Strada Biserica Ienei

Nu o să vorbesc prea mult despre biserica . A fost tratată exhaustiv înainte. Strada cu acelaşi nume, în schimb, nu a primit nicio atenţie până acum şi e păcat, pentru că de-a lungul istoriei are un parcurs interesant.
Pentru început, o imagine de pe bing ar fi foarte utilă pentru cei care nu pot localiza exact strada:

Pe Google Maps putem vedea că strada în cauză este la doi paşi de Piaţa Universităţii (este marcată cu A):

De la Alex Gâlmeanu, de pe www.muzeuldefotografie.ro avem o vedere aeriană valoroasă,din perioada 1916-1918:

Punctele de interes sunt :

15 – Clădirea Facultăţii de Arhitectură, construită între 1916 şi 1928
25 – Biserica Ienei
J – Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi
AF – Hotelul Paris, modificat şi apoi devenit Hotel Muntenia, existent şi astăzi
AD – Hotel Union, clădirea veche, cu doar 2 etaje, construit în 1870 pe locul caselor boierilor Cornescu. Între anii 1930-1931 Aghir Culina construieşte noul Hotel Union, dărâmându-l pe cel vechi.
A5 – Băile Comunale, numite şi Băile Centrale

Tot de pe Muzeul de Fotografie avem următoarea imagine aeriană, aproximativ 10-15 ani mai târziu:

Corpul nou al Universităţii şi Facultatea de Arhitectură sunt gata construite şi putem constata apariţia unui imobil în spaţiul dintre Biserica Ienei şi Universitate (corpul nou). Este vorba despre Hotel Britania:

Vis-a-vis de Maidanul Primăriei se găsea binecunoscuta şi regretata Biserică a Ienei. Avea hramul Sfantului Nicolae şi fusese construita mai întâi din lemn în anul 1611 de către o anume Iana, soţie de târgoveţ. În jurul bisericii se formează aşa-numita mahala a Bisericii Ianii. Lăcaşul de cult este rezidit din piatră şi caramidă de catre jupaneasa Safta, cumnata Doamnei Marica, soţia lui Constantin Brâncoveanu, între anii 1720-1724.


Casa parohială şi biroul au rezistat până la “rearanjarea” zonei după cutremurul din 4 martie 1977. Casa Oraşcu a fost demolată împreună cu Horelul Britania, pentru a se putea ridica în loc Blocul Dunărea.


În timpul regimului comunist, numele bisericii a devenit indezirabil, aşa că strada a căpătat numele de Strada Arhitecturii.
Din acele vremuri, pe blogul lui Alex Gâlmeanu putem vedea o comparaţie 1956-2008 cu biserica şi blocul Dunărea :

În 1972, biserica şi blocul Dunărea sunt binemersi la locurile lor. Peste 5 ani însă, lucrurile aveau să se schimbe radical. Pe 4 martie 1977, după cum bine se ştie, blocul Dunărea se prăbuşeşte. Ceauşescu vede ocazia perfectă să facă puţină ordine prin vechiul putred din acea zonă şi o macara loveşte “accidental” turla bisericii, care fusese neafectată de cutremur. Nici acest lucru nu provoacă stricăciuni importante, însă biserica devine “de nesalvat” şi este demolată : 


(stop cadru din “Memorialul Bucureştilor”)

Pe locul bisericii se înalţă blocul Dunărea 2, mult mai neimpresionant din punct de vedere vizual decât tizul său interbelic:


 
În 2008 arăta aşa (înainte de reabilitarea termică):


Problema cu acest bloc este că a fost ridicat după o demolare “bonus”. Doar oamenii care au mers pe acolo îşi dau seama că se întinde de-a lungul a trei sferturi din stradă.

Ce a mai căzut ca să-i facă loc ? Vizionând documentarul “Memorialul Bucureştilor”, am reşit să fac un stop cadru interesant:

Clădirea din fundal dreapta pare interesantă. E de fapt clădirea Băilor Centrale, despre care nu ştiu aproape nimic, aşa că o să vă rog pe voi, cititorii RU care au prins-o în picioare să spuneţi câteva cuvinte şi amintiri despre ea. Menţionez că turnul ei a fost adăugat, cel mai probabil după anii ’20:


Încă o poză din de la sfârşitul anilor ’30, de pe strada Biserica Enei, focalăzând pe Facultatea de Arhitectură:

Zona aceasta a fost atinsă de bombardamentele Aliate din 1944, iar fotograful neamţ de origine română Willy Pragher a fost pe fază:

În poza de mai sus în cadru intră Hotel Union, grav avariat, biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi şi Hotel Paris, devenit ulterior Hotel Muntenia.

În ziua de azi biserica şi zona arată aşa (fotografie luată dintr-un unghi similar):


Încă o poză din prezent cu biserica. Se poate observa în fundal corpul Facultăţii de Arhitectură ce a fost adăugat după război :

Hotelul Muntenia (construit între 1925 şi 1930) arată jalnic în zilele noastre:

Hotelul Union a fost reconstruit şi i s-a adăugat un corp în anii ’50:

Între Hotelul Union şi blocul Dunărea 2 mai sunt încă două imobile :

Sunt sigur că după ce aţi terminat de citit articolul veţi avea un sentiment de familiaritate. Mulţi dintre voi sigur aţi trecut prin locurile astea măcar o dată, fără să acordaţi atenţie detaliilor şi clădirilor. Faceţi-o data viitoare ! 🙂

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

10 thoughts on “Strada Biserica Ienei”

  1. si despre formarea PNL pe aceasta strada, in casa lui Mazar Pasa, ceva se mmai gaseste la mine pe blog.
    Era aproximativ pe locul gangului blocului cel mai nou din ultima imagine. Alaturi era baia publica pe care o foloseau studentii de la arhitectura in ziua “botezului bobocilor”. Adica studentii anului I erau vopsiti din cap pana-n picioare de studentii mai mari, apoi erau pusi pe niste plansete si purtati pe umeri (precum seful de trib din Asterix si Obelix :)) )infasurati in cearceafuri pentru a fi dusi si spalati la baia publica.

  2. Felicitări pentru articol! Un mic comentariu : aripa cea nouă de la hotel Union nu a fost ridicată în anii 1950. Judecând după tehnologia utilizată, cred că a apărut pe la sfârşitul anilor 1960.

  3. Eu ma mir destul de tare de faptul ca nu i-a schimbat cineva numele in Lenei,ar fi fost mai epic numele, insa nu timpul pierdut, putin photoshop, putina rabdare, putin talent.
    Si gata s-a rezolvat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *