Casa Regală prezentă, dar absentă

libertatea

Mai demult, am scris despre falsa atitudine favorabilă regalității, practicată de câteva categorii pe care le-am identificat în respectivul articol. Sugerez să îl citiți înainte de a continua cu acesta. Acest articol urmărește să dezvolte partea despre Familia Regală, din textul inițial. Nu recomand articolul celor convinși că Regele este o metapersoană și că Familia Regală este sfântă.

Așa cum mulți probabil știu, România are încă o Familie Regală. Ultimul său Rege este încă în viață, dar foarte bătrân. Regina sa este foarte bolnavă, motiv pentru care în ultimul an nu am mai văzut-o în public. Ca atare, principalele atribuțiuni de reprezentare au trecut la Principesa Margareta (succesoarea Regelui Mihai) și la soțul ei, Principele Radu Duda. În plus, s-a “împrospătat” linia tânără a Casei Regale prin venirea și stabilirea în țară a Principelui Nicolae (nepotul Regelui Mihai), tocmai de la Londra. Aceste trei persoane reprezintă, așadar, ce a mai rămas din ceea ce se numește instituția Coroanei. Cum se achită ele de înalta misiune pe care o au de îndeplinit? Slab, aș zice. Motivez în cele ce urmează.

mihaiVoit sau nu, este evident pentru oricine este informat și privește atent că Familia Regală s-a compromis din ce în ce mai mult în ultimii ani, în raport cu așteptările privind prestația publică. Regele și familia sa nu s-au putut feri, așa cum ar fi fost normal, de intrarea chiar și tangențială în iureșul politic românesc. Din nefericire, politica dâmbovițeană este o mocirlă în care se intră ușor și din care cu greu se poate ieși. Mai degrabă niște nisipuri mișcătoare. În mod tradițional, instituția monarhică s-a situat deasupra clasei politice, judecând imparțial mai mereu. Chiar dacă nu a fost întotdeauna cazul, până în 1947 (ultimul an de monarhie în România) Casa Regală nu a oferit motive majore de contestare marii mase a cetățenilor (nu includ aici propaganda PCR).

După reîntoarcerea în România (după evenimentele din 1989) și recăpătarea unor proprietăți (Castelul Peleș fiind cel mai sonor caz, foarte mediatizat în presă, o retrocedare contestată de mulți, însă necesară), Casa Regală a dorit să revină la statutul de observator imparțial al evenimentelor din societatea românească. Planul a cam eșuat, cred eu.

Aparent din dorința de a fi cât mai vizibili și a câștiga o notorietate care să le aducă simpatia foarte multor români, cei din Casa Regală par că ar fi într-o campanie acerbă de imagine, în care vânează orice oportunitate de a apărea în presa scrisă și în audio-vizual, încălcând astfel regula nescrisă a discreției care a caracterizat Familia Regală română în trecut. Membrii Casei Regale actuale se afișează public cu aproape orice decident politic, de la primarul Sorin Oprescu (PSD, zis independent), care a reușit să strice multe în București în două mandate, la ex-ministrul Culturii Răzvan Theodorescu (PSD), apropiat al lui Iliescu (ca și Oprescu, dealtfel), la președintele Traian Băsescu (PD, care ulterior l-a jignit pe Rege) și, în fine, la actualul premier, Victor Ponta. Acestea sunt exemple de personaje contrioversate, care au făcut sau încă fac rău României, în grad mai mic sau mai mare. Casa Regală a călcat pe bec după bec, mai ales din 2010 încoace.

Pentru un om care a crezut în opțiunea monarhică a României, acțiunile Casei Regale îmi par cel puțin discutabile. Asocierea imagistică cu personaje reprezentând produse ale regimului comunist (cel care l-a forțat pe Regele Mihai să abdice la 30 decembrie 1947) este inacceptabilă. Unii ar putea cita curtoazia, însă Casa Regală știe bine ce hram poartă fiecare din acești distinși interlocutori. S-ar putea ca la mijloc să fie și ceva interese personale, însă este doar o supoziție. Subliniez că acestea sunt impresiile pe care mi le lasă prestația publică a acestor oameni.

image-2011-10-25-10522396-70-regele-mihai-parlamentfoto: hotnews.ro

După discursul, după părerea mea, dezamăgitor al Regelui Mihai din Parlamentul României, la împlinirea vârstei venerabile de 90 de ani (discurs pe care l-am analizat aici), nu am aflat răspunsuri la câteva întrebări esențiale pentru a determina dacă Familia Regală are secrete sau nu (“interogatoriul” îl găsiți aici). Ce vreau să spun este că încă există niște nebuloase nelămurite în trecutul recent al Casei Regale, legat inevitabil de trecutul României, nebuloase pe care nimeni nu le dorește dispărute. Ambiguizarea perpetuă și menținerea unei viziuni unice asupra unor evenimente cruciale este calea preferată atât de Casa Regală, cât și de marea majoritate a istoricilor din prezent.

Personal, m-au deranjat anumite evenimente la care a participat Casa Regală, prin reprezentanții săi, evenimente patronate de personaje cu o reputație îndoielnică. Voi cita câteva dintre ele.

IMG_2189Inaugurarea noii statui a Regelui Carol I din Piața Revoluției, București. Era binecunoscut faptul că sculptorul Florin Codre și “opera” sa erau contestați. Statul român refuzase oferta urmașilor sculptorului statuii inițiale de a o reface pe aceea, macheta originală încă existând. Vedeți întreaga afacere murdară relatată aici. Cu toate acestea, Casa Regală a luat parte la ceremonia inaugurării, girându-l astfel pe primarul Oprescu.

Acordare-Plachetei-Piateta-Regelui-Regelui-Mihai-I_400pxAcordarea Plachetei “Piațeta Regelui” – promisiunea creării unui spațiu dedicat Regelui Mihai în București. Prietenia aparent născută între primarul Oprescu (apropiat al lui Ion Iliescu, cel care i-a interzis accesul în țară Regelui la începutul anilor ’90) și Casa Regală a născut, la rândul ei, ideea unui nou proiect absolut inutil pentru Capitală: intersecția șoselei Kiseleff cu strada Arhitect Ion Mincu a devenit Piațeta Regelui, omagiu adus unei personalități încă în viață.

piateta-regelui-inagurata-in-capitala-majestatea-sa-a-implinit-91-de-ani-18277055Inaugurarea Piațetei Regelui. O ocazie pentru Casa Regală să mai dezvelească un monument și să apară la știri, iar pentru primarul Oprescu, să mai cheltuiască aiurea din banii publici prin atribuirea discreționară a proiectului și implementarea acestuia utilizând materiale scumpe și proaste, desigur cu o slabă calitate a lucrărilor.

529d9fff95f9cf2251000000foto: Digi24

Principele Nicolae la Tribuna Oficială de 1 Decembrie 2013, lângă Premierul Ponta. Toamna lui 2013 a fost marcată de proteste masive în țară și în străinătate, împotriva proiectului minier de la Roșia Montană (vezi aici o cronică foto a primei săptămâni), a exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică și, deja la începutul lui decembrie, împotriva unui Parlament care a legiferat hoția. În tot acest timp, Guvernul Ponta, în frunte cu premierul, a fost puternic contestat de foarte mulți cetățeni ieșiți în stradă și nu numai. Era la nivelul unei logici elementare că un membru al Familiei Regale nu avea ce să caute lângă Ponta, în aceste circumstanțe, pentru a nu da naștere speculațiilor de tot felul.

884492_678214142218476_1231905123_ofoto: pagina de Facebook Victor Ponta

Castelul Săvârșin, 27 decembrie 2013. Familia Regală ia cina cu familia premierului Ponta. Un moment șocant pentru mulți, cred. Dacă pe 1 Decembrie încă nu începuseră teribilele abuzuri de la Pungești ale Jandarmeriei împotriva localnicilor și celor veniți să îi susțină, în 27 decembrie era mai mult decât clar ce se întâmplase. Este plin Internetul de dovezi. Jandarmeria a abuzat oamenii din ordin de la centru, prefectul de Vaslui confirmând că el personal nu a dat niciun ordin să se intre violent în protestatari. Dacă nu era asta, măcar să fi fost luat în considerare modul disprețuitor în care premierul s-a comportat cu oamenii care au protestat pașnic timp de 3 luni și cu care nu a avut nici cea mai mică intenție de a iniția un dialog. A trimis Jandarmeria să îî amendeze în masă, în schimb. Casa Regală, deși este anti-proiectul RMGC la Roșia Montană, l-a avut la cină pe unul dintre cei mai fervenți susținători ai acestuia, un om care apără interesele Gabriel Resources în România. Este exact legitimarea în plus pe care premierul Ponta o căuta, “binecuvântarea” Regelui. Cam divergente acțiunile Familiei Regale. Sper că această poză este edificatoare pentru monarhiștii/regaliștii care au protestat o toamnă întreagă.

Rosia-Montana-protests-day15-019Proteste în București (15 septembrie 2013) – foto: aurelm.com

Ca o paranteză, Casa Regală s-a pronunțat, prin vocea Principesei Margareta, împotriva proiectului de la Roșia Montană, lucru lăudabil (septembrie 2013):

“Virtuțile și personalitatea Roșiei Montană își trag seva din destinul ei aproape unic. Așezarea posedă o tradiție bi-milenară, iar uimitoarele sale galerii, păstrate în vreme, vorbesc despre epoca daco-romană, despre cea medievală și despre cea modernă.
Dar Roșia Montană are o frumusețe naturală și o tradiție vie, care sălășluiesc deopotrivă în armonia naturii și în sufletele și mințile oamenilor care o locuiesc.
Multe sunt motivele pentru care Roșia Montană ar trebui să fie un exemplu de conectare, armonie, prosperitate și un model de dezvoltare europeană din Mileniul III. Din păcate, felul în care ținutul a fost tratat în ultimii patruzeci de ani a atentat serios la prezentul și viitorul lui.
Casa Regală a României, care a fost martora directă a prăbușirilor identitare, instituționale și economico-sociale din a doua jumătate a secolului trecut, nu are cum să fie indiferentă la drumul Roșiei Montană în viitor. Alături de Academia Română, de Bisericile Ortodoxă și Catolică și de societatea civilă, Familia noastră va sprijini, în orice fel posibil, salvgardarea și înflorirea virtuților și valorilor Roșiei Montană, așa cum s-au dăltuit ele timp de două mii de ani.”

pungesti-7Pungești, județul Vaslui, situație tensionată (decembrie 2013) – foto: kmkz.ro

Cu privire la incidentele de la Pungești de la începutul lunii decembrie 2013, lucrurile au stat puțin diferit. Oficial, Casa Regală nu a făcut nicio precizare. Niciun comunicat oficial postat pe site-ul oficial. A apărut, pe 6 decembrie, o reacție la violențele de la Pungești, însă nu am găsit această reacție pe site-ul oficial. Este un comunicat postat de un blog intitulat “Casa Regală”, pe care mulți îl confundă cu un canal oficial de comunicare al Familiei Regale. Este însă doar o pagină a unor fani. Probabil de aceea, reacția nu apare reflectată de trusturile mari de presă. Vedeți comunicatul neasumat oficial de Familia Regală aici.

Unii m-au întrebat de ce consider că ar trebui să reacționeze neapărat și transparent Casa Regală, că nu este vorba aici de societatea civilă. Așa e. Nu este vorba de așa ceva, este vorba de o instituție – Coroana – care, prin tradiție și jurământ, trebuie să vegheze la echilibrul României și la menținerea statului de drept. Coroana reprezintă continuitatea statală în România și trebuie să ia atitudine mereu. Desigur, prin emiterea de mesaje care să tragă semnale de alarmă atunci când este cazul, neexistând alte pârghii (vorbim de o casă regală nedomnitoare).

Este foarte dezamăgitor să văd urmașii Regilor Carol I și Ferdinand I cum se comportă în fața autorităților prezentului, dată fiind perenitatea Casei Regale. În acest moment, am impresia că Familia Regală a abandonat România. În ochii mei, cum am spus, fost monarhist, acești oameni s-au discreditat. Faptul că Regele este bătrân nu înseamnă că membrii mai tineri ai Familiei pot duce în derizoriu un simbol național. Concret, consider că Regele ar putea fi manipulat și că nu vede întregul tablou al situației actuale. Familia Regală vrea să joace rolul imparțialității, interpretată – conștient sau nu, însă regretabil – ca pasivitate.

agerpresfoto: Agerpres

La ce a fost redusă Casa Regală? La niște amfitrioni de evenimente la Palatul Elisabeta (reședința lor din București). Garden party după garden party, ba chiar au fost instituite niște ordine dinastice, pentru a se oficia și ceremonii de decorare. Primarul Oprescu este printre cei decorați de Rege. Anul acesta, de 10 Mai, am observat stupefiat încă ceva: Casa Regală e în propriul ei film. Inspirată de ieșirile în balconul Palatului Buckingham din Londra ale Familiei Regale britanice, ai noștri s-au gândit să încerce și ei.

mauvert-comfoto stânga: mauvert.com

Au aranjat un balconaș al Palatului Elisabeta (vilă cu influențe maure din anii ’30), au reprodus modelul stofei roșii care acoperă balustrada balconului și au început să joace scena balconului ei înșiși. Ceremonia este solemnă de fiecare dată: se deschid ușile spre balcon, iese Familia, supușii din grădină aclamă, Familia face cu mâna, totul este atât de aristocratic. O mică Londră recreată pe malul lacului Herăstrău, în București. Îmi pare rău, așa ceva mi se pare un vis iluzoriu patetic.

Concret, este convingerea mea că Familia Regală actuală nu își dorește realmente revenirea României la statutul de Regat. Ascunzându-se în spatele “opțiunii populare” pentru Republică, ea pare că se complace în a reprezenta proiecția idilică a unor vremuri apuse și că a abandonat lupta. Nu pare că își dorește responsabilități majore precum administrarea unei țări. Autosuficiența se oprește la notorietatea mediatică și un rol de reprezentare ale cărui beneficii la nivel național, demne de admirație, sunt totuși relativ greu cuantificabile. Desigur, nu pune nimeni la îndoială buna credință a Casei Regale. Problema este că nu pare să dorească și nu pare nici să fie lăsată să performeze și mai mult.

Acest articol reprezintă despărțirea mea de Casa Regală actuală. În condițiile date, o consider incapabilă să reprezinte România și poporul român în perioada actuală. Până când nu va dovedi că merită cu prisosință această misiune, eu nu mai susțin o restaurare a monarhiei în România. Ar fi inoportun, în opinia mea, dacă actuala Familie Regală ar căpăta puteri sporite.

1398122_550974291643506_4407963_oSunt absolut sigur că vor sări monarhiștii habotnici să își apere Regele, unsul lui Dumnezeu și să mă ocărască pe mine, un biet supus care a îndrăznit să își exprime dezaprobarea cu privire la starea curentă a Familiei Majestății Sale. Vor spune că nu am niciun drept să judec un monument al istoriei, că sunt cel puțin ireverențios atunci când mă lansez în presupuneri, vor țipa că sunt cu siguranță plătit să defăimez în această manieră abjectă ceva atât de sfânt pentru națiunea română. Că politizez ce nu trebuie politizat. Că tratez subiecte incomode. Unii îmi vor pune în vedere că, în naivitatea mea, fac o dihotomie bine-rău. Este în regulă. Timpul trece, leafa merge pentru toată lumea, recompensa luând forme multiple. Noi să fim sănătoși.

Trăiască Regele? Să fie sănătos, la fel și familia lui, căreia i se potrivește statutul de familie privată, în epoca actuală.

foto copertă: Libertatea

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

20 thoughts on “Casa Regală prezentă, dar absentă”

 1. Trebuie sa recunosc ca, pana la aparitia in istorie a unor personaje sinistre precum Ion Iliescu sau Traian Basescu, monarhia nu mi se parea o solutie. Acum am inceput sa ma gandesc de doua ori. Regele Mihai, asa batran cum e, e de zece ori mai respectabil ca figura publica decat grobianul si manelistul de Traian Basescu.

  In alta ordine de idei, daca Ponta s-a autoinvitat la Savarsin, familia regala nu a putut refuza aceasta vizita.. E ca de sarbatori cand te anunta niste rude ca trec pe la tine. Poti sa nu le suporti sau sa nu fii de acord cu ele, dar nu poti sa incui usa cand vin.

  Regele Mihai va pica singur in desuet in momentul in care Romania va avea un sef de stat respectabil un adevarat lider moral – nu e cazul lui Traian Basescu, unul din cei mai sinistri “domnitori” pe care i-a avut Romania vreodata.

  1. Cris, tu chiar crezi ca Familia Regala are in protocol primirea oaspetilor veniti pe nepregatite? Eu cred ca a fost invitatie din partea Familiei Regale. Nu imi place abordarea “Asa ceva nu se poate intampla!” – uite ca se intampla. Deal with it.

 2. Dacă Pontică s-a auto-invitat, Casa Regală nu putea refuza practic, deși teoretic putea.[explic ulterior]
  Dacă Pontică a fost invitat putem și aici să speculăm că s-a auto-invitat neoficial, prin jocuri de culise.
  De ce toate acestea? Să facem un exercițiu de imaginație… Puneți-vă în pielea regelui. Dacă vreți să faceți dreptate țării(Casa Regală s-a dovedit de-a lungul istoriei mai loială României decât mare parte din nativi), nefiind “la putere”, chiar de s-ar realiza un referendum pentru alegerea formei de guvernământ și românii ar opta majoritar pentru monarhie, având în vedere nivelul actual de corupție politic, credeți ca măcar am afla pentru ce au optat cu adevărat majoritatea românilor, declarându-se oficial că s-a ales republica?
  Nu cumva regele trebuie să adopte o atitudine care să îi îmblânzeasca pe maidanezii politici ce se află pe strada din calea lui spre scopul propus?
  Întradevăr, un subiect ce-mi stârnește interesul și merită dezbătut în scopul atingerii unei concluzii juste, chiar și speculative dar bazate pe analiză logică, obiectivă și imparțială, mai ales imparțială.
  Cu respect, AV(momentan anonim).

  1. Clar nu cunosti pic de protocol daca iti imaginezi ca se poate autoinvita cineva la Palat, prin orice mijloace te-ai gandi.
   Tu chiar nu intelegi ca Familiei Regale ii convine statutul actual si nu da semne ca vrea Restauratie> Inceteaza sa gasesti diverse explicatii pt a valida ideea cu autoinvitarea, e penibil.

 3. In aparenta o parte din lucrurile facute de Casa Regala m-au deranjat si pe mine (cum ar fi afisarea cu Oprescu, care e un nenorocit cum rar s-a vazut in Romania), dar daca analizezi cu atentie, Casa Regala a fost constransa de imprejurari sa accepte anumite situatii. Cum ar fi fost sa se inaugureze o statuie a regelui Carol si sa nu participe Casa Regala? Indiferent ca le convenea sau nu cum a fost facuta, erau obligati sa participe. La fel si cu piateta. Si mie mi s-a parut penibil si execrabil Oprescu la inaugurare (mai ales ca a a vorbit dupa niste oameni culti si a fost foarte mare contrastul intre el si antevorbitori), dar Oprescu i-a pus in fata faptului implinit, iar ei nu puteau sa refuze sa fie prezenti la acel eveniment. Oricum din ce am inteles, proiectul era cu totul altul, nu pentru M.S. Regele Mihai, ci pentru regele Ferdinand, dar Oprescu l- a schimbat. Daca ar accepta sa se intalnesca doar cu oameni decenti in tara asta, ar trebui sa intrerupa cam in totalitate legaturile cu clasa politica, ceea ce nu cred ca ar fi rezonabil.

  1. Corect, Casa Regala a facut multe compromisuri, ca altfel nu pupa intoarcere in Romania si retrocedari, hai s-o zicem drept.
   Referitor la Piateta Regelui, demonstrezi ca nu ai citit articolul. Tu nu ai vazut ca Piateta a fost anuntata printr-o ceremonie de acordare a unei plachete? Familia Regala stia bine de tot ca se va face asa ceva. Ai inteles gresit, proiectul cu Ferdinand se va realiza la Victoriei.
   Hai sa-ti raspund si pe speta acceptarii si intalnirii cu toata clasa politica. Imi poti arata o poza cu Familia Regala si Corneliu Vadim-Tudor sau cu Dan Diaconescu? Sa fie egalitate, nu?

   1. Indiferent cat de antipatic imi este Ponta, totusi este in acest moment primul-ministru al Romaniei, iar din acest punct de vedere Casa Regala are obligatia mentinerii relatiei cu institutia pe care o reprezinta Ponta in prezent. Nu consider ca au facut un compromis invitandu-l la masa si nici participand la alte evenimente alaturi de Oprescu sau alti indivizi de teapa lui. Fie ca ne place sau nu, Casa Regala trebuie sa actioneze pe scena politica a tarii, prin urmare va trebui sa interactioneze si cu scursurile care o conduc in prezent.

 4. Desi sunt “un monarhist habotnic”, nu voi sari sa-mi apar Regele. Pentru simplul motiv ca nu are nevoie. Dacă ar fi Regele României si l-ar invita la masă pe primul-ministru (oricare ar fi acela) ar fi o abatere de la fisa postului sau o indeplinire a unei obligatii constitutionale? Iar Mihai I este de jure si s-a comportat in toate ocaziile ca Rege (al tuturor românilor). In legatura cu primarul Oprescu, ati auzit de vreun rege constitutional care sa-si dea cu parerea despre afaceri municipale sau, si mai rau, sa arbitreze o disputa in legatura cu atribuirea unor proiecte publice (eventual spunand ca nu-i place cum sta coada calului)?
  Iar in legatura cu Rosia Montana, Familia Regala a facut chiar un gest neobisnuit dand acel comunicat. E maximum ce poate face (nu doar o paranteza minora) un rege constitutional pentru a tempera unele excese ale executivului; dupa care nu poate in niciun caz sa intrerupa legatura cu guvernul; poate utiliza prerogativa de “sfatuire” a primului ministru (dar sfatuirea nu se poate face fara sa te intalnesti). Nu cred ca Principele Nicolae a renuntat la principiile ecologiste doar pentru ca a stat alaturi de premierul Ponta la 1 decembrie.

  1. Mihai nu este Rege in functie, deci nu are cum sa il cheme “oficial” pe premier.
   Tu sustii practic ca familia asta regala poate promova orice faradelege, ca “nu ii sade bine” sa-si dea cu parerea. Absurd.
   Daca au dat comunicat cu RM, sa se tine de el. Nu avea ce cauta reprezentantul casei regale langa cel mai mare sustinator al proiectului minier, premierul. Putea sta altundeva in tribuna oficiala.
   Argumente foarte slabe.

 5. De acord cu toata analiza. Am si avut de curand o “discutie” cu o doamna monarhista pe facebook, care insista ba ca Ponta s-a autoinvitat in calitate de simplu cetatean, zicea doamna (atunci, in calitate de simplu cetatean, anunt pe aceasta cale Casa Regala ca ma autoinvit si eu la o cina in familie la Palat), ba ca e si regele lui Ponta, nu doar al meu (argument absurd dar nu mai conteaza), ba chiar ca cine sunt eu sa spun ca oamenii alaturi de care se tot afiseaza in ultima vreme Casa Regala sunt viitori candidati la “functia” de puscariasi si, in general, oameni care apartin unei clase politice corupte si larg detestate de catre populatie, ca am nevoie de o decizie judecatoreasca ca sa zic asta (de parca eu as fi tribunal si as datora prezumtia de nevinovatie). Si eu am fost o sustinatoare infocata a revenirii la monarhie, mai ales pentru ca mi se parea normal ca orice forma de guvernamant ar avea statul roman, ar trebui sa fie aleasa de catre poporul roman, in mod informat si responsabil (nu bagata pe gat cum a fost prin Constitutia iliesciana din ’91 unei populatii dezinformate care practic nu a prea avut de ales) doar ca, daca la inaugurarea Piatetei Regelui (in fapt un colt de intersectie prost amenajat) am mai reusit sa imi inghit voma pricinuita de prezenta unor personaje pestilentiale ca Oprescu &co, acum chiar pot sa spun ca sunt foarte, foarte dezamagita de modul in care se comporta Casa Regala. In ultimii ani, de la mese cu Iliescu si Voiculescu, cu Basescu, imbratisari cu Oprescu, candidatura jenanta la presedintie (in ton cu veleitatile politice ale ASR Principele Radu)…pana la scandalul cu luptele de cocosi, le-au facut pe toate. Dupa ce m-a bucurat comunicatul Casei Regale de sustinere a miscarii anti-RMGC si speram sa isi fi revenit, acum ala pare doar o pauza de publicitate, intre timp a reinceput filmul “mic dejun cu spurcaciuni”.

  1. Monarhistii habotnici refuza sa accepte realitatea. E ca si cum te-ai contra cu habotnicii ortodocsi. Nu are sens. Vin cu argumente ilogice si doar te enervezi si mai rau. Nu am mai zis in articol despre “Principesa” Irina, fiica Regelui, ajunsa o redneck in America, organizatoare de lupte ilegale de cocosi si arestata. Asta cum mai comenteaza fanii?

 6. stimate domn
  e foarte important că te frământă astfel de probleme .
  cred însă că :
  1. dacă ţinem la ideea că în 90 am dobândit ceva libertate, unul dintre primele lucruri ce ar trebui puse în fapt este monarhia. Deocamdată acum după 24 de ani, avem o restanţă.
  Până nu repunem în fapt regalitatea se chiamă , implicit, că suntem de acord cu “ce bine ne-au făcut aliaţii în 44-45 de au decis că nu suntem rega”.
  2. după acest semn dat duşmanilor şi pretendenţilor la alianţe sau aliţilor actuali:
  România este o ţară LOCUITĂ de băştinaşi ce ştiu să gândească fără să trebuiască să fie ajutaţi cu tancu.
  3. după aceasta am putea pune ţara pe roate. (surpriză , încă s-ar putea face asta. Mai avem ce )

  4. de abia după aceasta am avea dreptul , faţă de noi înşine şi Dumnezeu să ne gândim cum e mai sexi ; să fii regat sau republică.
  Până atunci prin discuţii din acestea nu facem decât să validăm impunerea cu tancul a republicii facută de sovietici cu acceptul celorlaţi aliaţi.

  p.s.
  articolul la care dau replică are un autor ?
  am dreptul să-l cunosc ?

  al dumneavoastră
  barbu VLAD
  arhitect

  să nu uităm că suntem sub rânduiala sărbătorilor
  sărbătoare limpede ! cu bucurie şi minte nouă, pentru un an bun, alături de cei dragi !

  1. Stimate arhitect VLAD,

   1. Repet: natiunea romana a ales Republica in 2 randuri, prin aprobarea Constitutiilor din 1991 si 2003. E chiar atat de greu de inteles ca asa functioneaza democratia? Da, Republica a fost instaurata ilegal si a fost ilegala pana in 1991, cand a fost validata de popor. Deal with it.
   2. Aiureli.
   3. Daca iti imaginezi ca inlocuiesti Presedintele cu Regele si BOOM! totul devine un basm, este total nerealist.
   4. Lasa-ma cu dumnezeu, fara argumente religioase, ca nu tin.

   P.S.
   Articolul are autor, scrie la sfarsit.

   Asta cu “randuiala sarbatorilor” nu am inteles-o. Ateilor ce le mai zici?
   Un an nou cu bine.

 7. Mai, eu chiar nu am nimic cu oamenii aia (familia regala) si nici nu incerc sa-i judec…
  Adica… la ce ar trebui sa ma astept eu de la ei? Sa se delimiteze public de Ponta? Sa sustina protestele anti – Rosia Montana? Sa afiseze o atitudine rece fata de actuala guvernare de la Bucuresti? Sa intre regele sau Radu Duda in greva foamei pe motiv de “democratie zero in Romania”?
  Nu e diplomatic…nu se practica.

  Cred in continuare ca Ponta a facut demersuri de auto-invitare la masa pentru ca e disperat dupa poze pe Facebook – (vezi ingramadeala in poza, langa Obama, la funerariile lui Nelson Mandela).

  Daca am niste pretentii in tara asta vis-a-vis de miscarea Rosia Montana… am pretentii de la intelectuali, de la figuri publice, sa se alature miscarii… sa scoata capul din nisip…

  regele mai are doua bashini si moare, fratilor… doar datorita manelistului de Traian Basescu se mai uita lumea la rege. Trust me!

  1. Sa te astepti ca aceasta Casa Regala sa se delimiteze clar de hotie si hoti. Ponta nu avea cum sa se autoinvite, pur si simplu nu permite protocolul. Nu mai incerca sa ii scoti basma curata pe regali.

 8. Fiecare are orientarea sa politica si asta e perfect in regula. Ce mi se pare mie ca nu intelegeti voi este faptul ca oamenii astia nu sunt niste hateri sau niste circari ca majoritatea politicienilor din Romania si ca ei isi pastreaza impartialitatea ca institutie indiferent de opiniile lor personale pentru ca in momentul de fata rolul lor politic este unul pur simbolic. Sa afirmi ca familia regala nu doreste restauratia monarhiei dovedeste clar cat de multa istorie cunoasteti..
  Repet, este perfect in regula sa nu fii pro monarhie dar nu mai aruncati cu noroi in directia gresita si in special intr-un om ca Regele Mihai..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *