Faceți cunoștință cu Justinian, zis și Patriarhul Roșu!

Pentru că Biserica Ortodoxă Română se plânge oricui are disponibilitatea să asculte de teribilele opresiuni din vremea regimului comunist, vreau doar să readuc în atenţie un personaj sinistru din istoria ortodoxiei româneşti: Patriarhul Justinian Marina (1948-1977). Domnul, sau mai bine, tovarăşul Marina Ioan, pe numele său de mirean, a colaborat perfect cu regimul comunist.

Nu voi detalia aici istoria de trista amintire a fostului întâistătător al BOR, ci mai degrabă pun accent pe un citat celebru de-al său, care probabil că l-a determinat pe cântăreţul disident Jean Moscopol să compună melodia “Patriarhul roşu”, unde spune că Justinian “se închină la Kremlin.”

Fotografia de mai sus, înfăţişează, conform descrierii oficiale, pe Gheorghe Gheorghiu–Dej, Petru Groza, Emil Bodnăraş, Chivu Stoica, Iofsif Chişinevschi, Gheorghe Apostol, Leonte Răutu, Ghizela Vass, D. Colin, Dumitru Petrescu, Petre Borilă, M. Constantinescu, Patriarh M. Justinian, L.G. Melnicov (ambasador al U.R.S.S. în R.P.R.), Ofelia Manole, în tribuna oficială de pe stadionul „23 August” din Capitală (demolat, actual amplasament al Arenei Naţionale) cu prilejul deschiderii Festivalului Mondial al Tineretului.(02.08.1953)

Imagine luată din Fototeca online a comunismului românesc, cota 54 (48)/1953.

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

10 thoughts on “Faceți cunoștință cu Justinian, zis și Patriarhul Roșu!”

 1. Justinian Marina apare si in fotografiile de la ședința partidului comunist din 9 mai 1975, imagini realizate de Henri Cartier- Bresson.

 2. Nici cu nea Dan(iel) nu mi-e rusine. Si el a suferit rau de tot…

  ” […] În perioada anilor 1974-1976 frecventează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din București, Secția Sistematică, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae; își continuă studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de Științe Umane din Strasbourg (Franța) și doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).
  La data de 15 iunie 1979 își susține teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg, intitulată: “Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité”. Teza a fost pregătită sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi: Gerard Ziegwald și André Benoit și a primit calificativul maxim. Devine astfel doctor în teologie al Universității din Strasbourg. […]Din anul 1980 a activat ca lector la Institul Ecumenic de la Bossey – Elveția (în perioada 1986-1988 fiind și director adjunct), fiind și profesor asociat la Geneva și Fribourg (Elveția). A participat la numeroase întruniri pentru promovarea ecumenismului peste hotare: al treilea Congres ortodox al Europei Occidentale de la Amiens, lângă Paris (1977), Colocviul despre Filioque de la Klingenthal Franța (1978 și 1979), Conferința studenților creștini de la Wellesley – S.U.A. (1979) și la Conferința ecumenică de la Cambridge Boston, S.U.A. (1979), ambele cu tema “Credința, știința, viitorul”, Reuniunea ecumenică asupra spiritualității creștine de azi de la mănăstirea Valamo -Finlanda (1981), Reuniunea ecumenică “Iisus Hristos – Viața lumii” de la Niederaltaich – Germania (1982); Reuniunea ecumenică asupra rugăciunii pentru unitatea creștinilor de la Veneția (1982), a VI-a Adunare generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Vancouver (1983) etc. […] “

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Patriarhul_Daniel

 3. S-a acomodat si el, e adevarat – mai mult decat in cazul altor patriarhi. Biserica, in ansmblu, a avut in mod amestecat elementele ei de supunere, de persecutie si de revolta in vremea regimului, ca orice alta parte a societatii, ba poate mai pregnant in unele privinte decat alte parti ale societatii. Nu imi amintesc totusi sa fi facut intelectualii sau alti isteti instrasingenti din zilele noastre (si instrasingenti acum de regula doar cu Biserica!) vreo revolutie gen Budapesta sau Praga ca sa aiba dreptul la tonul asta “de sus” in judecata. N-ar strica mai multa modestie, plus ca studiile in strainatate nu dovedesc practic nimic in sine : altele sunt elementele criticabile din relatia, ambivalenta si complicata, a patriarhului Iustinian Marina cu regimul comunist.

 4. Cautam de mult o statistica privind numarul de biserici daramate de regimul comunist. Am impresia (nejustificata de nimic decat de niste vagi amintiri) ca numarul de biserici literalmente distruse, adica daramate este foarte mic.

  Poate autorii rezistenta.net stiu mai multe?

 5. Nu numai ca sunteti pe un teren minat, dar aveti si o atitudine extrem de superficiala, ca sa nu mai vorbesc despre adevarul istoric. Ce va face pe voi sa credeti ca Justinian Marina a fost odios?? Nici macar nu justificati asta iar daca ati indrazni s-o faceti cred ca nu ati reusi decat sa va faceti de ras. Cat despre Mascopol, dizidenta lui a fost facuta din New York, asa dizidenta mi-as fi dorit si eu. In rest o opinie interesanta.

 6. TEREN MINAT?! tu esti tot un periculos dintre ei sau vreun enorias pupincurist de popi si sistem! aflati oameni buni ca biserica ortodoxa, catolica si multe alte culte nu au nici o legatura cu Dumnezeu! sunt doar niste sisteme parazite de subjugat si sclavit suflete si oameni! oridecate ori ai o intrebare nelalocul ei vei fi amenintat cu toate mortaciunile lor asa zis sfinti si cu toate moastele! cititi scripturaa ca peste tot spune de voi de rau! TICALOSILOR! ” pui de naparci! nici voi nu intrati in imparatia cerurilor si nici pe ceilalti nu-i lasati sa intre!”…chiar ISUS a spus asta preotilor din vremea lui! care erau cu invataturile mult mai aproape de adevar! voi oricum aveti numai invataturi vrajitoresti si cultul mortilor mostenite din egipt si de la barbari! utilizate toate pentru supunerea financiara a omului!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *