Gustul capitalist al anilor ’90

Coca-Cola_PopBottles4In istoria Capitalei, anii ’90 au marcat o oarecare stagnare dupa distrugerile colosale din deceniul anterior, cand peste o cincime din oras fusese rasa la ordinul lui Ceausescu. Dupa 1989, capitalismul a redevenit prietenul romanilor. Implicit in Bucuresti, reclamele, care de care mai diverse si mai colorate, au inceput sa-si faca simtita prezenta nu numai in presa scrisa si in audio-vizual, ci si pe ceea ce se numeste azi “outdoor” – ma refer si la reclame pe cladiri.

carol-paleologuO plimbare agale prin oras poate deveni si mai interesanta atunci cand descoperim un vestigiu din alta epoca. Aflandu-ma in expeditie pe strada Paleologu, am remarcat ceva pe calcanul jupuit al cladirii de pe coltul cu bulevardul Carol Io reclama la Coca-Cola! O silueta de femeie band dintr-o sticla cu celebra forma, iar in partea dreapta – o femeie, poate aceeasi, la volanul unei masini vechi.

La inceput, am fost surprins, deoarece trecusem de multe ori pe acolo si nu observasem acest detaliu. Doi la mana, nu stiam cand sa datez reclama. La prima vedere, putea fi interbelica. Totusi, masina bate spre anii ’60. In anii ’60, in Republica Populara Romana, nu aveau ce cauta capitalist-imperialistii de la Coca-Cola in patria oamenilor muncii. Mai mult decat atat, acest calcan nu era vizibil in anii ’60, deoarece strada care il bordeaza – strada Paleologu (pe segmentul dintre Calea Mosilor si b-dul Carol I) a fost trasata abia in anii ’80, asadar in anii ’60, calcanul se invecina cu o cladire disparuta.

49-foto-08Pentru fluidizarea traficului in zona, in iarna anului 1986-87 s-a realizat o strapungere pe directia nord-sud, intre Calea Mosilor si strada Vasile Lascar. Au fost demolate multe cladiri, mai ales case vechi, parte a tesutului urban traditional bucurestean. Astfel, strada Paleologu a fost prelungita din Calea Mosilor (capatul ei initial) pana in b-dul Republicii (actual bd. Carol I) si, mai departe, prin cartierul armenesc, inspre strazile Marin Serghiescu, Logofat Luca Stroici si Vasile Lascar. Initial numita “Prelungirea Paleologu”, strada noua, care beneficia si de o linie de tramvai, a fost botezata Armand Calinescu, in amintirea prim-ministrului carlist asasinat de legionari in 1939.

cola_anii90Revenind la reclama de pe zid, a devenit clar ca dateaza din anii ’90, Coca-Cola fiind oricum cunoscuta pentru reclamele in stil vintage pe care le promoveaza chiar si in epoca actuala. Nu uitati, Mos Craciun-ul Coca-Cola dateaza din anii ’30. Revenind, am gasit o fotografie cu reclama in vremurile ei bune (foto de aici).

calinescu-carolDin nefericire, moda calcanelor vopsite, foarte de efect, a apus odata cu aparitia panourilor publicitare care se fixeaza pe orice zid, ba chiar sunt si de sine statatoare, in mijlocul trotuarului, de exemplu. Luminate din abundenta, ele fac parte din haosul si culoarea orasului.

cola-1990s-nowIn final, o comparatie care arata degradarea respectivului calcan si dezinteresul celor de la Coca-Cola fata de a mentine o reclama practic valabila tot timpul. Este alegerea lor, insa trebuie subliniat ca aceasta reclama nu tine de o anumita campanie, ci de ideea de a te bucura de produs, in general. La o eventuala reabilitare termica, placile de polistiren vor acoperi si ultimele ramasite ale avantului capitalist postdecembrist in aceasta zona.

Mai cunoasteti si alte reclame pe calcan in oras? Un exemplu astazi disparut (din cauza reabilitarii termice a zidului respectiv) este cel al reclamei de pe strada Baia de Fier.

 

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

6 thoughts on “Gustul capitalist al anilor ’90”

    1. Totusi, citeste motivatia din articol si vezi de ce nu poate fi vorba de reclama si poza mai vechi de anii ’90.

  1. Uau! Nu credeam că am să revăd vreodată reclama asta! Da, e din anii ’90, confirm. Cred că după 1996. Şi mie îmi pare rău că au şters-o 🙁

  2. “asadar in anii ’60, calcanul se invecina cu o cladire disparuta” Cladirea disparuta era o casa ce avea in partea din fata o curte mare plina cu flori si un gard din fier forjat care unea cladirea cu reclama aceea de blocul de circa 5 etaje. Eram la gradinita pe atunci (in spatele bisericii Armeneasca) dar mi-o amintesc foarte bine pentru ca propritarii ma lasau sa ma joc in acea curte. Tin minte ca am plans can am vazut ca a disparut ca si cum nu ar fi existat niciodata. (L-am auzit pe talal meu spunand ca a fost demolata intr-o singura noapte)i

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *