Redenumirea stațiilor de metrou NU e permanentă, cum sugerează presa

În aprilie 2009 Metrorex a inițiat o consultare publică cu privire la redenumirea permanentă a unor stații. Lumea a sărit cu propuneri.
În iulie 2009 aveam deja decise noile denumiri pentru selecția de stații. Am declarat atunci că Metrorex a înregistrat un succes și jumătate.
Stațiile de metrou nu ar trebui să își schimbe des denumirea. Ele ar trebui să fie păstrătoare ale istoriei locurilor din Capitală pe care le deservesc.

După ce zilele trecute toată presa a vuit despre schimbarea denumirilor actuale ale stațiilor metroului bucureștean cu numele unor olimpici, multă lume s-a revoltat. Ce se întâmplă de fapt? Să punem mai întâi niște întrebări valide:

1. De ce nu explică presa exact ce se întâmplă? Priviți titlul acesta manipulator:

Induce ideea că redenumirea este definitivă.

2. Cum ar putea crede orice călător serios că denumiri care au legătură cu georgrafia și istoria orașului ar putea fi schimbate definitiv cu numele și prenumele, fie ele și ale unor campioni?

3. De ce ne concentrăm pe activități inutile?

Din nefericire, cuvântul “temporar” nu apare nicăieri în comunicatul Metrorex. Practic, cine le face comunicatele a dat un mare rateu. Se cunoaște că PR-ul și comunicarea la instituțiile publice sunt în general deficitare. Din document nu reiese absolut deloc ce statut au noile denumiri – sunt doar onorifice sau nu? Vor apărea pe hărți, vor fi anunțate în difuzoare, etc.? Ce-i bătaia asta de joc? Multă lume confuză.

Comunicatul Metrorex include următorul text vomitiv, scris în limbă de lemn:

“Personalitatile ce onoreaza cu numele lor metroul bucurestean sunt materializarea performantei, a efortului de autodepasire, expresia in forma cea mai pura a implicarii sufletesti necesara pentru a ajunge la aceste rezultate remarcabile. Toate aceste mari glorii ale sportului sunt pentru romani si pentru Romania exemple vii pentru generatiile ce vor urma.

Prin acest frumos parteneriat spatiul metroului devine din nou un tarâm al prieteniei, al exemplului personal pozitiv, ridicat pe cele mai inalte culmi ale succesului sportiv. Si cine stie, poate intr-o zi un copil de astazi – calator cu metroul – va straluci in Olimpiadele sportive de maine – iar steagul Romaniei va flutura din nou pe cel mai inalt catarg, umplandu-ne inimile de mandrie.”

Comunicatul integral aici: http://bit.ly/1oryR2L

Comunicatul Comitetului Olimpic Sportiv Român (COSR) lămurește însă problema:

“Pentru a marca 100 de ani de olimpism romanesc, statiile de metrou din Bucuresti vor purta, pana la finalul lunii septembrie, si numele unor fosti sportivi, campioni olimpici care au intrat in istoria sportului romanesc.”

Comunicatul integral aici: http://bit.ly/1lVdSKh

Acțiunea Metrorex este inutilă, heirupistă și penibilă. Nu va avea niciun fel de efect și doar va băga lumea în ceață, într-o rețea de metrou deficitară, mizeră și cu transbordare dificilă la intersecția magistralelor. Ca în multe alte cazuri din companiile de stat, eficiența și interesul cetățeanului sunt lăsate pe ultimul loc. Primează festivismul si activitățile care nu aduc valoare.

Da, în timpul Olimpiadei din 2012 de la Londra, stațiile metroului de acolo au primit temporar nume de olimpici, însă:
1. Se desfășurau Jocurile Olimpice de vară.
2. Metroul londonez și-a cam rezolvat problemele și se poate gândi și la proiecte de branding.

Desigur, niciuna din observațiile de mai sus nu se aplică situației de la București, unde în loc să se concentreze pe problemele reale, foarte multe, conducerea Metrorex se ține de bazaconii. Să ne reamintim o revelație în legătură cu paznicii de la Scorseze, care împânzesc metroul.

A, v-am povestit când era să mor la metrou?

P.S.: A mai fost o redenumire temporară, în mai anul acesta, de Ziua Europei: http://bit.ly/RqBND7

Sursa foto: Alexandru Gavrilovici

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

2 thoughts on “Redenumirea stațiilor de metrou NU e permanentă, cum sugerează presa”

  1. N-ai idee cat m-am linistit cand, dupa vreo 3 articole in presa, am gasit si o scurta stire care explica destul de clar ca procesul nu e permanent. Mai toti s-au concentrat initial pe o singura intrebare: Cine e de vina? (Raspunsul era clar: Huoootiiiii!”).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *