Ziua Restauratiei


Pentru putini contemporani ziua de 8 iunie mai aduce aminte de o sarbatoare uitata. In deceniul 1930-1940, 8 iunie rivaliza cu 10 Mai. La 6 iunie 1930, Carol Caraiman (numele luat de Principele Carol dupa renuntarea, in anii ’20, la drepturile dinastice) se intoarce in Romania par avion, iar la 8 iunie este proclamat Rege de catre Parlament. Pe durata domniei carliste, 8 Iunie a simbolizat „Ziua Restauratiei”, prilej de fast pentru Suveran.

Acest articol face o retrospectiva a acestei sarbatori vremelnice, prin aducerea din trecut a unor documente, artefacte si fotografii. Informatia nu se vrea a fi stufoasa, ci mai degraba doar o „trecere in revista”. –>

Cel mai controversat dintre Regii Romaniei a stabilit institutii, a construit, a transformat orase si a impus un regim personal incepand cu anul 1938. A reorganizat teritorial tara, desfiintand judetele si infiintand tinuturi conduse de Rezidenti Regali. Si-a fondat propria organizatie paramilitara – Straja Tarii – si a reusit, prin actiunile sale, sa agite miscarile de extrema dreapta. A infiintat ordine si decoratii si s-a inconjurat cu oameni influenti, asa-zisa „camarila regala”.

Localitatea Someseni este cea unde a aterizat avionul la 6 iunie 1930. Conform placii comemorative, „Aici a coborit din sbor la 6 iunie 1930 aducatorul de viata noua in Romania pe veci unita, Regele Carol II”.

Un lucru arhicunoscut despre monarh este ca iubea fastul, decoratiile, uniformele pompoase si mai ales, sa fie laudat. Intr-un fel, Carol al II-lea a fost o avanpremiera pentru ceea ce urma sa se numeasca „cultul personalitatii”. In imaginea de mai sus, este prezent, alaturi de mostenitorul Tronului, Marele Voevod Mihai, la o adunare a strajerilor. Si Regele, si Principele, poarta buzdugane de lemn. In stanga, buzduganul real al lui Carol, din aur (anii ’30).

Stanga: ziua de 1 Mai a fost si ea asimilata de monarh, „ocrotitorul muncii romanesti”. Dreapta: Regele la vanatoare, inspectand vanatul. Cateva decenii mai tarziu, un alt conducator suprem, mai peltic, inspecta si el vanatul.

In 1938, prin Constitutie, partidele politice erau interzise, singura formatiune permisa fiind partidul regal, Frontul Renasterii Nationale (FRN). Automat, membrii guvernului erau membri FRN. Astfel, in sens trigonometric: de la Executivul la patru ace la taranii „frontisti” de la sate, de la femeile „frontiste” la copiii cu tipsia cu paine si sare, toti trebuiau sa-l adore pe Rege.

Persoane importante in Romania anului 1940, ultimul an de sarbatorire a Restauratiei (toate foto, arhiva LIFE):

1Gral. de brigada Alexandru Ioaneteu, directorul Scolii Superioare de Razboi
2Teofil Sidorovici, Ministrul Tineretului
3Grigore Gafencu, Ministrul Afacerilor Straine
4Ion Giurtu, Ministrul Comunicatiilor
5Ernest Urdareanu, Ministrul Palatului Regal
6Silviu Dragomir, Ministrul Minoritatilor
7Gral. de divizie Florian Tenescu, seful Marelui Stat Major al Armatei Romane
8Grigore Cazacliu, Rezidentul Regal al Tinutului Basarabia
9Lt-col. Pompliliu Georgescu, Prefectul orasului Tighina (Basarabia)
10Gheorge Tatarescu, Presedintele Consiliului de Ministri
11Alexandru Radian, Ministrul Propagandei Nationale
12Gral. Victor Dombrovski, Primarul Capitalei

Cateva obiecte comune se observa in fotografii. De la stanga la dreapta: insigna militara, banderola tricolora legata la brat, cu simbolul FRN pe centru (acvila regala suprapusa crucii albastre „Steaua Romaniei”) si Ordinul „Mihai Viteazul”, cea mai inalta distinctie de razboi romaneasca.

La aproape toate manifestarile (sus), Regele mergea insotit de fiul sau. In poza de jos, se pot observa uniformele militare carliste, foarte bogate in ornamente. Regele insusi avea cateva modele de uniforme-unicat.

La Muzeul Militar exista o galerie a uniformelor de-a lungul timpului. De departe, cele carliste sunt printre cele mai interesante.

Pentru ochiul format, este usor de observat ca inspiratia pentru uniformele din 1930-40 o constituiau uniformele imperiale germane, cu trimitere directa la Kaiserul Wilhelm al II-lea (dreapta). In special, coiful tuguiat (stanga) amintea de Germania Imperiala, leaganul Casei de Hohenzollern.

Tot la Muzeul Militar este expusa si una din uniformele lui Carol al II-lea, plina de decoratii. Uimeste si coiful cu acvila in varf, copie fidela si sinteza a unor coifuri ale ultimului imparat german.

Ca orice partid, FRN avea organ de presa. Ziarul se numea „Romania” si directorul sau era Cezar Petrescu. Numarul din 9 iunie 1940 era dedicat integral jubileului de 10 ani de la Restauratie, cu retrospective, dar mai ales elogii aduse monarhului de personalitati din toate domeniile. In ce urmeaza, extrase din acest numar special.

Domnul Ralea, Ministrul Muncii, explica intr-un scurt articol de ce Carol al II-lea este Regele Muncitorilor, iar Tudor Arghezi, poetul care avea sa pactizeze cativa ani mai tarziu cu regimul comunist, vorbea despre „Regele Renasterii”.

Existau poezii lingusitoare la adresa Suveranului, pentru ca Romania se afla „sub semnul unei domnii providentiale”.

Pe fiecare pagina, intr-un chenar negru si surmontate de stema regala medie, erau citate din „Marele Carmaci”. Regele apara Scoala, modificand cu mana lui textele de proiecte de lege, si acelasi „Rege Legislator” ocrotea Justitia.

Monarhul era milostiv si cu scriitorii, Legea Regeasca aparandu-i pe acestia. Fundatiile Regale „Regele Carol al II-lea” tiparisera o editie speciala din Biblie, titrata „Biblia Domneasca Regele Carol II – Dumnezeiasca Scriptura”. „Regele Consolidator de Tara” patrona Renasterea Nationala.

„Regele culturii” era elogiat inclusiv de Mihail Sadoveanu, ulterior membru al Prezidiului Provizoriu al Republicii Populare Romine, dupa 30 decembrie 1947. Se mai adaugau la „laudaci” Liviu Rebreanu, Camil Petrescu si Radulescu-Motru, Presedintele Academiei Romane.

Pentru a ingloba si Ziua Nationala, 10 Mai, si Ziua Restauratiei, 8 Iunie, Regele a initiat festivalul „Luna Bucurestilor” (9 mai-9 iunie). Se organizau expozitii, se inaugurau monumente si, lasand deoparte propaganda si fastul, manifestarea a avut un efect benefic, multe amenajari ale Capitalei executate atunci mentinandu-se si azi.

Printre realizarile remarcabile ale regimului carlist se numara edificii monumentale. „Arhitectii regimului” (de exemplu, Horia Creanga) primeau sarcina de a cladi cate un imobil administrativ. In plansa de mai sus, in sens trigonometric: Pavilioanele Natiunilor din Parcul National „Regele Carol al II-lea” (actual Herastrau) – disparute dupa 1947, Scoala Superioara de Razboi (ulterior Academia Militara, ulterior Universitatea Nationala de Aparare), Palatul Facultatii de Drept, Sediul Ministerului Internelor (fost CC al PCR) – inceput in perioada carlista, terminat dupa razboi.

Continuam, de la stanga la dreapta: Oficiul National Cinematografic (ulterior Ministerul Propagandei Nationale, actual Centru National al Cinematografiei), Prefectura Politiei (ulterior Militia Bucuresti, actuala Politie a Capitalei), Palatul Telefoanelor, bloc modernist (intersectia Caii Dorobantilor cu strada Eminescu), noul Arc de Triumf, Monumentul Eroilor Aerului.

Ultimul calup de realizari ale regimului carlist in Bucuresti: foto mici – sus: noul Palat Regal (terminat dupa Razboi), jos: noul Teatru Comunal Amzei, poza mare: fantana Zodiac.

Dupa un deceniu de domnie tumultuoasa, marcata, pe de o parte, de expansiunea culturii si cresterea nivelului de trai in Romania si pe de alta parte, de ascensiunea Garzii de Fier si instaurarea unui regim autoritar, Regele Carol al II-lea a renuntat la putere in 1940. Ca urmare a ultimatumului dat de URSS pentru cedarea Basarabiei, monarhul trece puterea in mainile fiului sau, Mihai, iar conducatorul statului devine Generalul (ulterior Maresalul) Ion Antonescu.

In incheiere, trebuie neaparat sa spun ca mi se pare interesant cat de mult a putut Ceausescu sa-l copieze pe Carol II, ba chiar in termenii actuali de partid prezidential si accente autoritare, mai avem inca un „nou Carol II”. Diferenta intre imitatori si Rege este ca Regele avea educatie, avea stil si cu toate excesele, a facut Tara sa progreseze. Lucru care astazi nu se intampla.

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

19 thoughts on “Ziua Restauratiei”

 1. 1. super articolul

  2. apropo de partea cu demnitarii anului 1940, uluitor cat de militarizate erau structurile statale pe vremea aceea, toti purtau uniforma; de asemenea, tipul din prima poza-stanga a randului de jos, caciula lui e atat de Mussolini !

  3. erata la editia aniversara a 10 ani de Restauratie: era vorba, cred, de 1940 si nu de 1930

 2. @ catalina – multumesc!

  @ Daniel – tipul respectiv poarta uniforma de Cavaler al Ordinului “Mihai Viteazul”. Asa e design-ul 🙂
  Mersi de erata, am corectat.

 3. Ink un articol inedit despre epoca lui Carol al II-lea;super.La fel si initiativa de a populariza acea perioada prea mult ignorata la capitolul beneficii si mult prea mediatizata in ceea ce priveste sfarstul ei sumbru.La mai multe!

  -beren

 4. @ Daniel – revin. M-am interesat si am aflat ca membrii guvernului FRN (majoritatea civili) purtau uniformele frontiste, similare cu cele militare si cu banderola la brat.

 5. Carol al II-lea a excelat într-un caracter care cu greu putea fi indicat drept model. Dacă la un artist acest lucru ar fi fost poate o scuză pentru creativitate, la un rege este mai puțin tolerabil. Tatăl său, M.S. Regele Ferdinand, a fost conștient de slăbiciunile fiului său. M.S. Regele Mihai și M.S. Regina Ana refuză și în prezent să vorbească în public despre Carol al II-lea. Poate ar fi necesară o completare în primul paragraf în care să detaliezi cine conducea țara în acel 8 iunie 1930.
  Felicitări pentru imagini!

 6. @ armyuser – nu l-am dat drept model, insa consider ca meritele trebuie recunoscute. Am mentionat si defectele.

  Am vrut sa fie un articol succint (si asa a iesit mai mare), de aceea nu m-am referit la situatia politica de la 8 iunie 1930.

 7. Bun articolul 🙂

  Epoca lui Carol II a însemnat modernizare nu numai în capitală, ci și în restul țării. Spre exemplu, în Ploiești era o frenezie a demolărilor care l-ar fi făcut și pe Ceaușescu invidios 🙂

 8. Am o biblie din editia “BIBLIA REGELE CAROL II” Pr. VASILE RADU si GALA GALACTION, BUCURESTI, octombrie 1937, si as vrea sa o vand.unde as putea sa dau un anunt cu ea si la ce valoare se ridica?

 9. Foarte interesante articolele… Imi plac… Si, daca mi-ai putea da mai multe informatii (bibliografie, surse) mi-ar fi de mare folos in redactarea tezei mele de licenta. Multumesc anticipat!

 10. Un articol interesant. Pacat ca pozele, care fac deliciul celor care deja stiu ce canalii au fost alde Arghezi si Sadoveanu, sunt prea mici. Ca chestie, sensul trigonometric e fix invers, iar “uniforma unicat” a lui Carol II e de-a dreptul o floare de mucegai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *