Deschiderea Universitatii in 1945


Pentru ca a inceput noul an universitar, am considerat ca ar fi interesant de privit inapoi 64 de ani, la prima deschidere a Universitatii Bucuresti de dupa 23 August 1944.

Publicul are ocazia sa vada, pentru prima oara, un set de poze de la festivitate. Personaje defuncte, personalitati inca in viata si un an universitar foarte diferit, prin natura contextului istoric de atunci. –>

Bucurestii au suferit mult in timpul razboiului. Bombardamentele aliate (despre care am scris aici si aici) si cele germane au lovit inima orasului. Universitatea a fost si ea sever avariata, corpul central – vechea Academie – fiind distrus. Ulterior, ramasitele au fost indepartate, iar pe locul ramas liber pana prin anii ’60 s-a refacut, mai simplist, corpul disparut.

Foto de aici.

In conditiile in care sediul central al Universitatii era indisponibil, s-a ales Palatul Facultatii de Drept, de pe bulevardul Elisabeta (actual bd. Kogalniceanu). Constructie art-deco, Facultatea de Drept fusese ridicata in timpul Regelui Carol al II-lea.

Aula Facultatii de Drept era si este, insa, celebra pentru reuniunile legionare care aveau loc acolo la inceputul anilor ’40.

Statul Roman a fost reprezentat la cel mai inalt nivel festivitatea redeschiderii Universitatii bucurestene. Regele Mihai I s-a aflat in prezidiul deasupra caruia se gasea un tablou al Majestatii Sale. In prima fotografie, Rectorul citeste mesajul adresat Regelui si studentilor.

In extrema stanga a fotografiei, langa monarh, se gaseste Presedintele Consiliului de Ministri de atunci, Generalul Nicolae Radescu. Ultimul premier dinainte de guvernarea Groza a incercat sa implementeze masuri anti-comuniste, insa a fost fortat sa demisioneze la 1 Martie 1945. Ca atare, setul de poze poate fi datat undeva in perioada ianuarie-februarie 1945.

Pentru a scapa de persecutiile comunistilor, Generalul Radescu a fugit in Statele Unite, unde a si murit in exil, in 1953. Ramasitele sale au fost aduse inapoi in tara in anul 2000, la initiativa premierului Isarescu.

Regele isi incepe discursul adresat studentilor.

Langa el, se vede mai in clar Generalul Radescu, dar, in extrema stanga, apare in cadru notoriul comunist Stefan Voitec.

Voitec a ocupat multe functii de-a lungul prodigioasei sale cariere in lupta pentru socialism. Cu sprijinul comunistilor, a ajuns Ministru al Educatiei in primul guvern de dupa 23 August, guvernul Sanatescu. A ramas pe functie si in guvernele Radescu si Groza, pana dupa “proclamarea” republicii, in 1947.

Tov. Voitec a stalinizat invatamantul romanesc, aducandu-l la “inaltele” standarde sovietice. A luat masuri de indepartare a cadrelor didactice care se opuneau noului regim.

A fost membru al Prezidiului Provizoriu al Republicii Populare Romane, instituit imediat dupa semnarea abdicarii fortate de catre Regele Mihai. In continuare in guvern, dar vice-premier, Voitec a cazut in dizgratia lui Stalin si a disparut din prima linie a politicii cativa ani.

A revenit dupa moartea dictatorului, in 1953, tot ca vice-premier. A fost apoi Presedinte al Marii Adunari Nationale (Parlamentul unicameral comunist). In aceasta functie, l-a proclamat pe Ceausescu primul Presedinte al Republicii Socialiste Romania in 1974, oferindu-i insemnul puterii supreme: sceptrul prezidential. Voitec a murit fericit in 1984, ca membru deplin al Academiei Romane.

Cadrul se largeste si este vizibil tot prezidiul. Pe langa Rege si Voitec, pe primul rand, al treilea din stanga este Lucretiu Patrascanu. “Comunist iluminat”, cum a fost numit ulterior, a fost Ministru al Justitiei in guvernul Groza. In aceasta calitate, a trimis o scrisoare Regelui in care il ruga sa nu accepte cererea de gratiere a Maresalului Antonescu, in mai 1946.

Patrascanu in aprilie 1946, Ministrul Justitiei (arhiva LIFE).

Tot Patrascanu s-a ocupat de organizarea Tribunalelor Poporului, care i-au “judecat” pe cei vinovati de “criminalul razboi antisovietic” si “dezastrul tarii”: fosti demnitari, fosti legionari, etc. Iuliu Maniu si Ion Mihalache au fost printre victimele Tribunalelor Poporului. Acuzator in Tribunale a fost si sotia “respectabilului” Silviu Brucan.

Deoarece la Conferinta de Pace de la Paris (1946-47) a avut niste opinii nationaliste, Stalin a ordonat marginalizarea lui Patrascanu. In 1948, a fost arestat, iar in 1954 a primit un glont in ceafa de la fostii lui tovarasi. A fost reabilitat in anii ’60 de Ceausescu, intr-o incercare a acestuia de a se distanta de regimul Dej. Este totusi inadmisibil ca in anul 2009, in Bucuresti sa mai existe inca o strada cu numele lui Patrascanu.


Regele a fost fotografiat si la iesirea din Palatul Facultatii de Drept. In a doua fotografie, in spatele monarhului, se vede si Stefan Voitec.

In final, o fotografie din arhiva revistei “Life”, infatisand o parte din Guvernul Groza in aprilie 1946. In dreapta lui Groza, Patrascanu si Voitec. Consiliul de Ministri isi avea sediul la Palatul Cantacuzino, pe Calea Victoriei, in acea perioada.

Din toate persoanele prezente in fotografiile de mai sus, doar Regele Mihai mai supravietuieste si cred ca e cea mai buna concluzie la acest articol.

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

27 thoughts on “Deschiderea Universitatii in 1945”

 1. atata timp cat odraslele kominternistilor acum pozeaza in intelectuali rafinati cu miopie de dreapta, si sunt si acceptati in diferite functii publice, nu vad de ce ar oripila numele lui Lucretiu Patrascanu.

 2. Inedite fotografiile;felicitari.Insa la sfarsit ai mentionat gresit anul venirii la putere a guvernului Groza.1945 in loc de ’46.

  Imi place concluzia de la final;asa este.Pacat insa ca n-a supravietuit si restul Romaniei.Acum n-o mai lua de la inceput.

 3. @ Beren – Guvernul Groza a venit la putere la 6 martie 1945. In 1946 au fost alegerile fraudate, organizate tocmai de acel guvern. Nu am gresit cu nimic 🙂

 4. Hai sa fim seriosi, nu St Voitec, fost membru al PSD-ului lui Titel Petrescu, a executat stalinizarea invatamantului romanesc, si nici eticheta de “stalinist” nu i se potriveste lui L. Patrascanu, iar regelele supravietuieste imbulinat cu o decoratie stalinista.

 5. Daaa celebra decoratie stalinista de care s-au legat toti comunistii dar mai ales urmasii lor . Te pomenesti ca regele o fi stalinizat invatamantul si poate chiar intreaga Romanie cu tinicheaua de la piept.

 6. Regele supravietuieste valului 3 de comunisti si acuma. Si cumlea… Oricate generatii de comunisti vor veni pe la conducerea tarii, nu vor reusi niciodata sa il dea la o parte pe Rege asa cum nu au reusit limbincurstii stalinisti, ceausisti si mai nou iliescieni. Asta se intampla poate si deoarece atunci cand raman lipsiti de argumente logice, incep sa le lege ba de rude si familie ba ii pun in carca legendele fabricate chiar de ei, ba in ultima instanta incearca sa ii creeze o imagine de apartenenta la grupul lor prin asocierea unei vieti de o tinichea stalinista

 7. Mda, vaz ca unii sunt vitriolati de comentariile mele, dar prefer sa le salvez mediocritatea, nu printr-o polemica in care n-ar face fatza, ci indincandu-le cateva lecturi:
  – Clientii lu’ Tanti Varvara (Stelian Tanase, Humanitas, 2008);
  – Memoriile mandarinului valah (Petre Pandrea, Albatros, 2000);
  – 41 de luni care au schimbat Romania:23 august 1944-30 decembrie 1947 (Ioan Lacusta, Viitorul Romanesc, 1999);
  – Partidul National Liberal Tatarescu (Petre Turlea, Libra, 2001).
  Primele doua carti contin multe referinte deespre L. Patrascanu, urmatoarele doua sunt despre guvernarile din ultimii ani ai monarhiei, iar pentru a nu omite si implicatiile internationale, recomand si Jurnalul lui Raoul Bossy (Ed. Enciclopedica, 2001).
  Si pentru kinderii Alex si Bogdan subliniez ca regele Mihai I nu a fost un personaj politic, doar a contemplat o dictatura militara si travaliul nasterii unei dictaturi proletare.

 8. @Raiden

  Da,dar alegerile au avut loc in nov si poza ai datat’o in aprilie 1946.In fine,felicitari din nou pentru achizitie.

  P.S.:Degeaba se ascunde praful rosu sub neologisme ca tot ramane o putoare de miros.Nu, nu de vitriol;nici ala nu cred ca miroase>:))))

  P.P.S.:Raiden,poti sa’mi stergi commentul,doar ca simteam nevoia sa scriu asta.

  -TheRealBeren

 9. @ Paul – parerile tale raman ale tale. Daca te apuci sa iei la misto ceilalti cititori, te avertizez ca nu iti voi mai permite sa comentezi la articolele mele. Ori discuti civilizat, ori deloc. Destul cu aerele de elitist.

  Daca ai fi atat de doct precum te pretinzi, ai sti si de ce anume nu a putut Regele sa miste nimic. Dar asta e alta discutie.

  @ Bogdan, Alex – decoratia aia – data de forma – vad ca e motiv de acuze si in 2009. Ma mir ca nu mi s-a aruncat iar in fata argumentul cu celebrele “vagoane cu bogatiile tarii” cu care a plecat Regele.

  @ Beren – poza cu guvernul Groza este, intr-adevar, din aprilie 1946 si nu am datat-o eu, ci cei de la “ife”. E disponibila pe net, daca o cauti. Nu inteleg ce legatura are poza cu luna noembrie 1946.

 10. Pe mine nu m-a suparat raspunsul dl. Paul ( sau poate ar trebui sa va numesc tovaras? ). Este foarte interesant cum memoria unora retine din istoria recenta doar cateva fapte “definitorii”: Regele Mihai a primit o decoratie de la Stalin ( deci trebuie sa taca ca-i la fel ca noi) si tov. Ceausescu ( un ucenic de cizmarie analfabet si criminal, inca din tinerete )care a fost plimbat cu caleasca de Regina Angliei-gest ce-i recunoaste genialitatea de taran patriot dar care in acelas timp o compromite iremediabil pe Regina ( si asta-i ca noi, nu-i asa? ).
  Evident in sprijinul oricarei idei sau teorii poti aduce oricand ca argument o bibliografie (sau mai simplist spus o insiruire de titluri ). Dar o vorba din popor spune ca daca un caine intra in biserica nici biserica nu se spurca, nici cainele nu se sfinteste.
  Cei care au instaurat comunismul in Romania sunt toti la fel de vinovati. Nu exista nuante de negru. La fel ca in cazul liderilor nazisti vina este colectiva si nu trebuie sa lase loc la interpretari de genul: criminalul comunist-stalinist rau si criminalul comunist-nationalist bun. Toti sunt la fel de rai si direct responsabil pentru faptul ca traim intr-o tara inapoiata plina de ciubote.

 11. Mda, este f ciudat ca m-ati catalogat de stanga pt ca am dorit sa nuantez pozitia politica a lui L. Patrascanu, cand nicio carte nu-l acuza de stalinism. Istoria, ca orice stiinta, se bazeaza pe informatii si date, iar eu v-am oferit referinte din surse diferite pt a observa naivitatile, tulburarile si confuzia unei perioade si a unei clase politice.
  @ raiden, eu cred ca am vorbit la fel de civilizat ca si interlocutorii mei, dar te-as invita tu sa-mi indici de ce Mihai nu “a miscat nimic” nici inainte de 23 aug 1944, nici dupa.
  @bogdan, tu cine crezi ca a instaurat comunismul in romania?!
  pana acum toti care incercati o polemica, utilizati doar impresii si umori, fara argumente evenimentiale.

 12. @ Paul – “sa le salvez mediocritatea, nu printr-o polemica in care n-ar face fatza […] kinderii […]” – te-am citat. Asta nu e limbaj civilizat, este limbaj dispretuitor care subordoneaza. Deranjant pentru mine, in calitate de “autor”.

  Iti dai seama ca nu pornesc aici o discutie despre MS, este extrem de off-topic. Te invit, daca vrei, sa te interesezi cum actiona Antonescu si cum nu-l lasa pe Rege sa faca nimic, tratandu-l ca pe un copil. Mai departe, uita-te la ascensiunea PCdR dupa 1944 si de ce “greva regala” nu a functionat. Nu in ultimul rand, citeste interviul recent acordat de MS pt. Radio Europa Libera.

 13. On topic:
  Imi imaginez ca din cauza razboiului a inceput acel an universitar asa tarziu(ian-febr 1945).Sau asta o fi fost o caracteristica a acelor vremuri?

  @Raiden:
  ‘In final, o fotografie din arhiva revistei “Life”, infatisand o parte din Guvernul Groza in aprilie 1946, la o luna dupa acapararea puterii.’

  Cu o luna in urma nu se intamplase nimic,la asta ma refeream;ci cu 13 luni inainte.

 14. @Raiden, cum ziceam anterior, regele M. nu a fost un personaj politic decizional pt ca mereu a fost prins intr-o menghina (dictatura militara pana 23 aug 44, apoi o nesustinere externa in fatza sovietizarii); pana la urma diferenta a fost facuta tocmai de aceasta neimplicare anglo-americana care a lasat spatiu de joaca intereselor rusesti.
  iar despre L. Patrascanu ofer doar un amanunt: a incercat sa impuna constitutia din 1923, nicidecum o extirpare a monarhiei sau o inovatie malformata a “omului nou”, era un naiv ce isi dorea o democratie de stanga, probabil dupa modelul guvernarii Leon Blum.

 15. @ Beren – da, din cauza razboiului s-a decalat festivitatea. Acum, nu stiu daca era deschiderea de an universitar sau doar redeschiderea cursurilor Universitatii Bucuresti.

  Ai avut dreptate cu observatia, eu citisem “1945”, de aceea faceam referire la venirea guv. Groza la putere cu o luna inainte. Am corectat.

  @ Paul – ok, chiar si asa, nu scuza organizarea Tribunalelor Poporului, care treceau peste instantele judecatoresti normale, de catre tov. Patrascanu. Nu l-am facut stalinist, nu stiu unde anume in textul meu ai citit asta.

  Cert e ca inchei discutia pe tema Patrascanu.

 16. Cu speranța că îmi va fi permis un comentariu pe lângă temă, aș vrea să recomand o (re)citire a lucrărilor lui L. Pătrășcanu, reeditate la începutul anilor 1970, la Editura Politică.

  Felicitări pentru reproducerea fotografiilor de epocă!

 17. In aula Facultatii de drept au fost reuniri legionare doar in septembrie – octombrie 40. Exista pe youtube imagini de la singura intalnire a membrilor asociatiei ”prietenii legionarilor”.

  Iar prin 90, in aceeasi aula, se tineau concertele Iris 🙂

 18. Bazat pe discursul actual al fostului rege, ma intreb daca ceea ce a rostit la acel eveniment era cât de cât inteligibil.

 19. @ Anonim – Mai mult ca sigur ca s-a inteles, intrucat dificultatea in vorbire s-a accentuat odata cu varsta. Nu il poti compara pe Regele Mihai actual cu cel din 1946, cand avea 25 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *