DA! interzicerii fumatului în spațiile publice închise

Un DA! hotărât interzicerii fumatului în toate barurile, restaurantele, cafenelele si cluburile care constituie un spatiu inchis. Până acum, proprietarii de localuri puteau alege dacă stabilimentul este de fumători sau de nefumători. Din experiența ultimilor ani, acest principiu nu a funcționat. Mai toate localurile s-au facut de fumători, iar nefumătorii trebuie să inhaleze fumul celorlalți, presiunea socială fiind spre localuri de fumători. Există mult prea puține baruri de nefumători.

Timpul a trecut, piața liberă nu a funcționat. Unii ar fi prezis că fumătorii vor ceda în fața nefumătorilor și că se vor abține să fumeze în spații închise, cât timp își consumă cafeaua sau berea. Nu a fost așa, peste tot în lume, nefumătorii au cedat în fața fumătorilor. Nefumătorii se duc acasă cu hainele și părul împuțite, cu ochii roșii și cu gâtul iritat pentru ca fumătorii să își facă plăcerea. Și e timpul să înceteze.

Fiindcă dacă este să alegi între cei doi, fumătorii se luptă să facă rău și lor, și celor din jur, pe când nefumătorii se luptă să trimită nefumătorii afară, unde nu fac rău celor care fumează pasiv, și, pe termen lung, o lasă și ei mai moale cu fumatul.

Vrem interzicerea fumatului în toate localurile. Eventual, se poate permite amenajarea unor fumoare speciale ca în aeroport, de maximum 16 metri pătrați, astfel încât fumătorii să nu fie nevoiți să iasă în frig să fumeze în sezonul rece.

tigara
Nu este nicidecum o măsură rău-voită, cum ar putea-o considera unii. Rău-voit și egoist este să fumezi și să te aștepți ca toți ceilalți să îți suporte fumul și să plece acasă cu părul și hainele mirosind a fum. Normal și decent este să fumezi la loc ferit, să miroși doar tu.

Da, s-a încercat și așa. Avem date din alte implementări. S-a încercat, aici la noi și în multe alte țări, lăsarea la latitudinea proprietarului dacă face bar de nefumători sau nu. Nu a funcționat. Piața a făcut prea puține baruri de fumători. “Mâna invizibilă” a lui Adam Smith nu e perfectă. Pe de altă parte, acolo unde s-a interzis fumatul, barurile miros mai frumos, iar fumătorii s-au obișnuit să fumeze afară. Sau a crescut numărul de terase în aer liber.

• Unii argumentează că fumătorii sunt majoritari și că nefumătorii trebuie să suporte orice, că așa e democratic. NU așa e democratic. În democrație o majoritate nu poate decide să facă activ rău unei minorități. Dictatura majorității nu înseamnă că milioane de oameni nefumători trebuie să inhaleze fumul altora doar pentru că aceia sunt mai mulți. Argumentul votului majorității este unul simplist. Nu este posibil doar fiindcă jumătate plus unu din populație fumează, această parte a cetățenilor să aibă dreptul să afecteze sănătatea și – de ce nu? – buna-dispoziție a jumătate minus unu din populație. Din contră, fumătorii sunt cei care poluează, de aceea ei ar trebui să reducă la minimum impactul negativ al activității lor asupra restului cetățenilor.

• Alții ridică argumentul că dacă e barul lor, pot face ce vor ei în el. Nu e barul tău să faci ce vrei cu el. Proprietatea privată nu înseamnă că poți să faci ce vrei pe proprietatea ta, mai ales când găzduiești publicul. Dacă era așa, nu existau norme SANEPID, de protecție a mediului, de prevenire și stingere a incendiilor ș.a.m.d. Cu ce e diferit dreptul oamenilor de a inhala aer curat de dreptul oamenilor de a fi serviți cu mâncare neotrăvită, de exemplu?

• Nu merge nici abordarea “Eu spun să găsim o metodă prin care să conviețuim împreună”, pentru că asta se traduce prin “Eu spun să îmi inhalezi tu fumul mie pentru că așa vreau.” Măsura ca să trăim împreună este să fumezi afară sau la fumoar, care trebuie să aibă o dimensiune maximă de până în 16 mp ca să nu se facă cât tot barul.

• Mai există abordarea “nu-ți place fumul, nu merge în cârciumi!” Nu numai că nu îi obligă nimeni pe nefumători să meargă în cârciumi, ci fumătorii înșiși, involuntar, îi împiedică activ să meargă în cârciumi, fiindca fumatul este nereglementat. Fumătorii ies în oraș, afumă localul, rămânând la latitudinea oricui altcuiva să intre acolo, dacă suportă. Cum nefumătorii nu pot sta cu lunile în casă, presiunea socială îi face să tolereze totuși barurile afumate.

• Este incorectă și ideea conform căreia fumătorii nu ar trebui să aducă nefumători în locurile în care se fumează. Inevitabil, din cauza naturii relațiilor sociale, fumătorii vor aduce întotdeauna cu ei nefumători și, inevitabil, îi vor afuma.

• Desigur, interzicerea fumatului pe străzi este o măsură excesivă. De prea puține ori deranjează fumatul în aer liber. De fapt, fumătorii se plâng degeabă că le va fi alterată complet viața. În fapt, în lunile de vară, pe terase si pe plaje și la cluburi în aer liber ar fi voie să fumezi până crăpi. Numai în spații închise trebuie să faci curtoazia de a nu fuma.

Postarea pe pagina noastră de Facebook a vizualului și textului de mai sus a generat discuții aprinse. Reproducem mai jos cele mai interesante comentarii. Este bine să avem un vox populi, pentru a ne da seama la ce nivel se poate purta discuția și care este gradul de toleranță la discutarea unui subiect extrem de sensibil:

no_smoking
REACȚII PRO

• Daca chiar ar fi asa majoritatea, adica fumatori, trebuie sa facem o societate bolnava fiindca asa sunt majoritatea ? ce gandire poti sa ai. Gen toti au sida, dar hai sa nu gasim un remediu fiindca si asa majoritatea au. Si pe deasupra si acea minoritate sa se imbolnaveasca, ca doar nah…daca majoritatea ii, why not.

• De acord. In polonia nici pe strada nu ai voie sa fumezi.

• Fratilor, nimeni nu va obliga sa mancati zahar sau sa beti cafea. Dar daca fumati langa mine, ma obligati sa respir AER NOCIV. Am trait la Londra 10 ani. Fumatul s-a interzis cam cand am plecat eu de acolo, in 2003. Ma duc des la Londra, si pot sa spun ca pub-urile sunt la fel de populate ca si inainte. Nu s-a inchis nici unul, dimpotriva! In Romanica nici un birt nu e 100% lipsit de fum. Chiar si cele care pretind sa aiba sectie pentru nefumatori. Sectiile sunt facute cam asa, in f***-i ma-sa.

• Democratie inseamna ca fiecare sa fie liber sa faca ce ii place atat timp cat nu deranjeaza pe altii. Fumatul deranjeaza pe nefumatori. Si nu ii deranjeaza in sensul ca ii jeneaza putin in coasta, ci fiindca se expun unor particule cancerigene, neavand nicio vina decat aceea ca langa ei cineva fumeaza. Si nu, solutia nu este ca cel care nu fumeaza sa plece. Fiindca el nu a gresit cu minic. Cel care fumeaza deranjeaza, el trebuie sa plece. Asta e o logica intr-o societate normala. Nu e normal ca la nunti sa stam si sa inhalam fumul catorva fumatori nesimtiti care nu inteleg ca fumul lor toxic deranjeaza si este intr-un spatiu inchis in care nu am ales sa il petrec alaturi de el. Si nu, din nou, nu pot pleca de la nunta. Eu nu deranjez. El este cel care trebuie sa plece. Din pacate, la noi lucrurile nu stau (inca) asa.

• Sunt o fumatoare disperata, dar n-am cum sa fiu de acord cu teorii de genul “tu nu poti sta in fum, eu nu pot sta fara fum- deci tu sugi cucu”, pt ca FUMATUL LE FACE RAU CELORLALTI, ori e problema ta fara de ce nu poti sta tu, poate la un momdat ai sa simti nevoia sa servesti si o punga de prenadez in preajma mea,poate niste spray de gandaci, ceva,de ce trebuie altul sa iti inhaleze tie rahaturile,sa imi sufli in nas, sa ma ineci, sa imi imputi hainele, cu ce drept, eu asta nu inteleg.Ce vreau sa spun, e ca m-as supune unei legi de felul asta, oriunde si oricum ar fi si mai devreme sau mai tarziu asta o sa faceti toti, cu barurile voastre private cu tot.Asta o stiti f bine.

• Numai gandiri egoiste.Argumente pro si contra putem gasi la orice. Ideea e ca fumatul in baruri deranjeaza pe unii care nu au ce face , pe cand fumatorii au pot sa nu mai fumeze.Omul este fiinta sociala , este parte a nevoilor primare deci trebe sa asiguram la toti accesul. Doar cateva intrebari.Daca am padure si sunt propritar de ce sa nu o tai toată? Ca nu deranjez pe altii.sau de ce sa nu plateasca fumatorii asigurari de sanatate mai mari? Ideea e ca se pot gasi si pro si contra o gramada.Fair e ca fumatorii sa iasa sa fumeze afara.

• Sunt fumator si sunt impotriva fumatului in localurile publice! Cred ca am ramas cam ultimii la acest capitol, desi noi suntem cam ultimii la orice capitol! Inclusiv in R Moldova, nu se gasesc localuri in care poti fuma! Desi nu au o lege care interzice asta, o cer consumatorii si proprietarii de locatii!

• In toata lumea este asa. Nimic extrem. Cine fumeaza,iese afara. Precizez ca Sunt fumator… si mi se pare de Buna crestere Aceasta regula.

• Din pacate (si zic din pacate absolut intentionat) civilizarea se face cu forta, nu cu “te rog frumos”. credeti ca restul Europei a renuntat de buna voie la fumatul in baruri? legea-i lege si au acceptat-o, dupa aia au vazut ca se poate fuma si afara si uau e chiar misto sa nu puti ingrozitor cand pleci acasa (sau la munca, daca ai pierdut toata noaptea in bar). ca noi am ramas ultimii e clar, se vede in general ca am ramas ultimii la multe chestii bune, la alea rele suntem fruntasi, dar ne-o veni si noua randul… don’t worry, UE are planuri cu noi.

• Nu este vorba de discriminare. Fumul afectează pe toată lumea, fumători și nefumători. Iar interzicerea fumatului în spațiile publice închise este una dintre cele mai benefice și eficiente măsuri care vizează sănătatea publică. În toate țările în care a fost aplicată a funcționat. Barurile nu s-au închis, vânzările acestora nu au scăzut, iar sănătatea multora s-a îmbunătățit.

• Fumatorii polueaza. Ca o masina care daca nu respecta normele UE in materie de noxe si are taxa de prima inmatriculare mai mare din aceasta cauza, barurile care decid sa accepte poluarea sa plateasca in plus o taxa. Daca vrei privilegiul de a polua, plateste! Ti se pare deja scump fumatul? Platesti deja prea mult sa iti satisfaci placerea de a polua? Fa-ti alt hobby. Prizeaza tutun. Mesteca-l. Bea o vodca.

• Daca tot INTERZICEM asa una intruna hai sa interzicem si fumatul in spatiu privat . STOP FUMAT IN SPATIU PRIVAT. Acolo nu traiesti doar tu fumatorule ! Pasul 2 IMPUSCAM PE FUMATORI :(((

• Pot sa beau alcool linistit intr-un restaurant si sa nu daunez nimanui. Poti face acelasi lucru fumand? Ca fumator daunezi sanatatii celor din jur. Nu e doar un moft al nefumatorilor, nu e o teorie a consipiratiei. Fumul pasiv dauneaza sanatatii celorlalti. Cand stii ca daunezi sanatatii celorlalti, de ce “nu poti” ca fumator sa iesi afara 5 minute sa fumezi o tigara pentru a-i proteja pe cei din jurul tau? Fumatul pasiv nu afecteaza doar oamenii sensibili. Nu o pune in carca nefumatorilor ca ei sunt de vina ca sunt sensibili. Ca au pitici pe creier si nu poa sa inghita saracii trei fumuri diluate. Pot linistit. Si rad un pachet intr-o noapte. Dar cand ies la un restauant, nu vreau sa-mi miroasa mancarea a afumatura. Sau la serviciu a doua zi sa-mi puta hainele a bodega. Si uite ca in tari din occident se pot combina cu succes ambele. Cu un mic efort de a-ti misca curu pana afara. Tatele si bucile or sa fie acolo si cand te intorci.

• Fumul în spații publice închise este deranjat și pentru fumători și pentru nefumatori. Peste tot în Europa se fumează afară și pleci de la discoteca fără sa te usture ochii, fără sa-ti mireasa hainele a fum și cu șanse mai scăzute sa faci cancer la plămâni. Ideea de baza Intr-o societate civilizata este ca poți sa faci aproape orice cât timp nu îi deranjezi pe ceilalți. Dacă tu alegi sa fumezi eu nu sunt obligat sa-ti înghit fumul. Iar de mers nu ai unde sa mergi, pentru ca peste tot se fumează.

• Am fost intr-un pub in Laussane odata, ce senzatie ciudata ! Se putea respira!

• Pentru cei care invita nefumatorii intr-un local fara fum. Faceti un experiment. Data viitoare cand iesiti cu un prieten nefumator, cautati un local de nefumatori care sa serveasca bere. Sunt sigur ca e foarte usor!

• Libertatea mea se intinde pana la libertatea celuilalt. Fumul meu il deranjeaza pe celalalt, deci… Democratia e inteleasa gresit, ca “dictatura prostiei”. Mai vedeti ce inseamna democratia prin alte tari, si din pdv istoric, si abia apoi emiteti parer despre asta. Romania are un numar ft ridicat de fumatori SI PT CA se fumeaza in spatii publice. Dar asta lor le convine, pt ca romanii nu conteaza, si e bine ca sunt prostii lor care sa le cumpere tigari. E fix o chestie economica. (Ca si opinia tipului cu barul, de mai sus.) Asa ca hai sa nu ne lansam in discutii filosofice sau moral-etice, mai ales daca suntem si un pic agramati. Lucrurile se vor schimba, e clar, dar din pacate nu pt ca ne vom civiliza dau destepta peste noapte, ci pt ca UE va introduce niste reguli in acest sens. Va doresc SANATATE !!!

• In Viena aveau camere speciale pt fumatori din sticla, cu mese- bine izolate. Am fost surprinsa placut sa mananc in tihna la nefumatori si apoi sa imi iau cafeaua la fumatori si gata… Toata lumea era fericita. In Germania – era interzis peste tot mai putin afara. Asa ca la 30 min – 1 h ieseam sa fumez. Ca fumator nu m-a deranjat in nici una dintre situatii desi trebuie sa recunosc ca solutia aleasa de austrieci mi s-a parut mai eleganta. Tot ca un fumator ce sunt declar ca mi se pare o lipsa de respect sa nu te gandesti la nefumatorii de langa tine – indiferent ca sunt in bar/restaurant sau pe strada langa tine !

local_fumatori
REACȚII CONTRA

• Cum ar fi sa inceapa si fumatori o miscare de “Interzis nefumatorilor in baruri si cafenele”? Ti s-ar parea corect? Sau, putem sa mergem mai departe. “Interzis celor care beau apa minerala” (e dovedit ca apa minerala e destul de periculoasa pentru sanatatea oamenilor).

• Este o extrema. sa ma obligi pe mine sa pun ce reguli vrei tu in locatia mea…. mi se pare absurd si abuziv. nu-ti convine ce se intampla in barul meu? nu te obliga nimeni sa intri. stai afara, sau du-te in alta parte! Cand o sa existe mai multe nefumatori decat fumatori, iti garantez ca majoritatea barurilor o sa fie pentru nefumatori. La dracu… e un bar! si e al MEU. fac ce vreau eu in el ma nene. barurile si cafenelele nu sunt spatii publice, sunt private!

• Fiecare e liber sa face ceva vrea cu viata si proprietatea lui! Pai ma frate.. te obliga cineva sa te duci prin baruri? Aici nu-i vorba de filozofie si de societatea ideala, aici e vorba de bani! Nu sunt de acord cu fumatul desi fumez. incerc sa ma las. dar asta nu inseamna ca voi vrea vreodata sa ii interzic unui om ceva. Te primesc la mine in locatie, nu-ti convine muzica, bautura, lumea, locatia, du-te cu dumnezeu, dar nu-mi spune mie cum sa fac… ca te crezi tu dumnezeu pe pamant!

• Wow!!!! ba esti nebun?! adica tu vrei mai multa reglementare de catre stat in viata noastra? ce dracu a facut bine statul pentru voi in istorie ca sa-l doriti si mai mult in viata voastra?

• Nu înțeleg de ce frecventați barurile pentru fumători. mergeți în baruri pentru nefumători și veți avea la dispoziție aer curat, iar rezultatul va fi ca veți pleca mulțumit și cu hainele parfumate. nu este corect să pedepsiți fumătorii doar pentru ca dumneavoastră, nefunător, să va simțiți mai confortabil. în plus, dacă doriți să mergeți mai departe cu protejarea sănătății dumneavoastră, va recomand să excludeți din cercul dvs de prieteni pe cei care fumează.

• NU! sunt de acord sa existe spatii pentru nefumatori, care sa aiba mai mult de o masa, dar tinand cont de numarul fumatorilor, nu sunt de acord cu interzicerea fumatului in orice local. votul majoritatii este folosit ca modalitate de decizie pentru foarte multe lucruri in viata, este o procedura aproape instinctiva pentru oameni, asa ca propun ca majoritatea sa decida.

• Dat fiind populatia mare de fumatori adulti in Romania si aplicarea legilor in teritoriu dupa bunul plac, va certati degeaba. Patronii o sa aplice legea cu portofelul – de-aia si acum sunt majoritatea localurilor “de fumatori” de facto. Pentru ca voi astia sanatosii beti fresh, si noi astia fumatorii bem de vreo 2 milioane. Si daca vrei sa mai vin, nu ma servesti cu “aci nu se fumeaza” deoarece in secunda 2 o sa merg undeva sa-mi cheltui banii unde nu se uita asa crucis la mine, pentru ca asta e economia de piata. Admirati vestul – bre, acolo nu se fumeaza din acelasi motiv pt care la noi se fumeaza in bar. Patronii aplica legea cu portofelul.

• Bai, istetzilor, fumul circula. Am vazut prea bine cum sunt “sectiile” de fumatori si nefumatori in restaurantele din Romania. Cine crede ca poti izola fumul se imbata cu apa rece. Eu una de asta stau acasa, si ma intalnesc cu prietenii in parc, sau in locuri de unde nu ies dupa doua ore mirosind ca un ciolan afumat.

• Nu cred ca o asemenea initiativa ar fi posibila,asta inseamna pierderi mari pentru multi patroni de baruri si cafenele.nu are nici o legatura subiectul propus cu etica si confortul pentru ca profitul dicteaza.pare usor:interzicem sau nu interzicem,ne deranjeaza fumul de tigara sau nu ne deranjeaza…..daca patronul barului are clienti cu lopata ,deci are de unde sa faca bani atunci poate interzice.

• Folosind justificarea ta, Rezistența Urbană , cum ca nefumatorii sunt ca niste oi care trebuie ghidate de cioban, neputand decide singure, vreau sa fiu si eu cioban , la propriu si la figurat, si sa propun ca in incinta mcdonalds(+alte mizerii de profil) sa se fumeze. Parintii nu isi vor mai duce copiii acolo si in acest mod cei din urma vor manca mai sanatos. Mancand mai sanatos, vor fi stimulati sa duca o viata mai sanatoasa per ansamblu, iar cand se vor mari multi dintre ei nu vor deveni fumatori.

• Pai asa sa nu se mai serveasca nici alcool in baruri…ce naiba…daca se imbata vreunul si sare la tine? si lumina sa fie mai multa sa nu cada careva in freza…iar muzica sa fie la casti…fiecare cu ale lui…pai nu?

• Deci nu discriminam nefumatorii, dar e ok sa discriminam fumatorii…hmm…

• Pai, daca tot mergem pe educatie cu forta, hai sa interzicem prin forta si: biciclistii care nu stau la semafor, oamenii care nu stiu sa vorbeasca, crucile de pe parbriz, radiozu, manelele, asistatii social, ponta, cersitul, selfie-urile si oamenii care vorbesc prea mult.

• “Te rog frumos sa nu mai fumezi in clubul asta unde toata lumea vrea sa fumeze, ca ma deranjeaza pe mine care sunt nefumator si am 3 oua plus si o tona de drepturi mult mai importante decat drepturile tale. Tu nu ai drepturi pentru ca ma deranjeaza pe mine si eu cer o lege care sa-ti interzica sa te mai distrezi cum vrei tu, chiar daca eu pot sa aleg intre a sta langa tine, sa-ti inhalez fumul sau sa ma duc intr-un loc “civilizat” unde nu se fumeaza”. Sa interzicem carnea la cererea veganilor, masinile la cererea biciclistilor, house-ul la cererea manelistilor si apoi sa incurajam consumul de seminte, animalele de companie care se pisha pe strada si prin parcuri (dar sunt niste suflete nevinovate), shaorma, maneaua, motocicletele galagioase, s.a.m.d. Eu as interzice hipsterismul, spiritul de turma, pe Mircea Badea si pe cei care interzic lucruri. E buba la cap rau de tot.

• Subscriu la ideea cu spațiu amenajat pentru nefumători. 16 mp sună bine. Și chiar cred că sunt băiat finuț, că ați putea sta și afară în frig, în timp ce noi fumăm înăuntru.

• Ce altceva mai vreti? de fapt intrebarea corecta este: sunteti constiienti de retardenia spusa? + ca daca s ar legaliza marijuana, pun pariu ca fumul ei nu v ar mai deranja. wtf va credeam cerebrali.

• Eu zic asa…daca s-ar interzice fumatul in restaurant sau cafenele ar disparea cam 70 */* din clienti. De obicei la o cafea sau o bere un fumator isi savureaza si tigarea… Daca vrei un loc strict pentru nefumatori mergi la Mc sau Kfc etc.(fara nici o reclama).

• Comunismul a murit dar spiritul a ramas. Toate relele din lumea asta se intampla din cauza celor care din plictiseala si lipsa de atentie hotarasc ca numai ce cred si ce vor ei e cel mai bine. Cum ma extremistule bolnav de ADHD, cum sa intri tu in “casa” mea si sa faci reguli? Fereasca fortele divine cu maini extensibile sa ajungem ca Anglia, ca atunci nu o sa mai poti nici sa te pishi fara sa stie statul. Acelasi stat caruia voi vreti sa-i cereti sa impuna legi discriminatoare pentru ca va simtit voi murdari si imputiti daca se fumeaza langa voi. Majoritatea sunteti murdari si imputiti, pentru ca asa e caracterul si creierul, murdar si imputit. E plina tara de adepti ai democratiei si liberalismului dar toti au in cap numai inchizitie. IPOCRITILOR.

• Pentru toti cei care dau ca exemplu tarile civilizate in care s-a luat aceasta masura: puteti, va rog, sa treceti prin filtrul gandirii ce inseamna aceasta masura d.p.d.v. al democratiei (ca tot o aducea cineva in discutie mai sus) si/sau al drepturilor omului? Democratia inseamna posibilitatea de a alege. Nu inseamna altceva. Iar prin lista mare de posibilitati (posibilitatea de a asculta orice gen de muzica, posibilitatea de a comenta pe site-ul asta, posibilitatea de a te uita la orice post tv) e inclusa si posibilitatea de a fuma. Atata timp cat NU esti obligat sa fumezi, fumatul nu incalca nici un drept democratic.

• De acord dar sa se scoata toate accizele la tutun. Altfel ciocu mic, ca noi fumatorii platim o gramada de taxe in plus fata de nefumatori.

• Mi se rupe mie de lege! Daca era dupa lege 80% dintre proprietarii de caini aveau lesa si isi adunau rahatul animalului ori se saturau de amenzi asa ca nu mai veniti cu amendamente la realitatea in care Traim. Eu inteleg foarte bine ce se cere insa daca tu poti sa te imbeti (cazul multora) intr-un local inseamna ca si eu am dreptul sa fumez si sa ne deranjam unul pe altul (eu cu cine se intampla sa ii placa bautura). Nu mai vorbiti de lucruri asa cum nu sunt. Ancorativa la realitate nu la foi scrise.

• Greu de tot cu hipstereala. Eu vreau sa se interzica femeile grase si urate din spatiul public pentru ca ma sperie si sunt nocive. Sunt grasofob si uratofob si mai ales hipsterofob. E dreptul meu de om sa fiu liber in spatiul public. Sa interzica cineva hipopotamele. Mergi si tu pe strada ca omul si apare o rinocera care daca nu e atenta si cade peste tine……. iti da dauna totala…

• Nu conteaza deloc ca iti da cancer sau nu. este decizia fiecaruia si atata timp cat este o tara libera deciziile oamenilor trebuie respectate indiferent daca sunt bune sau nu. in asta consta liberul arbitru.

• Cine dracu mai intra-n crasme daca nu se mai fumeaza! Majoritatea consumatorilor sunt fumatori.

• Pute a faliment pentru unitatile de A.P. Cu cinci mameluci atarnatori la un ceai de musetel si din ala putin ca are teina….

În lume, anual, mor prematur 600.000 de oameni din cauza fumatului pasiv (așa estimează Organizația Mondială a Sănătății – vezi raportul complet aici). Din nefericire, după experimentul realizat pe Facebook, am constatat că o parte a fumătorilor, cei care aleg să se manifeste agresiv verbal și în scris, consideră că este ok să se fumeze în birturi pentru că:

• nefumătorii sunt liberi să se ducă unde vor ei
• fumatul pasiv nu dăunează realmente decât celor sensibili
• nu e treaba lor să aibă grijă de sănătatea altora
• plătesc taxe, deci au tot dreptul să fumeze unde vor
• clubul e spațiu privat, nu public, deci nimeni, nici măcar Statul, prin lege, nu poate impune nicio restricție
• fumătorii sunt majoritari în baruri, deci democrație aplicată – lecții de bază
• fumătorii fac consumație mai mare, deci e mai profitabil pentru birturi să fie de fumători
• dacă interziceți fumatul, interziceți bunăoară și alcoolul/zgomotul/etc., că deranjează la fel de mult
• avem alte griji/probleme mai mari decât fumatul și consecințele lui
• noi nu suntem în occident, suntem în ROMÂNIA.

Este trist să vezi cu câtă înverșunare susțin unii principiile democrației atunci când vine vorba de interzicerea fumatului în localuri. Pentru ei, democrația se reduce la “Am bani, deci mi se cuvine!” Din nefericire, această abordare frizează mentalitata unui copil sărac, care odată ce a dat de bani a început să-i considere pe ceilalți mai prejos decât el. O mentalitate de om ieșit dintr-un sistem represiv (comunismul, în acest caz), căruia i se permite să-și cumpere orice și nu dă doi bani pe cei din jurul lui. O mentalitate de om care-și cumpără un SUV și nu înțelege de ce există semafoare/limite de viteză. Că e democrație și fiecare ar trebui să facă ce vrea cu mașina lui. Că el plătește taxe și impozite și din banii lui se fac drumuri asfaltate. Cei pe care îi deranjează vitezomanii să meargă pe alte drumuri. Plătiți pentru că fumați. Nu e nimic neobișnuit. Taxele sunt un lucru normal într-o economie. De parcă nefumătorii ar fi super-bogați că nu dau bani pe țigări. De parcă ei nu ar cumpăra alte lucruri la fel sau poate mai scumpe.

Anual, cele 5-6 milioane de fumători din România scurtează involuntar viața a câteva sute de nefumători. Nu e doar un moft, o fiță. Îți pasă de viața prietenilor tăi, la fel cum ți-ar păsa de viața copilului tău?

Ieși afară și fumează o țigară.

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

70 thoughts on “DA! interzicerii fumatului în spațiile publice închise”

 1. Daca ceva este in alte tari nu inseamna neaparat ca este si bun. Este o prostie parerea mea, nu trebuie dezavantajata nici o parte(fumatori/nefumatori), in plus prin interzicerea fumatului in spatiile inchise, dupa cum stim ca in romania sunt extraordinar de multi fumatori, localurile isi asuma un risc foarte mare de a-si pierde mai mult de jumatate din clienti. Nimeni nu ar dori sa se duca afara fie ploaie, ninsoare etc pentru a fuma o tigara. Oricum un lucru ce ar avantaja pe toata lumea ar fi mai bine ca in fiecare local sa fie un spatiu pentru fumatori sau nefumatori

  1. Serios, acum, ai citit articolul? Că am răspuns chestiunilor eronate pe care le ridici.
   “Nimeni nu ar dori sa se duca afara fie ploaie, ninsoare etc pentru a fuma o tigara.” – tu ai auzit de prelate, ciuperci din alea de încălzire? Și oricum nu mori câteva minute. Libertatea de a face ce vrei se oprește la îmbolnăvirea altora.

  2. Fimatorii nu sunt majoritari, ci maxim o greime din consumatirii dintr-un local. Dar fac fum si par mai multi. Si nu consuma nici mancare sau bauturi, ca nu pot fuma si bea in acelasi timp, deci localurile ies de doua ori in pierdere. A propos, am si eu cateva vicii: pot veni sa le practic in public, pe principiul egalitatii?

   1. Pe bune? Nu pot fuma și bea în același timp? Tocmai, fumătorii beau mai mult decât nefumătorii. Nu pot fuma “pe sec”.

    1. E un argument personal care nu are valoare în discuția generală, principială. Așa, fiecare are câte o problemă.

  3. pierd clientii localurile? pe bune? in defavoarea cui? unde vor merge cei care fumeaza daca vor avea voie sa fumeze doar afara? un argument mai stupid cred ca nu am apucat inca sa citesc! daca ar fi dupa tine ar insemna ca in vest sa nu mai existe localuri pt ca, asa cum spui tu, nu ar mai veni lumea. dar, soc si groaza! lumea vine. carciumile sunt pline. AXL prietene, esti depasit de evenimente! IKEA din Bucuresti este exemplul cel mai concludent… Carciuma cu cel mai mare profit din 2013 sau 2014. iar inauntru nu se fumeaza. DELOC !!! sfatul meu: mai informeaza-te, apoi da drumul cuvintelor, ca sa eviti sa fii luat drept asa cum nu ai vrea sa fii considerat. cu respect!

  4. S-a incercat sa se afaca asa zise spatii de nefumatori in sensul ca nu. Este o aberatie, deci trebuie masura radicala.

 2. M-am oprit la “dictatura majoritatii”! De acolo nu am mai putut sa-ti urmaresc aberatiile. Daca vrei sa nu se fumeze langa tine, sunt suficiente locuri unde fumatul este interzis. Starbucks ar fi unul dintre ele. Iar in centru vechi sunt cel putin 10 locuri. Nu inteleg de ce te duci in baruri de fumatori, daca te deranjaza atat de tare fumul de tigara. I-ati prietenii nefumatori si du-te cu ei unde nu se fumeaza. Eu spre exemplu, daca ies cu prieteni nefumatori (si am cativa), merg in baruri de nefumatori. Sau unde exista fumatori si nefumatori, stau la nefumatori. Dar daca sunt tu cu prietenii tai alegi sa vii intr-un bar care se fumeaza, ar trebui sa iti asumi asta.

  1. In centrul vechi nu sunt nici pe de parte 10 locuri, decat daca numeri sediul politiei locale si magazinul de suveniruri ca localuri unde poti sa bei o bere.

  2. E greu de înțeles că nu poți interzice oamenilor să meargă unde vor? Putem însă, ca nație, prin Parlament, să interzicem ceva ce ar putea să te îmbolnăvească doar pe tine ca fumător, dacă asta vrei, dar nu și pe alții, nefumători. E simplu.

   1. Nu ar fi mai simplu sa se faca loacluri pentru nefumatori in acelasi numar cu cele pentru fumatori ?
    Sau prostia din voi tine neaparat sa taie dreptul total al fumatorului din cauza acestui viciu?
    Sa se duca afara sa fumeze ? Du- te tu prietene afara si mananca daca vii intr-un local de fumatori si esti constient ca e lume care fumeaza!
    Daca intri acolo inseamna ca accepti regulile, la fel ca atunci cand te duci la un meci si esti perchezitionat si nu te lasa cu bricheta sau alte chestii).
    Ce aberati voi aici nu e democratie, ci un gunoi comunist cu idealism de om cu mintea in punga!
    Nu impune tu cu forta asupra altor persoane prietene!
    Impune ti tie sa nu te mai duci in localuri de fumatori.
    Vrei sa suferi atat ca te afecteaza fumul? PLEACA DRACULUI DE LANGA EL ! Nu te comporta ca o izmeana cu bat in cur pt ca vrea omul sa fumeze o tigara!
    DU TE IN ALTA PARTE!
    Noi nu aprindem tigari si nu facem crize cand mergem in localuri de nefumatori, ca “de ce nu putem sa fumam, ca e dreptul nostru, DEMOCRATIE si alt cacat”

    Now going for a smoke,

    Cheers to all you democratic hypocrites!

    1. Nu ai înțeles absolut nimic din articol. Sau ai comentat după ce ai citit titlul, ceea ce e la fel de penibil.

 3. >Există mult prea puține baruri de nefumători.
  >Timpul a trecut, piața liberă nu a funcționat.

  smiorc.
  Lumea vrea sa fumeze. Deal with it.

  Cat timp te bagi de bunavoie intr-un local (spatiu privat) in care se fumeaza nu ai dreptul sa te plangi ca acolo se fumeaza.
  Hai sa ma duc si eu pe un stadion de fotbal si sa ma plang ca e prea multa galagie. Poluare fonica, dom’le. Vreau o lege care sa…

  Nu. Pentru ca nu.

  1. Eșuezi să înțelegi că nu merge comparată situația cu altceva. Nu poți să-i îmbolnăvești pe alții doar pentru a-ți satisface un viciu. Dacă nu înțelegi asta și menții un punct egoist de vedere, negândindu-te la efectele asupra societății în ansamblu, înseamnă că ai greșit thread-ul de comentarii, articolul și site-ul.

  2. Fals. Lumea nu vrea sa fumeze. Nefumatorii evita localurile pline de fum tocmai fiindca sunt pline de fum…

   Exemplu concret. La job, intr-o echipa de 13 oameni sunt 2 fumatori.
   Mancam impreuna la pranz si cadem toti de acord sa gasim un loc unde nu se fumeaza.

 4. “Până acum, proprietarii de localuri puteau alege dacă stabilimentul este de fumători sau de nefumători. Din experiența ultimilor ani, acest principiu nu a funcționat. Mai toate localurile s-au facut de fumători, iar nefumătorii trebuie să inhaleze fumul celorlalți, presiunea socială fiind spre localuri de fumători. Există mult prea puține baruri de nefumători.

  Timpul a trecut, piața liberă nu a funcționat.”

  Practic te-ai contrazis de la o fraza la alta. Ori aia ori nu intelegi cum functioneaza piata libera

   1. Nup. Functioneaza chiar perfect in situatia de fata. Tu faci o confuzie grava, faptul ca rezultatele nu sunt cele pe care ti le-ai dori tu nu inseamna ca nu functioneaza, dimpotriva: localurile s-au comformat cererii si si-au adaptat oferta.

 5. Singura solutie care e optima este utopica: schimbarea culturii fumatului de la ars la vaporizare (tigari electronice). Asa cum s-a incetat folosirea daunatoare a DDT-ului si azbestului – fie inlocuiesti cu ceva OK fie incetezi.

  Singur am s-adaug ca pe langa cost si interesele corporatiilor, schimbarea asta e imposibila pentru ca pericliteaza insasi paradigma separatiei dintre medicamente, droguri legale si cele ilegale, si acceptarea sociala a metodei stiintifice in general. (Cand fumezi iti administrezi droguri stiute daunatoare printr-o metoda stiut daunatoare) Lucruri asa adanc instalate intr-o cultura tind sa ramana terra firma mult timp.

 6. Fumatul are mare problema astazi, hai sa fim seriosi. Dece nu interzicem alimentele mecanice, medicamentel proaste ( sunt batrani care toata viata lor n-au avut nici pe dracu dar lipsa de cultura si credibilitatea prosteasca in MMedia ia facut sa ajunga cobaii farmaciilor si iata cum umbla ca niste zombi pe strada alergand dupa medicamente ( si nu numai batranii ). E mai distractiv sa creem confuzii, certuri, haos, raca, sa inventam boli si virusi decat sa ne vedem de treaba si sa traim normal, e usor sa porfitam de slabiciunea altuia si sa ne cocatam curul gras pe un norisor fictiv moale si pufos crezand ca detinem controlul, noi ne injuram ca ne-a zgariat masina, ne tiganim care a fost primul la coada si nu ne respectam pe noi insine dar vrem sa fim cineva, sa fim eco ( ca e la moda ). Naturii i se rupe pula de ecologia noastra daca noi disparem ( si ar fi cazul ) se reface in 100 de ani, pentu noi pare mult, pentru ea e o clipa iar noi devenim microbi, celule si alte “trucuri” biologice luand parte la cresterea unui copac, probabil. Fumatul are istorie de mii de ani si venim noi acum sa interzicem, domnule, fumatul in spatii publice si localuri ca ne imbolnavim. Ne vreti binele, interziceti productia tigarilor, alimentelor mecanice si medicamentelor car nu isi au rostul, incetam sa mai fim ipocriti, imbecili, grangomani, sa ne credem dumnezei, sa nu mai pupam mainile preotilor si a curvelor, sa ne “crestem putine coaie”, sa gandim pozitiv, sa nu ne mai cacam pe noi de frica si mai continuati si voi…

 7. Problema reala aici este ca nu exista destule localuri pentru nefumatori. Degeaba nu ai prieteni fumatori daca in localul in care mergi se fumeaza.
  Mi se pare absurd sa nu existe localuri de fumatori. Dar realitatea este ca daca un local poate fi pentru fumatori sau pentru nefumatori o sa aleaga optiunea de a fi pentru fumatori.
  Singura solutie democratica trebuie sa incerce sa rezolve lipsa barurilor de nefumatori. O solutie ar fi o scutire de taxe pentru localurile pentru nefumatori sau care au un spatiu (de maxim 16 metri patrati) amenajat pentru fumatori. Asta ar incuraja aparitia localurilor pentru nefumatori.
  Dar sa iesim sa fumam toti afara pentru ca in bar este o singura persoana care nu fumeaza… cam absurd.

  1. Iarăși venim la “democrație”. Ce-are interzicerea fumatului în locurile publice închise cu democrația? Plus că nu ai citit atent, am zis că suntem pentru înființarea unor fumoare. Iar dacă ieși să fumezi afară, nu e mare tragedie, se poate amenaja și acel “afară”, că nu te trimite nimeni în junglă sau la Polul Nord.

 8. Ce articol aberant! Nu stiu daca sa rad, sau sa plang. Strigi democratie si ca e dreptul tau sa nu-mi inhalezi fumul, dar imi vrei si tu la randul tau sa-mi iei dreptul de a fuma? Sunt o gramada de restaurante si localuri care au atat camere pentru fumatori, cat si pentru nefumatori. De cate ori ies la un restaurant, sunt intrebat daca doresc o masa la fumatori sau nefumatori?

  Dar evident ca tie nu-ti ajunge, ti-e tie ciuda ca altii n-au probleme din astea existentiale si repede sari cu niste argumente pro si contra, unde contra e o adunatura de exclamastii sarcastice si aberante. Macar daca incercai sa fii obiectiv. Pe acelasi principiu, eu de ce sunt obligat sa inhalez noxele masinii tale? Mie imi place mersul pe jos, masinile emit noxe care imi sunt nocive. Hai sa interzicem sofatul in spatii publice. Ah, si ce daca eu sunt minoritate si toti vor sa sofeze? E democratie, hai sa se adapteze cei 80% la nevoile mele.

  Oricum, realitatea economica e ca fumatorii sunt multi, la alcool se fumeza si mai mult, iar nimeni nu iese in oras daca nu poate sa consume o bere sau un pahar de vin. Daca o asemenea lege ar trece (noroc ca nu se pune problema), statul ar avea mult de suferit prin scaderea sumelor impozate, si o gramada de localuri s-ar vedea deodata cu incasari reduse drastic.

  1. Chiar dacă ai citit articolul, nu ai înțeles absolut nimic. Ești incapabil să integrezi situația din România la nivel european și global, incapabil să corelezi realități frapante cu studii bazate, incapabil să vezi tabloul general. O să îți demontez afirmațiile punctual, după care alt răspuns nu mai pupi.

   “Strigi democratie (…), dar imi vrei si tu la randul tau sa-mi iei dreptul de a fuma?” – Nu a vorbit nimeni de interzicerea fumatului ca cativitate, per total, ci vorbim de o mai bună reglementare a activității și de îmbunătățirea sănătății populației. Dacă tu vrei să fumezi până crăpi e ok, dar libertatea de a face ce vrei tu se oprește atunci când mă afectezi și pe mine, care nu vreau să mă îmbolnăvesc. Democrația înseamnă să vezi și binele celorlalți, nu să judeci doar ce-ți place ție să faci.

   “ti-e tie ciuda ca altii n-au probleme din astea existentiale si repede sari cu niste argumente pro si contra” – Este o afirmație de meltean, gherțoi, ghiolna, bădăran, etc. Probabil ar merge integrată în niște versuri de manele. Dușmanii îți poartă pică, dar n-au valoarea ta, să mor io. Penibil! Și mai vrei argumentație serioasă cu așa abordare.

   “o gramada de localuri s-ar vedea deodata cu incasari reduse drastic” – Nimic mai fals. În toate țările unde s-a interzis fumatul în spațiile publice închise nu s-a închis niciun local din acest motiv specific. Localurile și fumătorii s-au supus și s-au adaptat reglemantărilor, că așa e civilizat.

   În concluzie, ai eșuat falnic în a înțelege că demersul nostru nu este un atac la adresa fumătorilor, ci este o încercare de aducere a mentalității actuale la nivel cu ce se întâmplă prin alte locuri mai civilizate, pe unde ne place să vizităm. E greu, însă, cu oameni ca tine. Pa pa.

 9. Okay.Cum este situatia.Tu , ca fumator cum te consideri(**antiteza fumator-nefumator mi se pare un lucru prea banal pentru a duce la impartirea oamenilor in doua tabere….,nu e un alt stil de viata sa fumezi, fumator sau nefumator esti acelasi tu , incearca sa te gandesti la asta) , faci alegerea sa fumezi.Unii oameni pur si simplu nu fac alegerea sa fumeze , din diverse motive , de la sanatate , la bani etc.TOTI trebuie sa recunoastem ca in baruri se face abuz de fum, e diferit de a fuma in aer liber , unde ,dupa ce ati inhalat o tigare, puteti respira aer curat .Intr-un bar se face un nor de fum care nu pleaca de acolo, un nor toxic care, daca vreti sa lasati putin ignoranta la o parte , este provocat de tigarile din ziua de azi care mai nou contin arsenic si gaz butan,pe langa alte cateva SUTE de substante pe care daca ti le-ai injecta ai muri pe loc.Daca nu s-ar fuma in baruri , si daca nu ai vedea mereu oameni in jurul tau care fumeaza , nu ai avea asa multa nevoie de a fuma , aici vorbesc din proprie experienta , si eu am obisnuit sa fumez.Pot sa spun ca 80% din tigarile pe care le fumam in baruri nu simteam nevoia neaparata sa le fumez,fumam din prisma faptului ca daca nu aveam o tigare in mana , si il vedeam pe altu cu o tigare, imi aprindeam si eu una, desi fumasem cu 10 minute inainte si desi era a 4-a in acea ora si desi efectiv imi simteam plamanii imbacsiti.Nu trebuie sa fiti rai , chestia asta e pentru binele tuturor.Prin respectarea acestei mici situatii , va faceti si voua si celorlalti un bine.Serios , chiar muriti daca nu fumati 10 tigari in cele 3 ore cat stati intr-un bar?Nu trebuie sa vedeti chestia ca si cum ati face un sacrificiu,faceti-o pur si simplu ca dovada ca ati inteles ca am ajuns pe o treapta a evolutiei in care e normal sa avem grija unii de altii , sa nu ne vedem doar persoana noastra si atat, restul muie .Daca nu fumezi in bar , nu-mi faci doar mie bine , ci si tie.

 10. Mergeti in localurile care au si salon de nefumatori, luati loc la o masa si apucati-va de numarat mesele ocupate in fiecare salon, apoi nefumatorii care au luat loc la mesele din salonul de fumatori:)… hai sa interzicem consumul de alcool pentru ca eu nu agreez mirosul emanat de betivi:) si o sa le faca si lor bine sa nu mai bea…

 11. Propun altceva, toti nefumatorii sa poarte un con de semnalizare pe cap si promit ca nu o sa fumez langa ei indiferent de situatie. Nu e ok asa ? Hai sa ne impunem tot felul de idiotenii :), Asta cu fumatul e din aceeasi categorie cu : “ma duc intr-un club de manele si le zic celor de acolo sa asculte muzica clasica ca ma simt poluat” :)), Sunt fumator, ma duc la restaurante unde e fumatul interzis cand mananc si la bar sa fumez o tigara si sa beau o bere. Ai optiunea sa alegi, nu te obliga nimeni sa cumperi cel mai ieftin salam:))), sa mergi intr-un local de fumatori, sa fii gay,lesbi… intelegi ideea ?

  1. Te duci intr-un club de manele sa asculti manele, te duci intr-un club house sa asculti house, te duci intr-un restaurant sa MANANCI, te duci intr-un bar sa bei (alcool sau non-alcool). Ca tie iti place sa fumezi in timp ce mananci sa bei e viciul tau pe care ti-l asumi dar nu il impui. Tu te poti duce intr-un aeroport sa decolezi, mai bine. Ti-am explicat exact pe aceelasi sistem prezentat de tine.

   1. Păi da, dar dacă fumezi, mă afectează. Poți fuma oriunde, e treaba ta, fumează până mori, dar nu lângă mine. Ieși afară, fumează, întoarce-te și mănâncă. Așa e civilizat.

 12. Fumatorii nu pot avea castig de cauza aici. Legea privind interzicerea fumatului in orice spatiu inchis se va aplica, asa cum s-a aplicat in multe alte parti ale lumii, chiar daca in Romania lucrul asta se va face cu intarziere.
  De ce trebuie sa fie asa, e limpede; nu are rost sa mai fie dezbatut.

  Este de mirare vehementa cu care isi apara fumatorii teritoriul si cum, prea multi dintre ei, nu sunt de acord cu solutiile moderate si de bun simt acelea care prevad spatiile exterioare sau izolate pt fumat.
  Dincolo de incapatanarea acestora in a crede ca viciul lor este in regula si ca nu fac nimanui nici un rau este de neinteles ca nu-si pot imagina cum alti oameni traiesc mai bine in lipsa fumatului. Acestia din urma au tot dreptul sa fie feriti de fumul nociv tot asa cum au dreptul sa fie reprezentati de legi care sa limiteze fumatul in spatii publice.

  Renuntarea la fumat este pana la urma si un act de civilizatie.
  E de apreciat faptul ca unii dintre fumatori incearca sa renunte la viciu dar gasesc acest lucru foarte dificil din cauza dependentei puternice. Daca fumatorii ar sti exact care sunt beneficiile lasatului de fumat probabil ca ar incerca si mai serios sa renunte.
  Cei ce fumeaza un pachet pe zi ard in fiecare an echivalentul unei vacante la schi in Alpi sau la mare pe Coasta de Azur la buget mediu. Cei mai multi fumatori nu-si permit acele vacante dar in schimb fumeaza de banii aceia.
  Fumatorii miros urat, mai ales imediat dupa ce au fumat. Nu e nimic mai putin sexi decat o fata care miroase a scrumiera.
  Nici pentru barbati nu-i un miros grozav, mai ales cand e combinat cu mirosul de bautura.
  Sa te trezesti a doua zi dupa o noapte de distractie cu bautura prea multa dar si cu fumat excesiv este oribil de rau, cei mai multi stim asta.
  Daca ai un corp cat de cat armonios dezvoltat sau poate chiar frumos si esti destul de sanatos/a, de ce ti-ai face rau cu buna stiinta prin fumat? Doar ca alti oameni despre care crezi ca sunt cool fumeaza si frecventeaza locurile acelea cool, afumate peste limite?
  Crezi ca functionezi mai bine datorita faptului ca fumezi, sunt avantaje sau fumatul te reprezinta intr-un mod favorabil?!
  In multe tari mai civilizate decat Romania fumatul nu mai e cool deloc. A fost prin anii 60-70, acum nu mai e, ba chiar din contra. Fumatorii sunt priviti cu dezaprobare, cate-odata cu dezgust, cu mila si in cel mai bun caz cu toleranta, indiferent de cum arata, ce treapta sociala ocupa sau ce tigari fumeaza.
  Majoritatea oamenilor nu fumeaza. Nefumatorii se feresc de fumatori pe strada. Cei mai simtiti dintre fumatori incearca sa diminueze impactul viciului lor asupra celorlalti.

  Incercati sa va faceti un bine si sa renuntati la fumat.
  Eu personal am fumat 25 de ani si m-am lasat de tot acum 5 ani.
  Am facut asta pentru ca trecut bine peste 40 de ani imi place in continuare sa fac lucrurile de la 20 si de la 30 de ani. Cum n-aveam sa intineresc am hotarat sa fac ceva sa ma simt mai tanar si am renuntat la otravurile fumatului. N-are rost sa va spun ce-am castigat pe plan de sanatate si functionare fizica dar atat pot spune ca asta a fost una dintre cele mai bune decizii din viata mea.

  Va doresc sa puteti fuma mai putin iar cu banii salvati de la ardere sa va satisfaceti capricii sau hobby-uri sanatoase.

 13. Discutiile astea nu au nicio finalitate, fiecare parte vine cu propriile argumente, chiar daca cele ale fumatorilor sunt aberante(se invoca un “drept”, dreptul de a-ti bate joc si de a-i otravi pe ceilalti).
  Ar trebui aplicata aceeasi lege ca in majoritatea statelor europene civilizate(chiar si mai putin civilizate) si cu asta basta.

 14. Va rog sa ma ajutati. La parterul blocului meu functiona pana mai ieri o alimentara care s-a inchis. Proprietarul spatiului a inchiriat locatia unui patron care a deschis o casa de pariuri cu jocuri electronice. Nu asta ma deranjeaza, ca e un local frumos si curat iar programul de lucru este pana la ora 21. Problema este ca se fumeaza inauntru iar fumul ajunge in casa, prin locasul tevilor. noi ca noi dar avem copii care inhaleaza fumul si merg la scoala mirosind a tigara. Ce solutia am sa scap de aceasta problema. Va comunic ca am discutat cu administratorul , atat eu cat si vecinii iar omul a zis ca sa ne astupam gaurile si ne-a sugerat ca avem probleme la cap. Ajutati-ma cu sugestii si cum putem lupta legal cu acest om, va multumesc.

 15. Eu zic sa iesiti voi, nefumatorii afara. Nu de alta, dar ca numar va aflati in minoritate. Nu inteleg de ce noi, ca majoritate ar trebui sa ne inchinam in fata doleantelor dumneavoastra. Si o tot ardeti cu faza ca “e rau pentru cei din jur”. Ok, dar nu “cei din jur” au deci sa intre intr-un bar de fumatori, asumandu-si riscul? Eu sunt de acord cu compartimentarea barurilor, insa VOI, cei ce nu fumati sa fiti mutati in locuri de nefumatori. Sau afara.. Ca e mai sanatos la aer liber. Nu mai incercati sa va impuneti credintele/alegerile de viata ale voastre asupra altora, cand este atat de simplu pentru voi sa nu frecventati baruri de fumatori. Iar la argumentul ca nu sunt baruri de nefumatori, am urmatorul raspuns: Daca va e ATAT de frica de fumul la mana a 2-a , eu cred ca mai bine stati in casa si va beti cafeaua singuri, decat sa riscati cancerul. Dar din moment ce ati pasit pe usa barului constienti fiind de faptul ca se fumeaza….. gura mica. Va multumesc.

  1. Tu chiar nu ai citit nimic din articol sau dacă ai citit, nu ai priceput nimic. Absolut toate argumentele tale sunt demontate mai sus. Repetă clasa.

 16. Duminica am fost intr-un restaurant din parcul herastrau si la 90% din mese erau copii. La un moment dat, la una din mese(unde erau 2 copii!), un idiot(tatal probabil) si-a aprins o tigare. In rest, timp de o ora si ceva nu a mai fumat nimeni(logic, pt ca trebuie sa fii un veritabil cretin ca sa fumezi intr-un loc plin cu copii). I-am intrebat pe chelneri: “”pt imbecilul ala permiteti fumatul aici in restaurant?” Dadeau din umeri, ca…da, e spatiu de fumatori…..

 17. Cred ca toti oamenii care vor un spatiu inchis unde sa pot merge cu toti prietenii lor si sa stea fara picatura de tutun pot foarte bine sa stea acasa, si asa nu prea aveti prieteni. Daca un local face alegerea de a permite fumatul deoarece majoritatea clientelei sale este fumatoare, cum vrei tu sa impui localului respectiv un mod de afaceri mai putin productiv, pentru genul asta de oameni exista doar doua vorbe bine meritate: “hai mars”.

 18. Foarte bun articol. Ca un fost mare fumator pot spune ca am ajuns sa detest iesitul in localuri .efectiv nu pot sa respir.oa.enii astia pun in pericol viata clientului .si din ce am vazut si in comentarii nesimtirea fumatorilor e maxima.stiu ca asa gandeam si eu cand fumam. Ca mie ca fumator mi se ia un drept.dar e o prostie. Fumatul ar trebuii interzis data pt totdeauna

 19. Din pacate aplicarea legii intarzie mult. Localuri nu mai frecventez de cand am copii, nu doresc sa-i expun la fumul de tigara. Nu doar localurile sunt o problema, inclusiv in spitalul in care lucrez atat angajatii cat si vizitatorii fumeaza fara a fi sanctionati, iar in incinta metroului nu e zi sa nu vad un paznic sau un vanzator care fumeaza linistit.

 20. Sunt de acord, cu exceptia barurilor / cluburilor. In Austria spre exemplu, in restaurante / malluri nu se fumeaza. Daca vrei iesi afara. In schimb, in cluburile unde se tin concerte si baruri este permis.

 21. Normal ar fi ca orice local sa aiba 2 zone separate, fumatori si nefumatori.
  Dar daca 1 local decide sa fie pt fumotori nu prea mi se pare normal sa i se interzica. Eu sunt fumator si frecventez cluburile de nefumatori tocmai ca sa nu ma intoxic cu fum, dar fumez afara :)))

 22. De ce nu facem un protest nefumatorii? sa nu mai mergem in localurile unde se fumeaza,aici includ si restaurantele.Atunci sa vedem care sunt mai multi. Dar ignoranta e mai mare si ajungem sa ne complacem..Sper sa fie aprobata legea! Pacat ca intr-o problema de maniera asta decid niste parlamentari , un procent mare dintre ei facand acest sport.

 23. Mi se pare mie, sau Rezistenta Urbana a devenit Sclifosenia Urbana? Vrem doar spatiu nefumatori pentru ca oa oa oaaaaa pe bune, ai scris o carca cu patos si cam atat. Abordarea subiectului e varza, perspectiva e sclifosita si mai mult CONTRARIAZA decat discuta. Plus, culmea! Modul cum ai pus problema, ai demonstrat ca de dragul drepturilor nefumatorilor drepturile fumatorilor pot fi incalcate, si aia pur si simplu iti elimina propria pozitie. Asta chiar era o chestie fain de discutat si ai facut-o praf. Am vorbit prea frumos pana acum. MUIE BA/FA . SI SACAZ.

 24. Am fost fumator, m-am lăsat în urmă cu 2 ani. Parerea mea este că spațiul din localuri trebuie divizat astfel încât să primească și fumători și nefumători. Eu stau de obicei la smokeri.

  Țin minte că avem legislație de genul și că există și excepții. În caz că spațiul nu poate fi divizat datorită numărului mic de m2 nu se aplică reglementarea or smth, e posibil să se fi modificat în timp. Eu propun ca localurile mici să fie obligatoriu pt nefumători, iar cele mari să împartă spațiul, cât % non-smoking și cât % smoking e debatable.

 25. Pana la urma cum s-a votat legea? Am auzit tot felul de variante, inclusiv ca in senat nemernicii au votat o lege modificata, care interzice fumatul doar in institutii publice de stat(scoli, spitale, primarii), nu si in cele private gen restaurant/bar/club.

 26. Deci ne-au tras-o si de data asta…
  Mai avem de luptat zici…….vai de capu’ nostru, c lupta nostara….se pisa parlamentarii astia pe noi….am ajuns ultima tara din Europa, ne-au luat-o pana si turcii si rusii inainte…
  Cred ca a fost suficient sa dea jigodia aia de Gilda Lazar de JTI sau seful de la BAT cateva telefoane si gata, masacrarea legii s-a realizat.
  E incredibil cat de multe poate suporta poporul asta blestemat.

 27. Fratele meu nu fumeaza si nevoit sa isi gaseasca un loc de munca a acceptat sa lucreze intr-un bar in care normal se fuma. Si se fuma acolo non-stop ceea ce a afectat plamanii fratelui meu nevoit sa stea la munca si 10 ore. Ori in aceasta situatie intreb:unde sunt drepturile angajatilor? Si de ce sa nu existe restrictii mai mari ptr fumatori din moment ce acestea afecteaza pe toti cei din jur?de ce un angajat sa fie nevoit sa inhaleze toate acele toxine? Un client fumator sta in acel bar inhalind tot ce e in jurul lui doar cateva ore pe saptamana in timp ce un angajat sta zi de zi peste 9 ore cel putin.De ce daca imi e foame sa nu pot sa intru intr-in local sa maninc doar pentru ca se fumeaza si mie mi se face rau de la fum? Si de ce daca acel local are spatiu pentru nefumatori atunci acest spatiu sa fie plasat in pod sau in beci ,undeva izolat…adica sa fiu nevoita sa parcurg zeci de metri prin fum , sa ma usture ochii, sa ma usture gatu ca sa pot manca ceva cald ptr ca afara e frig si viscol?

 28. Eu de un an de zile prefer sa lucrez si sa ies in localuri unde nu se fumeaza. Am mai lucrat intr.un spatiu unde se fuma, era club, si a fost o investitie de vreo 10000 de euro, pt o ventilatie adecvata, cu toate ca simteai fumul, aveai aer inauntru.

  De aceea locatiile care nu au ventilatie adecvata sa fie obligate sa fie de nefumatori, sunt niste costuri pe care patronul trebuie sa si le asume.

  Si ca patron daca vezi in asamblu o sa iti dai seama ca nu fumul iti aduce castiguri mai mari.

 29. Mi se pare aiurea. Mi se pare aiurea si fumatul, si mi se pare aiurea si legea asta.
  primadata vad acest site, dar daca sunt lucruri atat de proaste aici, nu mai vin, ca nu are rost.
  1. Cica e bine si pentru fumatori, ca nu fumeaza atat. Mah, fumatorii sunt adulti ca tine, stiu ce fac si ce risca.
  2. Ca pe noi ne deranjeaza. Intr-adevar ne deranjeaza, de pe mine personal nimeni nu ma obliga sa ma duc la Tutun de ex.. Nu prea cred ca exista un nefumator care este obligat sa se duca in oricare bar in care fumatorii sunt bineveniti.

  Problema cu tara asta e ca exista oameni ca Raiden asta, care daca vede orice prostie in vest imediat copiaza fara sa se gandeasca. Genul de om care daca fumeaza da dreptate fumatorilor, daca e nefumator da dreptate nefumatorilor. Evident gandirea asta e ceva teribil..
  Spun asta ca nefumator.

 30. Motivul pentru care reactiile fumatorilor sunt agresive este pentru ca articolul este scris drept un atac al unui stil de viata. Prima mea reactie ar fi fost, de asemenea, una inadecvata unei dezbateri. Nu caut sa pun viata unui nefumator in pericol prin fumatul meu dar vreau sa fumez. Imi pare rau ca tigara mea este insuportabila tie. Iti inteleg frustrarea si mult succes cu punerea in miscare a acestui proces ce, apropo, cel mai probabil va esua. O idee de compromis ar fi adaptarea normativelor spre instalarea unor sisteme de aerisire adecvate. Sunt localuri in Romania ce au astfel de sisteme instalate, unde fumul trece neobservat iar plamanii vostrii fragili nu intra in contact cu el. See what I just did here? Am atacat. Normal ca reactia unui nefumator va fi una de revolta cand ridiculizezi sau invoci argumente personale intr-o analiza obiectva. Cuvinte precum INTERZICEREA au o pondere puternica, prea puternica pentru a fi pusa in miscare. Dar ca sa fiu clar, pentru ca personal nu simt nevoia sa “take the higher road” acest articol? Pe care l-ai scris cu atata vehementa si, de altfel placuta, elocventa nu va face nicio diferenta. Oh, hei. Rima!

 31. Pt ca azi a fost plin fb de petitii contrafumatului. Am sa las si aici art 3 din legea in viguare pt ca am observat ca 99% din cei care comenteaza sau semneaza aceste petitii Nici nu a stiut ca statul Roman a elaborat o asemenea I lege Inca din din2002.
  (1) Se interzice fumatul in spatiile publice inchise.
  (11) Se interzice complet fumatul in unitatile sanitare, de stat si private.
  (2) Fumatul este permis in spatii special amenajate pentru fumat, cu respectarea urmatoarelor conditii obligatorii:
  a) sa fie construite astfel incat sa deserveasca fumatul si sa nu permita patrunderea aerului viciat in spatiile publice inchise;
  b) sa fie ventilate, dotate cu scrumiere si extinctoare si sa fie amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor;
  c) sa fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre urmatoarele indicatoare prin care sa se indice: «Spatiu pentru fumatori», «Loc pentru fumat», «Camera de fumat», «Incapere in care este permis fumatul», astfel incat orice persoana sa poata fi avizata de faptul ca numai in acel spatiu se poate fuma.
  (21) Persoanele responsabile din institutiile mentionate conform art. 2 lit. m) si n) vor elabora si vor pune in aplicare regulamente interne prin care sa delimiteze spatiile in incinta carora este permis fumatul de cele in care este interzis fumatul, prin marcarea ultimelor cu indicatoare prin care sa se indice: «Fumatul interzis» sau folosirea semnului international, respectiv tigareta barata de o linie transversala.
  (3) Barurile, restaurantele, discotecile si alte spatii publice cu destinatie similara vor delimita si vor asigura ventilatia spatiilor destinate fumatorilor, astfel incat aerul poluat sa nu patrunda in spatiul pentru nefumatori.
  (4) Prevederile alin. (2) nu se aplica barurilor, restaurantelor, discotecilor si altor spatii publice cu destinatie similara, al caror proprietar sau manager stabileste si afiseaza avertismentul: “In aceasta unitate fumatul este interzis.”
  (5) Se interzice vanzarea la bucata a tigaretelor.
  (51) Pachetele de tigarete care contin mai putin de 20 de bucati mai pot fi puse pe piata pana la data de 31 decembrie 2004.
  (52) Se interzice comercializarea pachetelor de tigarete care contin mai putin de 20 de bucati.
  (6) Se interzice comercializarea produselor din tutun prin automate.
  (61) Se interzice vanzarea produselor din tutun tinerilor cu varsta sub 18 ani.
  (7) In autorizatia sanitara de functionare a unitatilor care comercializeaza produse din tutun se introduce o clauza speciala de interzicere a vanzarii produselor din tutun tinerilor sub 18 ani.
  (71) Se interzice comercializarea produselor din tutun in unitatile economice situate in incinta si la o distanta mai mica de 50 metri fata de orice punct de acces in spitale si unitati de invatamant, cu exceptia unitatilor de invatamant superior. Distanta se va masura pe lungimea drumului public.
  (8) Sunt interzise productia si importul destinate pietei interne, precum si punerea pe piata a oricarui pachet de tigarete care nu poarta inscriptionat continutul de gudron, de nicotina si monoxid de carbon din gazele masurate.
  (81) Abrogat.
  (9) Sunt interzise productia si importul destinate pietei interne, precum si punerea pe piata a oricarui produs din tutun care nu este inscriptionat cu avertismentele prevazute de legislatia in domeniu.
  (10) Este interzisa punerea pe piata a oricaror produse din tutun de uz oral.
  _________

 32. O altă porcărie de lege dată de cei de la așa-zisa conducere a țării ! Alte legi mult mai importante așteaptă de ani buni…Hai să închidem tot să se simtă bine unii, e bar fraților, nu cofetărie, mergeți acolo dacă nu vreți fum !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *