Tu ce faci de Ziua Republicii?

rumania_RPR

30 Decembrie este genul ăla de fostă sărbătoare celebrată odată cu fast, dar azi uitată complet. ZIUA REPUBLICII, adică a actualei forme de guvernământ a României, este total ignorată de autorități și necunoscută de mare parte a populației.

Serbata an de an in perioada comunista, 30 Decembrie amintea de “desavarsirea revolutiei burghezo-democratice si instaurarea Republicii in Patria noastra, pentru trecerea treptata la socialism si apoi la comunism. Republica – cea mai progresista forma de guvernamant, devenise o realitate palpabila”. Hai sa vedem, totusi, cum ne-am pricopsit in mod real cu republica. Incercam sa descifram misterul din jurul abdicarii Regelui Mihai in 1947.

➲ INTRO

30dec1947Serbare în cinstea Generalissimului I. V. Stalin, conducătorul Uniunii Sovietice, la Arenele Romane din București.

30 Decembrie 1947 a fost actul final al aservirii Romaniei la Uniunea Sovietica, dupa nerecunoasterea, in cazul tarii noastre, a statutului de tara cobeligeranta, dupa al Doilea Razboi Mondial. Romania fusese abandonata de puterile occidentale in ghearele lui Stalin, care dorea initial transformarea tarii in Republica Sovietica. Totusi, comunistii romani au reusit o tranzitie de la monarhie la o Republica teoretic independenta, dar practic satelit al puterii de la Kremlin.

Cel mai important eveniment al istoriei noastre republicane a ocupat, din 1948 pana in 1988, un loc de cinste in calendarul sarbatorilor oficiale. Toti soimii patriei, pionierii si restul cetatenilor stiau ca pe 30 Decembrie 1947 poporul a rasturnat odioasa monarhie burghezo-mosiereasca si a instaurat o Republica Populara care sa il duca in Raiul comunist. Odata cu abdicarea ultimului Rege, s-a deschis calea progresului in tara noastra, o cale care ne-a adus la un nivel de trai si o dezvoltare economica fabuloase si neegalate de niciun alt stat.

In realitate, 30 Decembrie este o data tragica in calendarul Romaniei. Nu este vorba de Rege neaparat si ca a fost izgonit, ci de intreruperea brutala, urmand directive venite de la stapanii sovietici, a unei ordini constitutionale cladite pas cu pas, a unei constructii statale functionale inceputa in 1866.

➲ BACKGROUND

regii_romaniei
Pana la finele lui 1947, Romania a fost sub conducerea Regilor din dinastia germana Hohenzollern-Sigmaringen. Privind tabloul Romaniei regale, balanta inclina fara echivoc in partea pozitiva, desi pentru multi exista tentatia de a pica intr-o nostalgie a unei epoci trecute, din care pastreaza automat doar aspectele pozitive. Sa fim seriosi, Regatul Romaniei nu era un stat ajuns pe culmile civilizatiei, insa existau premisele unei reale dezvoltari.

De cand se formase statul roman modern (1859), forma de guvernamant fusese monarhia, devenita oficial constitutionala in vremea lui Carol I, odata cu adoptarea Constitutiei de la 1866. Cu aceasta organizare, Romania a trecut prin Razboiul de Independenta, Razboiul de Reintregire (Primul Razboi Mondial) si al Doilea Razboi Mondial.

1946 5Regele Mihai in 1946 (foto: LIFE)

In 1947, Rege era Mihai I, care in prima domnie (1927-1930), minor fiind, fusese reprezentat de Regenta, iar in a doua (1940-1947), pana in 1944, domnise in umbra Maresalului Antonescu si, mai apoi, a Uniunii Sovietice (dupa 23 august 1944).

guvernul grozaGuvernul Groza la Presedintia Consiliului de Ministri, in 1946 (foto: LIFE)

Din 1945, odata cu instalarea fortata (dictata de sovietici) a guvernului pro-comunist condus de Petru Groza, membru al Frontului Plugarilor (partid muncitoresc mic), rolul Regelui continua sa fie pur simbolic, comunistii nemaideranjandu-se nici macar sa-i ceara semnatura pe anumite decrete, asa cum cerea Constitutia de la 1923, repusa partial in drepturi dupa 23 august 1944.

petru groza 1946 2Premierul Petru Groza in 1946 (foto: LIFE)

Petru (Petre) Groza (1884-1958) a fost Presedinte al Consiliului de Ministri in perioada 1945-1952 si prin actiunile sale, a facilitat instaurarea comunismului. Notorii sunt politici guvernamentale precum stabilizarea monetara din 1947 si etatizarea Bancii Nationale, colectivizarea (finalizata oficial abia in 1962) si nationalizarea (1948). Avea porecla “burghezul rosu”, dat fiind ca provenea dintr-o familie instarita, insa avea viziune comunista.

1946 15Regele Mihai cu mama sa, Regina Elena, in 1946 foto: LIFE)

Practic, la nivel inalt, Regele Mihai mai avea alaturi doar pe Regina-Mama Elena si un grup restrans de fideli. Avea insa si sustinerea populara. In tarile vecine Romaniei, lucrurile se precipitau. In Bulgaria, Printul Regent Kiril a fost executat si a fost proclamata Republica Populara sub comunistul Gheorghi Dimitrov, Ungaria era deja Republica Populara, Iugoslavia era si ea in mainile comunistilor condusi de Maresalul Iosip Broz Tito. Romania ramasese ultima democratie (cel putin la nivel teoretic) din zona de influenta a URSS.

cRegele Mihai la Londra, 1947 – una din ultimele fotografii cu Regele ca sef al statului (foto: LIFE)

In noiembrie 1947, Regele Mihai a participat la Londra la nunta verisoarei sale, Principesa Elisabeta a Marii Britanii, viitoarea Regina Elisabeta a II-a. Intre timp, Stalin adresase Guvernului Groza un ultimatum prin care cerea rezolvarea “problemei monarhiei din Romania” pana la finele lui 1947. Comunistii au intrat in panica. Mai tarziu, manualele de istorie falsificata aveau sa scrie: “Devenise acum posibila si obiectiv realizabila inlaturarea institutiei perimate a monarhiei”.

➲ ABDICAREA REGELUI

abdicare-30-decembrie-1947Actul de abdicare, reprodus pe afise lipite in toata tara

Pe 30 decembrie, Regele revine in Bucuresti de la Sinaia (unde isi petrecea sarbatorile de iarna la Castelul Peles) pentru o audienta urgenta ceruta de Petru Groza, la Palatul Elisabeta de pe Kiseleff. Groza a venit insotit de Gheorghe Gheorghiu-Dej, pe atunci Ministru al Telecomunicatiilor. Dupa un schimb de replici, i-au pus Regelui in fata actul de abdicare, deja redactat. Sub amenintarea lichidarii a 1000 de demonstranti arestati la manifestarile pro-Rege din noiembrie acel an, Groza si Dej au obtinut semnatura Regelui. Groza nu a ezitat sa sugereze ca are un pistol in buzunar, in caz ca lucrurile nu s-ar fi desfasurat conform planului. Aceasta este varianta oficiala, povestita de Regele Mihai.

republica-30-decembrie-1947Proclamatia instaurarii RPR (foto de aici)

Groza si Dej au mers in Dealul Patriarhiei, la Adunarea Deputatilor (Senatul nu mai exista, intrucat Parlamentul devenise unicameral dupa razboi pentru a le fi mai usor comunistilor sa treaca legile), unde s-a proclamat noua forma de Stat, Republica Populara. In manifeste, Guvernul anunta bucuros populatia de marea schimbare. Populatia, insa, nu se bucura. Numele noului Stat roman era Republica Populara Romana (Romana) (RPR), stat al oamenilor muncii de la orase si sate. Groza a tinut sa mentioneze ca “istoria va inregistra o lichidare prieteneasca a monarhiei. Romania a facut un divort amiabil de monarhie”.

copie abdicare

Copia actului de abdicare

LEGEA nr.363 din 30 decembrie 1947
pentru constituirea Statului Roman in Republica Populara Romana

ART. 1
Adunarea Deputatilor ia act de abdicarea Regelui Mihai I pentru ei si urmasii sai.

ART. 2
Constitutia din 1866 cu modificarile din 29 Martie 1923 si acelea din 1 Septemvrie 1944 si urmatoarele, se abroga.

ART. 3
Romania este Republica Populara.
Denumirea Statului Roman este: “Republica Populara Romana” (R.P.R.).

ART. 4
Puterea legislativa va fi exercitata de catre Adunarea Deputatilor pana la disolvarea ei si pana la alcatuirea unei adunari legislative constituante care se va face la data ce se va fixa de Adunarea Deputatilor.

ART. 5
Adunarea constituanta va hotari forma nouei Constitutii a Republicei Populare Romane.

ART. 6
Pana la intrarea in vigoare a nouei constitutii puterea executiva va fi esercitata de un prezidiu compus din cinci membri alesi, cu majoritate, de Adunarea Deputatilor dintre personalitatile vietii publice, stiintifice si culturale ale Republicei Populare Romane.

ART. 7
Membrii Prezidiumului Republicei Populare Romane vor depune in fata Adunarii Deputatilor un juramant de credinta poporului dupa urmatoarea forma:
“Jur a apara drepturile si libertatile democratice ale Poporului Roman si independenta si suveranitatea Republicei Populare Romane, precum si legile sale”

ART. 8
In termen de trei zile dela aparitia prezentei legi, functionarii publici vor depune juramantul de credinta.

Formula juramantului pentru functionarii publici:
“Jur de a fi credincios poporului si de a apara Republica Populara Romana impotriva dusmanilor dinafara si dinauntru”.
“Jur a respecta legile Republicei Populare Romane si de a pastra secretul in serviciu”.

Pentru armata, graniceri si jandarmi, forma juramantului este:
“Jur de a fi credincios poporului si de a a apara Republica Populara Romana impotriva dusmanilor dinafara si dinauntru”.
“Jur de a respecta legile Republicei Populare Romane si de a pastra secretul in serviciu”.
“Jur supunere legilor si regulamentelor in toate ocaziile”.

ART. 9
Promulgarea prezentei legi se face de catre presedintele Consiliului de Ministri.

Aceasta lege s’a votat de Adunarea Deputatilor in sedinta dela 30 Decemvrie, anul 1947 si s’a aprobat in unanimitate de doua sute noua zeci si cinci voturi.

Presedinte,
Mihail Sadoveanu
 
Secretar,
Stelian Morariu
(L.S.A.D.)

Promulgam aceasta lege si ordonam ca ea sa fie investita cu sigiliul Statului si publicata in Monitorul Oficial.

Data in Bucuresti, la 30 Decemvrie 1947.

Presedintele Consiliului de Ministri
Dr. Petru Groza

Ministrul justitiei
Lucretiu Patrascanu

1947_Demonstratie in Bucuresti dupa proclamarea RPR
In Piata Palatului Regal din Capitala, rebotezata Piata Republicii (actuala Piata Revolutiei), multimea agitata de comunisti dansa hore si tinea pancarte aduse de tovarasi. Viitorul de aur de-abia incepea, poporul nici nu isi dadea seama ce epoca incepea.

➲ DUPA PROCLAMAREA REPUBLICII

groparii_monarhiei

A urmat o demonizare a perioadei regale, dupa care perioada regala insasi a devenit tabu. Exemplu de propozitie din manualul de gramatica elementara, anul 1948: “Regele fura. Regele – subiectul, fura – predicatul”. “Odioasa monarhie burghezo-mosiereasca” trebuia stearsa din mentalul colectiv. Asa arata un afis din anii ’50 – “Groparii monarhiei”. Fascismul (confundat de comunisti cu nazismul), biserica, burghezia si Regele trebuiau ingropati odata pentru totdeauna de catre proletariat – alianta intre muncitori si tarani.

stemaRPRToate simbolurile vechiului regim trebuiau indepartate – nume de strazi, de institutii, statui, tot! Evident, simbolul Statului – stema – a fost inlocuita cu una noua, proletara, de factura sovietica. Cea incropita pe genunchi nu a rezistat decat pana in martie 1948. Dupa adoptarea primei Constitutii republicane (1948), a intrat in vigoare stema cu spice. In 1952, a doua Constitutie republicana consfintea steaua rosie a comunismului in varful stemei.

381._Gheorghiu_Dej_birthdayGheorghe Gheorghiu-Dej a una din aniversarile lui. In spate-dreapta, Nicolae Ceausescu, succesorul sau.

Liderul de facto al Statului din acea vreme era Gheorghe Gheorghiu-Dej, prim-secretar al Partidului Muncitoresc Roman (PMR, viitor PCR), fost ceferist, fost puscarias. Conducerea oficiala a RPR era asigurata de Prezidiumul Provizoriu, avandu-l ca presedinte pe doctorul C. I. Parhon. Dej si-a eliminat cu succes toti adversarii si a implementat exemplar tot ce sugerau sovieticii, adevaratii conducatori ai Romaniei Populare Romane. In prima parte a anilor ’50. Sub pastorirea lui Gheorghiu-Dej, in tanara republica a inceput teroarea, cu deportarile la Canal, temnitele comuniste, reeducarea si decimarea intelectualitatii interbelice, a elitelor. Sub steagul progresului socialist, au fost comise cele mai odioase crime din istoria Romaniei.

Ord.SteauaRPR_Cl.I,Md
Pentru a-si legitima autoritatea, comunistii au inlocuit, de exemplu, vechiul sistem regal de decoratii cu unul de inspiratie sovietica. Decoratia suprema, “Steaua Republicii Populare Romine”, avea inscrisa pe centru glorioasa data: 30 decembrie 1947.

23aug1957
 23 August a devenit zi nationala
Defilare_23_August
De la an la an, intoarcerea armelor din 1944 a fost redenumita “eliberarea de sub jugul fascist”, “insurectia armata antifascista si antiimperialista” si, titlul cel mai pompos (atins in epoca Ceausescu): “revolutia de eliberare sociala si nationala, antifascista si antiimperialista”.

stemaRSRIn 1965, Dej moare (se spune ca iradiat de sovietici) si ii succede Nicolae Ceausescu, fost ucenic de cizmar, fost puscarias. Acesta transforma Republica Populara Romana in Republica Socialista Romania si adapteaza stema. Instaureaza apoi un comunism nationalist si dinastic, numindu-si rudele in aparatul de Stat.

30 dec 1968
An de an, Ziua Republicii era serbata cu fast. In imaginea din 1968, taranii ii sorcovesc pe liderii comunisti la sediul Comitetului Central al PCR, actual sediu al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din Piata Revolutiei.

ceausescu-propaganda-real
Manipularea, minciuna si propaganda au devenit unelte de baza ale exercitarii controlului regimului asupra populatiei. Duse erau zilele cand se mai temeau comunistii de Rege, deja noile generatii habar nu aveau cine era Regele Mihai. E util sa vedem o comparatie intre portretul de propaganda si o fotografie reala a lui Ceausescu.

ceausescu - tito sala tronului - pal regal

Palatul Regal de pe Calea Victoriei a devenit din 1948 Palatul Consiliului de Stat si dupa 1974, Palatul Republicii. Consiliul de Stat era organul colectiv de conducere in Romania comunista, iar Presedintele Consiliului de Stat era echivalentul unui sef de stat. In 1974, Ceausescu a preluat absolut toate puterile Consiliului de Stat si a devenit primul Presedinte al Republicii. Pe aceasta perioada, fosta Sala a Tronului, curatata de majoritatea simbolurilor regale si devenita Sala de Ceremonii a Consiliului de Stat, gazduia evenimente oficiale: primiri de sefi de stat, banchete, etc. Doar fresca Ceciliei Cutescu-Storck, ce se gasea odinioara deasupra Tronului Romaniei, a supravietuit, alaturi de blazoanele de pe cupola incintei Tronului. Vrei sa afli istoria acestui spatiu reprezentativ? Vezi articolul Sala Tronului, sanctuarul profanat.

Ceausescu_receiving_the_presidential_sceptre_1974
In 1974, Ceausescu decide ca o conducere colectiva nu mai este buna, asa ca doreste sa concentreze intreaga putere executiva in propriile maini si se proclama intaiul Presedinte al Republicii. Intr-o ceremonie la Marea Adunare Nationala, in Dealul Patriarhiei, ii este oferit simbolul puterii supreme: sceptrul prezidential. Este singurul caz din istorie cand un presedinte, sef de republica, are ca insemn un sceptru, atribut eminamente monarhic. Am gasit pe net oferte de vanzare a unui sceptru care se pretinde a fi cel al lui Ceausescu, dar nu arata la fel.

➲ POST-DECEMBRISM

1989_revolutia_11
Evenimentele din 1989 rastoarna regimul comunist si in Romania se instaureaza, dupa convulsii grele, o republica democratica, in detrimentul restaurarii monarhiei, care ar fi fost un scenariu obiectiv realizabil atunci. Republica noua este legitimata de Constitutia din 1991, aprobata prin referendum national de popor.

Romania_CoA_-_1992_project_(1)Dupa gaura lasata in steag de evenimentele din 1989, s-a pus problema alegerii unei noi steme nationale. In 1992, Parlamentul a analizat doua propuneri, care se inspirau masiv din stema regala a Romaniei (variantele mijlocie si mica).

comparatie-stemeAu fost voci puternice care au condamnat aparitia coroanei de otel (simbolul Independentei Romaniei) in stema, asa ca s-a ales o solutie de compromis: o copie palida a stemei regale mici, fara nicio coroana si cu un vultur hidos.

29-ianuarie-1990
Primul Presedinte ales direct de popor este Ion Iliescu, fost nomenclaturist, care isi consolideaza puterea prin una-doua mineriade si hartuirea sistematica a adversarilor politici. Oameni de valoare precum Corneliu Coposu sau Ion Ratiu nu sunt lasati la carma Statului. Iliescu nu ii permite Regelui Mihai sa revina in tara.

emil-constantinescu
I-a urmat Emil Constantinescu, intelectual, profesor. Al treilea Presedinte al Romaniei a promis restaurarea monarhiei, dar nu a mai apucat sa faca asa ceva. S-a declarat invins de sistem, dar a reusit sa-i dea Regelui Mihai inapoi cetatenia romana.

traian_basescujpg
Intre 2004-2009 si 2009-2014 presedinte a fost Traian Basescu, fost comandant de vas. Traian Basescu a condamnat oficial comunismul in Parlament in 2006, numindu-l “un regim ilegitim si criminal” si recunoscand ca abdicarea Regelui Mihai a fost fortata si a curmat ordinea constitutionala traditionala a Romaniei.

Cu toate acestea, in 2012, Traian Basescu a revenit cu declaratii contradictorii. A numit abdicarea Regelui Mihai “un act de tradare” si l-a facut pe fostul Suveran “sluga la rusi”. Presedintele Basescu si-a atras critici dure cu acea ocazie.

iohanniss_c4c759736a
Klaus Iohannis, ales în 2014 cel de-al 5-lea Președinte al României, a fost primul șef de stat post-comunist de la noi care a făcut un pas concret încă din prima zi plină de mandat: a decorat cu Ordinul Steaua României (cea mai înaltă distincție a Statului român) membrii Asociației Foștilor Deținuți Politici. Vorbim de oameni care au avut mult de suferit pentru că nu au fost de acord cu dictatura proletariatului.

➲ INTEROGATORIUL REGELUI

Regele-Mihai

La 30 decembrie 1947, a fost intrerupt, abrupt si inexplicabil, un sistem care se statornicise in Romania de peste 80 de ani si crease institutii functionale, cu posibilitati reale de perfectionare in interesul romanilor. Regele Mihai, singurul actor inca in viata al acelui episod, ar trebui sa clarifice anumite aspecte privind abdicarea controversata. Conform unor surse studiate de istorici, s-ar parea ca monarhul ar fi inceput sa adune fonduri inca dinainte de caderea lui Antonescu, in eventualitatea unei emigrari/abdicari. Acest fapt a fost confirmat de vicepremierul Mihai Antonescu la procesul Maresalului, de dupa razboi.

Este o opinie in general admisa ca Regele a fost fortat sa semneze actul de abdicare de catre Petru Groza si Gheorghiu-Dej, sub amenintarea uciderii a 1000 de studenti arestati. Este varianta Majestatii Sale si aproape unica promovata de mass-media, manuale scolare si carti de istorie specializate. Totusi, pentru a vedea corect faptele, ar fi necesaree si versiunile celorlalti participanti la eveniment, din care avem doar fragmente neoficiale.

Arhivele URSS sustin ca abdicarea ar fi venit in urma unei negocieri intre Rege si comunistii. Premierul Groza ar fi oferit un “ajutor financiar generos” dupa plecarea lui Mihai din tara, fapt sustinut si de Gheorghiu-Dej, care ar fi plusat cu virarea in contul Regelui a veniturilor aduse de proprietatile Coroanei, in continuare. Comunistii au mintit.

Exista inventare care mentioneaza ca in noiembrie 1947, cand Regele a mers la Londra la nunta Principesei Elisabeta (actuala Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii), tablouri din colectia Coroanei ar fi fost scoase din tara. Dupa 1948, acestea ar fi fost vandute colectionarilor particulari, pentru a obtine bani in exil. Nu este vorba nicidecum de “vagoanele cu bogatii” pe care comunistii sustineau ca le-ar fi luat Regele cu el.

Scanteia_Editie_Speciala_-_Abdicarea_Regelui_Mihai--_43838

Pentru o cunoastere a istoriei adevarate, Regele trebuie sa ofere raspunsuri la urmatoarele intrebari:

• Au existat negocieri pentru o abdicare amiabila? Cand au inceput ele?

• Ce bunuri ale Coroanei au fost scoase din tara inainte sau dupa decembrie 1947? Care a fost fluxul in inventar?

declaratie mihai - martie 1948

Relatarea momentului abdicării pentru presa internațională, foaie scrisă de Regele Mihai în martie 1948

• De ce abdicarea a fost denuntata abia in martie 1948 in SUA si nu imediat, pe 4 ianuarie 1948? Ce s-a intamplat in acest rastimp? Exista documente care sustin ca ar fi avut loc negocieri cu comunistii pentru recuperarea unor proprietati ramase in tara.

• De ce, intre ianuarie-martie 1948, si-a luat titlul de Principe de Hohenzollern (titlu retras Casei Regale Romane in Primul Razboi Mondial de Kaiserul Germaniei), recunoscand astfel, implicit, abdicarea?

• De ce, incepand cu martie 1948, s-a titrat din nou Rege al Romaniei? Ce a determinat revenirea la titulatura veche?

• De ce nu a fost vectorul principal al exilului romanesc in anii comunismului, preferand o abordare mai timida? De ce vocea lui nu s-a auzit mai puternic in cancelariile occidentale? In Romania, grupurile de partizani au luptat din greu pentru Regatul Romaniei.

•  Care au fost conditiile intoarcerii definitive in Romania dupa 1989? Ce negocieri au existat cu autoritatile republicane din Romania?

• De ce nu a sustinut inca din anii ’90 reinstaurarea monarhiei, alaturi de liderii taranisti?

• Care au fost conditiile retrocedarii unora dintre proprietatile sale confiscate de comunisti in 1948?

O intrebare pentru autoritatile romane:

• De ce Arhivele Nationale, serviciile secrete si orice alte organe abilitate ale Statului nu scot la lumina toate documentele din perioada 1940-1948, care ar clarifica situatia, sau macar ar duce lucrurile pe un fagas corect?

➲ MONARHIE VS. REPUBLICA

Groza - MAN 1948 2

Groza vorbind Marii Adunari Nationale in primul an al Republicii – 1948. Se dezbateau articolele primei Constitutii republicane a Romaniei. In spate, putem observa un Nicolae Ceausescu tanar. (Fototeca online a comunismului romanesc)

Mai jos, principalele argumente, bazate pe drept constituțional, pentru care afirmația unora că Republica este ilegitimă în România și că Regele Mihai ar fi încă șeful statului este falsă:

Pana in 1991, Republica a fost ilegitima in Romania, intrucat abdicarea din 1947 nu a respectat Constitutia regala in vigoare la acea data, iar Republica s-a proclamat fraudulos. Conform Constitutiei de la 1923, in vigoare la 30.12.1947, nu se putea schimba forma de Stat decat prin referendum (plebiscit). Asa ceva nu a avut loc. Implicit, Constitutiile din 1948, 1952, 1965 (modificata in 1976) se bazau pe un act lovit de nulitate, asadar o temelie invalida. În plus, jurisprudenta internationala spune ca orice act emis sub amenintare si santaj este lovit de nulitate. ca atare, actul de abdicare nu putea produce efecte.

• Considerand prin absurd ca actul de abdicare ar fi fost valabil, poporul roman nu a avut libertatea de a-si alege noua forma de Stat (asa cum se stipuleaza in finalul actului), ci i s-a impus automat Republica Populara ca forma de guvernamant, proclamata de Parlament in aceeasi zi;

Adunarea Deputatilor (parlamentul unicameral al Romaniei la 30.12.1947) nu a avut cvorumul necesar pentru trecerea legii care transforma Romania din Regat in Republica, conform proceselor-verbale existente la Arhive.

Constitutia republicana din 1991, aprobata de romani prin referendum democratic, abroga in mod expres Constitutia Republicii Socialiste Romania din 1965, cu modificarile ulterioare. Asadar, s-a pornit de la zero. Chiar daca Republica a fost servita “la pachet” prin tertipurile lui Iliescu si Iorgovan, ea a fost acceptata atunci de romani, fara alte optiuni.

Reconfirmarea Republicii in Romania a venit in 2003, cand a fost aprobata tot democratic Constitutia in forma ei modificata. Asadar, Republica este legitima in prezent din punct de vedere constitutional, insa ilegitima din punct de vedere moral.

Departe de a fi doar o tragedie personala a Regelui, proclamarea Republicii este o lovitura de gratie data constitutionalitatii. Daca Regele Carol I fusese aprobat prin plebiscit de romani, comunistii au venit la putere prin siretlicuri (sa amintim de falsificarea alegerilor generale din 1946?), pe tancurile sovietice.

➲ REPUBLICA PREZENTULUI

resize-of-1991-constitutia-iorgovan

Antonie Iorgovan (1948-2007), apropiat al lui Ion Iliescu, senator PSD și judecător la Curtea Constituțională a României, unul din părinții Constituției din 1991

Astazi ne aflam, sa zicem, la a 3-a Republica. Constitutii republicane au fost in 1948 (modificata in 1952), 1965 (modificata in 1974), 1991 (modificata in 2003). Pentru constitutia democratica din 1991, Ion Iliescu si raposatul Antonie Iorgovan au avut grija sa introduca o “clauza salvatoare”:

Art. 152, alin. (1) – Dispozițiile prezentei Constituții privind (…) forma republicană de guvernământ (…) nu pot forma obiectul revizuirii.

Efectele lui 30 decembrie 1947 se vad si astazi. Problema cea mare este ca atunci cand a existat posibilitatea unei schimbari, in 1989, un grup restrans care nu dorea de fapt schimbare, ci doar “comunism cu fata umana”, a confiscat puterea.

0000326142-007
Regele Mihai, acum batran, revenit in tara, a fost fugarit si expulzat. De-abia in 1997 si-a recapatat cetatenia. Dupa 1990, a existat o teama in randul guvernantilor, dupa ce un milion de oameni a iesit in strada sa-l salute pe Rege, aflat in balconul Hotelului Continental. Astazi, Regele reprezinta amintirea unei Romanii care ar fi putut fi. El a spus mai demult ceva important:

“Să ne iubim țara așa cum este și să ne luptăm să devină așa cum ar trebui să fie!” – Regele Mihai I

Nici dupa caderea comunismului, romanii nu si-au putut alege forma de Stat. Li s-a impus Republica prin Constitutia din 1991. Nu au existat dezbateri privind cea mai potrivita forma de guvernamant pentru aceasta tara.

➲ IN LOC DE CONCLUZII


Regele Mihai, declarații de presă în 1947 la Palatul Elisabeta, proprietatea sa de pe șos. Kiseleff din București

• Niciodata dupa 1989 nu s-a pus real problema reinstaurarii monarhiei, deoarece nu a existat si nu exista vointa politica, dar nici vointa civica si, din pacate, nici vointa expresa a Casei Regale, care nu a avut vizibil astfel de demersuri, desi ar fi fost indreptatita. Nu toti romanii vor Republica parlamentara sau prezidentiala, pana acum, din pacate, singurele alternative luate in considerare pentru o eventuala revizuire a Constitutiei. Am detaliat acest fenomen in articolul Republica regală din regatul republican.

• Nu este condamnabil ca, tanar fiind, sa incerci sa-ti asiguri un trai decent si sa ai siguranta zilei de maine. Cati nu si-ar fi negociat, in conditiile date, o plecare linistita, in schimbul unei vieti netulburate de comunisti? Regele, avand 26 de ani in 1947, avea toata viata inainte, iar a opune rezistenta in fata abdicarii ar fi insemnat complicarea nedorita a situatiei, si asa tensionata. Optiunile erau cvasi inexistente, iar presupusa oferta a comunistilor era, intr-o anumita masura, salvatoare pentru Rege.

Exista o teorie conform careia Gheorghiu-Dej nu ar fi dorit realmente plecarea Regelui. Conform unor discutii private din anii ’50, Dej ar fi vazut o Romanie socialista, dar cu un Rege-marioneta – un stat-hibrid, cam cum este azi Suedia: monarhie cu guvern socialist, nationalizare, colectivizare, etc, insa cu un Rege pe Tron. In opinia lui Dej, Regele ar fi fost garantul suveranitatii nationale si o piedica in calea sovietizarii imediate a tarii. Desigur, aceasta opinie nu poate fi probata si ramane doar la rangul de legenda.

• Poate ca monarhia este un sistem care ar putea functiona in Romania, dar nu stiu cum anume s-ar putea implementa. Casa Regala nu a mai produs descendenti remarcabili, iar Regele este foarte batran. Se tot perinda pe aici nepotul lui, Principele Nicolae, care, se zicea, ar fi fost urmasul, pana la excluderea lui din Casa Regala in 2015, din motive neprecizate. Asadar, teoretic, prima la succesiune e Principesa Margareta, fiica cea mai mare a Regelui, oficial numita Principesa Mostenitoare. Din nefericire, Casa Regala a picat in pacatul afilierii politice si asocierii cu personaje dubioase de pe scena politica. Vezi detalii despre asta in articolul Casa Regală prezentă, dar absentă.

Ca o opinie personala, consider ca Republica actuala trebuie perfectionata si ca putem lucra cu ceea ce avem. Miscarile de strada, renasterea societatii civile dupa 2011 si o intreaga generatie care a invatat sa se informeze si sa nu fie manipulata sunt premisele unei schimbari reale. Traim intr-o Republica democratica legitima, hai sa o facem functionala!

Dezbaterea Monarhie vs. Republica va continua mereu. Eu am adus ce argumente am avut aici, pornind de la ziua de 30.12.1947. Spre deosebire de cele in varsta, generatiile mai tinere nu sunt crescute sa creada ca Regele este o metapersoana. Pentru fapte, se cer raspunsuri si justificari. Asa e corect. Regele este tot om, si el poate gresi. Ii recunosc fostului Suveran meritele istorice si contemporane, chiar daca nu sunt adeptul imaginii idilice si romantice pe care presa o zugraveste despre perioada monarhiei in general si cea interbelica in special. Intotdeauna, epocile trecute fascineaza mult mai mult decat prezentul, iar aspectele negative tind sa se estompeze, in favoarea celor pozitive.

Fun Fact #1: originalul actului de abdicare al Regelui Mihai nu e de găsit.
Fun Fact #2: 30 Decembrie nu a fost sărbătorit niciodată după 1988. Autoritățile republicane actuale ignoră evenimentul căruia îi datorează oarecum existența.

Chiar, tu ce faci de Ziua Republicii?

FLASHBACK

Articole anterioare legate de Rege si/sau de monarhie:

10 Mai si realizarile monarhiei
10 Mai 1945
Locuri sacre ale regalitatii
Carnet scolar carlist
Ziua Restauratiei
Deschiderea Universitatii in 1945
Ziua Armatei Rosii 1946
90 ans apres: 1 Decembrie 1918
23 August, dupa 65 de ani
Ne trebuie o alta Zi Nationala!
Statuia Regelui Carol I
Noul Carol I
Palatul Regal din Bucuresti
Sala Tronului, sanctuarul profanat

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

8 thoughts on “Tu ce faci de Ziua Republicii?”

  1. Ca de obicei un articol interesant si bine documentat! Felicitari! Intrebarile tale sunt pertinente, poate in timp vom afla si raspunsurile.

  2. În Bulgaria, Kiril, care nu avea de gând să abdice, este executat în 45, Bulgaria fiind invadată de sovietici. Deşi situaţia României nu era chiar asemănătoare, trebuie presupus că o aştepta un scenariu identic dacă Regele nu abdica. Probabil că i s-a spus ceva gen “dacă nu pleci tu, vin ruşii şi va fi mai rău” ţinând cont de ultimatumul lui Stalin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *