Perspective 12


Daca in episodul precedent am abordat niste case care la prima vedere nu au nimic deosebit, pentru a 12-a parte am mers in cealalta extrema.

Ce urmeaza este o colectie de case/vile, mai ingrijite sau mai uitate, dar care impresioneaza prin statura si/sau stil. Unele probabil sunt mai cunoscute, altele vor deveni, sper. –>

Incep cu o simbioza de doua case frumoase, de la Piata Chirigiu. cea din stanga, cu o arhitectura deosebita, are “bucuria” de a gazdui o bodega la parter, semnalizata prin mult verde.

Se stie ca bulevardul Lascar Catargiu este plin de case frumoase, iar aceasta este una din ele, cu tot cu turn.

Si pe Calea Grivitei se mai pastreaza case impunatoare, cum este aceasta. Diferenta intre aceasta zona si alte parti ale orasului este ca aici, majoritatea cladirilor este intr-o degradare continua.

Aceasta casa cu o cupola superba se gaseste in apropierea Ateneului Roman, pe strada Nicolae Filipescu.

In zona adiacenta Bisericii Armenesti am gasit aceasta vila, care adaposteste o administratie locala.

Despre aceasta casa de langa Piata Lahovari gasiti detalii aici si aici, precum si alte case cu pictura exterioara, gasite de Radu de la Bucurestii noi si vechi.

O casa cu accente gotice pe strada Jean Louis Calderon. Vis-a-vis de ea, pe aceeasi parte a strazii, este o casa identica, in oglinda, insa mult mai neglijata.

Despre Casa Macca (Muzeul de Antichitati) de pe strada Henri Coanda au scris si Radu Oltean si Stefan, tot de la Bucurestii noi si vechi.

Casa Gheorghe Hagi Theodoraky se gaseste langa Arcul de Triumf si are o istorie interesanta (cititi aici). Momentan, este sediu PNL.

O vila frumoasa si renovata (cu simplificari partiale ale fatadelor si acoperisului) se gaseste pe strada C. A. Rosetti, in apropiere de blocul care l-a inlocuit pe cel cazut in ’77 la cutremur.

Imi plac casele pe colt cum este aceasta pe strada Popa Soare.

Si in apropiere de strada Stelea Spatarul am gasit o casa stil 1900, renovata exemplar.

Una din locuintele remarcabile este cea a lui Take Ionescu, situata pe strada omonima. Din nefericire, casa nu mai este vizibila din bd. Magheru, deoarece noul bloc Casata o acopera.

Pe strada Plantelor, o vila interesanta.

Dupa demolarile din perioada comunista si avantul imobiliar din anii 2000, pe strada Buzesti, portiunea dintre Piata Victoriei si Piata Buzesti, au ramas putine case vechi. Dintre acestea, cea mai semeata este aceasta vila, cam neingrijita.

Ceva atipic pentru Bucuresti: o casa rupta parca dintr-un burg german. Se gaseste in Parcul Filipescu.

Printre cele mai frumoase locuinte individuale din Bucuresti: Palatul Speyer, pe strada Batistei, vis-a-vis de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ultima oprire este pe strada Paris, mai incoace de Guvern, pentru a admira o vila in dulcele stil romanesc. Ca aceasta se mai gasesc cateva in zona, la fel de frumoase.

Mai sunt multe alte case demne de toata admiratia in oras, trebuie doar sa existe rabdarea si dorinta de a le descoperi!

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

8 thoughts on “Perspective 12”

 1. Casa Speyer este o bijuterie. Oricum, puțin spus.

  Am avut ocazia să intru în ea și am rămas uimit. Cât lux. Din câte știu, clădirea de vis-a-vis, Curtea de casație sau ce-o fi, a fost tot a evreului care a ridicat Casa Speyer.

 2. Conform cartii d-lui Cristian Popescu, “Bucuresti-arhipeleag”,vila nr. 5 de pe str. Latina a fost construita in 1922 si fusese sediul Fundatiei Culturale “Principele Carol” pana in 1945.Cladirea avea o sectie foto si una cinematografica,o biblioteca si un atelier de arte grafice.Pana in 1985 exista si o inscriptie pe frontispiciul caldirii.

  -Beren

 3. @ armyuser – guilty as charged.

  @ radu – da, asa zic si eu.

  @ LV – ma roade invidia, evident 😀
  ICCJ era Curtea Suprema inainte, dar clar cladirea nu a fost initial asa ceva.

  @ Beren – da, acum recunosc casa, am si eu albumul lui Popescu. Strada nu o mai stiam, ca poza dateaza de vara trecuta.

 4. ţin să te corectez cu Chirigiul, “florăria” e de fapt o bodegă, Valahia pe nume, ce rezistă de 15 ani deşi cea de lăngă ea, actualmente “bar and louge” (deşi era magazin de decoraţiuni interioare când a fost făcută poza) a mai schimbat proprietari şi denumiri – Retro cafe, Taverna Veche etc. Imi făceam şi eu veacul pe acolo prin 2003-2004. Chiar despre asta ar merita scris ceva, mi-aduc aminte un episod din Seinfeld în care zicea de locaţiile “blestemate”, care-şi tot schimbă profilul la 6 luni-1 an 🙂

 5. multumesc pt aceste frumoase fotografii…eu sunt pasionata de aceste cladiri…cand trec pe langa ele…simt ca ma topesc:) as fi vrut sa traiesc atunci,intr o asemenea casa..DAR NICI ACUM N AR FI TARZIU:).multumesc inca o data:) A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *