La Eurovision vreau sa vad manele

Prima si probabil ultima oara cand scriu despre acest fenomen numit eurovision. In principiu mi se pare o etalare de prost gust a talentelor nationale. Sunt deontologic in opozitia unei alte competitii la nivel national care nu face decat sa promovozeze an de an spiritul nationalist, sau mai bine zis tribalismul pe baza de limba sustinut artificial de 150 de ani de astfel de parade.

Insa sa nu duc ideea la extrem. Chiar daca iar s-au umflat spiritele patriotice si iar face Israelul parada politica ca si cum ar face parte din Europa. Ideea pe care vreau sa o evidentiez e ca daca tot faci o competitie nationala eu vreau sa vad niste talent local. Si o clona a lui Denise Richards ca prezentatoare.

Niste caterinci disco-pop-funky cu serioase influente etnice. Vreau niste manele, niste muzica sarbeasca, niste caterinci tiganesti si o retardare ruseasca ca in seara asta. Niste tirade irlandeze si un cantec traditional suedez despre tamplarie. Cam asa, dar nou:

Concursul e plictisitor tocmai din cauza lalaiturilor muzicale a cantaretilor care incearca sa fie “de bun gust” si o dau intr-un laaaa lalaaa laaaaaaaaaaaaaa pe nu il pot descrie aici. ->> Dar daca exista un loc pentru folk, si alte bizarerii ale culturilor locale, aici e. Si nu ma refer sa vii sa imiti un dans flamenco sau ceva istoric arhi-cunoscut. Nu, vreau sa vad cum compozitorul a luat o chestie care se intampla in tara respectiva, care e vie, o chestie extrasa direct din setul de referenuri pe care oamenii simplii fac paranghelie. Poate zi de zi iti seaca capul, dar cand mergi cu asa ceva acolo sigur esti mai original ca 90% din concurentii care vin cu falsitati intelectuale care probabil s-ar fi difuzat la radio in anii ’50.

Si sa fim seriosi, un cantaret de adevarata valoare culturala nu o arde pe la eurovision. Deci astea 2 stiluri sunt cam singurele alegeri.

In acest sens apreciez melodia Gherghinei. Da, Costi a facut o manea. Asta face el, e deja evident. Da, Elena Gheorghe si fatucile alea erau mai sclipicioase si mai impopotonate ca bordul unui camionagiu.

Dar sunt bune. Probabil cele mai bune de acolo. Si asa sunt romancele de rand. Mergi in metrou. Mergi pe la mall. Mergi prin cluburi sau discoteci, plebea poarta machiaj si suvite si rochii tipatoare. Si totusi arata mai bine ca multe obosite din alte tari care merg pe strada ca si cum abia s-au trezit din pat.

Concluzia este ca detest manifestarile fortat nationaliste. Totusi traim in vremuri destul de speciale. Comunicam liber si ieftin astfel incat putem percepe diferite culturi, dar inca ele nu s-au omogenizat. Sa profitam de ocazie si sa spargem monotonia. asa mi-au placut si tucii:

hep, hep!

more at http://rezistenta.net

Published by

Buciuman

Buciuman este un membru fondator al Rezistentei Urbane, unde contribuie ocazional.

6 thoughts on “La Eurovision vreau sa vad manele”

  1. “iar face Israelul parada politica ca si cum ar face parte din Europa”

    Spre deosebire de Cipru si Malta care chiar fac parte 😉

  2. Pana la momentul Elenei a fost plictiseala maxima. Ar fi fost scandalos sa nu ne calificam in finala, totusi a fost unul din putinele momente ok ale serii. Celalalte, in opinia mea: Norvegia, Islanda, Turcia.

  3. gmx…us STUPID honey…ti-am scris numele cu litere mici sa nu-ti eclipseze prostia…inainte de toate se citeste si dupa aceea se scrie… 1 regula de baza:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *