1944: Bombardamente in Bucuresti (1)Daca 23 August a meritat un articol, cu atat mai mult merita doua articole bombardamentele din 1944. Desi cand se spune “bombardarea Bucurestilor”, perceptia generala este a bombardamentelor germane de dupa intoarcerea armelor, Capitala a fost sub asediu si in lunile aprilie-mai ale aceluiasi an. Aliatii au cautat sa slabeasca centrul de comanda militara a Romaniei.

Acest articol in doua parti vine cu fotografii-document in premiera si urmareste o prezentare generala a zonelor bombardate, precum si evolutia lor in timp si starea actuala. –>De la inceput, trebuie mentionate obiectivele aliate din aprilie-mai 1944: distrugerea infrastructurii cailor ferate, distrugerea obiectivelor industriale, distrugerea centrului de putere. Ca atare, cele mai lovite zone au fost cartierul Grivita si Piata Palatului Regal.

Fotografiile provin in mare parte dintr-o mapa in care fusesera atent aranjate pe cateva pagini, cu notatie dedesubt (precizarea locului). Pe mapa, destinata sefilor din Marele Stat Major, se gaseste stampila rosie “STRICT SECRET”. Acestea fiind spuse, putem incepe trecerea in revista a “punctelor fierbinti” din acele zile ale lui 1944. Au trecut peste 65 de ani de atunci.

Vederea generala a cartierului Grivita, in preajma Soselei Basarab (actuala Sosea Nicolae Titulescu), arata distrugerile, dar si un Palat al Cailor Ferate (Ministerul Transporturilor) in constructie (dreapta sus). Gara de Nord se distinge un pic mai la stanga.

Foarte semeata dintre casele joase se ridica biserica de pe Soseaua Basarab, biserica existenta si astazi, insa incadrata de blocuri si cu ditamai santierul pentru Pasajul Basarab in fata ei.

Casele de pe Sos. Basarab au fost in mare parte distruse de bombardamente. Dupa razboi, locul multor imobile a fost lasat viran, intrucat nu existau resurse pentru constructia de cladiri noi. In special in epoca Ceausescu, actuala Sosea Titulescu a fost populata cu blocuri hidoase. Diferenta este izbitoare.

Soseaua Basarab la intersectia cu Calea Grivitei. Distrugeri masive. Podul peste calea ferata mai exista si astazi, desi este inchis si va fi dezafectat in curand, odata cu progresul lucrarilor la Pasajul Basarab. Pe fundal, silueta uneia din halele Fabricii Grivita (existenta si azi).

Cladirea modernista din stanga, un service auto, a fost completata in perioada comunista si, sub o forma modificata, exista si azi.

Calea Grivitei, portiunea din zona Garii de Nord si Atelierelor CFR Grivita, a fost bombardata masiv. Atelierele trebuiau sa fie distruse, pentru a nu mai produce nimic care sa sustina “masina de razboi hitlerista”. Dupa razboi, sectiuni largi din aceasta artera au fost sistematizate (dreapta-jos, ilustrata din anii ’60 cu “noua Calea Grivitei”).

Zona Pasajului (Podului) Grant (in forma lui initiala) a suferit si ea. In imaginea din 1944, Teatrul Giulesti. In anii ’80, Ceausescu a distrus vechiul Pod Grant pentru a ridica unul nou, conform cu traficul in crestere.

Imobilul interbelic masiv de langa Podul Grant este in picioare si astazi, desi o fotografie in oglinda de la nivelul strazii este imposibil de realizat in prezent, pe noua configuratie. Una de sus este suficienta pentru a ilustra locuintele destinate lucratorilor CFR.

Piata Garii de Nord si Gara in sine au constituit o alta tinta pentru Aliati. Cladirea garii, inclusiv turnul emblematic, a fost afectata.

Ulterior, edificiul a fost reparat, dupa o supraetajare a unora dintre corpuri.

Supraetajarea se observa mai lesne aici. A suferit modificari si corpul pe care scrie “Gara de Nord”. Desenele laterale au fost inlocuite, rotundurile de dedesubt – slefuite, iar coroana din varf, un alt simbol regal, a disparut.

In acea perioada, trupele germane stationate in capitala Regatului Romaniei aveau baraci si in zona bulevardului Gheorghe Duca, langa un bloc din anii ’30, foarte reusit (in plan central indepartat, stanga-sus). Baracile au fost in mare parte distruse (poza din dreapta-sus), insa blocul interbelic a ramas in picioare.

Pe locul fostelor baraci germane sunt blocuri din anii ’50, ceea ce face imposibila fotografierea din acelasi unghi.

Si strada Popa Tatu, situata in apropierea Garii, a fost afectata. Marturie sta fotografia care surprinde coltul cu strada General Angelescu (ulterior Stefan Furtuna, actuala Mircea Vulcanescu).

Pe strada Buzesti, in apropiere de Hotelul Marna (intersectia cu Grivitei) au cazut bombe. Culmea, casele nedistruse atunci de bombardamente, aflate azi in stare jalnica, dispar una cate una, iar in locul lor, in special dupa intersectia cu strada Occidentului, spre Piata Victoriei, apar cladiri semete de sticla, total nespecifice zonei.

Update 2011 – nicio cladire din comparatia de mai sus nu mai exista, au fost demolate toate pentru constructia axei Buzesti-Berzei-Uranus.

O bomba “razleata” a picat la numarul 12 pe bulevardul Schitu Magureanu si a distrus o casa. Astazi, la nr. 12 este o poarta. Tocmai cand misterul se adancea, am realizat ca imobilul cu pricina se gasea retras de la strada, mergand mult prin curte.

Un indiciu important a fost faptul ca in poza veche, peste frontul de case de la strada Stirbei-Voda, se vede un imobil aflat in constructie si terminat in 1946.

Au fost doua cazuri importante de imobile avariate sau distruse pe strada Transilvania (strada care se intersecteaza cu mai-sus-amintita Popa Tatu).

La numarul 39, un imobil ce nici nu implinise 10 ani de la constructie a fost avariat sever. Cu surprindere am descoperit ca este inca in picioare, reparat dupa razboi si gata pentru o moderna izolare termica.

Casa de la numarul 50 a fost insa distrusa. Pe locul ei si pe al casei de la numarul 48 a ramas loc viran dupa 1945. Cu timpul a fost amenajat un parculet. Parculetul a disparut dupa 2000 pentru a face loc unei constructii noi.

Cu si mai mare uimire am constatat ca ceea ce crezusem a fi un imobil de epoca renovat era de fapt o casa noua! Concluzia: SE POATE. Se poate construi decent, adaptand exteriorul noilor imobile la zona in care sunt ridicate.

Mergand mai departe, si pe Calea Plevnei au cazut bombe care au produs stricaciuni. In imagine, intersectia cu strada Stirbei-Voda, vazuta dinspre ce ar fi azi Casa Radio. In golul dintre cladirea inalta din dreapta si restul frontului de pe Stirbei-Voda (directia inainte) s-a ridicat in anii ’50 un bloc.

Scoala Superioara de Razboi (Academia Militara), cladire considerata noua in 1944, a scapat de la distrugere, unele bombe cazand in zona inconjuratoare. Se observa locul viran, populat ulterior cu Monumentul Eroilor Antifascisti si blocuri staliniste de 4 etaje.

In fine, cateva imagini cu locuri neidentificate din Bucurestii bombardati. Orice ajutor in a identifica strazile sau cladirile este apreciat. De remarcat solidaritatea umana la dezafectarea zonelor calamitate. Chiar si doamnele s-au apucat de carat caramizi.

Foarte important: comparatiile nu sunt intotdeauna exacte deoarece pozele actuale au fost facute pe fuga. De asemenea, multe din locurile de fotografiere initiale se gasesc in mijlocul strazii astazi, iar cu traficul bucurestean nu este de glumit.

In partea a 2-a, vom explora alte zone importante afectate de bombardamentele aliate din 1944.


more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

28 thoughts on “1944: Bombardamente in Bucuresti (1)”

 1. Raiden – e tare de tot! Aşa ceva nu s-a mai făcut, felicitări !
  Iată ce zic eu:
  – la intrarea pe Titulescu, oarecum vizavi de acel Service, se găsea o benzinărie. (acel OSIN)
  – Imobilul interbelic masiv de langa Podul Grant este al CFR – ştiam că e un soi de cămin-hotel pentru mecanicii de locomotivă care trebuie să se odihnească între ture.
  – strada General Angelescu a acum Mircea Vulcănescu.

  mulţumesc mult de link!

 2. Intr-una din casele bombardate de aliati statea si bunicul meu. Cu ocazia asta i-a ars si biblioteca din care nu a reusit sa mai recupereze decat cateva carti printre care si “Istoria Romanilor din Dacia Traiana” de Xenopol, toate volumele cred ca din prima editie ( o sa ma uit cu prima ocazie ). Iar matusa mea, sora bunicului, care statea in Ferentari ii injura mereu pe americani pentru o bomba ce cazuse pe sina tramvaiului in dreptul bisericii din cartier. Bomba lasase intreaga strada fara geamuri. Absenta obiectivelor civile sau militare in zona ma duce cu gandul la o greseala, probabil s-a dorit lovirea unui obiectiv aflat in zona “antiaeriana” sau este posibil ca anumite bombe sa fie aruncate in zone de locuinte pentru deprimarea populatiei. Foarte bun articolul, astept continuarea.

 3. Americanii aruncau “covor de bombe” de la mare inaltime, pt a scapa de antiaeriana romano-germana. Din cauza asta sute de bombe au cazut aiurea, pe obiective civile. Au murit in aprilie 1944 sute si sute de civili, basca raniti. Cartierul Cotroceni din jurul Scolii de Razboi a luat ceva bombe (cazute chiar si in Gradina Botanica). Mi-a zis cineva care le-a trait. Insa cel mai afectat a fost centrul…
  @Raiden
  Misto descperirea blocului modern facut in stil vechi. Era loc si de mai bine dar oricum, nu e de sticla. In legatura cu Gara de Nord, nu ai si poza cu tramvaiul bombardat? Ti-o trimit eu..

 4. Foarte fain articolul 🙂

  Noroc ca Bucurestiul era intins si nu aveau destule bombe pentrut tot orasul. In Ploiesti au cam maturat cu zona Garii de Sud si cu centrul orasului.

 5. @ Bogdan – bombe in Ferentari? Interesant.

  @ angy – fac si eu ce pot 🙂 Stay tuned.

  @ RO – “intotdeauna e loc de mai bine” – stiu, e o zicala tocita, dar m-ai fortat s-o folosesc.
  Am si poza cu respectivul tramvai, dar nu am inclus-o in articol.

  @ LV – La voi a fost JALE.

  @ Buciuman – a facut treaba buna araboiul.

 6. @ Beren – Multumesc pentru informatii.

  Referitor la intrebarea ta, eram sigur ca cineva se va gandi la ea. Cu parere de rau, nu mai stiu ce strada este, nu mai tin minte ce scria pe spatele pozei. Pare-mi-se ca “biserica” este de fapt capela de cimitir.

 7. salut

  o iau in ordine inversa ca am uitat:
  @beren&raiden
  cred ca fotografia este facuta in lungul caii grivitei si turnul este turnul de intrare de la cimitirul Sf. Vineri
  @lucina&raiden
  merci lucian
  cred ca pozele sunt mai importante pentru ca sunt ultimele in care se ma poate vedea fatada “Pasagiului Romanul” care din cate descifrez eu poza a luat lovitura din plin
  @raiden referitor la pozele cu Gara de Nord
  Toata decoratia corpului central al Garii Vechi a fost schimbat deoarec era intrarea in Salonul Regal folosit pe vremea in care trenurile trageau sub structura de sticla unde azi sunt corpurile cu magazine si buticuri

  ps Te rog rectifica in text Beraria Luther nu fabrica de bere grivita

 8. Salut. Ai cumva poze cu zona podului Grant, calea Cringasi, biserica si cimitirul demolat pentru a face loc lacului morii, etc.?
  Ti-as ramine recunoscator pentru un raspuns.
  Lucian

 9. @ Lucian – imi pare rau, dar nu am poze mai vechi cu locurile mentionate de tine.

  Cred ca e important sa retii ca nu detin o arhiva fotografica, ci pur si simplu mai intru in posesia unor seturi din cand in cand.

 10. Sustin identificarea celor doua poze de jos: Liceul Sincai. Ambele, una din ele este facuta din alt unghi (actuala Calea Serban Voda).

  Primele poze (cele de sus) mi se par a fi facute linga Palatul Postelor, si mai precis cumva pe strada Stavropoleos. S-ar putea sa ma insel totusi.

 11. Identificarea imobilului din dreapta-jos (dintre cele patru neidentificate): pe Calea Grivitei, dupa “imobilul masiv” de langa Podul Grant, vis-a-vis de Cimitirul Sf. Vineri. A fost complet reparat dupa razboi si legat de o cladire mai recenta (pare a fi de invatamant). In anii trecuti era in lucru, nu stiu care va fi soarta lui. Coordonate (Google):
  – Lat: 44 degrees 27′ 27.51” N
  – Long: 26 degrees 03′ 36.70” E

 12. stiti ceva de zona grivita din apropierea podului constanta?cam ce era pe-acolo in acea perioada sau chiar ceva mai devreme?auzisem de la cineva ca acum ceva timp au renovat fabrica de paine pajura si au gasit o groapa comuna .poate cineva sa-mi dea detalii?

 13. Bunica mea spunea ca se inegrea cerul de la cate avioane erau pe cer cand atacau. Ce au facut ei se numeste “carpet bombing” – ataci totul pe metru patrat, tinte civile, militare, nu conteaza.
  Si pt. cei cei scuza pe americani sau se scarpina in cap intrebandu-se “poate au gresit?” – uitati-va cum au bombardat Dresden, oras german despre care stiau ca e plin de refugiati. In mintea lor, eram cu totii niste criminali si meritam moartea, chit ca eram femei, copii, civili nevinovati.

 14. Imobilul interbelic masiv de langa Podul Grant este al CFR – nu a fost camin- hotel pentru mecanicii de locomotive ci bloc de locuinte de tip social pt. anagajatii CFR. Căminul-hotel pentru mecanicii de locomotivă este inca langa acest bloc (dezafectat, asteptand decizii de daramare). Cat despre imobilul masiv, se doreste in prezent mansardarea acestuia. Razultatul va fi de adaugat langa pozele deja existente pe site.

 15. Pe ce data a bombardat Ceausescu cartiere intregi la Bucuresti? In ’44 era de sus. in ’78 era pe jos. Care-i diferenta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *