Europarlamentare 2014: La cortul cu bucluc

#aceeasimizerie #25mai #votnul #grevacetateneasca

București, sectorul 3. Mai 2014. Campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. Am zis europarlamentare? Mai degrabă prezidențiale. Tematica europeană nu a contat deloc, politicul mizând pe necunoașterea de către marea masă a românilor a instituțiilor europene, în speță ce anume ar trebui să facă un membru al Parlamentului European. Aceasta fiind situația, partidele au demarat avant la lettre campania pentru alegerile prezidențiale de la toamnă. Mesaje și sloganuri care jignesc inteligența oricui are un IQ mediu, ciondăneală nesfârșită între Președinte și Premier, deși niciunul nu canidează la europarlamentare și o atmosferă de război politic total.

Revenind la reportaj, am ales un cort oarecare de partid pentru a testa capacitatea activiștilor de a convinge cetățenii interesați să voteze cu formațiunea pe care o reprezintă. S-a nimerit să fie cortul Alianței PSD-PC-UNPR, aflată la guvernare. Putea bine-mersi să fie cortul oricărui alt partid. Cu atât mai bine că a fost cortul PSD & co., deoarece tot sectorul 3 este împânzit de chipurile primarului de sector, Robert Negoiță  și premierului Victor Ponta. Candidații reali ai PSD sunt foarte puțin vizibili.

Am dat peste două activiste nepregătite (atât din punct de vedere informațional, cât și al interacțiunii cu alegătorii) și țâfnoase, deficit compensat însă de prezența de spirit a simpatizanților de vârsta a treia, care au luat atitudine. De la agent al Opoziției, la bolnav și la om care și-a cumpărat diploma de facultate, reporterul nostru a fost făcut în toate felurile de telespectatorii Antena 3. Trimisul a fost șicanat non-stop, el nereușind într-un final să afle răspunsul la întrebarea: “De ce ar trebui să votez lista acestui partid la europarlamentare?” Suntem siguri că în cazul oricărui alt partid, situația ar fi fost similară. Din păcate, timpul nu a permis reluarea “interviului” la alte corturi și apoi post-procesarea imaginilor brute.

IMPORTANT: deși știm că avem dreptul să filmăm pe domeniul public, am preferat să cenzurăm imaginile, pentru a nu da motive de contestare celor care s-ar putea simți lezați. Nu avem nimic împotriva simpatizanților formațiunii politice, nici cu activistele personal, ci vrem doar să demonstrăm că partidele nu sunt capabile să informeze corect și complet cetățenii asupra unor alegeri esențiale cum sunt europarlamentarele.

Activistele de la cort erau însoțite de un minor, fapt ce ne-a determinat cu atât mai mult să cenzurăm imaginile în care apare, copilul neavând nicio vină și deoarece nu vrem să iscăm discuții inutile. Este regretabil că, în loc să primim răspunsuri serioase, ni s-a răspuns astfel.

Editarea materialului menține momentele-cheie din discuție, relevante pentru scopul mini-reportajului de a proba indiferența partidelor față de informarea alegătorilor cu privire la candidații lor.

Poziția noastră oficială cu privire la europarlamentarele din 2014 am exprimat-o aici.
Greva cetățenească în viziunea noastră și revendicările le găsiți aici.

Un episod memorabil, într-adevăr.

One thought on “Europarlamentare 2014: La cortul cu bucluc”

  1. “mai baiatule”…ce aere de superioritate are nesimtita! odata tot o sa plesnesc unu de-asta caruia ii vorbesc la persoana a doua plural iar el se crede superior pentru ca are 20 de ani in plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *