Demolare în miez de noapte pe Şelari!


– Unde iesim diseara?
– In Centrul Istoric! Stiu un pub super tare si dup’aia poate mergem si-n clubul ala de care mi-a zis o prietena!

…un fragment de conversatie foarte familiar pentru multi dintre bucuresteni. In ultimii doi ani mai ales, zona pilot a Centrului Istoric a devenit o adevarata Mecca a barurilor, cafenelelor, shaormeriilor, restaurantelor si cluburilor de tot felul. In numele profitului rapid intr-o zona atat de atractiva, este sacrificat ORICE. Voi povesti despre un caz elocvent, revoltator, petrecut chiar saptamana trecuta. –>

Ne place sa privim cu nostalgie pozele de epoca, unde regasim o lume disparuta – in care Lipscanii si imprejurimile musteau de comert, de fapt chiar numele strazilor din aceasta zona amintesc de diverse bresle din trecut. Strada Selari este una din arterele principale, coborand din Lipscani in Splaiul Independentei. In trecut, Selarii, continuati de Calea Rahovei, traversau Podul Rahova, facand legatura cu zona de sud a orasului.

In frumoasa imagine de sfarsit de secol 19, str. Selari urca spre Lipscani. In stanga, se fac – in ordine – strazile Franceza (pe vremea aceea, str. Carol) si Smardan. Pana in Lipscani, se mai desprind in dreapta, in ordine, strazile Covaci si Gabroveni.

Pana acum niste ani, “Centrul Istoric” zacea inca in nepasarea, neglijenta si uitarea instalate de prin anii ’90. Zona era “moarta”, populata crancen de locatari ilegali, iar cei ce se aventurau, mai ales noaptea, pe stradutele pietruite, uitau rapid ca erau in centrul Bucurestilor. In foto, strada Selari inainte de “renasterea” centrului vechi, prin 2005. Piatra cubica de inceput de secol 20 inca era asezata bine.

Au trecut cativa ani, iar strazile din “Centrul Istoric” au fost cu chiu, cu vai, “reabilitate” – foarte discutabil, desigur – dupa santiere dureros de lungi. La parterul caselor vechi au inceput sa apara fel de fel de localuri, cu o rapiditate ametitoare. Lumea mondena a Capitalei s-a mutat din Dorobanti si Decebal “pe Lipscani”. Vineri si sambata seara, la fel de bine ca in restul serilor saptamanii, este de bon ton sa fii vazut la pas prin aceasta zona, la o terasa. Se etaleaza haine, gadget-uri si orice are legatura cu statutul social.

Ma intorc la strada Selari. Iat-o in vara lui 2009, privita din hotelul situat pe coltul cu strada Covaci. In prim-plan dreapta se observa o casa veche abandonata, cu doua etaje, primul fara ferestre – o casa banala, nu neaparat deosebita, insa perfect integrata in peisajul zonei.

Este util sa analizam configuratia perimetrului inconjurator al casei. Este marcata cu galben pe imaginea de mai sus, via Bing Maps. Imediat dupa ea, se intinde un teren viran, gol de ani de zile. Aceasta “carie” in frontul de imobile este total necaracteristica centrului vechi, unde parcelele inguste sunt utilizate la maximum, iar casele “curg” una dupa alta. In cazul de fata, este clar ca orice constructii ar fi existat acolo, s-au naruit la cutremurul din ’77 sau au fost demolate ulterior. Per total, un spatiu foarte atractiv din punct de vedere imobiliar si nu numai, in special in contextul in care zona a explodat si este supraaglomerata seara de seara!

Indubitabil, pe acest maidan a inceput reparcelarea si chiar anul acesta, a aparut rapid o constructie noua ce respecta parcela si regimul de inaltime. In prezent, imobilul nou este finalizat.

O imagine premonitorie a lui Dan Vartanian din iunie 2011 surprinde casa veche de care am vorbit, alaturi de noua ei vecina. Casa noua este un kitsch ordinar, imitand foarte slab fatade vechi. Atat am de zis despre ea. Revenind insa la casa veche: da, este tot parasita, etajul 2 a inceput sa fie si el golit de geamuri, insa nu pare extraordinar de subreda. La o privire mai atenta, indraznesc sa spun ca etajul 2 a fost adaugat ulterior finalizarii constructiei, data fiind forma diferita a ferestrelor la acest nivel.

Acelasi unghi, fotografiat pe 1 noembrie 2011. Unde este casa veche?? Pai, nu mai e. A fost demolata in cel mai miselesc mod cu putinta, cu acordul, tacit sau nu, al Primariei Sectorului 3 si Primariei Generale. Este parerea mea.

In noaptea de 28 spre 29 octombrie 2011, aproximativ intre orele 00:00 si 04:00, a avut loc demolarea pe şest a acestui imobil. Demolarea nu a respectat niciun fel de norma, santierul era total neizolat. Petrecaretii sau simplii trecatori mergeau agale si nepasatori in miezul noptii prin norul de praf rezultat in urma rascolirii caramizilor de catre buldozer. In orice moment, se putea petrece un accident, insa nu conta, trebuia sa se termine totul cat mai repede.

Pe 1 noembrie seara, cand am trecut sa pozez, amplasamentul fostei case era deja ingradit si am intrebat un muncitor de ce au demolat-o, daca era subreda, etc. Omul mi-a zis ca a cumparat-o “unu’ smecher”, care a zis ca “vrea altceva acolea”. Jos porcaria, asadar! Chit ca iti trebuie nu-stiu-cate autorizatii pentru a demola in zona. Nu-i nimic, construim pentru viitor, dar ce?

Sincer, ma asteptam sa cada mai degraba cladirea vecina cu cea demolata – fostul Club Hermes, in paragina de ani buni. Iata ca a supravietuit! Pentru cat timp – ramane de vazut.

Mai jos de scandaloasa demolare, strada Selari trece prin chinurile prefacerii. Vechile trotuare dispar, deoarece – nu-i asa? – nu-si mai au rostul intr-o zona pietonala. In rest – santier descoperit, guri de canal neacoperite, pietris, praf, nereguli cu toptanul, etc.

Nu am vrut un articol in care sa ma vait – asemeni organizatiilor de protectie a patrimoniului, carora nu prea le remarc prezenta – ci doar sa vorbesc un pic si de “Centrul Istoric” si ce a ajuns el, porinind de la acest caz revoltator.

Concluzia? Viata de noapte rasare in zona veche, in timp ce istoria si cultura apun, sacrificate pe altarul consumerismului salbatic, al superficialitatii si al ignorantei. Nu avem niciun muzeu in tot perimetrul “Centrului Istoric”, nenumarandu-l pe cel de Istorie, situat pe Calea Victoriei, deci la limita. Este o provocare de netrecut pentru foarte multi musterii actuali ai zonei sa numeasca, sa zicem, 3 strazi in afara de Lipscani. Mai mult, oriunde s-ar afla in acest perimetru restrans, tot “Lipscani” se numeste pentru ei. Jalnic.

In final, vreau neaparat sa citez dintr-un monstru sacru: Onor Domnia Sa, Primarul General al Capitalei Republicii Romania, Prof. Univ. Dr. Sorin Mircea Oprescu, dupa spusele Domniei sale, “Primarul bestial care fac totul legal.”:

“Cand termin cu Centrul Istoric, o sa fie mai tare decat centrul din Praga!”

LOL.

Update! Adrian a scris un articol care detaliaza cazul casei din str. Selari nr. 14, demolata in miez de noapte – practic se gasesc acolo toate informatiile: istoric, poze exterior/interior, scheme, schite, cum s-a ajuns la decizia de a darama imobilul, etc.

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

20 thoughts on “Demolare în miez de noapte pe Şelari!”

 1. E cu autorizatie. Se va reface fatada, pe care inginerii proiectantilor au spus ca n-o pot tine pentru ca – se vede si in poze – era lasata. Paterul fusese modificat radical undeva pe la 1900 pentru ca la origine pravaliile erau mai inguste caci casa avea un gang mai larg, nu un coridor cu o usa in centrul fatadei ci o poarta (cam ca la Gabroveni 24 de exemplu). Apoi etajul al doilea a fost adaugat undeva dupa 1895 ceea ce a mai pus inca si mai multa presiune pe structura fatadei. Teoretic trebuiau sa pastreze si pivnitele, sper ca le-au pastrat. Am facut studiul istoric si cred ca va trebui sa-l postez. Iti dau pe mail ceva preview.
  Intamplator am facut studiul si pentru casa de alaturi – club Hermes. Cladirea e un teatru sindical post 1950. Nu are nimic special si o sa cada si ala cat de curand caci se va face un P+2. Din pacate n-am reusit sa conving proiectantul si beneficiarul sa faca in asa fel casa incat sa pastreze totusi ceva din interiorul salii oricat de sordid ar fi el acum – scena cu fosa sufleurului si arcul triumfal cu mastile teatrului. Adevarul este ca altceva nu e nimic acolo. La 14 problema era intr-adevar mai complexa si ar fi meritat mai multa atentie din partea beneficiarului in sensul comenzi catre proiectant. Proiectantul e acelasi care a refacut Gabroveni 15 cu Lipscani 52

 2. Wow, foarte interesanta informatia!!
  Oricum, m-am referit in special la organizarea proasta a santierului, nu am batut moneda pe autorizatie.

  Daca ii “refac fatada” in stilul imobilului nou si kistchos de langa, thanks, but no, thanks.

  Macar niste poze sa se faca in interiorul clubului Hermes inainte de demolare.

 3. @Vlad: Au demolat mai mult decat spunea studiul istoric. Pe de alta parte, structural casa era varza, un pericol. Cand ai structura portanta iar peretii nu au continuitate din fundatie pana sus … rau. Problemele au aparut cand a fost modificat gangul in urma cu aproape 100 de ani. Nu am avut timp dar voi pune la mine un extras din studiu.
  Dar intr-adevar au demolat mai mult, carcasa perimetrala a corpului original era de presupus ca va fi mentinuta. Sper ca au tinut pivnitele boltite asa cum era prevazut de asemenea in studiu.

 4. Adrian spune ca e o intervenție autorizata. Problema e dacă e autorizata împotriva legii. Pe site-ul primăriei capitalei nu exista un Certificat de Urbanism sau o Autorizație de Construire pentru adresa menționată:

  http://www4.pmb.ro/wwwt/avize/avize2.asp
  http://www4.pmb.ro/wwwt/avize/avize2.asp

  Drept urmare, creditând P.M.B. ca având toate C.U. și A.C. publicate pe site, dacă e autorizata, e autorizata ilegal de către primăria sectorului 3. La fel ca ghertzoiasca parcare din fata Băncii Naționale. Asa ca ne putem aștepta la același gen de intervenție de excepție 🙁

  @Adrian… studiul tău și proiectul de autorizație au aviz Ministerul Culturii, Direcţia Patrimoniu Cultural sau Direcţia pentru Cultură Bucureşti? Dacă unul dintre ele este avizat de a doua avem încă o ilegalitate, a se vedea:
  http://www.observatorulurban.ro/autorizaia-de-demolare-pentru-kiseleff-39-anulata-in-instana.html

 5. La clubul Hermes s-au facut niste matrapazlacuri care intr-un final n-au mai iesit. Trebuia scos de la sindicate si sa ajunga cumva la niste oameni care sa-l renoveze, demoleze sau ceva. Asta era prin 1998-1999. De aia a fost lasat in paragina. Nu stiu care e statutul lui acum.
  Recunosc ca am beneficiat si eu de manevrele de la sindicate: cunosteam pe cineva si am organizat un concert cu trupa meau din liceu acolo si cu inca niste trupe prietene. In 1997, cred. 🙂

 6. Am publicat extras din studiul meu.
  @Anonim: daca este o problema atunci te asigur canu este a mea. Eu am facut o evaluare si am predat-o; e treaba proprietarului sa se ocupe de plimbatul dosarelor si obtinutul autorizatiei. De aceea nu m-am preocupat de asta. Avizul este de la directa de Bucuresti, asa cum era stipulat in certificatul de urbanism. In toate situatiile petentul face ce i se scrie in certificatul de urbanism. Daca a luat autorizatia (mie asa mi-a spus proiectantul) inseamna ca dosarul continea ceea ce ceruse certificatul de urbanism. Daca exista o problema de legalitate atunci ea se afla in curtea autoritatii. Eu ma aflu in situatia doar de a regreta ca nu sunt eu ala care sa acceada la astfel de proiecte, in ce priveste studiul n-am nimic de ascuns drept care l-am si facut public. Daca si beneficiarii ar fi ca aia de la Travel & Living Channel …

 7. Daca Hermesu’ e din anii ’50, inainte ce era acolo?

  In cazul asta demolarea nu-i deloc o problema, ci doar ce o sa apara acolo.

 8. @Anonim: am uitat sa spun ca acel caz nu are aplicatie in Selari. Pe strada Selari nu este niciun monument (ciudat caci cel putin Hotelul Fieschi ar trebui sa se afle in lista si nu numai). Toate monumentele din apropierea relativa, inclusiv Hotel Concordia din Smardan sunt monumente de grupa valorica B. Singurul monument de A este insusi centrul istoric, ca sit insa acesta a fost deja “reglementat” de CNMI cand a avizat PUZ Centrul Istoric. Deci, conform legii monumentelor, e competenta zonalei sa decida caci cladirea nu e monument iar situatia invecinarii cu grupa A a fost reglata deja. Mai problematic este insa cand un PUZ este adoptat pe o perioada de 5 ani in anul 2004 caci se cheama ca e … expirat. Dar astea sunt doar chichite juridice, problema este daca e bine sau nu ca s-a daramat tot sau daca am gresit eu cu ceva in evaluare sau daca ceea ce se va ridica va fi corespunzator.
  @NifartachI: un document vazut de mine, datat 1949, spunea ca pe acel loc se afla o pravalie cu etaj, pe tot frontul, cu adancime de 6 m de la strada. Asta corespunde cumva cu fatada actuala ce cred ca a fost integrata si cu dimensiunea partii de subsol de la strada, unde erau budele, si care au aproximativ aceasta adancime. Cum actul de vanzare-cumparare de care vorbesc e din ’49 inseamna ca acel cumparataor a luat teapa nationalizarii relativ repede iar actualul “club” nu poate fi mai vechi de 1950. Ce va aparea acolo va fi un P+2 (cam in cornisa cladirii de la nr. 20, un pic mai jos decat asta) care sunt convins ca nu-i va placea lui Raiden. Si stiu si de ce dar n-am ce sa fac si nici nu pot sa-l condamn pentru asta.

 9. Pai chiar o sa fie mai tare. Uite cat de vulgar e acel Turn cu Ceas, care violeaza regimul de inaltime al cladirilor din jur.

 10. Nu stiu ce sa deplang mai mult. Faptul ca se demoleaza o cladire pe sest, chit ca n-avea o valoare istorica importanta, si ca se construieste in loc, probabil, ceva de prost gust sau ca noi nu reusim sa fim decat reactivi, cu toata dragostea noastra pentru oras. Chiciul asta arhitectural a impanzit toate orasele tarii incat ajung sa ma intreb totusi ce scoala au absolvit arhitectii aia si daca sunt capabili sa produca si altceva decat geometriile alea nedecorate, umplute bineinteles de materiale ieftine. Am inteles ca vrea beneficiarul, dar beneficiarul, fiind un tampit (din moment ce ii plac chestiile alea), n-ar putea fi dresat? Probabil ca nu, iar restul lumii e plina de intentii bune.

 11. Domnilor,
  Cam mult zgomot pentru nimic-cel putin in acest caz
  Interventia din str. Selari 14 nu este nicidecum ilegala-lucrarile sunt autorizate iar decizia de a efectua lucrarile de demolare noaptea a fost luata de antreprenor tocmai pentru a evita impactul acestora in timpul zilei-ideea e de salutat,nicidecum de blamat.
  In ceea ce priveste casa demolata-aveti informatiile istorice de la Adrian.
  Poate ca este important de stiut si ca imobilul demolat a fost expertizat structural si incadrat ca avand un risc mare de prabusire.

  Interventia consta in configurarea in reglementarile in vigoare a unui nou imobil raspunzand functiunilor comandate in tema de proiectare,patrand/refacand in fatada,inclusiv in registrul parterului elementele de ritm si plastica initiale existente fizic sau relevate de Adrian in Studiul istoric.

  Intereant este ca observatorii “interesati” nu au remarcat operatiile de prelevare de probe,extragere de elemente decorative si profile efectuate inaintea demolarii ziua in amiaza mare-asta e alta poveste dar spune ceva despre profesionalismul demersului vostru

  Poate ca este important de stiut si ca imobilul demolat a fost expertizat structural si incadrat ca avand un risc mare de prabusire.

 12. Lol, sefule, ai dat copy-paste de undeva? Ca ai o propozitie care se repeta :))

  Dimpotriva, voi sunteti cei care gandesc anapoda. Este binecunoscut ca vineri noaptea, strada Selari este MULT mai circulata ca in timpul zilei, deci demolarea nu a fost programata bine. Plus ca noaptea, putinii locatari care au ramas in zona – legal sau ilegal – cica “dorm”.

  Cred ca noua fatada va fi tot un kitsch (vezi Hotel Carol I de la Pta. Rosetti, care a copiat fatada casei demolate).

  Nu esti tu in masura, sefule, sa-mi judeci mie profesionalismul. Era bine daca nu auzea nimeni de demolarea asta, presupun.

 13. Raidene, nu ma pasioneaza genul asta de polemici si am senzatia ca nici pe tine dar mai multa acuratete in informatii nu ar strica-esti,probabil, un formator de opinie.

 14. Sefule, daca vrei acuratete 100%, va trebui sa ma platesti si atunci sa vezi munca de cercetare! Detest sintagma “formator de opinie”, ceea ce evident nu sunt.

 15. Domnule, adevarul e ca de la o banala demolare/reconstructie s-a ajuns la un “caz”
  evident “umflat”
  Este ok atitudinea asta in ceea ce priveste monitorizarea eventualelor excese dar nuantele fac diferenta in cacofonia liberei exprimari-nu e treaba mea.
  Referitor la Selari 14 poate fi (sau nu) o oportunitate de a pune in discutie superficialitatea reglementarilor din zona -pornind de la imobilul in cauza, “o casa banala,nu neaparat deosebita” si asa cum spuneai “perfect integrata in peisajul zonei” dar nu cred ca ar fi de acelasi interes

 16. Dan spune ca:
  Studiul lui Adi este facut “prea corect”: casei aceleia nu i s-a acordat nici o sansa! Daca in Studiu ar fi scris ceva de genul: se recomanda pastrarea integrala a corpului de la strada pe inaltimea a trei niveluri (pivnita, parter si etaj) plus pivnita in totalitate, cu posibilitatea reconfigurarii partiului si volumetriei – respectand amprenta existenta la sol…, ei, atunci ar fi fost altceva. In stilul asta n-o sa mai ramana nimic din Centrul Istoric, deoarece peste 60% din case sunt… “banale”, “de valoare mica”, sau “de valoare medie”. Ori, valoarea Centrului Istoric este data tocmai de concentrarea foarte mare de astfel de case, in jurul si pe langa “Casele de A” !!!
  Deci, vina o poarta intai expertul tehnic (inginerul) – care aplica ultimul Normativ P100 fara nici o jena la cladiri monumente istorice, apoi Adrian, apoi avizatorul Studiului (DCPCN-MunBucuresti), apoi Primaria (cvare o fi aia), etc…
  Privitor la imobilul de fata: Adrian ar trebui sa stie ca toate – dara absolut toate – cladirile cuprinse intr-o zona construita protejata precum Centrul Istoric, sunt, de drept monumente istorice ! A! Exista si cladiri anume identificate si clasate individual – din motive speciale – sau, se poate zice, au avut o sansa mai mare ! Mai mult: Centrul Istoric este guvernat de o lege, Legea Centrului Istoric, decretata prin 1997, la initiativa d-lui prof.dr.arh. Petre Derer !!! Ori, demolarea de pe Selari 14 – ca si alte demolari – ar putea fi ilegale, daca incalca si acea lege, nu numai legile si reglementarile indeobste cunoscute…
  Prin urmare, cazul de la Selari 14 este grav si va avea consecinte dezastruoase daca nu se face…, daca nu facem ceva !!!

  Dan D. Ionescu

 17. Dane, ceea ce spui tu e corect in esenta. Am pretentia ca intr-adevar fac studii istorice corecte si ca documentare si ca extragere de concluzii. De aceea ne si intalnim destul de des la arhive …
  Despre legea cu pricina nu stiu. Poate te referi la ordonanta aia din 2001 care n-a produs niciodata efecte? Aia care trebuia sa creeze o coordonare intre ministere si sa canalizeze banii in centrul istoric? Din pacate totul este in spinarea privatilor. Daca ma intrebi pe mine ti-as spune ca si eu cred de exemplu ca studiile amanuntite, casa cu casa, ar trebui sa fie facute din fonduri si initiative publice astfel incat sa dispara si eventuala suspiciune a presiunii beneficiarilor. Dar, dupa cum stii si tu, din cele 98 de zone protejate ale Bucurestiului, numai 12 au fost cat de cat detaliate, si alea la un nivel relativ. La ultimele trei, in curs de avizare, am bagat mult mai multa documentatie istorica in argumentatie si bibliografie. Documentatiile pe centrul istoric (PUZ) au fost subfinantate si facute cu termene prea scurte. Asa se face ca multe dintre situatiile prevazute nu sunt viabile pentru ca au fost evaluate din strada si, cel mult din curte, fara analiza reala nici istorica nici tehnica. Niciodata nu vei putea dicta o investitie unui privat decat daca ii platesti pentu asta. Nu puteam sa zic ca trebuia pastrata casa din pivnita pana sus caci FIZIC nu mai era nimc care sa justifice asta, TEHNIC era un dezastru iar FUNCTIONAL era chiar un cosmar, in special apendicele din curte. Repet, daca eram eu proiectantul as fi insistat altfel in fazele premergatoare – la “prefezabilitate”. Lui Codrin nu am ce sa-i reprosez caci nu este specializat in problemele de patrimoniu si probabil a abordat situatia ca in orice alt proiect in care trebuie sa rezolvi corect, eficient si repede, asa cum iti cere clientul. Inchei in a spune ca acea clasare a centrului ca monument este o deformare a terminologiei din conventiile internationale – Paris si Granada care definesc situl intr-un alt fel. Avem aceeasi problema la “ansamblu”, de multe ori termenul este deformat in pozitiile din lista. In “situl” centrul istoric se afla o multime de mizerii din toate timpurile, fara discriminare. Daca exista o vina, aceea este a sistemului care nu compenseaza si nu cointereseaza proprietarii sa faca cum visam noi si nu cum le trasneste lor prin cap … si prin buzunar. A sistemului care nu se poate ocupa decat de domeniul public si, in consecinta, toarna pe el o ditai dala de beton de 20 – 30 cm cu armatura, acolo unde odata era o strada de pamant compactat si cu piatra cubica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *