Vai de capul meu ce rușine cu românii fără dinți care vor să muncească!

Din reacțiile la documentarul The Romanians Are Coming (inclusiv un protest) trag concluzia că multor români le place să fie reprezentați în străinătate de insulină, stilouri, Nadia și Domnișoara Pogany, dar nu le place să fie asociați cu oamenii săraci, știrbi, crescuți în condiții precare, care își caută de muncă ca să iasă din sărăcia lucie a satului natal.

Adică vezi doamne, putem să ne mândrim cu cei care au fost ajutați până la master sau doctorat, dar de cei care învață engleza la un charity ca să muncească ca gunoier, ca îngrijitor de bătrâni, ăia ne fac de râs, cum adică sunt ăia români? Sunt țigani, chiar indeni, chiar de pe planeta Nibiru, nu îi știu eu domne’, cu ăstia apărem noi la televizor în fața marii națiuni engleze!? Eu știu numai inventatori și muzicieni desăvâșiți!

Din păcate nu românii doctoranzi-medici-profesioniști sunt norma în imigrare, ci băieții care dorm 5 într-un pat în Manchester ca să muncească necalificat pe un șantier.

Băieții care cară saci de ciment pe santierele engleze sunt majoritatea. Numai că nu sunt toți înregistrați la MAE în evidențe. Așa că ambasadorul n-are nicio jenă să dea cu miile de tineri profesioniști de birou în sus și în jos (dintre care 4.000 de doctori, ce glumă, când erau în România câștigau cât un muncitor calificat). Nu am nimic cu ei, chiar îi stimez, dar nu simt nevoia să mă reprezinte exclusiv.

Pe mine pot să mă reprezinte oriunde omul gunoier care se trezește la 5 în cutia de carton și băieții care stau 5 în cameră și își rup spatele ca să își întrețină familiile și să își dea copiii la școală pentru ca măcar copiii lor să știe engleză și economie și programare și să nu fie știrbi și să ajungă ca miile de tineri pe care îi laudă ambasadorul.

Capture

Scrisoarea ambasadorului Român la Londra, scrisă înainte să vadă documentarul.

Foto cover: Andrei Mihai

Scrisoare: MAE

Published by

Buciuman

Buciuman este un membru fondator al Rezistentei Urbane, unde contribuie ocazional.

4 thoughts on “Vai de capul meu ce rușine cu românii fără dinți care vor să muncească!”

  1. Excelent, bravo! Si mie mi-e sila de delimitarea asta lasa de aia mai putin “prezentabili”, cand aia sunt de fapt de 100 de ori mai de admirat decat profesionistii cu diplome care au avut sanse berechet in viata.

    1. Hai sa nu ne dam in stamba cu comentarii aiurea. Cei care invata si studiaza in tari straine nu sunt neaparat copii de bani gata. Sunt oameni care au muncit pe branci, care au pierdut mii si mii de nopti studiind pentru burse/examene, sunt oameni care au sacrificat multe. Si nu veniti la mine cu mizerii de genul, caci 70% din romanii care muncesc pe afara au fost niste gunoaie si pramatii pe meleagurile tarii, oameni care au fugit de scoala si de facultate ca dracul de tamaie, sunt roman in Romania, asa ca imi stiu foarte bine semenii, putini sunt cei care dau si ultimul leu pe carti, aceia sunt oameni cu adevarat de apreciat, ca in loc sa-si ia o tigara si o cafea prefera sa stranga banii sa-si poata cumpara un nou atlas. Asa ca praf de mers cu reportaje de genul de 2 lei.

  2. Am si eu o intrebare: locuiesti cumva in Anglia? Esti angajat in Anglia? Daca nu, hai sa iti spun cum sta situatia din punctul de vedere al unei student roman in strainatate: suntem marginalizati, ignorati si ne sunt negate oportunitati doar pt ca provenim din Romania. Inainte sa se aprobe legea conform careia romanii sunt tratati ca orice cetatean european, noi, studentii trebuia sa asteptam cate un an ca sa ne primim permisele de munca. Si in acelasi timp, pt ca sunt unii care provin din familii modeste( este si cazul meu), am fost nevoiti sa muncim ilegal, pe bani de nimic, doar ca sa ne putem implini visele. Acum sunt studenta la doctorat (cu bursa completa de studiu) si intr.o zi o sa ajung doctor si in acelasi timp o sa fiu denigrata pe motive ca am avut oportunitatile la care altii nu au avut access. Nu e corect sa fim toti pusi in aceeasi oala. Ca si romanca in Anglia consider ca e nedrept sa aud comentarii in autobuz in care eu ca romanca sunt jignita. Hai sa ii vedem si pe Cei care isi rup coatele muncind zi si noapte pentru o viata mai buna si sa nu ii vedem doar pe Cei oportunisti care au terminat de furat in alte tari si acum s.au orientat spre Anglia. Apreciez munca cinstita dar doar atat! Si noi ca romani in Anglia suntem considerati orice dar nu muncitori cinstiti. Hai sa fim solidari si sa ne aparam numele! Sa fim mandri ca suntem romani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *