Jurnaliștii politici zic să votezi. Activiștii apolitici zic să nu. Eu zic: nu votați acum, anulați votul, pentru vot cinstit în viitor.

În mod normal într-o democrație este foarte bine să votezi. Votul este unealta prin care punem presiune pe politicieni ca să asculte de interesele noastre. Votul, în ziua de azi, nu este însă suficient pentru a pune presiune pe politicieni. Fiindcă politicienii au puterea de a lua decizii importante se aruncă, în cei 4 ani de manadat, cu mulți saci de bani în ei.

Este clar că votul nu va contrabalansa sacii de bani aruncați în politicieni. Pentru a opri politicienii din a lucra în favoarea grupurilor de interese și de lobby, trebuie folosite, în cei 4 – 5 ani de mandat, și alte metode de coerciție. Proteste, multe, spontane, jurnalism, investigații și, cel mai important, o justiție măcar semi-capabilă.

Așadar, într-o lume ideală, cetățeanul-model își alege prin vot campionul, și apoi este vigilent ca alesul să nu fure în neștire pe baza votului acordat.

Dar ce faci când vin alegeri după alegeri după alegeri și din lista de candidați nu ai pe cine alege? Jurnaliștii politici vor spune “du-te și votează, alege răul cel mai mic!”. Dar ei spun asta fiindcă speră ca răul cel mai mic să fie partidul care susține publicația lor! Dan Tapalaga de la Hotnews, de exemplu, folosește în acest articol argumentul alegerii răului cel mai mic, dar la final ne ghidează, subtil, să votăm anti-PSD, adică în favoarea dreptei ce urmează a se unifica (probabil) în alianța PMP+PDL+PNL.

Eu nu vreau să aleg răul cel mai mic fiindcă nici măcar nu știu care este răul cel mai mic! Mă uit pe lista aceasta de candidați pentru europarlamentare și, în afară de 2-3 nume sonore pe lista fiecărui partid, nu cunosc pe nimeni. Băieții și fetele de la 7anideacasa au căutat intens poze pentru candidați și nici măcar asta nu au găsit. Niște anonimi care și-au aranjat pozițiile.

Știu că s-a ajuns să n-am cu cine vota fiindcă clasa politică a stagnat și a început să miroasă ca o baltă statută. Știu că asta se întamplă fiindcă există praguri prea mari pentru formarea unui partid și pentru candidatură. 25.000 de semnături din 17 județe ce trebuie reconfirmate în scris înainte de fiecare alegeri este un număr imens de gestionat pentru formarea unui partid. 200.000 de semnături strânse într-o lună înainte de alegeri (pe formulare noi, mereu pe formulare noi publicate cu o lună înainte!) este imposibil de realizat fără o investiție masivă.

Mai departe, votul meu este viciat de “mașina de furt a voturilor”, de găleți cu zahăr și ulei, de SMS-uri electorale, de bani-contra-poza-cu-buletinul-de-vot, de suveică, de votul multiplu. Mai țineți minte cartea de alegător? Era un carton simplu pe care se aplica o ștampilă care nu putea fi ștearsă. Cartea de alegător a fost subtil scoasă și înlocuită cu abțibilde care pot fi ușor scoase, facilitând votul multiplu. Un simplu detaliu tehnic conduce la posibilități masive de fraudare.

Așa că eu consider că dacă votez răul cel mai mic pe 25 mai, nu numai că validez o întreagă clasă electorală stătută, ci validez un întreg sistem electoral stricat, sistem electoral la care eu nu vreau să fiu complice!

Mă duc să îmi ANULEZ VOTUL. Nu votez pe cineva în care nu am încredere fiindcă nu vreau să validez un hoț. Nu particip la un sistem de vot corupt decât în semn de protest! Vreau să se numere votul meu anulat, și al altora, și la sfârșitul zilei să apară acolo – 500,000 de buletine de vot anulate. 500,000 de protestatari!

Poate acum nu contează prea mult gestul meu. Dar poate contează la fel de mult, sau chiar mai mult, ca un vot obișnuit, cel pentru răul cel mai mic. Este un vot de blam care transmite un mesaj, un mesaj că trebuie să ne coalizăm, sa ieșim în stradă, să cerem liberalizarea alegerilor.

carlin

Și poate intr-o zi vom ajunge sa avem si institutia votului cu “niciunul”, un chenar pe buletinul de vot, un chenar care va masura adversitatea cetatenilor fata de clasa politica si fata de sistemul electoral.

Si poate într-o zi o să putem forma un partid cu cerințe formale minime, și într-o zi oameni de valoare, școliti și cu priza la public, speriați până acum de participarea la un sistem imposibil și corupt, vor veni, și vor candida, și vor pune presiune pe toți candidații, și va curge apă curată în balta stătută a clasei politice și nu va mai mirosi.

Normal că jurnaliștii politici vă spun să mergeți să votați cu răul cel mai mic. Normal că instituțiile statului, și ale UE, și ale altor state, vor face filmulețe și campanii de mobilizare la vot. Vor să creeze o legitimitate prin vot! Dar tu nu trebuie neapărat să îi asculți. Vei avea șansa să votezi oameni mai buni și mai corecți în viitor, dacă ACUM te sacrifici ca să schimbi acest sistem învechit.

Ah, ce spui? Ai un favorit, o persoana care îți place, de la PMP, PDL, PSD, PC, PNL, ETC.? Dacă admiri pe cineva ar trebui să îl votezi! Dacă crezi că sistemul electoral este OK, mergi la vot! Te rog, du-te, folosește votul!

Dar mie nu îmi place de nimeni. Mie și milioanelor de tineri dezamăgiți de politică nu ne place de nimeni. Ce să fac, să aleg dintre doi neplăcuți? Nu mersi. Fac ce am zis mai sus. ANULEZ VOTUL.

Pentru mine nu ține nici argumentul cu “mergi la vot ca să nu fraudeze alegerile”. Pentru mine nu prezintă interes stoparea fraudării alegerilor acum, prin ridicarea prezenței la vot. Fiindcă oricine suferă din cauza fraudări este tot neinteresant pentru mine. Nu îmi pasă cine pierde! Vreau să nu mai existe “mașina de furt a voturilor”. Și când nu va mai exista, vreau să am pe cine vota.

Published by

Buciuman

Buciuman este un membru fondator al Rezistentei Urbane, unde contribuie ocazional.

6 thoughts on “Jurnaliștii politici zic să votezi. Activiștii apolitici zic să nu. Eu zic: nu votați acum, anulați votul, pentru vot cinstit în viitor.”

 1. Clar, intr-o propozitie:” Du-te la vot si pune stampila pe toti! ” Ca sa priceapa tot prostul. Ca unii se duc si lasa foaia goala, asa intelegand ei sa voteze in alb, iar altii nu se duc, crezand ca vor fi vreodata numarati de cineva.

  1. Mentionez ca ultimul meu vot valid a fost in 2004. Un vot incarcat de o candida speranta ca voi schimba ceva in bine, un avant naiv si exuberant in primii mei ani de facultate, proaspat ajuns in capitala. Am gresit, poate si altii. Insa de atunci, de fiecare data cand am avut ocazia, am protestat si mi-am manifestat nemultumirea fata de intreaga clasa politica prin vot nul, nu alb, nu prin absenta, ci prin anularea buletinului de vot, punand stampila in toate casutele si/sau pe langa ele, pe fata, pe dos etc. As fi pus-o si pe cabina de vot, pe perdeluta, pe pantoful votantului vecin, pe ofiterul sectiei de votare, orinde numai sa conteze, sa faca o diferenta, sa fiu numarat, sa “ies” la numaratoarea de “n” voturi nule…o statistica. Nu sunt defetist, nu renunt, voi continua cu aceasi speranta asemenea autorului, problema este ca de atunci, in 10 ani, nu s-a schimbat nimic…cel putin nu in bine…in politica.

 2. România se alătură asociaţiilor europene care se opun fracturării hidraulice şi înţeleg importanţa prezenţei în Parlamentul European a unor voci ferme care să apere interesele comunităţilor de cetăţeni care îşi doresc un mediu curat şi resping această metodă.

  “Campania electorală pentru alegerile parlamentare europene din 2014 reprezintă un moment important al luptei împotriva fracturării hidraulice în explorarea și exploatarea resurselor neconvenționale, inclusiv a gazelor de șist.
  Organizațiile neguvernamentale din zona Europa-Magreb se mobilizează într-o campanie comună la nivel european, Campania “Europa Fără Fracturare” şi va solicita tuturor candidaților o poziție oficială, în scris față de utilizarea metodei fracturării hidraulice în Europa.”

  Urmariti campania “Europa Fara Fracturare” si acumularea declaratiilor de “candidat fara fracturare” semnate de candidatii la alegerile europarlamentare din 25 mai pe:
  1. site-ul international http://frackfreeeurope.wordpress.com/ unde gasiti
  – linkul catre analiza infografica a modului in care actualii europarlamentari au votat privitor la fracking http://score-ep.org/fracking.html#bar_country
  – actualizarea listei de candidati europeni care adera la ideile noastre http://frackfreeeurope.wordpress.com/frack-free-europe-candidates/
  2. site-ul romanesc unde este descrisa campania http://stopfracturare.ro/europa-fara-fracturare/ publicat comunicatul de presa initial si incarcate declaratiile candidatilor.
  3. pagina de facebook https://www.facebook.com/pages/StopFracturarero/348341735276230

 3. Ştii ce nu înţeleg eu? De ce nu e nimeni care să-i îndemne pe oameni să se informeze cu privire la cei pe care-i votează. Să se implice mai mult în politică. Toate îndemnurile consideră că jocurile au fost făcute. Eu cred că dacă chiar te regăseşti în ceea ce spune Ponta, Dragnea şi mai ştiu eu cine, trebuie să mergi să votezi cu ei, nu să stai acasă. Dar trebuie să fii convins că asta este ceea ce crezi.
  Poţi să stai acasă, la fel de bine, dar nu văd care este scopul acţiunii. Dacă vrei să aibă un scop gestul ăsta. Dacă nu, atunci măcar fă-ţi mîncarea favorită, cumpără-ţi o sticlă de vin bun sau toarnă-ţi un pahar de single malt şi uită-te la un film. Dar nu te aştepta să schimbi prea multe în politică stînd acasă, doar dacă nu cumva, locuieşti în secţia de votare.

 4. nu stiu care e raul cel mai mic, dar stiu care e raul cel mai mare. a fost misto asta cu votul nul, ne-am distrat, am desenat, si asta inca din 2000. acuma insa o sa votez, nu stiu ce, orice rau afara de cel mai mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *