Ziua Armatei Rosii

Scotocind prin Arhive, am gasit un set de poze datat 23 februarie 1946. Titlul: Ziua Armatei Rosii, Bucuresti. Cum nu imi aminteam de o astfel de sarbatoare, m-am interesat pe mai departe.

In Romania eliberata de sub jugul fascist la 23 august 1944, Armata Rosie (Sovietica) era vazuta, cel putin la nivel oficial, ca salvatoarea Romaniei democrate. In februarie 1946, comunizarea tarii incepuse deja si tot ce tinea de „marea prietena de la Rasarit”, Uniunea Sovietica, era considerat de mare pret. –>

Atat de stimata era Armata Rosie (foto de aici), incat o sosea periferica a Capitalei, drum pe care rusii intrasera in Bucuresti in 1944, a fost redenumita. Este vorba de Soseaua Colentina, care a primit numele de Soseaua Armatei Rosii (cu variatiunea Soseaua Armatei Sovietice). „Fericita” denumire s-a mentinut cativa ani buni, pana inspre destalinizarea de dupa 1958.

Este interesant insa de analizat setul de fotografii de care am pomenit. In seara zilei de 23 februarie 1946, oficialitatile sovietice la Bucuresti au dat o receptie in onoarea glorioasei lor armate.

La receptie au luat parte Regele Mihai I si Regina-Mama Elena. Au fost primiti de Generalul-Colonel Ivan Susaikov (stanga pozei), un personaj-cheie in Romania postbelica, pana in anul 1947.

Cum era obiceiul, Regele saluta ofiterii sovietici aflati la receptie, sub atenta privire a lui Susaikov. Susaikov era, in aceal moment, loctiitorul Presedintelui Comisiunii Aliate de Control, instituita in Romania dupa nerecunoasterea statutului de tara cobeligeranta.

Pentru fotografiile oficiale, Regele se aseaza langa amfitrioana evenimentului. Aceasta pare a fi Principesa Elisabeta, ulterior Regina Elisabeta a Greciei, matusa monarhului roman. Alaturi de sora ei, Arhiducesa Ileana de Habsburg, fosta Principesa Ileana a Romaniei, a colaborat intr-o anumita masura cu sovieticii. Cele doua si-au castigat astfel porecla de “matusile rosii”. Revenind, fotografia este un bun prilej de a analiza decoratiile cu care Regele se afisa la evenimente de gala.

Se remarca Ordinul „Pobeda” (Victoria), conferit in 1945 de liderul suprem sovietic, Generalissimul Iosif Vissarionovici Stalin, pentru intoarcerea armelor la 23 august 1944.

In rest, Regele purta decoratii romanesti. Colanul Ordinului „Carol I”, cea mai inalta distinctie a Regatului Romaniei, nu lipsea niciodata de la astfel de ceremonii.

In partea stanga, in apropierea centurii, Majestatea Sa purta placheta Ordinului „Carol I”.

Se mai observa Ordinul „Mihai Viteazul”, cea mai inalta distinctie de razboi a Romaniei, instituit de Regele Ferdinand I

…si Ordinul „Virtutea Aeronautica”, instituit de Regele Carol al II-lea, tatal lui Mihai.

Cadrul mai larg o arata pe amfitrioana flancata de Rege si Regina-Mama Elena. Aceasta din urma, discreta si cu stil, e din cu totul alt tablou ca matusa Regelui.

Cu aceasta ocazie, se observa ca Elisabeta poarta placheta Ordinului „Coroana Romaniei”, una dintre cele mai frumoase decoratii regale de la noi.

La inceputul dineului, asezat langa Suverani, Presedintele Consiliului de Ministri, Petru Groza, tine o cuvantare. Printre cei mai parsivi oameni politici din epoca, Groza, liderul Frontului Plugarilor, era un hibrid de burghezo-comunist.

Urmeaza cuvantarea Generalului Susaikov, probabil plina de mandrie pentru Patria Sovietica si Armata Rosie, invingatoarea in razboiul impotriva hitlerismului.

Un toast cu Regele Romaniei dadea bine pentru orice inalt oficial strain. La acel punct, tatucul Stalin nu daduse inca ordinul lichidarii monarhiei din Romania.

Invitatii si gazdele au coninuat sa se intretina intr-o atmosfera de voie buna. O imagine rara cu Regele Mihai zambind.

La final, asistenta a fost martora unui spectacol artistic, foarte posibil sa fi fost dansuri si cantece rusesti, kazaciocul fiind la mare cautare in epoca.

Spre stanga imaginii se mai observa un personaj cunoscut. Este vorba de Gheorghe Tatarescu (sau Tatarascu), fost Prim-Ministru carlist de doua ori, Vice-premier in 1946.

In final, o intrebare: unde s-au tinut receptia si dineul? Eu as spune ca la Cercul Militar, fiind, totusi, serbarea Armatei Rosii (foto via Alex Galmeanu).

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

13 thoughts on “Ziua Armatei Rosii”

  1. Bun, am modificat. Chiar nu m-as fi gandit ca e Principesa Elisabeta, toate vederile cu ea o arata tanara, asa ca nu am recunoscut-o. Mersi de observatie!

  2. Raiden, o întrebare, dacă îmi permiteţi: ordinele purtate de M.S. Regele Mihai la festivitatea istorisită în fotografiile găsite de tine fuseseră acordate înainte de a deveni rege, după ce devenise major (şi membru de drept al Senatului), de către Carol al II-lea?

  3. @ armyuser – presupun ca le avea din oficiu, fiind instituite de Casa Regala. Cel putin, Marele Maestru al Colanului Ordinului “Carol I” era mereu Regele in functie.

  4. In momentul in care un membru al Casei Regale devine suveran, adica Rege nu conteaza ce decoratii a detinut inainte, el devine automat mare maestru si suveran al tuturor ordinelor si decoratilor. Seful unei Case Regale sau dinastii, fie ele domnitoare sau abolite, are dreptul de fons honorum. De exemplu Mihai poate infiinta ordine si decoratii legitime in legislatia internationala deoarece el detine fons honorul, iar la moartea sa succesorul legitim va prelua dreptul.

  5. De fapt la 23 feb. 1918 marinarii lui Dîbkov au cam încasat-o la Narva. Aşa de tare ca au întins-o prin zapada adanca până la Gatcina (120 Km.) unde au “rechizitionat” un tren cu care au fugit prin mama Rusia. Pana la urma au fost gabjiti pe la Samara unde venisera sa-si dovedeasca “zelul revolutionar”. Judecat, individul a fost iertat pe motiv ca nu erau inca “pregatiti de lupta”. Dîbkov a fost exclus din partide dar reprimit in 1922. Cum se face ca “Batalia de la Narva” a fost trecuta in catastife ca o mare victorie nimeni nu poate sa priceapa. Dar, de atunci incoace, pe 23 februarie toti rusii se imbata ca porcii aducandu-si aminte de “frumoasele zile” petrecute in mareata Armata Rosie !!!

  6. Nu înțeleg de ce trebuie mentionat intreg numele criminalului nr 1 din istorie, stalin si apoi al celorlalti criminali groza susaikov si altor acoliți ? Nu doar hitleristii au fost criminali, totusi ei doar au secondat nr crimelor comise de sovietici care si azi sunt considerati ”eliberatori” .Cum bine spunea cineva ,ca sa nu ajungi in fata tribunalului international pentru crime de razboi, trebuie intai sa castigi razboiul si apoi rescrii cum ai chef istoria .Asa cum zvastika(pe nedrept pentru ca este la origine simbol asiatic si roman din antichitate) este scoasa in afara legii, asa trebuia sa fie interzisa secera si ciocanul ,steaua rosie si alte simboluri staliniste .

  7. @ Heiinrich – trebuia mentionat pentru conformitate si pentru consistenta.

    De acord cu tratament egal pentru svastica si secera+ciocan.

  8. Am descoperit blogul si-mi place. Am o intrebare cu intirziere : de unde aveti pozele, mai ales ca cele cu Elisabeta dupa anii `30 sunt foarte rare. Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *