De ce articolul cu copiii drogati tinuti de cersetori in brate este o prostie

Circula pe Facebook un articol absolut cretin despre cersetori care isi adorm bebelusii cu heroina sau vodka.

Articolul are o istorie foarte lunga: provine dintr-o postare de blog a unei romance (care a avut cateva zeci de mii de share-uri in ultimele saptamani) si a fost preluat, fara modificari, investigatii suplimentare sau corectare ortografica de catre toate tabloidele gen Antena 3 si Realitatea, doar fiindca genera mult trafic.

Romanca care a postat articolul spune ca l-a preluat in integralitate de pe Facebook unde fusese tradus de cineva dintr-un articol postat in februarie pe CNN iReport (un loc unde oricine poate posta orice pe site-ul CNN), articolul iReport fiind el insusi o citare a unei postari in engleza de pe Facebook. Postarea in engleza de pe Facebook este o varianta prescurtata a unei postari facuta de o femeie din indonezia.

Asadar, lantul de preluare a fost:
tabloide din Romania <- blogul unei femei din Romania <- postare Facebook <- CNN iReport <- postare Facebook prescurtata <- postare Facebook femeie indonezia.

Esenta articolului este urmatoarea: un om a vrut sa afle de ce doarme mereu copilul din bratele cersetorului si un barbat rrom i-a raspuns: fiindca e dopat cu heroina sau vodka – multi bebelusi sunt cumparati, dopati, tinuti in brate si de multe ori mor si sunt aruncati.

Nu se mentioneaza numele barbatului rrom, nici cel al naratorului, nici date sau studii sau expertize medico-legale. Nu sunt intervievate autoritati precum politie, protectia copilului, IML s.a.m.d.

De fapt, totul pare a fi o minciuna spusa pe Internet care a cuprins imaginatia publicului. Chiar daca un asemenea practici ar fi reale, autorul nu are date despre scara problemei si metodele folosite. Practic totul se reduce la “prietenul meu rrom a zis…” sau cum e formulat in varianta in engleza “prietenul meu roman a zis…”

Surprinzator de multa lume a dat share la acest articol. In general este lume fara niciun pic de spirit critic care a observat un fenomen care poate fi adevarat – ca toti copiii cersetoarelor dorm – si l-au corelat cu o explicatie “revelatoare” scrisa de un om pe un blog obscur.

Alte explicatii rationale, cum ar fi ca cersetorii se retrag cu copilul cand incepe sa oracaie fiindca nu mai fac niciun ban au fost ignorate.

Exploatarea copiilor este reala si nu exista nicio scuza pentru asta. Totusi, informatiile trebuie verificate inainte de a fi distriuite, altfel ne trezim ca dam in cap unor cersetori nevinovati doar pentru ca am citit intr- scrisoare in lant ca isi drogheaza copiii.

10 thoughts on “De ce articolul cu copiii drogati tinuti de cersetori in brate este o prostie”

  1. Tu esti din breasla lor sau vrei atentie? Toata lumea stie ca tiganii fac asta de foaaaarte mult timp. Ai descoperit tu acum gaura in cascaval si le iei apararea…

  2. Pai fa tu un studiu cu nume si prenume ca sa infirmi. Articolul tau e la fel de lipsit de consistenta. In plus faza cu tiganii e stiuta de ceva vreme. Sunt de acord cu acel comentator care ti-a spus ca doar vrei sa te bagi seama cu ceva, orice.

  3. Contesti doar autenticitatea articolului, lasand la o parte problema majora a copiilor din bratele cersetorilor. Pana la urma, important e ca dupa atatia ani de nepasare, si-a amintit cineva sa prosteze cumva impotriva situatiei. C expertize medico-legale vrei sa se faca? Ai vazut vreodata vreun politist sa se duca la cersetori si sa spuna: “Preda-mi copilul! Ma duc pana la spital cu el si ti-l returnez.” Ce naiba? Toti zic ca este o intreaga organizatie ce trebuie starpita incepand cu liderii, dar daca lasam “soldateii” pe strazi timp de…. sute de ani pana ajungem la lideri, ne ducem dracu’ cu toti si ajungem sa citim articole de genul ” copii sunt drogati cu heroina”.

  4. Lasă, nu te îngrijora, că nu dă nimeni în cap unor cerşetori nevinovaţi.
    Am văzut un caz în Cluj-Napoca cu un copil cerşetor de vreo 4-5 ani însoţit de un băiat rrom de vreo 20 de ani, cred că locuitorii din Cluj cunosc cazul … oribil arăta copilul, bătut, cu ochii bulbucaţi şi daţi peste cap, cu un borcan şi o bucată de carton pe care era ceva scris prinse cu o funie la gât …drama din Slumdog millionaire se citea clar pe faţa lui, iar băiatul mai mare intervenea ameninţător cu un cuţit de fiecare dată când cineva încerca să se apropie de baieţel …

  5. Nu stiu despre partea cu heroina dar pot spune cu siguranta ca cea cu alcoolul se practica de catre tigani de foarte mult timp. Bunica mea a fost asistenta pediatra si se ocupa in urma cu 30-40 de ani de zona Facai din Craiova. A povestit de foarte multe ori despre parinti care, de cate ori plangea copilul nou-nascut, inmuiau un colt de carpa in tuica si ii dadeau copilului sa suga din el pana adormea. A fost chiar un caz cunoscut cu un tigan care, repetand aceasta metoda de mult prea multe ori, si-a omorat copilul si, cum pe vremea lui Ceausescu era o mare problema si asta intra si in responsabilitatea cadrelor medicale care erau obligate sa faca vizite periodice la domiciliu si sa raporteze astfel de probleme, s-a lasat cu multe declaratii si chiar si bunica-mea era cat pe ce sa fie arestata din cauza tiganului imbecil. So… yeah!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *