. Sunt de părere că numele staţiilor de metrou trebuie să reflecte memoria locului de la suprafaţă, care uneori coincide şi cu memoria oamenilor. Cum noile generaţii nu mai cunosc foarte multe despre istoria Bucureştilor, ar fi o bună ocazie ca noile nume să revitalizeze această memorie a locului. Ar fi şi o bună ocazie ca staţiile de metrou să poată deveni locuri de aducere aminte şi prin alte metode: panotaj cu imagini istorice de la suprafaţă, texte explicative etc. Muzeul de istorie al Municipiului Bucureşti ar putea deveni o sursă importantă de informaţii în acest sens.

  Cât despre numele staţiei de metrou Armata Poporului, acesta ar putea deveni pur şi simplu Militari, aşa cum se numea comuna din această zonă, înainte de a fi inclusă în Bucureşti. Numele de Armata Poporului era puternic ideologizat, fiind în linie cu doctrina comunistă de apărare naţională.

  Similar cu cazul Apărătorilor Patriei, veteranii militari din primul război mondial au primit pământ într-o zonă care a devenit ulterior comuna Militari. Această zonă avea marele avantaj că era situată foarte aproape de terenurile deţinute de armată în Bucureşti (actualmente zona Bd. Tmişoara şi Dr. Taberei), deci de locul de muncă al multora dintre noii proprietari. De aceea există încă în Militari o stradă cu numele de Veteranilor, iar lîngă una din fostele şcoli comunale, un monument închinat eroilor căzuţi pentru neam şi ţară. Alternativa la numele de Armata Poporului ar fi Veteranilor.

  Staţia Gorjului are o denumire ingrată, în vremurile comuniste exista în piaţa din proximitate un restaurant numit Gorjului. Staţia Gorjului se află cam la mijloc între două străzi din vechea comună Militari: Răsăritului şi Apusului, dar cum cele două străzi sunt destul de îndepărtate de gura de metrou, nu pot fi candidate la noul nume. Aşa cum mai spunea cineva, cutuma în denumirea staţiilor este ca numele să fie legat de cea mai apropiată stradă transversală faţă de direcţia de mers. În cazul Gorjului ar fi Dreptăţii :).

  Cât despre Păcii, fiind în vestul Bucureştilor, ar putea fi numită Apusului, cu riscul de a provoca confuzie, dat fiind că strada Apusului este la ceva distanţă înapoi, spre centru.

 13. @ Cornel – noi avem aici doar o discutie. Sunt foarte curios ce denumiri cor alege cei de la Metrorex. Perioada de propuneri a fost de 10 zile.

  @ armyuser – interesante propuneri, mai ales aia cu Veteranilor. “Pacii” nu cred ca-si va schimba denumirea prea curand.

 14. Revin in urma aprecierilor tale 😀 :
  1.SEMANATOAREA- Virtutii
  2.Armata Poporului-Lujerului(ramane a doua optiune I.Maniu, ca sa poata sa inlocuiasca numele Pacii, if required)
  3.Republica-N Malaxa
  4.Ap Patriei-T. Magurele
  5.imegebeurile-Berceni
  6.Timpuri Noi- (Nerva) Traian
  7.Pta Muncii- Calarasilor
  8.Eroii Revolutiei-Pieptanari…(Sau giurgiului ca inca nu s-a propus pana acum)
  9.Costin Georgian-Vergului daca vrea cineva sa schimbe…
  10. Celelalte care inca nu sunt in discutie:
  -Industriilor-Preciziei (inca imi mentin parerea sa se schimbe numele strazii impreuna cu statia)
  -Laromet-Bucurestii Noi
  -Linia de Centura-Glina (Intradevar Catelu e doar satul)
  -Policolor-Th Pallady (votat creq in unanimitate)
  -Gorjului- eu nu vad dc ar trebui schimbata.
  -Sunt de acord cu propunerea lui armyuser de a pune imagini cu istoria locatiei fiecarei statii pentru a mai anima peretii aia simpli si intunecati. Este o solutie chiar fezabila si foarte ieftina fara a fi nevoie de a inlocui marmura, travertinul sau gresia aia hidoasa din unele statii.
  Si ca sa extind discutia despre metrou, se pune problema unor statii intermediare data fiind distanta mai mare de 1,5 km intre unele statii. Uite si propunerile mele(va veti da seama dupa locatie numele alese): Dorobantilor, Spital Colentina, Fizicienilor, Constantin Brancusi, Bagdasar Arsenie (Pta Berceni), Regie(asta pentru lenea studentilor ca mine), Giulesti(sub podu grant),T. Vladimirescu (fata liceului), Herastrau (Ambasada Chinei) si Cotroceni(pod cotroceni). In statille astea si altele apropriate ar trebui sa existe 4 linii, cele din centru fiind pentru trenuri express care sa nu opreasca la fiecare statie. Modelul il stiu de la metroul newyorkez, urat si sufocant de altfel, dar foarte eficient si cu statii chiar si din 400 in 400m(si nu doar in Manhattan!), suprafata ori subteran. Uite aici un link cu reteaua lor http://en.wikipedia.org/wiki/File:NYC_subway-4b-shrunk-2.svg
  Mersi ca iti faci timp sa imi citesti romanele cu propuneri si te felicit pentru toate informatiile adunate in posturile tale (shaorma tour included).

 15. @ Herodot – buna ideea si cu statiile intermediare, desi un pic naiva, la modul pozitiv. Avand in vedere ca au stat 20 de ani sa faca 3-4 amarate de statii de la Grigorescu la Linia de Centura, nu pot decat sa sper ca stra-stranepotii nostri vor avea o retea decenta de metrou 😀

  In ce priveste shaorma tour, voi transmite colegilor felicitarile, intrucat la acea sectiune chiar nu mi-am adus contributia.

 16. @Raiden
  Daca doctoru’ viseaza autostrazi suspendate eu de ce sa nu imi ecsprim si eu dorinta macar pentru niste statii intermediare… 😕 Ce sa mai zic de SF-uri noi precum Dr Tbr- PTM, Magistrala 4 pana in Progresul sau Rahova-Colentina….Pana atunci se va inventa teleportarea si nu le mai construieste nimeni…

  PS: O anecdota adevarata pentru metrorecs: Anul trecut in metroul parizian se auzea o voce in difuzor care isi cerea scuze ca hartzile din trenuri nu sunt actualizate lunar pentru ca tot apar statii noi…

 17. Memoria mi-a jucat o festă. Strada din proximitatea stației de metrou Gorjului se numește Dezrobirii, și nu Dreptății, cum am afirmat mai sus.

  Cum vi s-ar părea o stație de metrou cu numele Dezrobirii? Parcă sună mai bine decât Gorjului. Stația aceasta are un peron cu finisaj pre-1989 și altul cu finisaj post-1989, unde se poate vedea de ce a fost ales travertinul pentru placaje :).

 18. @ armyuser – …iar eu nu m-am prins pentru ca nu cunosc absolut deloc zona, nu am fost vreodata pe acolo :))

  Sincer, Gorjului nu ma deranjeaza neaparat, eu sunt aproape obsedat sa se schimbe “Piata Muncii”, ca nu suport denumirea asta proletara.

  O sa merg in statia aia sa vad cele 2 peroane din 2 epoci diferite.

 19. Am citit de curând că între râzboaie, la bariera Vergului, a existat o parcelare dată spre folosinţă angajaţilor Ministerului Muncii. Poate că acest fapt a inspirat noua nomenclatură…

 20. @ armyuser – slabe sanse, comunistii nu erau prea traditionalisti in atitudinea lor “revolutionara”. Piata Muncii s-a denumit asa pentru a slavi proletariatul, ajuns in fruntea Patriei socialiste. Atat.

  Teoria ta este, totusi, noua si interesanta.

 21. Eu stau in zona “Hurmuzachi” , iar zona a ramas bine intiparita in mintea bucurestenilor ca fiind fosta “Bariera Vergului”. De fiecare data cand sunt intrebata cum se ajunge la Piata muncii, de indata ce le zic de bariera Vergului, oamenii se lumineaza. Deci eu sunt ptr Bariera Vergului, nu Calarasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *