Metrorex – un succes si jumatate


Doamnelor si domnilor, stimati consateni bucuresteni, s-a facut! Cateva statii de metrou au fost redenumite si avem legatura directa intre Industriilor si Linia de Centura.

Perfect, s-ar putea spune. Perfect pentru o extensie de 4 statii, care a durat 20 de ani sa fie terminata, perfect pentru un proiect semi-esuat de redenumire a statiilor. Daca legatura directa intre doua mari autostrazi este o gaselnita buna, in acest articol voi explica de ce, in opinia mea, redenumirea statiilor a murit in fasa. –>

Referitor la noile nume, nu pot raporta mai multe succesuri, ci doar un succes si jumatate. Asadar, nici vorba de vreun epic win. Intr-un articol anterior, veneam in fata publicului cititor sa expun variantele de nume de statii pe care le-am trimis celor de la Metrorex, in aprilie, ca raspuns la strigatul lor de lebada. Iata noile denumiri ale unor statii de metrou:


Semanatoarea –> Petrache Poenaru (cel care a brevetat stiloul).

Industriilor –> Preciziei (dupa bulevardul adiacent).


IMGB –> Dimitrie Leonida (fondatorul Muzeului Tehnic din Parcul Carol I, fondatorul Scolii de Electricieni si Mecanici din Bucuresti, a schitat primele planuri pentru Hidrocentrala de la Bicaz, in 1906, aceasta construindu-se abia in 1963).

Depoul IMGB –> Berceni (cartierul aferent, fosta comuna Marele Voevod Mihai).


Linia de Centura –> Anghel Saligny (creatorul Podului Carol I de la Cernavoda, a contribuit si la Ansamblul Vama Bucuresti Antrepozite).


Policolor –> Nicolae Teclu (chimist, creator al becului “Teclu”).

(Poza de aici)

Armata Poporului –> Lujerului (dupa strada si pasajul subteran de acolo).


Laromet –> Laminorului (dupa bulevardul adiacent).

Era vorba sa se schimbe si denumirea statiei Pacii in Valea Cascadelor (strada adiacenta), dar vad ca nu a mai intrat in “finala”. Si acum, comentariile pe marginea acestor schimbari.

In primul rand, Metrorex a a rugat insistent ca propunerile de nume sa aiba stransa legatura cu zona in care se afla statia (strada, bulevardul, piata de acolo, un obiectiv major, etc.). Numai statiile Preciziei, Berceni, Lujerului si Laminorului respecta aceasta conditie esentiala pentru o buna orientare a calatorilor.

Petrache Poenaru, Anghel Saligny, Dimitrie Leonida si Nicolae Teclu sunt oameni absolut respectabili, care au avut mari realizari si au adus cinste tarii. Totusi, nume lor sunt un fel de nuca in perete in corelatie cu reteaua de metrou bucuresteana.

Metrorex a precizat ca la redenumire au participat “locuitorii Capitalei, precum si Agentia de Strategii Guvernamentale”. Parerea mea sincera e ca Agentia a ales aceste 4 nume de oameni de stiinta, desi, din nou, Metrorex spune ca a ales “cele mai cerute denumiri”. Fals. Pe niciun forum nu au fost vehiculate aceste nume. La vremea propunerilor, site-ul companiei de metrou era la pamant, fiind valabila doar adresa de e-mail unde se putea scrie. Nu cred ca s-a uitat cineva pe e-mailurile trimise. Pentru a fi mai exact, o sa lamuresc problema:

1. Anghel Saligny este numele unei strazi de langa Primaria Capitalei, in centru. Punctul terminus si implicit statia de metrou se gasesc langa comuna Glina (una din denumirile propuse de mine).

2. Petrache Poenaru nu are absolut nicio legatura cu zona statiei de metrou (eu propusesem Virtutii sau Ciurel). Nu este nici macar vreo strada cu acest nume prin zona.

3. Dimitrie Leonida este numele unui grup scolar industrial de pe bd. Basarabia (fost Muncii), la limita sectoarelor 2 si 3 (cartierul Balta Alba). Nu este vorba nicidecum de cartierul Berceni, unde se gaseste statia.

4. Nicolae Teclu se numeste un liceu din sectorul 3, in apropiere de Piata Hurmuzachi (fosta Muncii, fosta Bariera Vergului). Statia cu acest nume se gaseste pe bd. Theodor Pallady, intr-o zona industriala. De aceea propusesem denumirea Theodor Pallady.

Later Edit: bd. Pallady se intersecteaza cu str. Nicolae Teclu in apropierea statiei, deci se pare ca nu e o denumire chiar aiurea pana la urma.

Succesul plin este reprezentat de redenumirea statiei Armata Poporului in Lujerului (cealalta denumire propusa fiind Iuliu Maniu, consider ca merita si el o statie). Jumatatea de succes este reprezentata de redenumirea statiei Depoul IMGB in Berceni, desi eu propusesem Depoul Berceni, iar “Berceni” simplu sa fie luat de statia IMGB (actuala Dimitrie Leonida). Per total, un succes si jumatate!

Tor Metrorex furnizase o lista mai larga, care s-a restrans din motive nedezvaluite. Ce s-a intamplat cu schimbarea denumirilor statiilor Republica, Aparatorii Patriei si Timpuri Noi? Dar cu Piata Muncii, Eroii Revolutiei sau Costin Georgian?

Trecand peste procentele oficiale furnizate de Metrorex si calculele de scadere a duratei de asteptare a trenurilor (care nu cred ca se vor adeveri), consider ca a fost printre cele mai proaste campanii de rebranding pe care le-am vazut (exceptand, poate, preluarea ABN-AMRO de RBS).

In mod normal, pentru a nu confuza populatia, trebuia lansata din timp o campanie de informare in media, in care sa se dea toate detaliile. Trebuiau distribuite harti cu noile nume si noua conexiune Saligny-Preciziei, pentru ca publicul calator sa se obisnuiasca din timp.

Am aflat de-abia in saptamana premergatoare schimbarii, de la Hungry Mole, pe Simply Bucharest! Lumea care nu are timp sa se informeze a aflat ori de la TV sau din ziare in ziua premergatoarea schimbarii, ori chiar in ziua cu pricina, cand a gresit trenul de metrou.

Boc (premier – PD-L) si Berceanu (ministru la transporturi – PD-L) au inaugurat noile denumiri de statii cu mult fast. Numai la noi este posibil ca niste guvernanti actuali sa inaugureze ceva nepalpabil precum niste denumiri, denumiri ale unor lucruri pe care nu le-au facut ei, ci erau incepute din 1989! Ba chiar o statie (Laminorului, ex-Laromet), nici n-a apucat sa fie construita, ca i s-a si schimbat numele!

Daca aveti opinii pro/contra, nu ezitati sa vi le exprimati mai jos, in comentarii. Va astept.

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

18 thoughts on “Metrorex – un succes si jumatate”

 1. Cateva statii trebuiau sa aiba alte nume de exeplu semanatoarea trebuia sa se numeasca Sema Parc ca e ditai parcu de afaceri in zona (si o sa creasca in urmatori 10 ani) si oamenii trebuie sa stie unde coboara ca asta ii intereseaza. Dar spaga nu a fost suficienta si de asta se numeste petrica poenaru.

 2. Ca să nu mai pomenim că anunțurile audio din trenuri și autocolantele nu au fost modificate la toate trenurile noi. La trenurile pe direcția Impreciziei sunt tot informațiile alea vechi. Signalistica din stații este la pământ, urmează câteva luni de amuzament la metrou. Bine că nu există așa mulți turiști străini în București.
  Poate că Oprescu se va gândi să cheltuie niște bani pentru un stilou gigantic la Ciurel, un bec Teclu gigantic pe aiurea și tot așa; în felul acesta lumea va putea memora mai ușor noile denumiri ale stațiilor-oameni de seamă.

 3. La Teclu exista o potriveala. Strada Nicolae Teclu e la capatul tramvaiului prima la dreapta.

  Astea cu nume de oameni nu ma deranjeaza, ca au fost si ei ingineri ca mine si ca tine. Alea cu Preciziei, Laminorului si Lujerului mai bine se numeau Oana Zavoranu si Pepe, Andreea Marin Banica si Mihaela Radulescu. Macar ca bulevardul Preciziei contine orice numai precizie nu, daca ne gindim la industria prezenta acolo. Macar ca Laminorului suna mai comunist decit Stalingrad. Macar ca intre Lujerului si Coceanului palesc si nuantele.

 4. @ armyuser – in Bucuresti exista destui turisti straini, insa putini merg cu metroul. Multi vin in grupuri organizate cu autocarul.

  @ nenea cosmos – da, ai dreptate cu Teclu. E si capatul tramvaielor acolo.

 5. Din redenumirea asta stupida am pierdut cu totii, iar! Uneori ma-ntreb de ce ne mai batem capul…
  Pe mine ma uimeste-n continuare zonarea Bucurestiului de pe hartile Metrorex… Alea 19 zone n-au nimic cu realitatea. Dupa ei, Cartierul Aparatorii Patriei e mai mare decit Drumul Taberei… Casa Poporului e zona separata… si tot asa.
  Multam de mentiune!

 6. Exceptand statiile din Militari, macar am nimerit-o cu statia virtuala Laminorului 😀
  @AlexPlesa: Sema Parc NU! S-a discutat asta, si pare un nume aiurea ce va putea fi oricand redenumit in functie de investitorul principal al complexului, pe deasupra fiind si un nume fitzos anglo-saxon.

 7. Oamenii simplii o sa aiba mari probleme deoarece campania de informare despre noile denumiri nu va ajunge prea curand la urechile lor pentru simplul fapt ca a fost de o discretie improprie poporului roman. Nu vreau sa stiu ce o sa fie in mintea lor cand o sa auda ca urmeaza statia Preciziei, iar ei trebuiau sa coboare la Industriilor. Metrorex ar trebui sa se ocupe acum si de afisajele din statiile de metrou pentru ca sunt intortocheate rau de tot. Un strain, daca se ia dupa indicatoarele ambigue si greoaie ale metroului bucurestean, nu va ajunge nicicand la destinatia dorita.

 8. @ Monica – Dar cand se va auzi “urmeaza statia Petrache Poenaru”?
  …ca fosta Semanatoarea e cea mai “centrala” dintre toate redenumirile.

  Nu ca nu ar fi trebuit schimbat numele, insa nu asa.

 9. Raiden, exact la asta ma refeream si eu. La o informare mai serioasa a cetateanului, nu limitata la un articol in ziar (eu am vazut putine in cotidianele noastre, iar la TV nimic) si un autocolant lipit in metrou. Dar situatia este tipica pentru lipsa de respect a autoritatilor si a institutiilor fata de populatie.

 10. Sunt din Brasov si acum stau in Bucuresti, dar nu ma pot opri sa nu scriu randurile urmatoare, care sper sa fie corect interpretate.

  Nu inteleg de ce aceasta pornire impotriva a ceva catalogat atat de usor “comunism”. Daca nu era aceasta perioada:
  – eram tot niste agricultori precum tindem si acum (cand se termina de vandut ce mai a ramas)
  – inca se mai umbla printre iarmaroace si targushoare
  – era tot orasul un “mare” centru vechi, adica un fel de “Budapesta in timpul bombardamentelor”
  – 1 mil de masini inca mergeau pe stradute de o banda pe sens, pt. ca deh, era o dugheana veche greu de demolat “undeva pe dreapta in poza”
  – si vai ce fericita era lumea ca isi amintea unde au mers ei ca si copii prima data desculti, cu 50 de ani in urma, pe drumurile unei capitale “europene”, neschimbata din timpul copilariei bunicii de 90 de ani, cu cladiri cu grad seismic maxim, pretutindeni.

  In tara asta fara o mana ferma nu se ajunge decat la niste barfe, “cateva” aranjamente si multe potlogarii personale din care de vazul lumii se mai asfalteaza un drum, se mai pun niste borduri si se mai face un o piatza alimentara sau un pod in 20 ani, toate acestea la acelasi pret la care in 4 ani “comunistii cei jegosi” au sistematizat o dugheana de ..targ extis, ca sigur oras nu se putea numi.
  Si lucrand in acelasi timp nu doar in Bucuresti ci “in toata tzata” 🙂 la niste proiecte duse la bun sfarsit si cu greu de ..vopsit si folosit de noua democratie.

  Sau isi imagineaza cumva lumea ca ramanea orasul vechi neatins si se facea un “downtown” legat de linii de metro si niste autostrazi adevarate?
  Si asta nu avem acum tot din cauza comunismului.

 11. @ Mihai – Din moment ce esti din Orasul Stalin, te-as ruga sa te abtii de la comentarii de genul “uite ce bine a fost in comunism”. Daca nu cunosti Bucurestii si nici macar n-ai avut decenta sa-mi citesti articolele sa vezi de ce sustin ca este foarte rau comunismul, mai bine nu mai intra pe blogul asta. Nu ti se adreseaza.

  Enumerarea facuta de tine demonstreaza ca habar nu ai de istorie adevarata si ca probabil esti din cei care sustin ca Regele (al carui nume din pacate pentru tine il porti) a fugit cu “vagoane de bogatii”.

  Btw, pentru ca nu esti de pe aici, o recomandare: mormantul lui Ceausescu e la cimitirul Ghencea. mergi si aprinde-i o lumanare, dar vezi ca el era ateu si s-ar putea sa nu aprecieze.

 12. Nostalgiile astea sunt un fenomen care a apărut mai peste tot în ţările ex-comuniste. Din păcate ele apar la oameni care nu au trăit comunismul pe pielea lor. Aş spune că nu sunt ei vinovaţi că la şcoală nu există lecţii de istorie recentă şi că prezentul nu le oferă ceva mult mai spectaculos.

 13. @ andreea nastase – Danny Huwe a fost un ziarist belgian care a murit in 1989 cand relata din Bucuresti. In traditia prieteniei romano-belgiene, fosta Piata Razoare a fost redenumita Piata Danny Huwe.

  MMLL Regele si Regina Belgiei s-au recules zilele trecute la monumentul lui Huwe, in cadrul vizitei oficiale in Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *