Vă prezint 3 motive principale pentru care părinții refuză vaccinarea

Nu avem dovezi că vaccinurile cauzează autism. Singurul studiu (cvasi)științific care afirmă legătura dintre vaccinurile din copilărie și autism a fost publicat în revista medicală Lancet în 1998 de către Andrew Wakefield și a fost dovedit o fraudă.

Totuși, furtuna media care a urmat a ajuns la urechile părinților și a înșurubat ideea greu de scos din cap că vaccinurile cauzează autism. În consecință, din ce în ce mai mulți părinți refuză vaccinarea copiilor de frica autismului.

Dar ce înseamnă această “înșurubare în creier”? Concret, cum sari de la o vorbă aruncată de un studiu dovedit fals la decizia de a nu vaccina copilul? Este mult prea simplu să îi faci pe părinții care nu aprofundează problema “proști”. Mulți chiar petrec timp informându-se, dar intră pe una din următoarele căi nocive de raționament:

1 – Nu s-a dovedit un fapt negativ!

Când te apuci să citești despre controversa vaccinurilor afli că multă lume s-a străduit să îl contrazică pe Wakefield în sensul de a dovedi că studiul lui era prost realizat. Ori, dacă studiul lui era prost, înseamnă doar că nu a demonstrat nimeni legătura de cauzalitate între vaccinuri si autism, nu că ea nu există. Situația este asemănătoare cu cea din anii ’60, când nimeni nu demonstrase legătura de cauzalitate dintre cancer la plămâni și fumat, deși legătura exista.

Există aparent, ca trend pe un grafic istoric, corelație între vaccinuri și creșterea cauzelor de autism.

Din anii ’90, de când rata imunizării a crescut, a crescut dramatic și numărul de copii diagnosticați cu autism. Oamenii de știință spun că dacă există corelație nu există neapărat și cauzalitate, în sensul că cel mai probabil numărul de cazuri de autism a crescut fiindcă s-au schimbat criteriile de diagnosticare, nu din cauza imunizărilor.

ao000B0_700b_v1[1]

Două statistici corelate nu înseamnă că una cauzează pe alta. De exemplu, creșterea numărului de mașini mari, albe de lux în rândul cocalarilor se corelează cu creșterea cazurilor de autism. Însă mașinile albe nu cauzează autism.

Dar încearcă să le explici părinților că corelația nu înseamnă cauzalitate. Este greu. Ei vor studii care să dovedească că vaccinurile NU cauzează autism. Au fost făcute astfel de studii, însă cum este extrem de greu să dovedești un fapt negativ, toate studiile au o concluzie care pentru părinți este destul de slabă – “concluzionăm că cel mai probabil vaccinurile nu cauzează autism“. Acest “cel mai probabil”, o marcă de confidență destul de mare în lumea științifică, care nu operează mai niciodată cu certitudini de nerăsturnat, este o marcă slabă pentru părinți.

Adaugă la asta și efectul amplificator și distorsionator al sit-urilor și blogurilor de conspirații, care răstălmăcesc concluziile – Wakefield s-a pronunțat cert, iar alții au dubii că vaccinurile nu cauzează autism!

Toate acestea sunt suficiente să mențină dubiu arzător. Ori, dubiul în mintea părinților este devastator.

2 – Riscul cel mai mic, ales în mod cinic

Părinții se tem foarte mult de boli care ar putea aduce un handicap sever pe viață copilului. Cheltuie foarte mulți bani pentru depistarea, încă din timpul sarcinii, a sindromului Down și a altor astfel de boli ereditare. Ori autismul este o boală care se descoperă la vârsta de aproximativ 3 ani. Nu se poate (încă) depista din timpul sarcinii.

Puși în fața alegerii fie de a (i) proteja copilul de bolile copilăriei și a risca descoperirea autismului la vârsta de aproximativ 3 ani, o boală care a putea să le facă copilul o persoană social-disfuncțională de care trebuie să aibă grijă pe viață sau (ii) a nu proteja copilul de bolile copilăriei, cu riscul ca acesta să dezvolte o boală de care, până la urmă ar putea să scape, “așa cum au scăpat atâția alții înainte să existe vaccinurile“, din ce în ce mai mulți părinți aleg a doua variantă.

Și în cel mai cinic lanț de raționament, consideră că e mai bine să moară copilul în pruncie de o boală necruțătoare decât să trăiască toata viața chinuit cu un potențial handicap sever.

3 – Agstul religios

Una dintre cele mai disruptive realizări în credință este că dumnezeu, o entitate omnipotentă și omniscientă, știe și poate să prevină boli grele în copii și, totuși, nu o face. Înseamnă oare că dumnezeu nu este bun și nu ne iubește? Pentru unii credinioși, asta este o poziție greu de reconciliat.

De aceea, apologia unei astfel de dileme se bazează pe explicarea oricărei boli ca fiind generată de om, fie prin păcat (dumnezeu te-a pedepsit cu un cancer) fie prin nerespectarea unei vieți naturale, prin introducerea în stilul de viață dat de dumnezeu a unor obiceiuri necurate – vaccinuri, medicamente, mâncăruri cu conservanți, mâncăruri modificate genetic, ș.a. Este evidentă înclinația lumii credincioase spre naturism ca o apropiere de starea lăsată de dumnezeu și un mod de a elimina factorii de influență antropici.

Mai pe scurt, un copil de 3 ani nu a păcătuit, așa că boala e cauzată de vaccin sau de E-uri. “Doar nu a apărut din senin de la bunul Dumnezeu!

Concluzie

Evident că nu sunt susținătorul unei astfel de gândiri. Sunt multe lucuri în neregulă cu lanțul logic. Spun doar că asta este raționamentul pe care l-am citit printre rânduri în cele afirmatiile tinerilor părinți cu care am avut ocazia să discut despre creșterea copiilor.

Până la urmă părinții vor ce e mai bine pentru copiii lor și aleg cum cred mai bine. Numai că lumea occidentală a fost atât de mult timp scutită de rujeolă, oreion și rubeolă, precum și de poliomielită și celelalte boli pentru care se vaccinează, că a uitat cât de necruțătoare pot fi aceste boli – rubeola poate conduce la infecții serioase, orbire și pneumonie în până la 30% din cazuri. Copiii care supraviețuiesc rujeolei, oreionului și rubeolei (mulți, ce-i drept) pot rămâne cu un metabolism slăbit și un sistem imunitar deficitar.

Poliomielita este însă mai gravă. O boală aproape eradicată de pe pământ, poate duce la paralizie parțială sau totală. SOV a avut poliomielită și se chinuie beteag de o viață. În vârful epidemiei de polio din SUA se construiau plămâni artificiali (vezi poza articolului) pentru a da o speranță de viață oamenilor cu paralizie avansată.

upload

Determinismul creștin din Forrest Gump – în timp ce Forrest a fost scăpat de paralizie poliomielitică pentru a duce o viață inocentă, Lt. Dan a rămas fără picioare după o viață plină de păcat.

Tuberculoza poate omorî încet un om slăbit. Pe vremuri, multe familii tinere au fost sfășiate când un membru a murit de TBC.

Nu mai avem aceste boli acum. Am uitat cât de rele erau. Îmi aduc aminte un părinte ignorant care se plângea că vaccinul anti-ROR a condus la 100 de morți/an din complicații de la efecte secundare. Da, dar la câte morți ar fi dus empidemii ale celor trei boli?

Poate că o strategie bună de sănătate publică ar fi să arătăm cât de rele pot fi bolile pe care nu le mai avem fiindcă le-am eliminat prin vaccinare…

Published by

Cubuman

Cubuman s-a alăturat echipe Rezistența Urbană în 2012.

10 thoughts on “Vă prezint 3 motive principale pentru care părinții refuză vaccinarea”

 1. “Există corelație între vaccinuri și creșterea cauzelor de autism.” Nu știu de unde ai această informație. Cel puțin un studiu din Japonia arată că nu există corelație între vaccinul MMR și cazurile de autism – în perioada în care administrarea vaccinului MMR a fost întreruptă, cazurile de autism au crescut.

 2. Poate la baza acestei “orientari” sta si mult folositul enunt : “Campaniile de vaccinare au dus la eradicarea bolii X-numele bolii contagioase ”
  Pai daca este eradicata, si au mai aparut doar departe de mine cazuri sporadice, eu de ce sa-mi vaccinez copilul? Ca si cum as gandi ca, daca am facut curatenie de Craciun – nu mai trebuie sa fac curat niciodata !

 3. Și eu cred că este o grandomanie, dublată de prostia părinților, să refuzi vaccinarea copilului. Toate mecanismele astea psihologice alimentate de teoria conspirației și ce-au aflat ei de nuștiupeunde sunt de rahat: până una-alta, copiii pot fi afectați acum de niște boli care-ar fi putut fi prevenite simplu. Din păcate viața e tot mai amestecată, iar copiii vor intra în contact cu mai mulți oameni decât noi. Ce se întâmplă după vaccin, efectele secundare… desigur că pot să fie, dar nu de aceeași gravitate.

 4. Felicitări pentru articol. Aţi dovedit empatie şi respect pentru un punct de vedere cu care nu sunteţi de acord.

  E foarte uşor să ne exprimăm dispreţul cu cei care au altă părere decât a noastră. Cine nu votează ca noi este “prost, analfabet, beţiv şi leneş”, cine nu are aceeaşi părere ca noi despre vaccinuri poate fi etichetat ca “înapoiat, habotnic etc.”.

  Părerile oamenilor pot fi diferite, contradictorii, uneori chiar foarte greu de înţeles, dar cu puţin respect şi empatie putem să înţelegem că şi ceilalţi au intenţii bune şi îşi doresc ceva mai bine. Existe cauze subtile legate de educaţie, religie, sistem de valori, vârstă, cultură care ne influenţează opiniile în moduri mai subtile decât am putea crede la prima vedere.

 5. Chiar mi-i interesant…. Autorul are copii ? -asta e prima intrebare…
  Doi. Ia zicetimi Domnilor Informati si adepti a vaccinarii… Cate vaccine sunt produse in Tara ?
  Trei. Catre toti care Nu cred in teoria conspiratiei – Care stat Normal accepta sa-i fie vaccinata populatia cu vaccine straine ? Sau credeti ca ne vor Destepti ? Sanatosi ? Sau vor PROSTI si ROBI ?
  Patru. Cine a studiat componenta chimica a vaccinelor primite din alt Stat ? IN detaliu. Lista completa.
  Cinci. Va temeti de epidemie ? Da de razboi ? Da de prostie ? Da de carte ? Sunteti fricosi ?

  1. Mie mi se pare ca daca te uiti atent la exprimarea ta vei descoperi ca nu cei de aici promoveaza prostia si ignoranta.

   In acelasi timp sunt destul de sigur ca imi irosesc cuvintele pe tine.

 6. Salut
  Am facut de curand un vaccin, pentru febra galbena , si am avut efecte adverse la vaccin.
  M-am speriat ca dracu!
  Ca fapt divers: Vaccinul era importat.
  Daca vreti sa convingeti lumea ca ceva e bun documentativa.
  Respectiv :
  Aflati ce intra in componenta vaccinurilor (o lista cat mai detaliata) si vedeti cat poate dauna organismului.
  Exista anumite teorii care spun ca vaccinurile sunt periculoase.
  Demontati-le cu date verificabile.
  Pentru ca , cred in teoria conspiratiei o sa imi vaccinez copii.
  Motivul :
  Daca teoria este valabila, pot sa imi inchipui ca cei care livreaza vaccinul pot livra si boala pentru ca oamenii sa le cumpere “produsul”…
  O seara buna!

 7. Sorina Costin nu ma pricep la boli dar imi inchipul ca daca se spune ca o specie de animal a disparut de pe pamant nu prea mai are cum sa apara, asa cum pot sa imi inchipui ca daca se spune ca o anumita boala a fost eradicata nu mai exista pericolul sa o fac…
  Bogdan, Radu a pus niste intrebari care mi se par legitime mai putin punctul 5.
  Ai ales sa nu raspunzi.

  1. O boala poate fi eradicata in sensul ca nu s-au mai inregistrat cazuri (ex: turbarea) insa virusul care o cauzeaza poate avea un rezorvor natual si in acest caz pot sa apara noi cazuri. In cazul turbarii rezorvorul natural este reprezentat de animale salbatice purtatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *