Cât timp ne mai permitem să facem anti-corupție numai cu nuiaua?

DNA este un antibiotic introdus în inima statului român care rade cu extremă eficiență toate bacteriile care alcătuiau fosta clasă politică. Toporul cade atât de dur pe grupări bine înfiripate mafioto-politic încât undele de șoc reverberează și zguduie chiar și interiorul motorului anti-corupție, tandemul SRI-DNA, ridicând la suprafață mizerii nu prea plăcute.

Însă, indiferent de zbaterile celor prinși, rezultatul va fi cert. Clasa politică pe care o știm de 25 de ani va fi distrusă.

Și ce vom pune în loc? Eșalonul 2 din partidele existente? Parcă am mai făcut o revoluție în favoarea eșalonului 2.

Tineri educați și nepătați fără legături cu fostele grupări? Mi-ar plăcea, dar mă tem că nu vor veni decât aduși cu forța. Tinerii educați și nepătați s-au ținut departe de politică ca de ciumă. Și-au făcut cariere în țară și, mai ales, în străinătate, unde răsplata este mai mare și pe măsura efortului profesional.

Tinerii ăștia nu vor veni în România să treacă prin foc și spadă într-un sistem electoral în care trebuie să îți vinzi și mama ca să ai un loc pe liste.

Nici nu vor dori să profeseze într-un sistem birocratic în care salariile sunt înghețate an după an (sub un Guvern de “stânga”!), unde maximum de venit net la nivel de ministru și secretar de stat este între 1.000 și 2.000 de euro (FYI premierul Victor Ponta are salariu net 6.148 lei, aproximativ 1.400 euro). Salariile funcționarilor de rang inferior sunt mult mai mici, ajungând la nivele abismale, aproape prea mici pentru a îndeplini deziderate de trai de bază (un apartament, o mașină, creșterea copiilor).

Oameni deștepți și incoruptibili nu stau în sistem decât din idealism. Spitalele sunt pline de medici idealiști cu hainele cârpite. Dar și oamenii idealiști sunt în cantitate limitată. Cantitatea migrează spre occident.

În condițiile în care sistemul nu atrage oameni deștepți și incoruptibili, sistemul va angaja oameni proști și/sau coruptibili. Oricât ai da cu nuiaua în ei, nu o să îi faci mai deștepți, și dacă totuși cu puterea pedepsei stârpești corupția, vei constata că rămân niște locuri goale.

Pentru a fi sustenabil pe termen lung, sistemul are nevoie de o reformă profundă care nu ar trebui să se limiteze la măsurile punitive împotriva corupților.

Trebuie eliminate din stat nepotismul, lipsa de interes, incompetența generalizată și para-corupția (favoritismul de care legile penale nu se pot atinge). Iar pentru asta, munca în folosul Statului Român trebuie făcută atractivă pentru oamenii inteligenți, apți și conectați la problemele sociale (eventual, care s-au și confruntat cu problemele sociale). Prin modificarea sistemului electoral. Prin eliminarea austerității bugetare și eficientizare efectivă.

În definitiv, repet o idee mai veche. Degeaba avem stat de drept, stat în care legile sunt respectate, dacă nu avem oameni care să facă legi bune. Nu aberații făcute de “hoții”, “corupții” și “chiulangii” amintiți de Zgonea, Președintele Camerei Deputaților. Nici hâțoage chinuite prin Guvern. Decizii bune și chibzuite făcute de oameni care vor să reprezinte interesele cetățenilor.

Published by

Buciuman

Buciuman este un membru fondator al Rezistentei Urbane, unde contribuie ocazional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *