Plimbari urbane cu Idei Urbane!


In Bucuresti mai rasar si initiative bune, fara legatura cu autoritatile, desigur. Popescu, de la Idei Urbane, a initiat un proiect foarte interesant, dar mai mult decat atat, extrem de util pentru oricare din bucuresteni si nu numai. Conform comunicatului oficial:

Proiectul consta in realizarea unor trasee prin Bucuresti, (…) prezentari ale orasului (…). Aceste tururi nu sunt turistice, ci prezentari sau consultatii oferite direct in strada. Speranta mea este ca prin aceste prezentari sa reusesc sa arat atat evolutia orasului cat si sa ofer cateva explicatii pentru imaginea urbana actuala, modul in care se construieste in Bucuresti si alte lucruri care tin de urbanism.

Am avut onoarea si placerea sa particip, alaturi de colegi de panel (Vlahul, Lecitina, Marius, Ioana) la plimbarea-pilot organizata de Popescu pe ceea ce el numeste traseul 2: Mihai Bravu – Titan. Iata cum s-au desfasurat lucrurile: –>

Ne-am intalnit la Piata Muncii si am luat-o pe str. Soldat Alexandru Magatti, mergand spre o zona construita in interbelic. Dupa explicatiile de rigoare, am inteles ca eram de-abia la inceputul evolutiei zonei, urmand sa trecem prin mai multe decenii si sa vedem cum s-a schimbat abordarea spatiului de locuit.

Zona interbelica este populata de case si vile tipice anilor ’30 in majoritatea lor, insa cu influente exotice moderne pe alocuri – culori tipatoare, termopane opulente, supraetajari originale, etc.

Am continuat prin asa-numita parcelare Catelu (despre care a scris armyuser), datand din anii ’50. Am aflat informatii care mi-au schimbat total perspectiva asupra acestor locuinte colective modeste. A fost demolat si mitul conform caruia fusesera ridicate ca “sat olimpic” pentru Congresul si Festivalul Mondial al Tineretului, de pe stadionul 23 August (ulterior Lia Manoliu – demolat), inlocuit azi de Arena Nationala.

Ne-am indreptat apoi, pe strazile Fildesului si Doicesti, catre soseaua Catelu, azi Campia Libertatii – marginea cvartalului din anii ’50. Aici gasim si biserica acestui micut cartier (foto jos), ridicata tot atunci.

Anii ’60, ’70 si ’80 au insemnat adaugarea de blocuri anoste si – mai ales in ultima decada mentionata – indesirea lor. Nu am mai pozat, insa as vrea sa inchei turul foto cu o imagine contemporana de pe soseaua Campia Libertatii. Bucuresti – Micul Kabul!

Traseul s-a sfarsit la Complexul Gloria, langa Parcul Al. I. Cuza (fost IOR), in cartierul Titan. Plimbarea a fost una extrem de placuta, iar Popescu a avut grija sa ofere toate detaliile care sa faca audienta sa inteleaga cum s-a trecut de la un stil de locuire la altul. A venit cu planse, schite, planuri cadastrale frumos colorate si pe intelesul tuturor. Nu trebuie sa stii arhitectura si/sau urbanism pentru a intelege ce se explica. Personal, m-am simtit ca la un curs practic in facultate.

Recomand oricui imi citeste articolele sa ia parte macar o data la una din aceste plimbari urbane si sa le promoveze pe mai departe. Sunt extrem de utile cand vine vorba de a intelege evolutia si insasi fiinta Bucurestilor, de ce s-a ajuns la actualul stil de locuire si care sunt perpectivele pe viitor. Iata o lista a traseelor disponibile:

ORASUL DEZVOLTARII
Traseu 1: Foisor – Traian

EVOLUTIA LOCUIRII
Traseu 2: Mihai Bravu – Titan

NOUL CENTRU CIVIC
Traseu 3: Unirii – Mihai-Voda

Mai multe informatii, pe Idei Urbane. Daca mergeti in vreuna din aceste plimbari, nu uitati sa-mi spuneti si mie cum a fost. Bravo, Popescu!

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

15 thoughts on “Plimbari urbane cu Idei Urbane!”

 1. multumesc Raiden pentru reclama 🙂 cum am zis si la prezentare, toate traseele si informatiile sunt gandite pentru cei care nu cunosc Bucurestii in detaliu, incercand sa aleg locuri interesante in afara zonei centrale si sa le prezint cat mai simplu posibil

 2. frumos gest din partea ta, Raiden, ca le promovezi initiativa !
  Si mie mi-ar fi placut sa particip.
  Anul trecut am venit special din Ploiesti la trei dintre prezentarile urbane ale lui Adrian Majuru, anul asta nu mi-am mai permis nici una.

 3. @ popescu – …pentru ca meriti!

  @ Baciu – corectat, mersi!

  @ Lucian – inca nu e totul pierdut! :))

  @ Mihaeladm – nu te opreste nimeni sa te inscrii la urmatoaarele plimbari.

  @ Raluca – pentru ca, daca o sa te uiti pe descrierile traseelor, partea turistica nu e esentiala in aceste cazuri. Ce ai vrea sa le arati tu unor turisti veniti sa vada Csa Poporului daca ii duci in Titan? Blocuri? Evident ca nu. Traseele sunt pentru cei care vor sa inteleaga acest oras.

 4. Frumoasa casa (poza de deasupra din colaj) din Str. Doicesti, de fapt tot complexul. Mirific si blocul din spate. De fapt in Bucuresti evolutia s-a tradus prin (in ordinea asta): Alambicat, Aleatoriu, Patriarhal, Plagiat, Armonios, Monumental, Pragmatic, Monstruos, Kitsch si in ultima faza…$$$$$$$$$. Imi pare rau ca n-am reusit sa ajung, insa ieri m-am simtit mai bine si am reusit sa fac un mic tur solitar al evolutiei urbane din capitala noastra draga (am pus niste poze pe blog).

 5. Posibil ca in viitorul apropiat am sa calatoresc putin prin Bucuresti. Numai bine e acest articol si cele care vor urma. Spor.

 6. Foarte interesanta ideea, alte trasee pentru descoperirea Bucurestiului am gasit pe http://www.bucurestiulintrozi.ro/harta , asa am gasit multe cladiri interesante.
  In caz ca te intereseaza vederi cu imagini vechi din Bucuresti, am vazut de vanzare asa ceva la o toneta de unde poti cumpara bilete RATB la 8 lei plicul.

 7. stiu ca fundatia calea victoriei organiza astfel de tururi, dar in centru!
  multumesc!
  si succes!
  🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *