Top 10 cladiri disparute


Bucurestii de ieri, Bucurestii de azi. Doua orase cum nu se poate mai diferite. In topul care urmeaza, am inclus edificii celebre odata. Dupa disparitie, multe au fost date uitarii, in timp ce altele nu s-au sters din mentalul colectiv.

Nu este un articol foarte exact. Informatii minimale, date aproximative, dar multe poze vechi si noi. –>

Poate printre cele mai importante cladiri ale Capitalei este Palatul Regal de pe Calea Victoriei. Palatul vechi, ridicat de Regele Carol I, a ars intr-un incendiu in anii ’20 ai secolului trecut.

A fost inlocuit de Palatul nou in anii ’30, in perioada Regelui Carol al II-lea. Palatul Regal nou adaposteste in prezent Muzeul de Arta.

Teatrul National vechi se gasea pe Calea Victoriei. Bombardat in 1944, a fost demolat dupa razboi.

Pe locul lui a aparut dupa anul 2000 un hotel modern, care are atasata o replica a intrarii in vechiul Teatru. Chestionabila aceasta imbinare de stiluri.

Palatul Sturdza din Piata Victoriei, sediul Ministerului Afacerilor Straine, ridicat la inceput de secol 20, a fost si el bombardat in al Doilea Razboi Mondial. A fost demolat ulterior.

Se gasea pe locul aleii din dreapta si spatiului verde din fata actualului sediu al Guvernului, Palatul Victoria. Cele doua cladiri au coexistat o perioada scurta.

Hotelul Francez (Lafayette) se ridica in dreapta Palatului Casei de Depuneri (CEC), pe Calea Victoriei. Avariat la cutremurul din 1977, a fost demolat, desi exista parerea ca putea fi consolidat si refacut.

Pe locul terenului viran rezultat s-a ridicat in anii ’90 un colos – Bucharest Financial Plaza, fost sediu Bancorex – un edificiu care strica toata armonia belle-epoque a zonei.

Langa Hotelul Francez se gasea faimoasa Librarie Socec, ridicata la schimbarea secolului (19 cu 20) tot pe Calea Victoriei.

In anii ’30, locul fostei librarii a fost luat de Galeriile Lafayette, actual Magazin Victoria.

Prefectura Politiei Capitalei se gasea langa Libraria Socec, tot pe Calea Victoriei. Era un palat de inaltime mica, destul de simplist.

In anii ’30 a fost inlocuit de noul sediu, existent si azi.

Magazinul General de Paris se gasea la Piata Palatului Regal, langa Ateneul Roman, cam pe locul parcarii din fata restaurantului “Cina” (a se vedea conturul ciclame pe imaginea de mai jos).

A fost extins ulterior cu corpuri de cladire adapostind Jockey Club, Academia Comerciala s. a. A fost demolat la sistematizarea Pietei de la finele anilor ’30, menita sa confere o perspectiva mai larga Palatului Regal nou.

In unghiul format de Calea Victoriei si strada Buzesti, la Piata Victoriei, a existat pana in anii ’40 Palatul Societatii Functionarilor Publici, o cladire foarte frumoasa.

Avariat la bombardamente, a fost inlocuit de un spatiu verde dupa razboi. In anii ’80, ambitia lui Ceausescu de a sistematiza intreg orasul a plantat cam pe acelasi loc un bloc-mamut care adaposteste, printre altele, Comitetul Olimpic Roman.

Vechiul sediu al Ministerului de Interne si, pentru o perioada, al Consiliului de Ministri (Guvernul) se afla pe o straduta disparuta, langa Piata Palatului Regal.

A fost demolat in anii ’30 impreuna cu casele din jurul lui pentru a face loc mai marelui si mai masivului Palat al Ministerului Internelor, terminat dupa razboi. In perioada comunista, aici a fost sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Roman. Azi, ministerul si-a recapatat palatul.

Cea mai necunoscuta cladire din acest top este, cu siguranta, sediul Ambulantei (Salvarii) de pe Splai, care dupa 1947 a devenit Spitalul Sportivilor. Se gasea undeva intre Sfatul Popular al Raionului “Nicolae Balcescu” si Podul Mihai-Voda.

A fost demolat in anii ’80 laolalta cu restul imobilelor de pe Splai (sectiunea cuprinsa intre Piata Natiunile Unite si Podul Hasdeu), pentru a se ridica acolo blocuri din ansambul noului Centru Civic.

Este important de subliniat ca aceasta este o lista subiectiva. Cand vorbim de imobile disparute si uitate, la care altele v-ati mai gandi? Ma refer la edificii mari, nu la case individuale.

Bazandu-ma pe propunerile primite, voi posta intr-un viitor apropiat episodul 2.

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

37 thoughts on “Top 10 cladiri disparute”

 1. Excelent articol, stimabile. Uite-asa imi imbunatatesc cvltura despre Bucuresti.

  Iar pe un plan secund apare un apropos legat de nimic. Cladirea aceea ce de la Calarasilor cu Mantuleasa unde am fost informati ca n-avem ce cauta, este a SIE.

  Salutari.

 2. Prin CVLTVRA la libertate, dle. Presedinte.

  Bine de stiut ce-i cu respectiva cladire de la Mantuleasa, probabil v-au informat serviciile Dvs. secrete.

 3. m-as mai gandi la morga, la muzeul militar vechi, la arfive, la spitalul brancovenesc, la biserica sfanta vineri, la ministerul industriilor ala si altele nu-mi mai vin acu in minte

 4. eu as aminti de clădiri emblematice ale istoriei Bucureştilor şi României, care cu doar un dram de voinţă ar fi putut fi salvata:

  Turnul Coltei
  Palatul Brancoveanu
  Manastirea Vacaresti

 5. @ radu, Bogdan – clar, se cere episodul 2! M-am decis 😀

  F bune propuneri, cu exceptia bisericilor. Nu le voi include, intrucat este o categorie separata.

 6. prefer oricand imbinarea de stiluri precum dea din cazul teatrului national decat sediul bancorex. se poate mai bine? intotdeauna.
  Fain chiosc de ziare, cel de vis-a-vis de magazinul central de Paris. 🙂 de-ar mai fi asa ceva…. prbabil ar fi la fel de plin de flegme si mazgaleli ale noii civilizatii. 🙂

 7. @GIURGIU In legatura cu chioscurile de ziare, s-a incercat asa ceva la in Cismigiu, in special la intrarea dinspre blvd. Elisabeta, dar mai sunt cateva(?) constructii similare si prin parc. Cred ca se putea mai bine.

 8. @ Poe – chioscurile de la Cismigiu, intrarea dinspre bd. Elisabeta, sunt originale, de fapt singurele tonete de ziare interbelice ramase in Bucuresti.

 9. Pe primele locuri, intr-o astfe de lista, as pune si Halele Unirii. Dupa demolarea lor zona si-a pierdut farmecul dar mai ales menirea. Din inima comerciala a orasului s-a cam ales praful 🙁 .

 10. Hala Unirii (cea mare)
  Spitalul Brancovenesc
  Manastirea Vacaresti

  Adica acele cladiri ce functionau ca reper si care au fost demolate fara sa se obtina nimic in urma acestei operatiuni. Pastrarea lor era posibila (ca si in cazul fostului MICM al lui Culina).

 11. Raidene, ar merita să punem cap la cap ce avem fiecare și să povestim despre clădirile din Parcul Carol, așa cum erau ele după 1906… Poate îl invităm ca referent pe Radu Oltean, doar este specialistul de bază cel mai adecvat pentru perioada aceea.

  Ar merge pentru viitorul 10 mai, ce zici?

 12. @ tequila_cu_varza – reciteste ultimul rand din articol. Multumesc.

  @ armyuser – o idee buna, insa pana atunci e foarte probabil sa am ceva despre Parcul Carol. Nu m-am gandit inca la 10 Mai 🙂

 13. Raiden, am inteles, deci stiu urmeaza si un episod 2 😉

  Eu ma refeream, ca pe viitor, dupa acest articol cu mai multe episoade despre imobile disparute sau uitate, poate vei continua aceasta linie cu Bucurestii vechi (adica si alte chestiuni legate de acesta). Este interesant.

  🙂

 14. @ tequila_cu_varza – de imobile disparute sau uitate m-am tot ocupat, e suficient sa vezi arhiva. Ma voi ocupa si in continuare 🙂

  @ toata lumea – am definitivat lista cu cladiri pentru episodul 2!

 15. @Raiden
  ***Magazinul General de Paris figureaza intr-o alta imagine, tot de pe la 1900, sub numele de Palatul Societatii Anker (care se pare ca a fost proprietarul cladirii, din cate am citit).
  ***Cand s-a daramat Ministerul de Interne, s-a daramat si Scoala Superioara de Razboi de langa el. Noul sediu al Academiei Militare era in constructie.
  Pe durata constructiei noului Minister de Interne, institutia a functionat undeva pe Str Stirbei Voda.
  ***Selectia ta de 10 e reusita si cand o vei continua, vei fi dragut sa schimbi numele articolului in Top 20 sau 30.

  @GIURGIU
  Chioscurile de ziare au fost introduse de Primarie in 1878 si au fost tipizate, asa cum cerusera si ziarele : sa fie “frumoase si uniforme”. Daca privim imaginile din epoca vedem in tot centrul acelasi model de chiosc.

 16. @ dan – Ca de obicei, vii cu lucruri de care habar n-aveam. Multumesc!

  Referitor la numele articolului – da, este posibil sa se schimbe, dar numai in cazul partilor noi 🙂

 17. Eu ma gandeam la o singura propunere, care m-a fascinat in seria de foste primarii ale Bucurestilor- cea de pe Natiunile Unite, construita intr-un stil traditional. Ai mentionat in schimb o alta necunoscuta chiar de langa, conform descrierii, cea a Sediului Ambulantei.
  Poate ar fi demne de mentionat si Biserica de langa fostul bloc Dunarea, dar si Sala Dalles deoarece nu mai este deloc asa cum era, cu toate ca pozitia si destinatia nu s-a schimbat. Sper sa nu ma abat prea mult de la subiectul articolului, nefiind vorba de o cladire disparuta, ci doar prost “cosmetizata”…:D
  In alta ordine de idei, fiind si ziua carmaciului, nu putem decat sa ii uram ca multumire pentru cladirile disparute in anii ’80 o urare calduroasa in cor in stil parazitii.

 18. @ Windman – Ai dreptate, insa, daca te uiti in comentariile de mai sus, o sa vezi ca am rugat sa lasam bisericile in afara acestei discutii 🙂

 19. Buna ziua. Acest top ma incurajeaza sa lansez o intrebare pentru voi, evident sunteti pasionati de acest subiect. Caut de ceva vreme fotografii legate de Casa Porumbacu, o cladire care a disparut de pe Strada Polona, nr. 19. A adapostit un muzeu prin 1894. Ma puteti ajuta?
  Diana

 20. @ Diana – imi pare rau, dar chiar nu detin nicio informatie despre casa mentionata.

  @ cata kodak – il stiu, iar piscina cu valuri este cea de la Hotelul Lido. Si mai interesanta mi se pare filmarea din Piata Unirii, inca nedemolata si nesistematizata.

 21. Este eronata clasificarea disparitiei Palatului Sturdza ca urmare a bombardamentului. El a fost demolat in mod similar cu ce s-a intamplat in anii 80 numai ca, surpriza mare, a fost demolat in timpul regalitatii ca sa faca loc porcariei aleia care azi este sediul guvernului. Deh, si atunci era nevoie de mai mare si mai impunator dar ne este ȚmodestȚ sa o recunoastem… Am o fotografie foarte clara care atesta coexistenta celor doua cladiri pana la momentul finalizarii celei actuale, dupa care, pentru a-i face fatada au demolat Palatul Sturdza. Asa ca, nu numai Ceausescu a ras fara mila pentru megalomanie… Si nu este singurul exemplu identic la distanta de 40 de ani. Numai ca atunci ne place sa o numim sistematizare iar la anii 80 ne place sa o numim dictatura. Parerea mea.
  Palatul Sturdza avea niste interioare care, numai cand le vezi in fotografiile ramase si ai orgasm fara sa vrei…
  Apropo, multumesc pentru acest minunat blog. Stie cineva o istorie in imagini a Dambovitei la tribunal? A fost cand la vedere, cand acoperita, cand la vedere, cand iar acoperita iar azi este iar la vedere.

 22. @ Dragos – Bombardamentele au fost premisa demolarii. De-abia in 1946 a disparut Palatul si da, pentru Piata Victoriei existau planuri mai ample de sistematizare, inca din anii ’30.

  Referitor la intrebarea din final, te rog vezi articolul cu Podul Rahova.

 23. scuza-ma Raiden , dar am o intrebare.Blocul mamut cum i-ai spus tu are un nume?(niciodata nu am putut afla)Mersi mult.

 24. @ ZEIN – Blocul respectiv nu a avut niciodata o denumire specifica, fiind finalizat dupa 1990.

  Am auzit, totusi, referiri la el cu numele “Blocul Comitetul Olimpic International”, dar nu e nimic oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *