Leapsa! Bucurestii semicunoscuti


Pentru ca de mult vroiam sa lansez si eu o leapsa, a venit vremea. Sper sa am succesuri. Bucurestii au multe monumente despre care se stie, unele din ele renovate si re-renovate, insa si mai multe sunt cele din penumbra sau chiar obscuritate. Jocul pe care il propun este, culmea, unul constructiv: sa nominalizam, pe cat posibil, cladiri bucurestene semi-cunoscute sau deloc cunoscute, monumente de arhitectura din toate epocile, cu potential turistic.

Regulile sunt 4 (patru) la numar:

1. Fara biserici si fara statui (intra la alta categorie);
2. Cladirile trebuie neaparat sa fie accesibile macar din exterior turistilor (sa poata fi privite din strada, sau sa se poata plimba pe langa ele);
3. Nu se pot face mai mult de 10 nominalizari, dar se pot face mai putine;
4. Nominalizarile pot apartine oricarei epoci.

Nu conteaza ca imobilele sunt sau nu pe lista monumentelor istorice, conteaza viziunea personala asupra perceptiei publice. Urmeaza nominalizarile mele in ordine aleatoare, iar la final, persoanele vizate in mod special de joc, daca vor accepta invitatia: –>

Palatul ziarului “Universul”, din strada Brezoianu – necunoscut.

Hala Matache – minimalizata din cauza specificului nefast al zonei.

Liga Culturala pentru Unitatea Tuturor RomanilorTeatrul Bulandra actual, de la Podul Izvor.

Palatul Academiei Comerciale din Piata Romana – neprivit ca un monument de arhitectura, ci doar ca o “scoala banala”.

Corpul art-deco al Academiei Comerciale din strada General Cihoski – necunoscut.

Blocul “Zodiac” de pe Calea Dorobantilor – necunoscut.

Palatul Academiei Romane de pe Calea Victoriei – necunoscut.

Cuplul inseparabil Agricola-Fonciera si Adriatica-Trieste de la Piata Natiunile Unite – neprivite ca monumente de arhitectura, ci ca simple blocuri.

Foisorul de Foc – prea putin promovat, neglijat.

Palatul Justitiei de pe cheiul Dambovitei – desi vizibil, insuficient promovat.

Lista ar mai fi putut continua. Acum, persoanele carora le dau leapsa:

Un fotograf – Alex Galmeanu.
Un artist grafician – Radu Oltean.
Un ploiestean – Lucian Vasile. –> Nominalizarile lui.
Doi pasionati de case vechi – Stefan si Radu. –> Nominalizarile lor.
Un brasovean – Radu, cu Republica sa. –> Nominalizarile lui.
Un stand-up comedian – Teo.
Un inginer – brebe85.
Un pasionat de modernism si post-modernism – armyuser. –> Nominalizarile lui.
Un colectionar de vederi – Vlahul. –> Nominalizarile lui.
Un observator al urbei actuale – The Hungry Mole. –> Nominalizarile lui.
Last but not least: colegii de la Rezistenta Urbana.

Daca cei de mai sus vor posta articole, voi pune link aici catre ele. Pot chiar sa dea leapsa mai departe cui vor vrea. Bineinteles, jocul este deschis pentru toti cei care au ceva de spus in privinta asta.

Acestea fiind spuse, sa inceapa jocul!

Nota Bene: pozele dein acest articol sunt luate din setul meu de pe flickr, cu Bucurestii de sus.

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

46 thoughts on “Leapsa! Bucurestii semicunoscuti”

 1. Mă execut cât de curând (abia am postat şi nu merge să-mi derutez în halul ăsta cititorii! :D). Dar oricum, apreciez, mulţumesc şi-ţi urez tradiţionalul, “băi, era şi timpul să facă cineva, ceva”.

 2. Din păcate stau prea prost.
  Adică cu timpul necesar deplasării, fotografiatului şi postatului. Însă am şi eu preferatele mele, care nu sunt calificabile neapărat la capitolul bucureştii semicunoscuţi, ci mai degrabă la miciiparişi semicunoscuţi:
  Str Italiană aproape colţ cu str. Speranţei – neoromânesc;
  Str Visarion colţ cu Lascăr Catargiu – art mişto;
  Str Vasile Alecsandri lîngă curtea Proiect Bucureşti – neoromânesc;
  Prima mea dragoste, Vila Minovici;
  Lotizarea Ioanid, bulibăşeala stilistică din Cotroceni…
  Şi multe altele, deco, veneţian, tirolez, care fac acea atmosferă intimă dar din păcate semicunoscută a unor spaţii prin care doar trecem fără a vedea.
  Salutări şi felicitări.

 3. @ Stefan – ideal ar fi sa faceti un fel de “top” la voi pe blog si pun eu link 🙂
  Nu trebuie sa te referi doar la ce cazuri ai tratat pana acum, poti alege orice, atata timp cat respecta regulile.

  @ Toata lumea – leapsa nu e conditionata de prezenta pozelor cu respectivele nominalizari in articol.

 4. Vlahule, faci cum vrei, eu propuneam sa pui un articol la tine si sa pun eu link la el de-aici.

  Articolul ti l-ai face cum ai dori, cu ce linkuri vrei si ce cladiri vrei (daca au fost deja nominalizate, nu inseamna ca nu se pot regasi si printre optiunile tale). Sper ca am inteles bine ce ai intrebat 🙂

 5. Pe mine m-ai uitat Cristi 🙂 Nu-i nimic, am sa incerc sa fac un top cu cele mai necunoscute posibile pe care le stiu :)) – timp sa am, ca-s super-ocupat cu ghidul zilele astea…

 6. O idee de dezbatere pentru comunitatea voastră de bucureşteni responsabili:
  http://www.hanulgabroveni.ro
  Vă cer o opinie în special despre ce şi mai ales cum ar trebui să fie construcţia de pe parcela virană de lângă han, amplasament care are o puternică valoare de semnal atât pentru accesul în lipscănie dar poate fi totodată o ilustrare a ceea ce a fost, este şi va trebui să fie acest loc public.

 7. @ pierpatrat – din punctul meu de vedere, e simplu: pe parcela virana sa se refaca vechiul front de imobile (exista multe poze de epoca).

  Nu inteleg de ce vor sa extinda Hanul. Nu ar putea doar sa-l faca asa cum a fost si gata?

  Vroiau sa aduca si Lupoaica inapoi pe vechiul amplasament, dar nu s-a mai intamplat.

 8. problema mea este următoarea: vechiul front se poate reface conform documentelor foto existente. este soluţia cea mai elegantă, recunosc deşi am mici rezerve (frontul era întregit pe acea parcelă de două faţade una de trei travei şi un nivel alipită hanului şi următoarea de o travee şi trei niveluri cam cum e voaleta). dacă voi participa la concurs probabil că asta va fi şi alegerea mea finală privind refacerea frontului. întrebarea mea se referă însă la ce credeţi voi despre ceea ce va fi în spatele acestui front şi mai ales care este părerea VOASTRĂ despre funcţiunile propuse de tema de proiectare. pentru că voi şi alţii ca voi veţi fi utilizatorii spaţiului, nu noi arhitecţii. asta e dezbaterea la asta aştept răspunsul vostru, foarte important pentru demersul meu. vă plătesc şi consulting dacă vreţi dar doar în bere.
  salutări

 9. La cate amplasamente a avut Lupoaica … cate aventuri … furata, recuperata … Oricum, mi se pare cat se poate de corect amplasata in Piata Romana …

 10. @ pierpatrat – cercetez si revin cu o parere (off-topic: nu stiu ce e aia travee, nu sunt arhitect).

  @ Vlahul – da, arata bine lupoaica in Romana, insa acolo trebuie repusa in drepturi statuia lui Lascar Catargiu. Proiectul era sa mute Lupoaica la Sf. Gheorghe inapoi si pe locul ei, sa-l puna le Catargiu, in capatul bulevardului ce-i poarta numele.

 11. Am considerat ca e normal si poate obligatoriu sa dau prioritate celor nominalizati pt aceasta leapsa asa ca am asteptat sa vin si eu cu cateva locuri:
  1. Palatul Bragadiru – ca nu l-a nominalizt nimeni 😀
  2. Muzeul TH Pallady a.k.a. cea mai veche casa din Bucuresti de pe Strada Spatarului (e totusi cea mai veche si adaposteste si un muzeu…)
  3. Au fost pana la urma deja nominalizate Palatul Stirbey si zona superba a Parcului Ioanid (extinzand arealul si pe str. Dumbrava Rosie) asa ca nu imi ramane decat sa le repet.
  4. As mai putea numi si o serie de case: intersectie V.Parvan cu Plevnei, Plevnei cu C.Noica (coltul cu casa radio, daca trebuie mentionat), Rosetti cu J.L. Calderon (ING-ul), casa Take Ionescu, casa Bratianu de pe Visarion, desi ele pot fi vazute realizand niste trasee pt promenada ca cele propuse de Hungry Mole.

  @ Raiden: mi-a placut cel mai mult ca ai zis de corpul art deco al ASE-ului. Chiar necunoscut!

 12. @pierpatrat / Ce funcţiuni publice sunt impuse prin tema de proiectare la Hanul Gabroveni? Ar fi utile acele funcţiuni care ar stabili o diferenţă faţă de cohorta de cluburi şi terase care definesc noua regulă a zonei.

 13. Din nou bravo arm()user. Curiozitatea dă drumu la dezbatere; mulţumesc creierilor tăi pentru feedback.
  L-am provocat deja pe Raiden trimiţându-i pe mail tema de proiectare. Nu prea e loc aici cred să mă întind cu explicaţii, poate o va face el mai bine în calitate de moderator al subiectului dacă va dori; este cea mai frumoasă calitate a lui. Eu aş face-o de pe o poziţie PREA subiectivă aşa că îmi impun un discurs rezervat pentru a nu contamina tocmai eşantionul pe care doresc să studiez evoluţia unui fenomen cu componente sociale importante atât pentru mine cât şi pentru actul de reabilitare şi rezultatul ce se va materializa în Hanul Gabroveni.
  Pot să postez în această pagină textul cu tema de proiectare ca să o fac publică, dar trebuie să am acceptul lui Raiden şi a colegilor săi.
  Salutări.

 14. Rugamintea mea este sa purtati orice fel de discutii off-topic mai largi pe mail, intrucat articolul nu se refera la Hanul Gabroveni.

  …nu ca nu ar fi un subiect interesant, dar trebuie sa mentinem o ordine si aici 🙂

 15. @Raiden: mulţumesc pentru răspunsuri. Nu mi-ai răspuns la întrebarea legată de existenţa lui Mickey Mouse la etajul 5…
  @armyuser: am deschis la mine pe blog o categorie dedicată hanului unde voi posta astăzi tema de proiectare pentru cine este interesat, împreună cu întrebările pe care eu ca arhitect le am pentru nişte eventuali participanţi la o dezbatere. Îţi mulţumesc pentru interesul pe care îl arăţi acestei probleme.
  Salutări.

 16. Incep cu cele 2 ce au fost postate deja
  -Vila Minovici
  -Palatul Bragadiru
  Apoi
  -Facultatea de medicina, B-dul Eroilor Sanitari
  -Rectoratul UMF, Strada Dionisie Lupu
  -Spitalul Coltea (nu stiu cat de semicunoscut e)
  -Hotelul Concordia-merita mentionat intr’un traseu turistic
  -Carul cu Bere
  -Cimitirul Belu (aici s’ar putea sa nu ma incadrez in reguli, insa sunt multe opere arhitecturale deosebite, merita vizitat)intrece Pere Lachaise.

 17. @ ankhtheank – Cata dreptate ai cu Hotelul Concordia! Ala da monument uitat. La fel si Scoala Centrala.

  Cu Cimitirul Belu nu stiu ce sa zic. Nu m-am gandit sa mentionez si “cimitire” la interdictiile de la regula 1 :))

 18. @Raiden, nu stiu daca statuia lui L.Catargiu va reveni la locul ei, daca ea mai exista cumva, insa se pare ca Lupoaica va ajunge din nou in piateta de la Lipscani 😉

 19. Care e treaba cu norc-u’? Luand in considerare “sa nominalizam, pe cat posibil, cladiri bucurestene semi-cunoscute sau deloc cunoscute, monumente de arhitectura din toate epocile, cu potential turistic.”

 20. Nu reusesc sa identific prima fotografie de la inceputul articolului. Poate doriti sa ma ajutati !?

 21. Aventurierule, poza de titlu este o vedere inspre soseaua Titulescu, se vad biserica de pe acest bulevard si frontul de blocuri ceausiste.

 22. Hotelul Concordia, pe Str. Smardan Hanul cu Tei, Pasajele dintre Calea Victoriei, dar mai ales Pasajul Englez, palatul Uniunii scriitorilor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *