Probleme in trafic – anii ’70

TRAFIC. Acesta este cuvantul care pentru multi este sinonim cu Bucuresti. Bucurestii de ieri, precum cei actuali, aveau problemele lor de circulatie. In anii comunismului, Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) se numea Intreprinderea de Transport Bucuresti (ITB) si deservea cetatenii capitalei Romaniei populare si, apoi, socialiste.

Gratie filmuletului din anii ’70 gasit pe YouTube, se poate face o analiza interesanta a unor cadre, care includ locuri schimbate mult prea mult pentru a putea fi recunoscute la prima vedere in prezent. –>

Primele imagini relevante prezinta intersectia de la Titan. Aici, se intretaie doua magistrale importante ale cartierului: str. Liviu Rebreanu si bd. Leontin Salajan (actual Nicolae Grigorescu), pe care trece un vehicul ITB doldora de calatori.

In prim-plan, se observa cu usurinta sigla ITB vopsita pe vehicul.

Planul secund este mai ofertant, intrucat arata un ansamblu de blocuri ridicate spre finalul anilor ’60 inspre str. Baba Novac. O imagine de epoca ne arata cum se prezentau aceste constructii dupa inaugurare.

O perspectiva asemanatoare, din prezent, include niste blocuri imbatranite si urate, impestritate de termopane si inchideri originale de balcoane.

De sus, se observa spatierea intre cladiri, caracteristica zonei Balta Alba-Titan, un cartier mult mai aerisit ca mai tarziu ridicatele Crangasi sau Militari, de exemplu.

Abia acum ajungem la cadrele cu adevarat interesante. In cel de mai sus, o masina este trasa pe dreapta de un militian pe o strada cu piatra cubica si linie de tramvai. Este chiar actualul bulevard Corneliu Coposu, privind dinspre Sf. Vineri inspre Piata Unirii. In stanga, se face Calea Vacaresti, care la Piata Sf. Vineri intersecta strada omonima si mergea apoi in directia Timpuri Noi.

Din anii ’70, avem doua perspective luate din directia opusa, de pe fiecare latura a drumului. Segmentul din bd. Coposu cuprins intre actualul bd. Bratianu si str. Baratiei constituia prelungirea dincolo de Piata Unirii a bd. George Cosbuc (actual bd. Maria). Perimetrul a suferit demolari salbatice in anii ’80, cand Ceausescu a dorit sa ridice un nou Centru Civic in Capitala. Aproape nimic din ce se vede in fotografii nu mai exista.

O vedere de mai jos, privind in susul bd. Cosbuc dinspre Piata Unirii. In stanga, se observa un ansamblu de 3 imobile moderniste-art-deco ridicate in anii ’30 (numerele 1, 2, 3 pe plansa de la final).

Acestea, precum si imobilul cu cupola imediat urmator, de pe coltul cu str. Baratiei, inca se mentin. Altcumva, bd. Cosbuc (redenumit Calea Calarasilor dupa 1989 si Coposu dupa 1995) a fost dublat in latime prin demolarea caselor de vis-a-vis (amplasamentul aripii Calarasi a Magazinului Unirea, cea cu KFC, al actualului magazin Zara si al hipermarketului Carrefour).

Bd. Cosbuc se continua cu Calea Calarasilor, dupa intersectia cu str. Baratiei, din care avem cadrul urmator, filmat dinspre Calea Vacaresti.

In spatele masinii este imobilul de colt cu cupola (nr. 4). Acest edificiu deosebit, singurul din Bucuresti cu ornamente-barza (multumesc, Stefan si Radu, pentru detaliu!), este astazi in paragina si parazitat de firme kitschoase la parter. Tabla de pe cupola s-a dus si ea, iar pe zi ce trece, degradarea acestei case supravietuitoare se accentueaza.

In planul secund al cadrului din film, putem vedea un sir de case pe str. Baratiei (nr. 5). Acestea exista si astazi, insa starea in care se afla este incalificabila. Dintre toate, cladirea mai inalta este cea mai ingrijita. Aceste case negustoresti, asemanatoare celor din Centrul Istoric, se aflau peste drum de un front similar de imobile, distrus in anii ’80 pentru a se construi acolo un bloc impunator.

Mai este de adaugat ca acea casa mai inalta de care faceam vorbire are fatada orientata catre str. Baia de Fier, fostul bazar Taica Lazar pe vremuri.

Cadrul urmator arata cum militianul opreste un camion chiar in dreptul Pietei Sf. Vineri, pe Calea Calarasilor.

Casa galbuie de pe fundal-dreapta este prima pe dreapta in fotografia de mai sus (de Hans Oerlemans – prima jumatate a anilor ’70), luata din dreptul fostei biserici Sf. Vineri-Hereasca, demolata la ordinul expres al Elenei Ceausescu in 1987.

Planul cadastral al zonei (anii ’80, inainte de demolari) ajuta la intelegerea vechii configuratii a Pietei Sf. Vineri si a imprejurimilor. In unghiul dintre str. Sf. Vineri si Calea Vacaresti se afla Tribunalul Sectorului 3, fostul Tribunal al Sectorului 4, fostul Tribunal al Raionului Tudor Vladimirescu, fosta Primarie Neagra si a Capitalei. Impunatorul edificiu a fost demolat.

Calea Calarasilor, Piata Sf. Vineri, Rondul Udricani, str. Mircea-Voda si tot cartierul aferent au fost mutilate, vechile constructii disparand pentru a face loc blocurilor ceausiste si maidanelor virane.

O comparatie de la Alex Galmeanu (folosind o fotografie a lui Dan Vartanian) arata cat de schimbata este astazi intersectia Calarasi-Sf. Vineri. Pe locul casei galbui si a celor din continuarea ei troneaza azi un bloc mare, rotunjit la colturi (nr. 6).

Pe situatia actuala a zonei (via Bing Maps), am marcat o parte din vechea configuratie si am notat imobilele mentionate mai sus. Se vede clar cat de brutala a fost interventia ceausista, facuta in numele unei “modernizari” aberante a unui cartier istoric.

In final, o perspectiva generala asupra segmentului din bd. Coposu despre care am discutat. In afara de imobilele mai masive dinspre Piata Unirii, nicio alta cladire veche nu a supravietuit tavalugului demolarilor. In locul vechii arhitecturi, avem blocuri masive, care anonimizeaza fosta Cale a Calarasilor, pe tronsonul intre str. Baratiei si str. Mircea-Voda.

Pentru a regasi macar o parte din atmosfera vremurilor apuse, recomand o plimbare pe tronsonul din Calea Calarasilor cuprins intre str. Mircea-Voda si str. Traian, cu un ocol prin zona Sfantul Stefan, pe strada Romulus si pe altele, la fel de fermecatoare. Se preconizeaza noi demolari intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat, pentru a largi si ce a mai ramas din Calea Calarasilor veche. Progres de dragul progresului!

Daca v-a placut, puteti incerca si o investigatie video mult mai ampla, despre fostul cartier Uranus-Izvor.

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

16 thoughts on “Probleme in trafic – anii ’70”

 1. o mica precizare despre pozele din Titan…ultimele doua poze sunt din intersectia Salajan(fostu) cu Brancusi, la complexul Potcoava…Baba Novac e doar pana la cinema Gloria…poza a doua cred ca este de la sfarsitul anilor 70 pentru ca pe fundal( la intersectia cu Rebreanu) sunt in constructie blocuri care nu erau initial in proiect si au aparut ca urmare a indesirilor ulterioare

 2. piatra cubica, arbori, atmosfera placuta de mers pe jos … ma intreb cum ar fi fost daca atunci ar fi fost o societata normala si daca azi am fi fost tot o societate normala (ceea ce n-am fost si nu suntem din pacate). ce vina ar mai fi avut orasul asta?

 3. @ popescu – da, corect, este si intersectie cu str. Brancusi, si intersectie cu str. Baba Novac. Baba Novac vine pana in Grigorescu (ex-Salajan).

  Blocul in constructie din poza la care faci referire (arhiva Wisconsin) nu este cel adaugat in anii ’70 si care a aglomerat zona, este altul, un pic mai retras.

  @ ADRIAN – exact segmentul respectiv de strada este insuportabil azi – praf, cersetori, claxoane, noxe, nebunie totala. Ce-am avut si ce-am pierdut…

 4. …că dacă merge agăţat de o uşă şi o rupe, nu sunt piese, şi-a doua zi va circula exact o maşină mai puţin.
  ..ne rupe cilindrii care deschid uşile sau ne rupe carcasele…

  Genial! Şi era doar un socialism înfloritor. Sau tocmai de aia.

  @popescu / Nici eu nu cred că ultimul bloc din poza UW-ML este cel de confort scăzut, apărut în timpul acţiunii Îndesirea ; dar nu poate fi nici blocul următor din microraion, cel cu trei tronsoane şi cu planul în formă de Y, acesta din urmă e mult mai îndepărtat de seria celor cinci lame. Pentru datare e util de studiat şi volumul traficului, tipul de autobuz sau culoarea casetelor semafoarelor, chiar şi talia pomilor de pe marginea străzii.

  Mi se pare mie sau pe lângă seria celor cinci a fost introdusă o locală / un spaţiu de parcare prin peluza din anii 1960?

 5. @Raiden…Brancusi a pornit intotdeauna de la Gloria si era in continuarea lui Baba Novac (suna bine :)…intersectia a fost intotdeauna doar Brancusi cu Salajan…cred ca m-am inselat cu blocul din fundal, mi s-a parut ca era o schela, dar oricum nu poate fi vorba decat de blocul de care aminteste armyuser, cel in y, singurul cu astfel de materiale pe fatada
  @army…eu m-am mutat intr-unul din blocurile de la bulevard in 1986 🙂 aleea paralela cu bulevardul asa a fost gandita de la inceput…spatiile de parcare nu au fost initial, le-au facut oamenii cand s-au mutat si pana sa inceapa programul lui Negoita nu erau cu asfalt, doar pamant si eventual pietris…circula si o legenda ca vezi doamne nu se putea asfalta ca era o retea sau ceva pe dedesubt (parerea mea ca era o tampenie), dar asta vorbeau oamenii 🙂

 6. @ armyuser – nu stiu d’astea, cu semafoare, autobuze… 🙂

  @ popescu – da, am verificat harta, str. Brancusi traverseaza bd. Grigorescu si merge pana in str. Bucovina, de unde se continua cu str. Baba Novac (fosta str. Murgului) pana in sos. Mihai Bravu.

 7. @ Radu Oltean – asta era si banuiala mea, dar m-am luat dupa titlul de pe YouTube…

  Ce zici tu este sustinut si de un detaliu al cadrului cu str. Baratiei: una din casele de vis-a-vis de cea cu cupola (case pe locul carora e un bloc) fusese deja demolata. Este chiar cea de la strada. In anii ’70, inca exista.

 8. In anii ’70 eram student si imi amintesc ca mersul agatat de usi era ceva frecvent si normal, pentru tineri, batrani, femei, copii. Nimeni n-a patit nimic din asa ceva si nici usile nu se rupeau. Atunci mijloacele de transport veneau rar, dar biletul era f.ieftin: un tichet la clasa a II-a la tramvai (la remorca, care se mai numea si “gradina zoologica”!!!) costa 25 de bani, adica dintr-un salariu mediu de 1500 lei/luna puteai sa-ti cumperi 6000 de astfel de bilete.
  Insa lumea mergea mult pe jos: orasul inca nu se uratise, nu se demolase mai nimic.
  Dar bucurestenii de azi nu mai au voie sa faca prea multe: sa circule pe scara, sa bea apa rece, sa spele cu detergenti obisnuiti …macar atunci manipularea venea dintr-o singura directie, bine stiuta.
  Multumim pentru articol.

 9. Imaginile sunt din emisiunile Reflector si Transfocator in care se analizau problemele zilnice ale cetateanului. Sunt foarte multe filmari din Bucurestiul anilor 70-80 intrucat existau rubrici “educativ-practice” de cum sa te comporti la… plimbare, magazin,parc,stadion,metrou, etc. Setul de emisiuni a fost dat in reluare la TVR2 prin 2001-2002 asa ca cine are relatii la SRTv sa le scoata de la arhiva.

 10. Vaaaai, deci ceva infiorator!
  Deci un trafic cu multe probleme domnule in anii 70.
  Dar stai, ceva e in neregula.
  Politistul…asta pardon militianul opreste doi conducatori auto.
  Pina aici aproape nimic deosebit.
  Ce urmeaza e insa socant.
  Cei doi soferi nu numai ca nu-l iau la flegme, pumni, picioare sau gloante pe politist…asta pardon militian, dar par chiar sa-l stie de frica.
  Da, deci clar, era f nasol pe vremea comunismului.

 11. Pai era nasol, mai nostalgicule care esti tu un lenes ce regreti vremea cand stateai si leafa mergea, n-ai vazut cum erau infierati in reportaj bogatanii care “aveau masina la scara”? Sa ai autoturism propriu (adica o proprietate, in general) era ceva reprobabil, care trebuia reprimat si eliminat din societate.

 12. @ dan – interesante detalii financiare! Habar nu aveam.
  Adevarul e ca lumea mergea mult mai mult pe jos inainte. Aglomeratia de pe trotuare s-a mutat intre timp in traficul auto.

  @ Freesys – ar fi fost normal ca TVR sa aiba o arhiva multimedia cu imagini de epoca. Au ei ceva pe site, dar e penibil de putin.

  @ Nostalgicu comunist – clar, era f nasol. Asa zic si eu!!1!

 13. din ce vad eu se vorbeste totusi de problema traficului din perspectiva transportului in comun, ceea ce din start e un plus ; astazi daca vorbim de trafic o sa spuna baietii cu X5 ca nu au unde sa dea goneta si unde sa-si parcheze mormanu de tabla in fata usii. Ce m-a amuzat..vocea clasica de radio si faptul ca au mentionat psihologia calatorilor
  Un mit urban este ca autobuzele intarziau special mai ales cele ce mergeau la uzine, facand parte dintr-o strategie de manipulare…

 14. primele imagini sunt din berceni pe bulevardul metalurgiei acum este o fantana arteziana ( emil racovita , nitu vasile)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *