Epoca marilor ctitorii

Biserica Ortodoxa Romana (BOR), in frunte cu Conducatorul ei Suprem, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel I, ridica in Capitala Republicii Ortodoxe Romania (ROR) un nou si frumos ansamblu clerico-edilitar, destinat inaltarii populatiei pe o noua treapta a credintei – mantuirea absoluta, prin donatii personale si transferuri generoase de bani de la bugetul Statului.

Cu ocazia alegerii proiectului castigator, eveniment transmis in direct la Televiziunea Nationala Ortodoxa Trinitas, Preafericirea Sa a oferit pretioase explicatii privind macheta expusa, dovedind largile cunostinte ale Sanctitatii Sale in domeniul arhitecturii, urbanismului, planificarii citadine, precum si administrarii fondurilor private ale intreprinderii dealtfel profitabile pe care o conduce stralucit.

In final, cei prezenti si-au manifestat totala adeziune si nemarginita admiratie pentru Catedrala Mantuirii Neamului Romanesc, aplaudand furtunos minute in sir si scandand puternic: “BOR in ROR!”, “Catedrala de o vrei / Te feresti sigur de-atei!” si, desigur, deja traditionalul si popularul slogan crestin: “Moarte ateilor!”

Doamne-ajuta.

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

8 thoughts on “Epoca marilor ctitorii”

 1. Odata cu aceasta noua magaoaie, renasterea acelui spatiu este aruncata intr-un viitor si mai indepartat.

 2. Pai daca BOR se apuca de banii aia sa faca orfelinate sau cantine pentru saraci ar fi semanat periculos de mult a ceva crestinesc.

  WWJD?

 3. Da’ vorba Anonimului; banii aia puteau fi folositi chiar cu…folos.

  De ce, bunaoara, o biserica dintre cele existente, mai mare si mai bine pozitionata precum Casin de pilda, nu ar putea deveni “Catedrala mantuirii”?!

  Se vede pesemne ca trebuie cheltuiti acei 60% din devizul de lucrari pe cladire, parc si acareturi anexe pentru a se face prilej de incasare a celorlalti 40%
  in conturile celorlalti crestini ortodocsi aprobatori-pecetluitori de alocare de teren, urbanism, autorizatie de constructie si constructori, co-ctitori adica.

  Si pe urma sa nu uitam aplicatia turistica a proiectului.
  Obiectivul are sa se inscrie pe pliantul-program imediat intre Muzeul Satului si Casa Poporului.

  Infrastructura de intretinere a obiectivului si serviciile aferente vor avea si ele o oarecare cifra de afacere,
  pardon Doamne iarta-ma,
  umil buget de reprezentare si functionare am vrut sa zic.

  Firma care produce lumanarile ce se vor vinde acolo este si ea prinsa in planuri si calcule, ca doar nu suntem o adunatura de crestini care traim la voia intamplarii!?

 4. Din pacate constructii hidoase s-au facut si in multe locuri de sihastrie neatinse nici de tavalugul comunismului,de exemplu:Patrunsa, Pahomie si multe alte locuri care nu-mi vin acum in minte .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *