Toamna românească, văzută de Rezistența Urbană

toamna_roLa final de 2013, cea mai buna retrospectiva a activitatii noastre pe acest an o reprezinta o colectie de fotografii de la protestele desfasurate intre lunile septembrie si decembrie. Atentie, nu sunt deloc fotografii de inalta calitate, ci poze facute cu telefonul si postate direct de la fata locului, poze preluate masiv de presa (ziare, televiziuni), poze distribuite de foarte multi oameni mai departe pe Facebook, poze preluate si de alte bloguri. Departe de a fi fotografi profesionisti, am reusit sa documentam live, pas cu pas, momentele esentiale ale protestelor din Bucuresti si sa le aratam si altora.

Pe soare, pe ploaie, pe vant sau pe frig, am fost in strada, facand poze cu telefonul sau cu camera achizitionata din donatii. Ne bucuram ca am reusit sa ne crestem publicul, fapt care ne responsabilizeaza si mai mult pe viitor. Revenind la activitatea foarte intensa din a doua parte a anului 2013, nefiind afiliati niciunei institutii de presa, asadar neposedand vreo legitimatie, am fost si noi supusi abuzurilor Jandarmeriei: am fost bruscati, legitimati, amendati, am incasat si gaze lacrimogene. Totul pentru ca eram la fata locului si documentam evenimentele, pentru ca trusturile mari de presa instituisera un blocaj mediatic fara precedent, facandu-se ca ploua sau preferand sa denigreze protestele si protestatarii. Mai mult, ne-am luptat cu propaganda pro-RMGC si gaze de sist, atunci cand posturi TV cu audiente mari minteau cu nerusinare si aduceau jigniri colosale oamenilor de buna credinta care isi exprimau pasnic nemultumirea in strada.

A fost o recompensa fantastica sa primim mesaje de la oameni plecati afara sau oameni care locuiesc in provincie, dar care in fiecare duminica dupa-amiaza si seara verificau constant feed-ul nostru de pe Facebook pentru a fi la curent cu ce se intampla la Bucuresti, Rezistenta Urbana fiind una din putinele surse independente de informatie, care nu a manipulat. Desi nu ne asteptam sa se continue si in decembrie protestele, autoritatile au dat motive temeinice pentru iesit in strada atunci cand Parlamentul a legiferat hotia. Am incercat, in cazul superimunitatii, sa explicam exact ce reprezinta, pentru ca cei nepusi la curent sa inteleaga gravitatea votului din legislativ.

Puteti considera insiruirea de fotografii care urmeaza ca un jurnal de documentare a documentarii evenimentelor. Setul de poze nu este exhaustiv – nu prezinta absolut toate actiunile de protest, flashmob-urile, etc. din lunile in care s-a iesit in strada. Pozele sunt, totusi, dovada unei activitati centrate in jurul ideii de a transmite corect informatia cat mai multor oameni, cat mai repede cu putinta.

Sa vedem, asadar, cum ne-am petrecut toamna in strada!

us_primaPrima saptamana a fost deja documentata cu multe poze, asadar accesati articolul sa va reamintiti cele mai efervescente zile, zile cand miscarea Uniti Salvam era la inceput, insa avea revendicari clare si nenegociabile. Au fost zilele in care ne-am definit si noi tehnica de lucru, fiind prima situatie in care ne-am asumat rolul de “reporteri” la fata locului.

SEPTEMBRIE

09 10 rm 110.09 – Cvartetul Rosia Montana concerteaza in mijlocul bulevardului Elisabeta, ocupat de protestatari. Am fost impresionati cum multimea zgomotoasa a tacut si, pret de cateva minute, s-au auzit numai instrumentele muzicale. “Wonderwall” de la Oasis si “Nothing Else Matters” de la Metallica au fost printre favorite, lumea murmurand versurile.

09 12 rm 212.09 – Daca afara ploua, protestul s-a desfasurat in pasajul de la Universitate, unde scandarile au fost mult amplificate de ecou.

09 12 rm 112.09 – Dupa incetarea ploii, oamenii iesiti din pasaj au asistat la un solo de exceptie al saxofonistului Mihai Iordache, sustinator al cauzei protestelor.

09 13 rm 213.09 – O zi de vineri in care nu se stransesera prea multi oameni la fantana de la Universitate. Totusi, au facut un ocol-surpriza al stradutelor din centrul vechi, trezind oamenii de la terase cu scandarile lor. Manifestantii s-au deplasat apoi pe trotuar inapoi spre Universitate. Aici, ne-am cocotat pe Pasajul Lipscani (Latin) sa surprindem un cadru cat mai bun.

09 14 rm 114.09 – Momente tensionate cu jandarmii. Datorita unui grup de protestatari care s-a asezat pe trecerea de pietoni si a refuzat sa se ridice, bulevardul Elisabeta a fost iarasi ocupat in acea seara.

09 15 rm 115.09 – Bulevardul Bratianu la Piata Unirii, ocupat. Acesta a fost marsul cu cea mai ridicata participare – peste 30,000 de oameni au demonstrat in acea seara pe strazile Capitalei.

09 15 rm 215.09 – Tot in cadrul marsului cu cea mai mare participare, cele peste 30,000 de oameni traverseaza podul de la Timpuri Noi si se insira pe Calea Vacaresti, mergand spre Tineretului.

09 16 rm 116.09 – Cetatenii isi arata “simpatia” fata de vedetele de televiziune care condamna nejustificat protestele. Daca in 2012 protestele (politizate, la un moment dat) serveau politicii editoriale a trustului si erau promovate, in 2013 putinele vorbe despre proteste (incomode, de data aceasta) erau minciuni.

09 17 rm 117.09 – Tango pentru Rosia Montana – o forma inedita de protest. Casetofonul cu melodiile nu era suficient de puternic sa se auda peste tot la fantana, asa ca dansatorii si-au folosit imaginatia.

09 21 rm 121.09 – Unul dintre flashmob-urile cele mai reusite – lantul uman din jurul Parlamentului! Peste 5,000 de persoane au inconjurat edificiul. Putem da asigurari ca lantul s-a inchis intr-adevar, intrucat am dat de doua ori ocol Casei Poporului, pe jos.

09 22 rm 422.09 – Piata Iancului, invadata de protestatari. Aici eram cocotati pe niste gramezi de borduri si alte materiale depozitate la intrarea pe soseaua Iancului, linia de tramvai de pe ea fiind in reabilitare la acea data.

09 22 rm 122.09 – Proiectie pregatita de sustinatori ai protestelor, pe soseaua Iancului. Lumea a aplaudat initiativa.

09 22 rm 222.09 – Soseaua Pantelimon, ocupata de manifestanti. Asta ca sa vedeti cat de departe au ajuns protestatarii cu marsul. Fotografie foarte circulata.

09 22 rm 322.09 – Au fost o groaza de drone care au filmat protestele de la inaltime – unele dintre drone apartinand televiziunilor – insa prea putine au fost imaginile pe care le-am gasit ulterior pe net. Mare pacat, intrucat sunt niste filmari spectaculoase.

09 28 rm 128.09 – O actiune de informare foarte buna a fost in incinta metroului bucurestean. Haituiti de paznicii de la Scorseze, cei implicati au reusit sa distribuie pliante si sa vorbeasca cu oamenii din trenuri si din statii. Toate magistralele au fost incluse in aceasta actiune de succes.

09 29 rm 129.09 – La mai putin de 15 grade Celsius (o scadere considerabila a temperaturii), mii de oameni au marsaluit din Titan pana la Universitate. Aici, singura poza aeriana cu coloana trecand pe la Baba Novac. Poza am realizat-o de pe terasa unui bloc din intersectie. Sus, batea vantul foarte tare, dar am vrut neaparat sa combatem cifrele mult sub estimarea reala vehiculate in mass-media.

09 29 rm 229.09 – Oamenii stau in ploaie la Universitate, in rondul ocupat, dupa un mars pe o vreme foarte nefavorabila si venind tocmai din Titan.

OCTOMBRIE

10 06 rm 106.10 – Primul mars din octombrie a debutat de pe o strada cu nume simbolic: strada Rosia Montana din zona Gorjului, cartierul Militari. La acest mars a fost vazut poate unul dintre cele mai apreciate bannere – cel cu tagma cianuristilor.

10 06 rm 206.10 – Niciunul din actorii politici care a sustinut proiectul minier de la Rosia Montana nu a fost uitat de protestatari – aici, s-au oprit la portile Palatului Cotroceni, sa il salute pe Presedintele Republicii. In momentul cand am facut aceasta poza eram suiti pe gardul unei vile in care am inteles ca locuieste actorul Alexandru Arsinel.

10 13 rm 113.10 – Cel mai reusit flashmob, atunci cand oamenii au realizat o frunza imensa in Piata Victoriei, in fata cladirii Guvernului. A fost multa munca, de la ideea la pregatirea si, in final, la implementarea la fata locului a frunzei bicolore.

10 13 rm 213.10 – O priveliste deja familiara pentru toamna anului 2013 in Bucuresti – rondul de la Universitate, ocupat.

10 16 gds 416.10 – O zi in care s-a dovedit practic ce inseamna un declansator emotional. Declansatorul a fost, in acest caz, initiativa companiei Chevron de a instala o sonda de explorare a gazelor de sist la Pungesti, in judetul Vaslui. Localnicii s-au impotrivit si au fost confruntari violente cu Jandarmeria, confruntari care s-au lasat cu raniti.

In poza de mai sus, tocmai se ocupase – la ora de trafic aglomerat (18:00) carosabilul pe bulevardul Balcescu, la Universitate. In urma unei informatii eronate – ca ar fi murit 2 oameni la Pungesti – multimea a invadat strada, in ciuda cordoanelor de jandarmi de la fata locului,

10 16 gds 316.10 – Peste 3,000 de oameni marsaluiesc pe Calea Victoriei, in protest fata de violentele comise de jandarmi la Pungesti. Foarte important: era o zi de miercuri, adunarea fusese la orele 17:00 la Universitate, iar anuntul se facuse pe Facebook cu doar 2-3 ore inainte. Capacitatea de mobilizare a cetatenilor a fost uimitoare in acea seara memorabila.

10 16 gds 216.10 – Dupa imbranceli cu jandarmii la Piata Victoriei, manifestantii au ocupat soseaua Kiseleff si au protestat in fata sediului central al PSD, partidul al carui presedinte este actualul premier, Victor Ponta. Eram deja foarte obositi aici, intrucat alergaseram mult pe Kiseleff si la Victoriei, incercand sa nu ne lasam prinsi de jandarmi.

10 16 gds16.10 – Punctul culminant al miercurei dedicata solidaritatii cu cei din Pungesti – pentru prima data in istorie, cetateni de rand, nu militari, au trecut pe sub Arcul de Triumf.

10 17 rm 217.10 – Unul dintre cele mai mediatizate incidente ale toamnei, caz in care am avut de-a face cu manipulari, dezinformari si minciuni grosolane din partea presei centrale: surprinderea Ministrului Culturii, Daniel Barbu (PNL) in Club A (in centrul vechi) de catre protestatari. Ministrul a avut un comportament execrabil, refuzand dialogul cu cei care ii cereau demisia pentru refuzul de a include Rosia Montana pe lista tentativa a patrimoniului UNESCO.

10 17 rm 117.10 – Poate cea mai circulata poza din acea seara. Ne apartine si a fost facuta imediat dupa spargerea lunetei masinii oficiale a Ministrului Culturii, Daniel Barbu. S-a dovedit ca luneta a fost crapata si deteriorata de un agitator infiltrat, aceasta prabusindu-se ulterior dupa ce ministrul a trantit portiera masinii.

avdpFotografie de la inceputul lunii noiembrie, cand un grup de oameni a mers sa ii sprijine pe cei 5 invinuiti in dosarul spargerii lunetei masinii oficiale a ministrului Daniel Barbu. In fata sectiei 10 Politie, ei au afisat un banner pe care scria “Asociatia viitorilor detinuti politici”. Fotografie foarte circulata, preluata inclusiv de pagini care sunt impotriva protestelor.

10 20 rm 220.10 – Intr-un nou mars, protestatarii urca Calea 13 Septembrie spre sediul Senatului Romaniei – forul decizional in votarea sau respingerea proiectului de lege initial privind Rosia Montana (proiectul a picat ulterior).

10 20 rm 120.10 – Dupa Senatul Romaniei, Camera Deputatilor a fost si ea vizitata de protestatari. Aspect din bulevardul Natiunile Unite.

10 30 rm 230.10 – Protest cu incidente. Pe Calea Victoriei, Jandarmeria a format baraje ad-hoc si nu a lasat oamenii sa avanseze normal, desi traficul auto fusese intrerupt. Aici, jandarmii tinandu-se de brat si formand un cordon. La scurt timp dupa ce am facut poza, manifestantii au ramas deliberat in urma, iar jandarmii se plimbau singuri pe Calea Victoriei, la brat.

10 30 rm 130.10 – Finalul marsului – un occupy la Piata Unirii. Miscare inteligenta, intrucat la Universitate asteptau dubele si efective impresionante de jandarmi. Manifestantii s-au dispersat inainte ca Jandarmeria sa ajunga la Unirii sa ii ridice. 1-0.

NOIEMBRIE

11 01 rm 101.11 – La 2 luni de la debutul protestelor, oamenii inca marsaluiau prin Capitala. Aici, coborand bulevardul Elisabeta, spre Cismigiu.

11 01 rm 201.11 – Incercare de “trezire” a studentilor, soldata cu un mare esec. Desi Splaiul Independentei a fost ocupat in fata caminelor din Grozavesti, studentii nu s-au alaturat decat in numere foarte mici manifestantilor. Un semnal de alarma destul de grav. Totusi, este de apreciat prezenta multor studenti la proteste in general.

11 07 rm 307.11 – Reactie rapida la miscarile din Comisia Speciala pentru Rosia Montana – intr-o zi de joi, cateva zeci de oameni s-au strans vis-a-vis de intrarea in Camera Deputatilor sa protesteze pasnic in cadrul unui flashmob. Aici, explicand presei de ce sunt acolo.

11 07 rm 107.11 – A fost prima seara cand jandarmii au intrat la legitimari in masa, 90% din cei prezenti fiind legitimati, prin interpretarea abuziva a legii 550, care reglementeaza activitatea Jandarmeriei.

11 07 rm 207.11 – Desi ar fi trebuit sa cunoasca si sa aplice corect legea, jandarmilor le este explicat de catre protestatari ca adunarea lor este in limitele legii 60, care la articolul 3 prevede exceptii pentru adunarile nedeclarate. Jandarmii insista ca nu e asa, protestatarii combat cu argumente logice, jandarmii refuza sa le accepte, etc. Un ping-pong foarte stresant care s-a lasat cu legitimari in masa, cum am mai spus.

11 11 rm 111.11 – Seara votului final asupra proiectului de lege pentru Rosia Montana in comisia parlamentara speciala. Cateva zeci de oameni sunt din nou in fata Parlamentului, tinand foi cu numele membrilor comisiei scrise pe ele si mesajul “Suntem cu ochii pe voi.” Au urmat iarasi legitimari, jandarmii refuzand sa accepte argumentele pertinente si sustinute de lege ale cetatenilor pasnici.

11 17 rm 217.11 – Protest cu peripetii si bezna la Piata Constitutiei, in mod ciudat, doar pe segmentul bulevardului Libertatii din fata Parlamentului. Cordoane intimidante de jandarmi inspre bulevardul Unirii, asta dupa ce fusesera sicane la adresa protestatarilor de la Universitate si pana la Parlament.

11 17 rm 117.11 – Celebra deja “menghina” de pe strada Elie Radu, langa Primaria Capitalei. Cateva zeci de protestatari au fost prinse intre 2 cordoane de jandarmi si au curs legitimarile in masa. Asta in ciuda faptului ca Jandarmeria trebuia sa asigure o cale de defluire a zonei. A fost o sechestrare in toata regula, iar Rezistenta Urbana a fost una din putinele surse independente de informatii de la fata locului. Oamenii nu au fost lasati nici macar sa mearga la toaleta si aparent doar anuntul ca Realitatea TV doreste sa intre in direct cu protestatarii a dus la “eliberarea” celor prinsi in “menghina”.

DECEMBRIE

12 07 pungesti07.12Dupa 1 Decembrie, la Pungesti a inceput o noua serie de abuzuri din partea Jandarmilor impotriva localnicilor care se impotrivesc explorarii si exploatarii gazelor de sist in zona. Practic, la Pungesti se isntituise o ocupatie in care drepturile fundamentale ale cetatenilor fusesera suspendate. La Bucuresti oamenii au iesit in strada in solidaritate cu cei din Pungesti.

12 07 pungesti 207.12 – Jandarmeria a fost prezenta in numere extrem de mari, iar in respectiva seara, zona fantanii de la Universitate a devenit interzisa, jandarmii izoland protestatari acolo si impiedicand pe altii sa se alature. Stationarea pe trotuar in zona nu era permisa, iar legitimarile curgeau pe banda rulanta. Jandarmeria nu a oferit explicatii pentru comportamentul abuziv, protestul fiind unul pasnic.

12 15 superimunitate 215.12Peste 5,000 de oameni au iesit in strada pentru a protesta impotriva legiferarii hotiei in Parlament, in principal impotriva modificarilor aduse Codului Penal, precum si impotriva superimunitatii pe care si-o atribuisera parlamentarii. Spatiul fantanii de la Universitate devenise neincapator si era o atmosfera ca in luna septembrie.

12 15 superimunitate15.12 – Dupa ce Jandarmeria reusise ruperea coloanei de manifestanti in doua, cordonul de jandarmi fusese rupt pe Calea Victoriei la hotelul Novotel, iar protestatarii au invadat artera, blocata de trafic intens la acea ora. Politia nu a mai oprit traficul, asa ca protestatarii au mers spre Piata Victoriei printre masinile care avansau cu greu.

12 21 revolutie 421.12 – In spiritul protestatar al toamnei romanesti, oamenii au iesit in numar mare sa comemoreze 24 de ani de la baricada de la Inter din seara de 21.12.1989, cand murisera oameni. Aici, martirii sunt onorati printr-un moment de reculegere pe bulevardul Balcescu, in fata Teatrului National.

12 21 revolutie 321.12 – Bulevardul Magheru, ocupat de mii de oameni, aflatein drum spre Guvern. Jandarmeria nu a intervenit deloc, multumindu-se sa insoteasca de pe margine manifestantii.

12 21 revolutie 221.12 – Piata Victoriei, intimidare din partea Jandarmeriei. Premierul Ponta declarase ca jandarmii poseda munitie de razboi, asa ca acestia au etalat niste pusti cu alice, in caz ca protestatarii ar fi dorit sa ocupe sediul Executivului. S-a dat cu gaze lacrimogene, totusi.

12 21 revolutie21.12Manifestantii in drum spre Piata Revolutiei si sediul Ministerului de Interne, fost Comitet Central al Partidului Comunist Roman, de unde dictatorul Ceausescu fugise pe 22.12.1989, marcand astfel sfarsitul regimului comunist.

Acestea au fost pozele pe care le-ati distribuit cel mai mult (Share), cele care au primit cele mai multe Like-uri pe Facebook, dar si pozele cele mai preluate (cu sau fara specificarea sursei) de catre mass-media. La 1 septembrie, nu speram ca materialele live postate de noi sa ajunga la atat de multi oameni, insa pana la urma, s-a dovedit ca documentarea la fata locului poate combate intr-o oarecare masura manipularea venita din alte parti.

In incheiere, vrem sa va multumim voua, celor care ne-au urmarit de-a lungul ultimelor luni, pe blog si/sau pe Facebook. Va multumim ca ati distribuit mai departe aceste fotografii, va multumim ca ne-ati citit comentariile pe marginea evenimentelor, va multumim pentru laude, dar in aceeasi masura si pentru criticile constructive. Cum am spus mai demult, un blog poate ajuta la propagarea unor idei daca este suficient promovat. Cum noi nu am investit un ban in promovare, este clar ca ajutorul a venit din partea voastra, a celor interesati de ceea ce deja se numeste jurnalism independent, neafiliat niciunui trust de presa.

rezistenta_montanaDa, Rezistenta Urbana se inscrie in sfarsit oficial in randurile presei neconventionale. Munca de teren din septembrie pana in decembrie se constituie intr-o experienta suficient bogata, in care am fost pusi in diverse situatii, nu toate placute. Entuziasm, euforie, disperare, nervi, toate au fost ingredientele retetei toamnei romanesti.

Daca aveti impresii, ne-am bucura sa le citim in comentarii. Plusuri, minusuri despre activitatea noastra de documentare, spuneti tot!

foto coperta: Cristian Vasile

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

6 thoughts on “Toamna românească, văzută de Rezistența Urbană”

  1. Absolut laudabile initiativa si toate actiunile echipei. Multumim si noi pentru informatiile nealterate si obiective pe care cu grija le strangeti si ni le dezvaluiti aici, pe blog.

  2. Sper sa nu ramanem numai cu amintirile “toamnei romanesti”… pe care sa le tot vanturam pe bloguri. Sa nu uitam ca nu am obtinut nimic concret, in afara de o constientizare in mase a acestei forme de activism de strada. Din punct de vedere legislativ, guvernamental, parlamentar, democratic.. miscarea noastra este egala cu zero – nu a produs niciun fel de efecte juridice, ba mai mult, s-a lasat si cu amenzi.

    Mai e mult pana departe… Inca nu ne putem permite sa traim doar din amintiri.

  3. M-am bucurat cand ati zis ca iesiti si voi in strada pentru Rosia Montana in ciuda pozitiei pe care o aveati inainte sa apara proiectul de lege. Ma bucur si acum ca ati ramas aproape. Va urmaream postarile in fiecare seara de protest. Ati fost profesionisti. Dezvoltati putin cum a fost pentru voi toamna romaneasca dincolo de “munca”.

  4. O istorie cu atat mai placuta cu cat azi s-a reusit respingerea legii minelor facuta cu si pentru corporatii. Felicitari tuturor prezenti la proteste !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *