Ai vandalizat mașina ca un bou

1604489_666909686700967_611762679_nPe toți ne enervează șoferii care parchează neregulamentar. În București există o adevărată problemă cu parcările, iar municipalitatea nu pare a fi foarte preocupată să rezolve această situație de neconceput în alte orașe civilizate din vest. În centru, mult-trâmbițata parcare de la Piața Universității nu își dovedește încă utilitatea. Vorbim însă și de proastele obiceiuri ale șoferilor, care în lipsa oricăror sancțiuni își pun poalele în cap și lasă mașinile cum vor, blocând străzi, trotuare și garaje.

În majoritatea marilor orașe ale lumii există o “poliție a parcărilor” care patrulează străzile, sancționând cu amenzi usturătoare pe cei parcați aiurea. Poliția parcărilor aduce bani serioși  municipalității, bani cu care sunt dezvoltate elemente de infrastructură urbană, precum parcări supraetajate și stații de metrou.

parking-attendant-image-1-281496113[1]

În București nu există așa ceva. Poliția parcărilor este domeniul Brigăzii de Poliție Rutieră, care nu are efective pentru patrulat constant pe străzi și redactat procese verbale.

Primăria Generală a Capitalei nu se implică, iar primarii de sector fură bani prin operarea unor firme de ridicare care ridcă mașini punctual și ineficient, pe 2-3 bulevarde, aducând unor firme cipriote cu proprietari TOTAL NECUNOSCUȚI sume imense din furtul banilor de “transport și depozitare a mașinilor”.

bou

Pe Facebook a apărut în 2013 pagina “Ai parcat ca un bou”, practic o bază de date cu fotografii (contribuțiile fanilor) făcute mașinilor parcate neregulamentar în toată țara. Pagina a crescut foarte repede, subiectul pe care îl tratează fiind de maxim interes pentru mulți. În general, apreciem ca fiind bună această canalizare a energiei cetățenilor împotriva unei probleme sociale grave – parcarea ca în codru. Ne-am fi dorit totuși ca această comunitate să împingă spre o soluție rezonabilă pentru degrevarea trotuarelor de mașini puse una peste alta.

Recent, adminii paginii s-au lansat într-un demers absolut aberant.

10013970_799504550076928_2105162630_n

Evenimentele s-au desfășurat așa: a tot circulat în ultimele zile o poză făcută “întâmplător” de o femeie cu telefonul. Femeia a postat poza pe profilul ei, nu pe pagina “Ai parcat ca un bou”. Ce s-a întâmplat? A fost pedepsit un om care a parcat ca un bou în centrul vechi, zonă pietonală. Cum a fost el pedepsit de cetățenii “responsabili”?

442qt

I s-a lipit pe o oglindă laterală un abțibild care îl anunță că a parcat ca un bou. Mesajul este însoțit de un cod QR care scanat, duce fix la pagina “Ai parcat ca un bou”. Cât de convenabil. Poza a strâns peste 3,300 de Share-uri. Publicitate bună pentru pagină. Gratis.

10014652_666917786700157_1224539163_nDacă la început era pur și simplu un loc unde oamenii semnalau parcările ilegale, într-o clipită “Ai parcat ca un bou” s-a transformat într-o pagină care incită la cvasi-vandalism și la tulburarea posesiei bunului altuia. Adminii paginii au făcut în acest sens un “Ghid de înarmare” prin care îndeamnă fanii să downloadeze un vizual și să-și fabrice autocolante pe care să le lipească pe parbrizele și oglinzile mașinilor parcate neregulamentar. Niciun autocolant fără codul lor QR, bineînțeles, existând modele-standard.

autocolant

Ba chiar a apărut și-un serviciu de printare și livrare de autocolante-pedeapsă, cu comandă minimă, desigur. Pentru cetățenii “responsabili” grăbiți, dar care au totuși timp să se oprească să lipească. Ce organizare brici, mai-mai că ai zice că-i o campanie de guerrilla marketing!

Demersul a fost promovat la Observator (Antena 1), principala emisiune de știri a trustului Intact, un trust care promovează violența verbală și fizică prin programele care rulează pe posturile sale.

774321_326584990793526_1204435023_o

Nu ni se pare în regulă forma pe care a luat-o această acțiune civică. Autocolantele lipite pe parbriz sau pe oglindă sunt PERICULOASE. Un șofer/bizon grăbit sau care nu poate dezlipi complet autocolantul poate lovi un biciclist, un pieton, poate cauza un accident de circulație. În plus, folosirea unui lipici puternic, care nu se ia cu apa sau cu solvenți convenționali constituie distrugerea unui bun sau tulburare de posesie. Cel mai grav este că acest demers îndeamnă spre un conflict între cetățeni, fără a canaliza indignarea unde trebuie – către autoritătile care au furat banii contribuabilului și nu au fost în stare să înființeze o poliție a parcărilor și să traseze semne clare de “nu parcați”.  

Da, pe toți ne frustrează idioții care parchează aiurea, dar am fi dorit mai degrabă să vedem o campanie pe această pagină de unde oamenii să afle:

– cui trebuie să se adreseze pentru reclamarea unei parcări neregulamentare
– care sunt pașii de urmat
– care autorități trebuie notificate
– ce căi legale pot lua pentru a pune presiune pe autorități să înființeze o poliție a parcărilor și să facă locuri de parcare, etc.

922596_377926112326080_602742161_oAdminii paginii spun: “Ce vrem noi e simplu: să continuăm să le oferim celor ce parchează aiurea un moment de reflecție asupra faptei lor. Am creat un mic ghid de înarmare: puneți-l în practică!” – ei așa cred că se face educarea cetățenilor? “Înarmându-i” și îndemnându-i la vandalizarea proprietății altora? Trebuie să fii naiv să crezi că se redresează cineva care parchează aiurea doar findcă i-ai lipit un abțibild pe mașină. Mai rău îl enervezi și poate să te ia la bătaie sau să facă plângere împotriva ta, dacă te prinde lipindu-i autocolantul pe mașină. Ești la fel de antisocial dacă te înscrii în campania națională de lipit autocolante pe oglindă “Ai parcat ca un bou”.

A răspunde unei ilegalități/mârlănii cu o altă ilegalitate/mârlănie reprezintă o gândire primitivă, periculoasă și contraproductivă, întrucât nu va rezolva în fond situația: șoferul nesimțit va parca în continuare neregulamentar, iar autoritățile stau liniștite și nu dau amenzi, nu construiesc parcări, ele sunt în afara meciului acestuia. Singurii care câștigă din toată afacerea asta sunt adminii de la “Ai parcat ca un bou”, care își fac reclamă gratis, își cresc mult reach-ul paginii, baza de fani și eventual vor putea extinde proiectul.

1479461_491427180975972_629170680_nAstfel de acțiuni se bazează pe disperarea și frustrarea unei părți a populației, care în lipsa justiției sunt gata să facă cu mâinile lor dreptate în Regatul Parcărilor. Dar, cum am spus, autoritățile sunt cele pe care trebuie pusă presiune pentru a rezolva această problemă spinoasă. Cauza-rădăcină nu sunt șoferii nesimțiți, acela este efectul lipsei de sancțiuni. Aviz haiducilor/justițiarilor care vor să facă dreptate lipind autocolante și făcând reclamă gratis unora care știu bine că ce fac nu e în regulă, dar setea de Like-uri e mare – responsabilizarea aleșilor care se lăfăie în proiecte de milioane de euro este ținta care contează.

În plus, nu am vrea ca o astfel de campanie să deschidă calea pentru alte îndemnuri. Pregătiți cheile!

Nota Bene: demersul de public shaming, adică de expunere a mașinilor parcate neregulamentar este unul bun, dar de acolo până la a avea niște Robin Hood urbani e cale lungă. Mai trist e că sunt mulți care acceptă și promovează această inițiativă, spunând: “Uite, dom’le, cineva care s-a hotărât în sfârșit să FACĂ ceva!”, chiar dacă acel “ceva” e în afara legii, adică exact ce acuză pagina “Ai parcat ca un bou” la boi.

Fotografiile cu parcările neregulamentare sunt luate de pe pagina București Realist.

UPDATE 19.03.2014

După ce acest articol a circulat am fost contactați de adminii “Ai parcat ca un bou”. Am fost plăcut surprinși să vedem că s-au mișcat repede pentru a acoperi două din nemulțumirile noastre, editând pagina cu link-uri de download pentru stickere cu instrucțiuni:

“Ce vă rugăm:
– Nu aplicați stickerele în zone care reduc vizibilitatea șoferului, în cazul în care acesta ar pleca fără să le îndepărteze. Siguranța participanților la trafic este cel mai important aspect.
– Nu folosiți stickere care distrug mașina în momentul dezlipirii, chiar dacă se folosește un solvent conventional pentru îndepărtare
.”

În opinia noastră, ar trebui ca abțibildele să nu lase nicio urmă pentru ca fapta să nu fie încadrată ca vreo infracțiune dar lucrurile sunt discutabile și intepretabile.

Mai departe, adminii și-au dezvăluit planul pentru viitor:

1618380_667598919965377_2058904220_o[1]

la prima vedere, acest plan sună bine, însă nu putem fi de acord cu el:

1. Tema centrală ramâne cea a luării acțiunii polițienești în mâna cetățeanului. Sună romantic dar, privind din afară, este pur și simplu o măsură disperată și nu rezolvă problema pe fond. Nu există niciun motiv pentru care cetățenii ar trebui să umble cu o aplicație pe telefon să facă treaba PE CARE AR TREBUI SĂ O FACĂ POLIȚIA ȘI NU O FACE FIINDCĂ PE POLITICIENI ÎI DOARE UNDEVA. Nu negăm caracterul pozitiv al acțiunii pe termen scurt, ci afirmăm din nou că o soluție pe termen lung nu poate fi decât cea a disciplinării aleșilor. Da, ca să avem șoferi disciplinați trebuie să avem aleși disciplinați.

2. Ideea de a posta poze și numere de mașină într-o bază de date încalcă vreo 5 legi de protecție a datelor pe care chiar și Google se sfiește să le încalce. Deci, proiectul nu va merge mai departe, cum zic adminii.

3. Este drăguță legea privind darea de amenzi de către cetățeni dar avem serioase dubii că Parlamentul va vota vreodată așa ceva. Cel mult vor legaliza primirea ca probă a unor poze făcute de cetățeni iar agenții constatatori vor întocmi procese-verbale pe baza acestor probe. Cetățenii amendați vor merge în instanță și vor demonta probele zicând că telefonul nu este calibrat și că poza nu are dată certă. Toată șmecheria se va termina când mașina unui politician va fi surprinsă în fața casei unei amante. Așa cum s-a întâmplat și cu radarele fixe.

În continuare apreciem ca bună mobilizarea unei mase critice de oameni nemulțumiți și suntem satisfăcuți că în urma presiunii noastre s-a ținut cont de aspectele legale și de siguranță rutieră în aplicare stickerelor. Totuși, planul cu aplicația îl considerăm fantezist și vanitos, un plan făcut de admini pentru a creea un feedback loop între pagină și aplicație pentru sporirea popularității propriei prezențe online. Poate nici acest lucru nu ar fi rău dacă adminii, în cele din urmă, și-ar mobiliza “enoriașii” către un mare protest împotriva corupției din administrație, pentru îmbunățirea poliției parcărilor și pentru ameliorarea infrastructurii.

Asta dacă nu cumva toată treaba e un PR/Publicity stunt (evenimente create cu scopul de a atrage atenția publicului spre admini sau cauza promovată de ei).

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

59 thoughts on “Ai vandalizat mașina ca un bou”

 1. Sorry , BPR nu sta sa amendeze soferii care parcheaza neregulamentat. pentru lucruri marunte exista agentii de la PLB ! BPR apare doar in cazuri penale (blocarea unei cai de circulatie total prin parcare neregulamentara ) . Iar PLB nu are mijloacele legale de a amenda . Eu am castigat un proces cu ei pentru ca pe PVCC nu era trecuta seria aparatului cu care au facut constatatarea de oprire interzisa. De ce nu e trecuta? Pentru ca nu exista omologare metrologica. Cine sa faca metrologie la un aparat foto tip tabachera ??? Asa ca toti cei care sunt amendati de PLB ori platesc ca fraieri amenda din comoditate ori o contesta si castiga fluierand fara sa se prezinte macar. Bucurestenii nu sunt dispusi sa plateasca parcarea in centru (ca de fapt aici se taxeaza) . Dovada este parcarea de la Universitate. Dixit !

 2. 1. Daca nu parchezi ca un bou n-o sa primesti stickerul pe geam
  2. Lipsa locurilor de parcare nu justifica blocarea pistelor de biciclisti, a accesului la imobile sau ocuparea locurilor pentru persoane handicapate. De fapt problema nu e ca ele n-ar exista ci ca nu-s facute exact acolo unde vrea cocalarul sa parcheze. Am vazut situatii cand, desi parcarea de aproape 100 de locuri era pustie, un bizon a preferat sa blocheze accesul la magazin pentru ca sa aiba mai putin de mers pe jos…
  3. Romania e condusa de o adunatura de cleptomani, mitomani si semianalfabeti. Ultima lor grija e sa faca parcari. Daca stam dupa ei n-o sa se schimbe nimic. Stii de ce? Pentru ei insisi sunt niste boi.

 3. Aceeasi mentalitate cretina care nu a rezolvat si nu va rezolva nimic in tara asta. Lasa autoritatiile sa isi faca treaba. Pune presiune pe autoritati. Nu fi antisocial intr-o societate plina de prosti si nesimtiti. Parerea mea este ca un abtibild lipit pe oglida este o pedeapsa prea blanda pentru cretinii care parcheaza unde le bese lor mintea. Cand o sa rezolve ceva mentalitatea asta pacifista si cretina a autorului sa ma anunte si pe mine cineva. Mereu sa faca autoritatiile dreptate. De asta s-a ajuns in halul asta cu Romania, ca toata lumea asteapta sa faca altcineva ceva.

  1. “Mai trist e că sunt mulți care acceptă și promovează această inițiativă, spunând: “Uite, dom’le, cineva care s-a hotărât în sfârșit să FACĂ ceva!”, chiar dacă acel “ceva” e în afara legii, adică exact ce acuză pagina “Ai parcat ca un bou” la boi.”

   Jignirile la adresa autorului te descalifică.

 4. My friend, sa lipesti un sticker pe un geam, crede-ma ca e minimul sau cel mai de bun simt pe care il poti face. Sunt la o varsta la care sunt diplomat. Dar, din pacate, traim intr-o tara in care cam trebuie sa iei tu masuri, caci legea nu te ajuta (sau cei ce trebuie s-o aplice) si mi se pare de foarte bun simt aceasta manifestare.
  Cat priveste “instigarea”…sa fim seriosi. Se foloseste si “sa te inarmezi” cu un bagaj de cunostinte, inainte de… examen (sa spunem). Asta nu inseamna ca pleci cu pietre si cutite in mapa.
  Deci las-o mai moale, sau esti dintre cei ce parcheaza aiurea?

  1. Da, parchez ca un bou și mă mândresc cu asta! Boii care parchează ca niște boi au de obicei bloguri, se exprimă foarte coerent, se pricep să scrie articole și-s la curent cu ce se-ntâmplă prin țară și prin lume. Așa suntem noi, boii, mai curioși din fire.

   Încetează retardarea!

 5. Pfff…..pai daca boilor nu le plac stickerele atunci poate ceva motive tribale sau florale cu cuiul si cheia le este mai pe plac.

 6. Bullshit! Bullshit! Bullshit!

  Si-o merita acesti soferi din plin. In alte tari civilizate nimeni nu se gandeste sa parcheze unde i se scoala, si daca cumva vreunul o comite (gen un straini), se trezesc 10 cetateni care se iau de el si nu se lasa pana nu il corecteaza.

  Problema nu sunt autoritatile. Ele sunt la fel de bune (a se citi “retrograde”) ca populatia din fac parte. E foarte bine ca oamenii se mobilizeaza in acest sens. Pana la urma e un razboi. Nesimtitii parcheaza unde li se nazare si restul lumii trebuie sa ii ocoloeasca. (pietonii sa mearga pe carosabil, biciclistii sa se dea jos, ratb-ul sa stea blocat juma’ de ora etc.)

  Iar problema cea mai mare este ca o groaza de puturosi merg cu masina in fiecare zi la serviciu congestionand inutil strazile si trotuarele si otravindu-ne pe noi, restul, prin gazele de esapament emise inutil. Asa ceva nu exista in tari civilizate. De la femeie de serviciu la director de banca, toti merg cu mijloacele de transport in comun.

  1. In alte tari civilizate nu “se trezesc 10 cetateni care se iau de el si nu se lasa pana nu il corecteaza”, ca aia e hartuire. In alte tari civilizate e, cum am spus, politia parcarilor. Daca intelegi mai greu, asta e.
   Problema sunt intotdeauna autoritatile, deoarece este fix treaba lor sa creeze conditiile pentru ca legile sa aiba sens si sa fie respectate.
   In ultimul paragraf te contrazici, intrucat ai zis ca nu conteaza autoritatile. Ia zi, cine-s responsabile pentru eficientizarea transportului in comun si facerea lui mai atractiv pentru cetateni?

   1. Ba se trezesc. Am patit eu. Am parcat aiurea, si, cativa trecatori au venit la mine si mi-au facut observatie. Evident, am cautat un loc de parcare adecvat prin urmare. Deci tu nu stii ce vb …

    Nu ma contrazic. Nu doar autoritatile sunt de vina ca e ambuteiaj si ca sunt masini parcate peste tot. Cetatenii iresponsabili sunt. Transportul in comun a progresat mult si la noi: Autobuze noi, aer conditionat in multe din ele. De asemenea, exista solutia bicicletelor, care pt unii nu este atractiva tot din cauza soferilor. La Londra, de ex, nu exista piste de biciclete peste tot, si biciclistii merg nestingheriti prin trafic. E civilizatie.

    Cu o atitudine de genul “e treaba autoritatilor”, “nu e vina mea, e vina statului ca nu imi creaza conditii” etc. nu o sa ne civilizam niciodata. Este clar ca cei care ne conduc sunt cele mai de jos lepre ale societatii. Daca noi ne bazam pe ei pt schimbare, chiar nu avem nici o sansa.

    Oricum, degeaba comentez, ca vad ca ai ramas cam singur cu parerile tale pe acest forum.

    1. Gogule, tu chiar esti nou pe aici si nu pari sa te incadrezi deloc in IQ-ul mediu al cititorilor nostri. Nu ai argumente decat prin prisma experientelor personale de tip “am patit eu”, “eu stiu, tu nu stii”, etc., care te fac incompatibil pentru o polemica serioasa. La revedere, mergi la lipit abtibilduri!

  2. Si mie imi place sa merg in orasele europene cu ‘ratb-ul’ lor.
   Da al nostru unde e?!
   Inainte sa ne faci puturosi ca mergem cu masina, poate ar trebui sa stai in rahova (ca mine) si sa mergi zilnic la munca in pipera (ca mine) si sa schimbi 4 mijloace de transport in comun (cum as face eu daca nu as avea masina si bani de benzina) si sa imi fac casa in ratb (ca dus intors consum un sfert din zi).
   Acu zi “nu fi prost si muta-te”
   Iar eu iti raspund ca fac parte din categoria puturosilor si ca imi place sa cheltui banii pe benzina si sa poluez bucurestiul si sa rad de cei care prefera ratb si sa ma enervez ca nu sunt locuri de parcare si poate ca devin si bou ocazional.

 7. Cind ajungi acasa si iti gasesti locul deparcare pentru persoana cu handicap ocupat de un bou, nu poti decit sa te bucuri ca nu sint doi boi…… asta poate in conceptia ta draga scriitorile de articol. Nu ai vrea sa impartim handicapul, ca sa intelegi mai bine cam ce traieste o persoana cu handicap cind gaseste un astfel de bou pe locul sau de parcare, sau pe locurile speciale din parcari????
  Cit despre tine Raiden, cel care parchezi ca un bou si te mindresti cu asta, stai linistit, cretinismul este un handicap, deci poti parca in continuare cum doresti….!!!!!!

  1. Cretinism e si atunci cand te eludeaza sarcasmul.
   Te rog eu mult pleaca de pe site-ul asta, scazi IQ-ul tuturor!

 8. Daca initial eram de acord cu aceste abtipilde, dificultatea cu care ele se dau jos ( din cate vad pe net ) nu este o solutie … si din principiu caut sa nu fac reclama gratuita :))

 9. Ideea cu autocolantele e foarte tare, dar exista doua mari probleme: 1. nu mi-a venit mie, ci altora; 2. sint un hater si e mai cool sa critic decit sa apreciez. Asa ca vin cu niste argumente contra, problema e ca argumentele sint atit de subtiri incit ma cam fac de ris…

  1. Poti sa ne indici clar care sunt argumentele subtiri si cum le combati? Altcumva, e un comentariu de papagal.

   1. Argumente subtiri:
    1. “În majoritatea marilor orașe ale lumii există o “poliție a parcărilor”” – in realitate, cu exceptia citorva regiuni unde exista servicii specializate pentru sanctionarea parcarii ilegale, in toate tarile pe care le stiu sarcina asta tine de politia locala, ca in Romania. Nu exista vreun studiu care sa arate ca serviciile specializate ar fi mai eficiente decit cele integrate, ca ar aduce “bani seriosi municipalitatii” sau ca datorita lor numarul soferilor care parcheaza ilegal ar fi scazut drastic (ultimele doua puncte oricum se contrazic intre ele, ca daca scade numarul masinilor parcate ilegal, nu mai ai cum sa aduci bani seriosi, ba chiar mergi in pierdere).

    2. Un sofer care nu isi poate dezlipi autocolantul poate lovi un biciclist etc. – in cazul asta, va fi de doua ori mai atent: o data unde parcheaza, si inca o data la trafic.

    3. Demersul a fost promovat la Observator, Antenele sint rele, deci tot ce apare la antene e rau – o idee/actiune poate fi buna sau rea, indiferent de cine o promoveaza (desi presupun ca Observatorul, fiind o emisiune de stiri, nu a promovat ci doar a relatat faptul).

    4. “am fi dorit mai degrabă să vedem o campanie” de informare – pai, de ce nu ati facut voi una?

    5. “autoritățile sunt cele pe care trebuie pusă presiune” – pai, de ce nu ati pus voi presiune pe ele?

    6. “responsabilizarea aleșilor care se lăfăie în proiecte de milioane de euro este ținta care contează” – ca si cele doua argumente anterioare, caz clasic de “red herring” prin care se deviaza subiectul catre alte probleme, de regula generale sau abstracte.

    PS: Daca vreodata o sa sa faceti vreo campanie de informare sau de responsabilizare a alesilor, as fi bucuros sa ma implic. Pina atunci, o sa-mi fac niste autocolante si o sa le lipesc ca un bou pe masinile parcate ilegal.

    1. Raspunsurile tale sunt sofiste si stupide.

     1. Ai facut o distinctie sofista intre servicii integrate sau specializate. Nu conteaza. Conteaza sa stea o brigada de 200 de oameni pe bulevardele Bucurestiului cu tiparnite de procese-verbale.

     2. Nu poti presupune ca un sofer, mai ales daca este bizon, va curata oglinda, in situatia cand la mijloc este viata unui om nevinovat. Da, este raspunderea legala a bizonului, dar tu esti cel care ii baga ardeiul iute in fund si ii pune ochelari de cal. Sincer nu m-ar mira ca o instanta sa accepte si raspunderea civila a celui care a pus abtibildul pe oglinda.

     3. (aproape) tot ce apare la Antene pute si e plin de ura. Treaba asta e plina de ura. Fa conexiunea.

     4. Noi facem destule campanii de informare, nu suntem serviciul de imbunatatire a vietii in Romania. Plus ca pagina aceea a strans masa critica de soferi nemultumiti, nu noi.

     5. Idem.

     6. Nu se deviaza la niciun subiect, politicenii corupti SUNT subiectul central al problemei parcarilor, ei beneficiind de milioane de euro din ridicari de masini ineficiente in timp ce nu s-au gandit sa disciplineze cu nimic soferii.

     1. Amuzant ca fiecare raspuns pe care il primesc de la tine/voi contine cite un epitet care se vrea jignitor. O sa ma faceti sa pling si va spun lu’ mami…
      Nu vreau sa va mai lovesc cu sofisme, ci doar sa va atrag atentia ca pe linga Antene, au mai aparut unii plini de ura care au preluat stirea: Adevarul, Romania Libera, stirile Pro TV si lista pare sa continue.
      Gata, va las, succes cu celelalte campanii de informare pe care le faceti, ca pe asta ati cam ratat-o.

 10. Raiden, stai liniștit. Suntem destui de acord cu poziția ta. Dar din formație vorbim puțin. Poate că nu este bine dar așa este cu cei care gândesc mai mult. 😉

 11. Eu sunt de acord cu abtipildele, atat timp cat se pot da jos. Daca e doar o bucata de hartie, o ia, o arunca si continua sa fie bou.
  O intamplare: Ajung la Carrefur in parcare. Locuri berechet. Din comoditate imi caut loc langa usa, evident. Nu parchez pe locul rezervat si ma invart nitel. Vad o masina parcata cam aiurea, dar locul de langa ea e suficient pentru pitica mea. Vine intre timp soferita masinii parcate aiurea. O dudie la vre-o 40+ ani. N-am zis nimic. Baga cosul prin locul de parcate in care incercam eu sa ma parchez, isi ia sacosele din el si il lasa acolo. Ma enervez, parchez masina cat sa nu poata sa plece si o rog respectuos, desi evident evervat, sa isi duca cosul la loc, asa cum e civilizat. Raspunsul este “Da, o sa’l iau”, dupa care “Fa-mi loc sa ies”. Evident nu i-am facut loc si am rugat-o din nou sa isi ia cosul. Iese din masina enervata, duce cosul pe locul de parcare rezervat pentru cei cu handicap. Se intoare la masina si deschide usa astfel incat usa ei sa imi loveasca masina. Intre timp ii facusem loc sa iasa. Deschid usa in aceeasi maniera si cucoana ma ameninta cu politia. Evident n-am mai rezistat si i-am zis ca e o nesimtita, ca dupa ce ca nu stie sa parcheze(oblic), nici macar nu e in stare sa isi duca cosul unde trebuie. Am invitat-o sa faca pasi.
  Bataie intre curci ar zice cineva, si pe buna dreptate intr-o oarecare masura, dar sincer nu mai rezist sa vad nesimtiti peste tot. Ceva trebuie facut si daca tot asteptam mereu de la altcineva sa faca cerva, nu vom ajunge nicaieri. Metoda cu stickerul este buna, desi inteleg si legea si motivele contra.
  Nu sunt de acord cu punctul 1 din al doi-lea articoll. Legea este cea care trebuie schimbata, asta da, insa cand. Cat mai trebuie sa asteptam?
  Din romanii care sunt acum in tara, o mare parte sunt batrani cu idei invechite, oameni ocupati care muncesc pe branci sa o scoata la capat si o alta parte sunt elevi care pica bacul pe capete. Deci cine sa se ocupe? Realitatea trista este ca oamenii care ar putea sa faca ceva, nu au timp, iar ceilalti nu stiu sau nu le pasa. Credeti ca s-a schimbat ceva cu fiecare runda de alegeri? Mereu oamenii sunt dusi de nas. TOATE posturile de televiziune se ocupa cu prezentarea lui Gigel care o omoara pe Maricica in bataie, ca asta se vinde. Cand dai de vre-un talk show, sunt numai aranjamente si interese politice. Coruptie cat cuprinde de la politisti, la procurori, si chiar si judecatori (dar mai putin….depinde de miza). Si atunci? Trebuie sa luam cumva fraiele in mana. Trebuie sa ne uitam in oglinda si sa ne facem auto-critica. Sticker-ele ajuta.

  1. Carrefur este o proprietate privata. Incercarea ta de a face ordine pe o proprietate privata care nu-ti apartine este ridicola si neavenita. Singurul tau drept in respectiva parcare este sa anunti administratorul ca tu crezi ca cineva a parcat incorect. In rest, esti doar o persoana tolerata pe respectiva proprietate privata si nu ai dreptul sa ridici nicio pretentie, la fel cum nimeni nu poate sa-ti comande tie in casa cum sa-ti aranjezi mobila sau hainele in dulap.

    1. Postăciţa anterioara ne-a povestit o epopee a ei de la Carfur. I-am atras atentia ca acolo nu e valabil codul rutier, deci enervarea ei nu are justificare.

     La carfur poate sa parcheze oricine si pe 7 locuri, oblic si pe diagonala. Proprietarul centrului comercial este singurul care are dreptul sa faca observatie si sa impuna reguli, nu un client oarecare, care are doar statut de oaspete acolo.

     Daca te uiti pe paginile acestea de justitiari amatori, vei vedea ca jumatate sau doua treimi din imagini sunt surprinse in parcari private. Ei nu fac diferenta intre spatiu public si domeniu privat, au impresia ca daca nu e gard, atunci locul e al lor. Ca asa au invatat ei in RSR, totul e al boborului.

     Sa infiintam si noi niste pagini “te-ai ofuscat ca un bou” sau “ai postat ca o vaca”?

 12. e ok. eu nu dau banii pe astea am monezi in buzunare de fiecare data. discret, se sterge masina de cateva ori cu o moneda de 50 de bani. nu ma crezi, parcheaza in drumul meu!

 13. Cand Politia Locala S4 iti zice pe fata ca pe ei nu ii intereseaza masinile parcate neregulamentar, ci doar alea pe care au “ordin” sa le ridice, ce poti face?

   1. Te rog sa duci mai departe povestea cu “autoritatile de mai sus” , cine sunt ele, care e modalitatea de adresare ? Lasand la o parte sarcasmul, chiar vreau sa stiu care e alternativa in acest moment pentru campania cu bovinele. Citind articolul tau am vazut ca ai combatut foarte bine fiecare idee din campanie. Hai si cu ceva constructiv de genul ce putem face acum cand gasim “sufrageria pe roti” pe trotuar/pista de biciclete (poate scrie undeva in articol si nu am avut eu suficienta rabdare sa il citesc pe tot ).
    Varianta “Te adresezi autoritatilor de mai sus, utilizand ca proba raspunsul Politiei Locale.” chiar nu ma ajuta.
    Numai bine

 14. Asa e. Autoritatile. Mereu ajuta. Trebuie doar sa comunicam mai mult, sa vorbim cu frumosul. Mai ales in Bucuresti, unde lumea e vasta si intelege tot.

 15. Tipii acestia depind de paginile respective de pe facebook. Paginile pot fi raportate, exista motivul “furt sau vandalism”. Ce promoveaza ei se incadreaza la vandalism. Cei ce au infiintat respectiva pagina vor fi surprinsi cum nici facebook nu e de acord cu ei, odata ce vor strange suficiente raportari.

  Este foarte moral si corect sa iei atitudine contra vandalismului, care este o infractiune. Luati atitudine si raportati-le paginile!

 16. In alte tari, probabil necivilizate:
  “La destruction, la dégradation ou la détérioration d’un bien appartenant à autrui est punie de deux ans d’emprisonnement et de 30000 euros d’amende, sauf s’il n’en est résulté qu’un dommage léger.
  Le fait de tracer des inscriptions, des signes ou des dessins, sans autorisation préalable, sur les façades, les véhicules, les voies publiques ou le mobilier urbain est puni de 3750 euros d’amende et d’une peine de travail d’intérêt général lorsqu’il n’en est résulté qu’un dommage léger.”
  http://www.legifrance.gouv.fr/affichCodeArticle.do?idArticle=LEGIARTI000006418260&cidTexte=LEGITEXT000006070719
  Pentru cei care au avut limba rusa in programa, pe scurt: tragi cu cheia pe portiera, iei 2 ani de puscarie si amenda de te ustura. Lipesti autocolant: dai salariul pe o luna si faci munca in folosul comunitatii. Cam asa apreciaza altii ca se protejeaza proprietatea privata de justitiarii de ocazie.

  Si la noi, gasiti in Art. 251 din Codul Penal, nu e foarte diferit. Nu stiu cum se face ca in toata legislatia din lumea civilizata, lipirea de chestii pe masina altuia e fapta penala. Aviz celor care sustin sau chiar practica.

  1. Este foarte corect ce zici, lipirea de chestii e contraventie (nu fapta penala). Asadar, cind parchezi ca un bou si iti gasesti masina ornata cu un sticker, este necesar sa faci o sesizare la cea mai apropiata sectie de politie, sint sigur ca un echipaj se va deplasa imediat la fata locului pentru a ancheta cazul si a-l prinde pe faptas. Eventual, fa o petitie cu baietii de la rezistenta.net sa se infiinteze si o “politie a vandalilor” dupa ce se infiinteaza “politia parcarilor”.
   Mai sus ai comis o greseala pe care ma simt dator sa ti-o corectez: parcarea de la Carrefour, desi proprietate privata, are regim de drum public conform Codului Rutier, fiind deschisa circulatiei publice. Asadar proprietarul nu poate institui reguli contrare Codului Rutier, iar clientii trebuie sa respecte prevederile Codului Rutier.

 17. VANDALIZARE :)))
  Vandalizare se numeste atunci cand eu vin si iti scriu cu cheia pe masina, ca esti un BOU,
  vandalizare inseamna atunci cand eu vin si iti rup oglinzile, iti dau niste cutite in cauciucuri, iti sparg gemurile, iti stric fraurile si stopurile.
  Vandalizare inseamna atunci cand eu vin si iti arunc un coctail MOLOTOV pe masina(respectiv ea iti ARDe). Asta se numeste vandalizare, nu un stiker pe geam sau oglinda, dar ce sa intelegi tu ala ce nu a vazut bicicleta sau transport public in ultimii 10 ani, normal ca vei fi cu automobilistii lobotomizati. Dar o fi diferenta intre a fi lobotomizat si BASIST< Raidene?

 18. Tu zici bine tot ce zici in articol dar nu iei in considerare un lucru: nu traim intr-o tara normala pentru ca totul sa se desfasoare normal si cum spui tu.

  1. Si daca nu traim intr-o tara normala inseamna ca fiecare isi face justitie cum il taie capul? Unde ajungem asa? E bine?

   1. Bineinteles ca nu. Doar ca astfel de manifestari trebuie intelese si ele, oricand de nimicnice ar fi ele. Eu personal probabil ca as face spume sa gasesc un astfel de colant pe oglinda masinii mele dar in acelasi timp mi-as asuma greseala de a fi parcat intr-un loc in care nu ar fi trebuit si mi-as asuma aceasta pedeapsa chiar daca nu ar fi aplicata de cei indreptatiti. Important e sa nu degenereze in trenduri distructive. Altfel, cine stie, poate chiar se va transforma intr-un instrument de educare a soferilor.

 19. Deci ai progresat Raidene, dupa marele rebrading(cand ai inceput sa scrii sub pseudonimul Cubuman), obisnuiai sa cenzurezi comentariile unora ca mine, insa ai inceput sa le accepti. In ce ma priveste am recunoscut, am fost fanul inrait al lui Gadea, Cuiuvica si mai ales Badea. Insa cand am vazut ca dupa alegeri USL-ul, deci A3 au adoptat pozitia PD-L-ului(in ce priveste RMGC si gazele de sisist), mi-am dat seama ca incultul DD are dreptate(USL si PD-L = Aceeasi MIZERIE), m-am haladit si ii injur si pe basisti (ca tine Raidene), dar si pe USL-isti. Insa sa stii Raidene, daca sustii pe net pozitia automobilistilor, vei pierde.

  1. Iti voi lasa si acest comentariu pentru ca mostra mai mare de prostie nu am vazut foarte des. Incredibil cate ineptii si neadevaruri ai putut sa debitezi.

 20. Intentionam sa imi fac rost de niste autocolante, sa lipesc pe parbrizul celor care parcheaza ca bizonii, insa, citind parerile voastre, m-am razgandit. Da! E “vandalism” sau “distrugerea bunului personal” daca lipesti autocolante pe proprietatea cuiva. Pe langa amenda, risti sa te si prinda proprietarul si sa-ti indrepte oasele.
  INSA, dragi “intelepti” ai patriei – care de fiecare data cand cineva vine cu o initiativa, stati cu degetu-n fund si criticati – cum vreti sa rezolvam problemele acestea? Politia de multe ori nu vede asemenea parcari, pt ca e ocupata sa stea in tufa, la panda cu radarul (prefera actiunile corective, nu preventive). In plus, in putinele cazuri cand se impart amenzi pt parcari, acestea nu sunt patite.
  Asadar… CUM facem, respectiv, ce faceti VOI, ca sa imbunatatiti si incurajati mersul pe jos/cu mij. de transport/cu bicicleta??
  Personal fac slalom printre masini parcate pe trotuar, intru prin namoale ca sa le ocolesc, imi pierd timpul in autobuze blocate de astfel de parcangii, de unde mai pun si faptul ca, datorita lipsei vizibilitatii intr-o intersectie era sa cauzez un accident (da! detin si automobil, dar il folosesc responsabil cand e absolut nevoie)
  ASADAR, ma voi inarma cu un cui… nu dau banii pe autocolante, nu risc sa fiu vazut de prea multa lume (o zgarietura poate fi facuta mai pe ascuns), iar un vopsit e mult mai usturator pt retardat. Sper doar ca tampitii sa-si dea seama pt ce le-am zgariat masina si sa nu creada ca “dusmanii invidiosi” le vor raul.

 21. Asadar… CUM facem, respectiv, ce faceti VOI, ca sa imbunatatiti si incurajati mersul pe jos/cu mij. de transport/cu bicicleta??
  Te-ai gandit ca poate acesta nu este idealul celorlalti, ci doar ceva personal al tau si al unei comunitati restranse? Din punctul meu de vedere, nu e treaba mea cu ce se deplaseaza ceilalti, asa ca nu ma f##e grija nici de cei care merg cu masina, nici de cei cu bicicleta. Fiecare cu ce poate si cu ce doreste, ca de aia e o tara (zisa) libera.

 22. “Intentionam sa imi fac rost de niste autocolante, sa lipesc pe parbrizul celor care parcheaza ca bizonii, insa, citind parerile voastre, m-am razgandit. Da! E “vandalism” sau “distrugerea bunului personal” daca lipesti autocolante pe proprietatea cuiva. Pe langa amenda, risti sa te si prinda proprietarul si sa-ti indrepte oasele.”
  Stefane esti prostut, sau influentabil?
  Nu poti sa vadalizezi o masina cu un autocolant, doar daca soferul este un retardat si incearca sa dezlipeasca cu ciocanul acel autocolant(in acest caz soferul si-a vandalizat propria masina). Insa in mod normal acele autocolante nu aduc nici o dauna unei masini ale unui bou. Acelele autocolante doar sunt un mod de atetiona, un bou, ca el este bou prea comfotabil si egoist(daca Raiden a luat apararea boilor inseamna ca el singur practica acest sport, respectiv este si el un mare BOU, ce s-a simtit cu musca pe caciula).

 23. Cum educam soferii sa respecte regulile de circulatie si sa nu mai parcheze aiurea. Metoda cu autocolantul nu mi se pare ortodoxa, pentru cei care au masini de firma inscriptionate exista o metoda mai simpla si mai eficienta: Masina fotografiata si poze pe facebook si poze trimise pe mail-ul companiei respective. Decat sa se faca firma de ras, isi va civiliza angajatii cu forta. Si uite asa usor usor se vor rezolva niste probleme. Si asta fara sa distrugi masina bizonului fara sa te certi cu el si fara sa chemi politia. Cred ca il va ustura mai tare o mustruluiala de la conducere decat o amenda primita de la PLB (politia locala bucuresti) pe care daca o contesta sigur nu o plateste pe vicii de procedura.

 24. Nu am nimic cu aceasta campanie…doar ca am vazut cum un “Robin Hood” contemporan de dragul lipitului de stikere a “sanctionat” o masina parcata REGULAMENTAR, doar pentru ca asa i s-a parut lui ca ar cazul, sau poate dintr-un surplus de stikere…acea persoana cum se mai numeste? Cine este boul???

  1. Este una din consecintele acestei actiuni – persoanele care aplica “pedeapsa” pot gresi. Ghinionul soferului corect, in acest caz.

 25. Aia nu va convine, ailalta nu. Oamenii mi se par cu bun simt. Daca multi din cei care posteaza acolo nu il au de asemenea, asta e o alta problema. Insa ai ajuns sa cam martirizezi soferii care parcheaza pe unde apuca.

  1. Nu ai înțeles absolut nimic şi susții nerespectarea legii. Ia-te de mână cu cei care parchează neregulamentar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *