Statul de drept rezolvă doar jumătate din problemă. Stat de drept exista și în Germania Nazistă.

tyrion-on-trial[1]Cred că ați observat că programul electoral al Grupului PDL este făcut în jurul noțiunii de luptă anti-corupție. Asta este o chestie foarte bună. Nu există problemă mai mare care trebuie atacată în România acum în afară de corupție. Faptul că în ultimii doi ani am văzut o serie de condamnări cu greutate reprezintă începutul unor schimbări benefice. ÎNSĂ schimbările vor fi trainice numai dacă lupta nu se va rezuma doar la implementarea statului de drept.

Să vă explic. Recent, jurnaliști de dreapta l-au luat pe statul de drept în brațe și au început să fetișizeze DNA-ul. Mesajele sugerează că dacă dăm forță justiției vom avea un viitor luminos. Nimic mai fals, întărirea justiției este doar una din reformele esențiale și necesare, însă nu este nici pe departe suficientă pentru a înlătura corupția, proasta conducere și risipirea banului public.

536333_4941349532983_1050439801_n[1]Statul de drept (rule of law) este pricipiul conform căruia legile se aplică și nu se face rabat de la ele, se aplică tuturor și toți sunt egali în fața legii. Când cineva, și oricine, nu respectă legea, se aplică o sancțiune în mod obiectiv. Pare destul de simplu, însă privind România ultimilor 20 de ani, observăm că principiul a existat mai mult pentru a fi călcat în picioare. Legile de multe ori nu s-au aplicat, mai ales pentru cadrele politice, și dacă s-au aplicat, s-au aplicat astfel încât atingerea să fie minimă. Sancțiunile penale pur și simplu nu au venit până recent, și și acum sunt extrem de ușoare.

Statul de drept nu garantează însă o viață bună. Statul de drept exista și în Germania Nazistă. Legile, decrete ale Fuhrer-urului, se aplicau și nu se făcea rabat de la ele, se aplicau tuturor celor vizați în mod egal și sancțiunile erau dure și rapid puse în aplicare.

Problema în Germania Nazistă era că “dreptul” din “statul de drept” (“law-ul” din “rule of law”) nu era just. Degeaba legile se aplicau cu sfințenie dacă proveneau din mintea unui dictator bolnav.

Așa și în România, degeaba implementăm o justiție perfectă dacă sursa legilor, i.e. Parlamentul și Guvernul (care legiferează prin Ordonanțe de Urgență) nu este îmbunătățită.

Am văzut asta în Septembrie când USL-ul și aliații au încercat să treacă legile superimunității, legi care practic ar fi însemnat amnistie generală pentru furt și hoție.

În continuare, parlamentari foarte slabi din tot spectrul politic adopta legi stupide. S-ar putea face o adevărată enciclopedie de legi stupide introduse în Parlamentul României de sfertodocți. Se pot scrie volume întregi și despre tot felul de legi corupte care s-au votat pentru sifonarea banilor de aici și de acolo.

Ca exemplu grăitor urmează să intre în vigoare în curând Legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan, lege cu care mulți politicieni s-au mândrit că salvează agricultura românească și că opresc străinii din a “nie cumpăra tătă țara”. În fapt legea este un gunoi inaplicabil, care prevede o serie de proceduri fără sens prin care toate achizițiile de terenuri agricole trec prin Guvern, Guvern care le poate bloca după cum vrea (și după cum vor avea interes guvernanții).

Însuși faptul că un Parlament foarte slab abilitează Guvernul în a legifera, și Guvernul a legiferat de multe ori prost, este un pericol enorm.

Nu mă înțelegeți greșit, cred că este imperativ să avem o justiție puternică și independentă care să asigure una din cele 3 atribuții de bază ale statului – aplicarea legii. Apreciez toate eforturile în acest sens. Însă, fără legi bune, coerente, și juste vom ajunge până la jumătatea drumului degeaba.

Cineva spunea că dacă deschidem alegerile și eliminăm barierele pentru formarea unui partid politic și pentru participarea la alegeri nu înseamnă că automat stârpim lighioanele din clasa politică. Poate că așa este, dar ar trebui să depunem eforturi combinate în sensul creșterii competitivității în politică împreună cu o justiție mai puternică care să calce pe coadă toți “auto” care se perindă prin Parlament pentru a face un bănuț pe mitocănii. Asta ne-ar ajuta să ieșim din groapa generației noastre.

Published by

Buciuman

Buciuman este un membru fondator al Rezistentei Urbane, unde contribuie ocazional.

One thought on “Statul de drept rezolvă doar jumătate din problemă. Stat de drept exista și în Germania Nazistă.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *