București Ghetou, file de jurnal

Bucureștenii care locuiesc mai ales în sectorul 3 au remarcat cu siguranță gardurile masive care se ridică pe lângă blocuri, împrejurul parcurilor și locurilor de joacă pentru copii, etc. Este o acțiune heirupistă începută de primarul de sector Robert Negoiță (PSD), un român mândru, dar incompetent, după toate semnele, în funcția publică pe care o ocupă. Domnul primar a efectuat în anul 2014 numeroase lucrări edilitare, nu toate necesare, multe chiar cu iz electoral, poate cele mai notorii fiind cele de pe bulevardul Unirii, unde nu avea ce căuta, întrucât acolo e jurisdicția Primăriei Generale. Primăria Sectorului 3 a fost amendată de Primăria Capitalei pentru intruziune. Atât, că în rest lucrările au continuat bine-mersi.

Revenind la gardurile de ghetou, este o acțiune care vizează atragerea simpatiei oamenilor cu gândire simplistă, adică a majorității. Gardurile înalte, ridicate foarte rapid (s-a lucrat zi și noapte cu o eficiență necaracteristică autorităților), îi liniștesc pe mulți bucureșteni, făcându-i să se simtă mai siguri în casele lor. Nimeni nu își pune problema esteticii, cum arată în anul 2014 o Capitală cu zone izolate cu garduri de închisoare. Nimeni nu își pune problema cheltuirii aberante a banului public pe proiecte neesențiale.

Nu există o listă reală a priorităților, primarul și cercul de firme interesate din jurul lui fac lista priorităților în funcție de materialele de livrat și profiturile de făcut, Consiliul Local aprobă, că doar are majoritate Puterea. Totul cu aprobarea populației în mare parte ignorantă. Totuși, mai există și o minoritate preocupată de administrarea defectuoasă a sectorului. Vedeți la finalul articolului ce răspuns incredibil a primit un cetățean care a îndrăznit să ridice capul și să întrebe.

Pentru mulți, gardurile lui Negoiță sunt apogeul civilizației urbane a epocii actuale. O soluți genială de a elimina criminalitatea, o soluție salvatoare venită de la un primar providențial. Să parcurgem o mică cronologie a gardurilor de ghetou care fac Bucureștii mai siguri. Comentariile sunt cele postate pe pagina noastră de Facebook la vremea respectivă.

0120 iunie 2012

GHETOUL Balta-Albă. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță (PSD), cel mai mândru că e român primar, ridică garduri înalte cu plasă în jurul spațiilor verzi de lângă blocuri. Nimeni nu zice nimic. În nicio țară civilizată nu am văzut așa ceva, din contră, spațiile verzi sunt îngrijite și lăsate libere. Nu mai vorbim se senzația de pușcărie/lagăr pe care o oferă aceste garduri realizate din materiale respingătoare. Abominațiile acestea sunt aprobate de Ștefan Dumitrașcu, arhitectul-șef de când lumea al sectorului 3. Amenajare și peisagistică exemplare!

Isprava aceasta merge în paralel cu noua borduriadă, care înseamnă betonarea marginii scuarurilor de pe marile bulevarde cu un mini-zid sau îmbrăcarea bordurilor în fibră de sticlă (??).
Păpăm banii contribuabililor cu mândrie!

10458596_673484019392532_7586911914178046998_n9 iulie 2014

Noutăți din GHETOUL Balta-Albă! După ce luna trecută relatam despre gardurile de ghetou pe care Primăria Sectorului 3 le ridică în jurul blocurilor, un cititor ne trimite foto cu o nouă ispravă: au apărut porți ca la penitenciar. Se întâmplă pe Aleea Bucovina, în zona demolatului cinematograf Gloria. Acum, deținuții – pardon! – locatarii se pot bucura de liniște în spatele gardurilor înalte și ale porților strașnic ferecate. Pentru fiecare un colț fermecat de grădină, nu?

10505465_674324129308521_4332403422060202060_n11 iulie 2014

Lămuriri? Oameni care au vorbit cu muncitorii care instalează gardurile înalte în sectorul 3 ne explică ce se întâmplă. Gardurile sunt menite să țină la distanță aurolacii, oamenii fără adăpost, dar și “tinerii ăia care se adună și fac gălăgie noaptea”. Gardurile trebuie să împrejmuiască spațiile verzi, locurile de joacă pentru copii și vecinătatea imediată a blocurilor, ferind aceste zone de “potențiale pericole”. Așadar, Primăria Sectorului 3 exclude și mai mult niște categorii sociale deja ostracizate și extrem de defavorizate, în loc să implementeze programe de reintegrare socială și incluziune. Soluția primăriei? Construiește garduri înalte, inestetice și intimidante. Serios, atât puteți? E anul 2014, nu 1800!

Vă dați seama ce fel de oameni conduc sectorul 3, cu ce mentalitate retrogradă? POLIȚIA LOCALĂ este cea care ar trebui să asigure ordinea și liniștea pe străzile sectorului. Poliția Locală, subordonată Primăriei. Problema majoră e că majoritatea locuitorilor din sector aprobă acțiunea. Oamenii sunt vrăjiți de senzația de siguranță iluzorie pe care le-o dau aceste garduri. Trist de tot.

10429376_673949982679269_617003753189618234_n11 iulie 2014

Penitenciarul Poarta – pardon – Balta Albă. Un cetățean al sectorului 3 demonstrează cum e să stai în spatele porților masive, instalate în completarea gardurilor înalte de ghetou ridicate de Primăria Sectorului 3 împrejurul blocurilor. Senzația de securitate prin baricadarea în spatele gardurilor este iluzorie. POLIȚIA LOCALĂ este cea care ar trebui să asigure siguranța pe străzi. A ghetoiza un sector întreg nu este nicidecum o soluție, vom părea doar foarte, foarte ridicoli. Se aude că și pe la Primăria Sectorului 6 ar fi cereri din partea unor locatari să se ridice garduri și în jurul blocurilor lor. Bravo!

garduri_s31 august 2014

Bulevardul confiscat. Bulevardul Theodor Pallady, una din arterele principale ale sectorului 3 al Capitalei. În jurul spațiilor verzi de lângă blocuri au apărut garduri foarte înalte, iar aleile de acces spre blocuri (alei care fac parte din domeniul public) sunt baricadate cu porți mari, instalate tot de Primărie. În numele “creșterii siguranței”, autoritățile transformă tot sectorul în ghetou/pușcărie/lagăr, garduri din acestea răsărind tot mai des și fără a exista opoziție reală din partea locuitorilor. În anul 2014, soluția de securitate optimă identificată de edili sunt gardurile-gigant. Hai să vă zicem una bună: porțile care chipurile ar trebui să stea închise noaptea (ceea ce oricum ar fi aberant) stau de fapt deschise, fiind astfel inutile. Investiții de la bugetul local, investiții folositoare cetățenilor!

10668152_10152360244370885_32783713_n8 septembrie 2014

Un răspuns elocvent. Un cititor enervat de această risipă evidentă și în scop electoral a banului public a interpelat autoritățile cu privire la scopul instalării gardurilor. Răspunsul primit a fost agramat, batjocoritor, halucinant, dar oarecum de așteptat:

“…vă comunicăm că lucrările de reamenajarea a (sic) spațiului verde cu gard înalt de 2m și fundație de beton, s-a (sic) făcut cu acordul Asociațiilor de Proprietari , având drept scop împiedicarea deversării pământului pe trotuar și carosabil atunci când plouă torențial.”

Sigur că da, sectorul 3 este localizat într-o zonă a Capitalei cu foarte mare înclinație a pantei, mai ceva ca pe vârful Negoiu. De asemenea, climatul musonic din acest sector aduce ploi torențiale și tornade în 90% din perioada anului, așadar alunecările de teren sunt la ordinea zilei. Felicitări Primăriei pentru soluția salvatoare! Cetățenii pot trăi liniștiți acum.

Așadar, stimați contribuabili, despre asta-i vorba! Satisfacerea celor mulți și ignoranți cu acțiuni de tip “praf în ochi” este mult mai profitabilă pentru politicieni și clientela lor decât satisfacerea celor puțini cu adevărat interesai de soarta orașului. Pentru a satisface această categorie redusă ca număr este nevoie de strategie, investiții, rezultate și beneficii pentru cetățeni. Gândirea strategică și viziunea pe termen lung asupra sectorului 3 și, prin extrapolare, asupra Capitalei, nu există. Nu există pentru că pur și simplu nu este obiceiul administrației publice locale să facă așa ceva.

Cu ce rămânem? Cu un oraș mutilat, de tot râsul, un oraș condus cu mentalitate de trib și retrogradă, un oraș care are din ce în ce mai puține șanse să-și revină. Auzim cumva un cântec de lebădă bucureștean?

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

32 thoughts on “București Ghetou, file de jurnal”

 1. E cam arogant sa-i faci prosti pe niste oameni doar pentru ca ii preocupa siguranta lor si a familiilor lor. Daca sub geamul meu ar face galagie niste aurolaci sau niste golani iar un gard i-ar tine departe, atunci as sustine si eu solutia asta si m-ar durea in cot de “estetica”. Sigur, ar fi cool sa existe “programe de reintegrare sociala si incluziune”, dar pe lista mea de prioritati astea se afla un pic sub capitolul siguranta.

  1. E ok, esti parte din majoritate si iti respect dragostea pentru garduri inalte care te fac sa te simti sigur. Iti respect si scepticismul vizavi de niste masuri ceva mai complexe si cu impact mai mare, sunt masuri pe care majoritatea la intelege mai greu.

   Poti sta linistit, gardurile se ridica in continuare, dar nu-mi spui tu mie ca-s arogant pentru simplul fapt ca opinez la mine pe site.

   1. Nu vreau sa par condescendent, dar ca sa vii cu “masuri ceva mai complexe si cu impact mai mare”, prima conditie ar fi sa intelegi nevoile tuturor partilor implicate si sa le respecti pe cit posibil. In cazul de fata, sa respecti nevoia si dreptul oamenilor la liniste si la siguranta. Daca nu reusesti sa intelegi asta si te refugiezi in paradigma “ei sint multi, deci prosti, eu sint singur deci sint destept”, atunci toate masurile alea ramin fantezii hipsteresti.

    1. Comentariile tale sunt inepte, de aceea nu ma voi obosi sa raspund. Plus ca toata lumea pare sa ignore raspunsul autoritatilor si motivarea existentei gardurilor.

     1. “sa respecti nevoia si dreptul oamenilor la liniste si la siguranta” – citat din comentariul lui Max.
      “Comentariile tale sunt inepte” – citat din comentariul lui Raiden.
      Raiden, consideri dorinta unor oameni de a trai in liniste si in siguranta drept “inepta”?

     2. Studentule fără nume, consideri scoaterea din context a unor propoziții ca fiind ok? E o tehnică de manipulare eficientă, dar nu aici.

 2. Asta e tot la ce te poti astepta de la oameni care au vazut 3 orase din Romania si li se pare ca stiu tot. In Paris, in parcul/ zona verde de Ianga turnul Eiffel se fac picnicuri zilnic, iar municipalitatea face curatenie (cat e cazul) din urma oamenilor. In Londra sau alte orase din Anglia se bea in week-end pe strada, ramane multa mizerie, dar a doua zi, la 07.00 strazile sunt curate, maturate spalate….
  Replica pe care o primesc mereu este: Da, dar acolo e lumea mai civilizata. Si? Pastratul curateniei este datoria cetatenilor nu a primarului.
  Tristul asta de primar nu face altceva decat sa exploateze indiferenta cetatenilor si/sau falsa lor perceptie de securitate, pentru a umple buzunarele unor sponsori, cu riscul grotescului demn de un gulag.

  1. Si vezi mai sus reactia unui cetatean satisfacut de realizarile lui Negoita. Te corectez, edilii se plimba mult prin afara, dar nu vor importa in veci sistemul de gestionare eficienta a treburilor orasului, ca nu le serveste scopurilor politice dambovitene.

   1. Sa pare ca si importa, dupa susele primarului proxenet Negoita. La intrebarea cand are de gand sa adune pietrisul mizerabil de pe marginea trotuarelor, adica fix de pe spatiile verzi (pe care acum a inceput sa le betoneze, ca sa ne fie mai clar ca il incurca rau verdeata), Negoita mi-a raspuns: niciodata, asa am vazut eu la Paris si era foarte frumos. Daca mai avea putin curaj, ma facea si taranca. 🙂

 3. Unii , desi de mult mutati cu acte la oras (nu neaparat Bucuresti ) , nu inteleg ca la oras nu se traieste ca la tara.
  Cu gard , cu bancuta in fata blocului eventual si un cotet de caini sa alunge necunoscutii (inclusiv musafirii onesti) .
  Continua sa aiba apucaturi de rural iar cea mai epica e cea cu papucii lasati la usa apartamentului.
  Nu primaul e de vina ci oamenii care nu inteleg ca traiul de la oras mai ales cel la bloc e total diferit de cel la tara si nu poti avea aceleasi apucaturi la tine in batatura. Primarii nu exploatateaza decat o pata pe creier care inseamna siguranta. Nu te simti in siguranta : suni la Politie.

  1. Ce ma amuza hipsterii astia hiper-liberali care o dau cu “traiul la oras”, cu “solutiile alternative”, cu “integrarea sociala”… dar cind le pui in fata o problema concreta, singura lor solutie “alternativa” e “Suna la Politie”.

   1. Comentariul tău e foarte, foarte ignorant şi răutăcios, de aceea nu vei primi alt răspuns decât acesta.

 4. >În nicio țară civilizată nu am văzut așa ceva, din contră, spațiile verzi sunt îngrijite și lăsate libere

  Asemenea garduri am mai vazut in Germania, in special in Berlin. Nu mi s-a parut un lucru rau, dar ma enervau cand imi blocau trecerea undeva si trebuia sa le ocolesc.

 5. Sunt Student UB si locuiesc in unul din caminele campusului Grozavesti. In fata campusului, in statia lui 601 mai precis, s-a instalat de ceva vreme o familie de boschetari. Vorbesti de estetica, zici ca sunt urate gardueile. Urat este si damful de canal, mizerie si alcool ieftin al boschetarilor alora, urat este si gunoiul pe care il lasa ( Doar uite-te la ce e sub scarile spre Carrefour Orhideea ), urat e si faptul ca agreseaza verbal studentele care intra noaptea in campus, multe din lucrurile pe care le fac ei sunt urate. Dar nu, trebuie sa ii toleram, sa ii “reintegram social” si alte infantilisme liberale de astea. Integreaza-i pe banii tai, nu ai mei. Pe banii mei as vrea un gard sa ii tina la distanta pe aurolaci. Si acum zi-mi inchis la minte, parte din “prostime” sau alte insulte mai mult sau mai putin directe, doar pentru ca nu doresc sa cheltui o avere pe niste nesimtiti. Prefer sa ii tin la distanta ieftin.
  O zi frumoasa.

  1. Eu am vorbit despre sectorul 3. Grozavesti nu e in sectorul 3. Comentariul tau e pe langa subiect. Oricum daca esti student si crezi ca gardurile sunt singura solutie, dupa care bagi niste fascisme penibile, meriti sa ai restante pe linie, dom’ student. You fail at modern society.

   1. Grozavesti nu este in sectorul 3, adevarat. Sa inteleg de aici ca doar sectorul 3 este important? Gardurile nu sunt singura solutie. Probabil o investite de cateva zeci sau sute de milioane de euro in centre de educare / reeducare si dezvoltare profesionala ar putea face, in 5 – 10 ani o diferenta. Insa sesizezi problemele aici? Unu, costa enorm. Doi, dureaza enorm. Ce sugerezi tu este defapt o investitie colosala, facuta cu speranta ca undeva in viitor boschetarul infect va deveni un cetatean onest. E o ideatie frumoasa, nu neg, insa eu cel putin nu sunt omul care sa arunce bani pe vise. Interesul meu e sa traiesc linistit, indiferent ca stau la camin sau in bloc. Vreau sa imi ating scopul cu un minim de bani si de efort. As putea sa cheltui ( indirect, prin taxe ) bani pe reabilitarea boschetarilor si sa fac efortul de a ii tolera pana sunt reeducati. Mai e alternativa, mult mai ieftina si fara efort direct din partea mea, ca primaria sa ii tina departe de mine cu un gard. Daca as fi idealist, te-as sustine. Insa sunt pragmatic. Prefer solutia ieftina si usoara.
    PS: Nu am restante.
    PPS: Ca sa nu mai esuez la societate moderna trebuie sa port fularas la gat, ochelari cu rama groasa si sa sustin toate ideile de stanga?

    1. “Prefer solutia ieftina si usoara.”
     Fascistul leneș a vorbit. Plus că face și mișto de hipsteri, ce tare! Doar că vorbește numai prostii.

 6. Pt aurolaci si bajetii si fetili care scuipa seminte la scara exista 112 perturbarea linistii publice.
  Si la 112 politia e obligata sa intervina.

  At trebui sa ne punem cu batele pe garduri, grafiti pe betoane si proteste dimineata la primarie.

   1. “Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să ma contrazici pe mine” si “Minoritatea se supune majoritatii” sunt doua expresii care definesc democratia, fie ca ne place acest lucru, fie ca nu. Gratularea cu apelative “hipster”, “fascist” pentru faptul ca nu aveti aceleasi pareri pe acest subiect arata ca nu ati inteles nimic despre democratie. La blocul in care locuiesc (in sectorul 3) am facut lobby si am votat in comitetul de bloc (ceva “retrograd” in care multi nu se implica niciodata, mai ales cei care “dau din gura” si “actioneaza” stand in fata tastaturii, dar care are un rol in functionarea gospodaririi blocului) sa nu acceptam garduri inalte, banci si porti la aleile de intrare in scari. Si nu s-au facut! Unde s-au facut inseamna ca au fost dorite de majoritatea PROPRIETARILOR, si e dreptul lor sa decida unde vor sa locuiasca.

  1. Ai chemat vreodata, personal, politia prin 112 ca sa goneasca “baietii si fetili” sau mosii si babele care stau de vorba si sparg seminte in fata blocului? Sau stai la etajul 10 si nu te deranjeaza?

   1. Democratule (ce cont penibil), trebuie să fii prost să-ți imaginezi că gardurile astea te apără realmente. Ești deja prost că ataci ad personam (dacă înțelegi).

    1. Mai penibil (vad ca iti place cuvantul, il folosesti la fiecare comentariu la care nu poti spune altceva?) si mai prost (vad ca preferi genul asta de comentarii, probabil creste ratingul “site-ului”) decat cineva cu un nume preluat de la un personaj din Mortal Kombat nu am cum… Credeam ca vorbesc cu un bucurestean, dar vad ca m-am inselat. Pari a fi prima generatie pe asfalt, care injura tot ce misca in Bucuresti, nu intelege si nu accepta nimic contrar propriilor pareri, si care sta aici doar pentru ca aici poate sa faca bani. Patetic… Iar raspunsul meu nu era pentru tine, desi te-ai bagat ca musca in curu’ calului, ci pentru un erou al tastaturii, un teoretician care dadea sfaturi de actiune care n-are nicio sansa de reusita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *