Unde mergeţi la film ?

Din când în când sigur mai mergeţi la un film. Deşi în ultimii 12-13 ani cinematografele din mall-uri şi-au luat un avânt considerabil, nu pot egala aerul şi sentimentul sălilor vechi din capitală. Multe au dispărut, altele nu sunt deloc întreţinute, însă un lucru e sigur : acolo te poţi bucura fără îndoială de o experienţă interesantă.
În articolul de faţă propun să lăsăm la o parte mallurile şi să vedem în ce cinematografe vechi şi vestite putem să vizionăm un film.

1. Cinema Patria, bd. Magheru, nr. 12-14

Iniţial, s-a numit blocul ARO şi a fost proiectat de marele arhitect român Horia Creangă, nepotul lui Ion Creangă. Momentan este unul dintre simbolurile cinematografelor vechi din capitală:2. Cinema Studio, bd. Magheru, nr. 29

3. Cinema Scala, bd. Magheru, nr. 2-4

Construit în anul 1935:

4. Cinema PRO, str. Ion Ghica, nr. 3

Fostul Cinema Luceafărul:

5. Cinema Bucureşti, bd. Elisabeta,   nr. 6

Din păcate, nu mai este funcţional din 2004.

5. Cinema Glendale Studio, Şos. Cotroceni, nr. 9 

6. Cinema Capitol, bd. Elisabeta

A luat fiinţă în 1912. În spate,pe str. Sărindar aripa clădirii purta numele de teatrul de vară Alhambra.

 
În anii comunismului a purtat numele de “I.C. Frimu”, iar acum înmulţirea multiplexurilor l-a scos de pe piaţă.

7. Cinema Eforie, str. Eforie nr. 2

Aici rulează filme româneşti vechi şi noi, deopotrivă.

 8. Cinemateca Union, str. Ion Câmpineanu nr. 21 

9. Cinema Elvira Popescu, bd. Dacia nr. 77

Acest cinematograf a fost deschis în 1974. Momentan funcţionează în incinta Institutului Francez din Bucureşti. Recent, a avut parte de modernizări şi pe 10 februarie 2012 a fost redeschis publicului :

10.Cinema Europa, calea Moşilor nr. 127 

Toate astea fiind zise, voi unde mergeţi la film ?

more at http://rezistenta.net

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

14 thoughts on “Unde mergeţi la film ?”

 1. La Baneasa. A fost o vreme in care frecventam Flacara, Vitan, Arta, Munca, Miorita, Doina, spre rusinea mea am un lapsus teribil si nu-mi reamintesc cum se numea cinematograful dintre Cauzasi si Sf. Vineri, si aveam abonament la Modern…. Nesocotind cinematografele de pe bulevard – Timpuri Noi, unde puteai intra si sta toata ziua, Bucuresti, Festival si Capitol, Viitorul, Luceafarul, Patria, Scala si Studio, ca si Cinemateca, cu cele doua sali – Union si Eforie. Ce vremuri!

 2. Fain articolul, dacă imi permiteti as mai adăuga:
  – Cinematograful Gioconda, cel care va da numele Blocului Turn cunoscut azi sub numele “Gioconda Opereta” din Piata Națiunilor Unite.
  – Hotel de France (unde e azi cladirea Bucharest Financial Plaza de pe bd. Victoriei) – aici se afla beraria “Varful cu Dor”, “pravalioara halvitarului, vestita printre elevii de la Sf. Sava” si “un cinematograf care se instalase in holul hotelului pe la 1905” via Gh. Crutzescu.
  – Pe locul Blocul Comedia de pe Calea Victoriei, in sediul ziarului în limba franceză “L’Indépendance Roumaine”, a avut loc in octombrie 1896 o “reprezentaţiunea high-life a cinematografistului Lumière”, adică prima proiecţie cinematografică din București; pentru scurt timp cinematograful se mută în sala cea mare din clădirea de pe bulevardul Elisabeta, apoi în sala “Hugues” (vis-a-vis de vechiul Teatru Naţional) iar după vacanţa de vară din nou în localul ziarului, de această dată cu spectacole permanente devenind foarte popular.
  – pe bdul Elisabeta era o înlănţuire de 5 săli de cinema, în partea de nord a bulevardului și unul în partea sudică, toate aflate la o distanţă mică între ele: Bulevard, Capitol, Festival (fost “Regal”), Lumina (care sunt despărţite doar de un perete) și Cinematograful București, la o clădire distanţă, iar cel de pe latura sudică, Cinematograful Corso (fost Victoria).
  – o poza cu Cinematograful București (Trianon) din anul 1925 gasiti pe http://turistinbucurestiro.blogspot.ro/2012/11/bdul-elisabeta-1925.html

 3. Cinematograful Lumina de fapt s-a numit tot timpul FEMINA,inainte de venirea comunismului la putere. Stiu precis asta deoarece tatal meu era unul din patronii cinematografului. Intr-=adevar, era lipit de Regal si langa sau visavis de cofetaria Follas cu cele mai bune pateuri.

 4. In anii ’70 tatal meu era administratorul cinematografului “Pacea” din bulevardul Uverturii, in Militari.
  Ati fost acolo? Isi aminteste careva de acel cinematograf? Acum cladirea a disparut, cred, si s-a transformat in Teatrul Masca.

 5. Da, cinematografele din afara mall-urilor au un aer special. Merg la Studio unde mai rulează filme din diferite festivaluri sau ţări, merg la MŢR, unde nu-i tocmai un cinematograf, dar se dau filme bune. Mai e grădina Uranus, nu?
  Mergeam şi la Cotroceni, unde în anii 90 era singurul loc unde puteai mânca/bea/fuma în timpul vizionării.
  Iar la cinema Patria, din Uverturii am văzut toate filmele copilăriei – româneşti, indiene, cu jandarmi, supereroi şi cine mai ţine minte cu ce… 🙂

 6. @tiby: de fapt, unde era cinematograful Gioconda?
  eu am prins-dupa 1950- doar Opereta…acolo era, inainte, cinematograf?

 7. Incep prin a raspunde la intrebare: merg preponderent la mall, pentru ca acolo gasesc toate filmele pe care vreau sa le vad – in salile vechi nu ajunge decat o parte a lor, si in general mai tarziu, deci risc sa le pierd.

  Merg insa de cate ori pot la cinematografele vechi, pentru aerul lor retro si amintirile din copilarie si adolescenta. Pretul mic si lipsa aglomeratiei sunt un plus. In iarna asta insa am inghetat groaznic intr-o sala (fusesem totusi avertizat de personal ca “nu e prea cald”), in timp ce la alta era caldura cum nu am pomenit vreodata in salile Romaniafilm. Deci putem avea surprize pe partea de confort termic.

  Cateva cuvinte pe marginea articolului: la inceput pare ca se va referi doar la cinematografele inca functionale, “să vedem în ce cinematografe vechi şi vestite putem să vizionăm un film”, apoi vorbeste totusi si despre sali inchise (Capitol, Bulevard). Cred ca cinematografele inchise (sau demolate, sau cu alta destinatie in prezent) merita un articol separat, fiind mult mai multe la numar.

  La salile in functiune trebuie adaugate Corso (fost Victoria) de pe Bd. Regina Elisabeta (vizavi de fostul Bucuresti) si Gloria din cartierul Titan, langa parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR). Cinema “Glendale Studio” s-a numit pana la privatizare Cotroceni, iar Europa se numea Miorita.

  Despre Bucuresti (fost Trianon) se spune (nu retin sursa) ca a fost prima sala din oras in care s-a difuzat un film sonor. Dintre salile din perioada pre-comunista, este cea mai impunatoare (stal si 3 balcoane in arc de cerc, daca memoria nu ma inseala). Ca marime, este cea mai mare de pe Bd. Elisabeta, si poate doar Patria sa o depaseasca ca numar de locuri.

  Despre Cinema Capitol vreau sa clarific ca existau atat o sala clasica (spre Bd. Elisabeta) cat si o gradina de vara dinspre Str. Constantin Mille (fosta Sarindar). Gradina de vara a fost redeschisa ocazional in ultimii ani pentru diferite proiecte culturale, dar nu pentru film (degradarea sa e avansata).

  Abia acum realizez ca fostul Cinema Bulevard (fost Timpuri Noi; apare in pozele din articol in stanga Cinematografului Capitol) a disparut fizic, fiindca era parte a cladirii Hotel Cismigiu si a fost demolat impreuna cu toata vechea cladire (din care a ramas doar fatada)…

  @ tiby: sa nu uitam de Cinema “Central”, aflat in incinta Cercului Militar National; a functionat chiar si dupa 1990. Posibil ca acum sa fie inca o sala de spectacole, dar a MApN.

  @ anonim (postare din 13.12.2012): Despre fostul cinema Lumina – cladirea a fost consolidata si sala a fost pastrata (cu modificari – i s-a adaugat un balcon). La momentul lucrarilor muncitorii de acolo mi-au spus ca s-ar face un club/cabaret… dar inca e inchisa. In ce priveste denumirea, se pare ca s-a mai numit Puskin, iar anterior Apollo (sursa: http://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/amintirile-unei-sali-cinematograf)

  Daldo

 8. Revin cu cateva comentarii ulterioare:

  1. Ultima fotografie referitoare la Cinema Elvira Popescu nu infatiseaza sala respectiva. Ea arata la interior astfel: http://www.institutfrancais-roumanie.com/institutfrancais-roumanie.com/cms/articleview/id/1450.

  2. Referitor la Cinema Central, la fosta intrare exista in prezent o placuta pe care, printre alte sali ale Cercului Militar, sunt enumerate “Sala de spectacole” si “Sala de cinema”. Probabil una dintre ele este fostul cinematograf.

  3. In sala fostului Cinema Festival (Bd. Regina Elisabeta nr. 34, langa fostul Cinema Lumina care are nr. 32) functioneaza in prezent Kristal Club, care a ocupat anterior si fostul Cinematograf Floreasca. Imagini cu noul interior gasiti aici: http://www.urban.ro/concursuri/muzica/concurs-5-invitatii-duble-la-parov-stelar-tour-djs-in-club-kristal/. Rezulta din articol ca s-a pastrat balconul existent.

  Daldo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *