Suntem pregătiți pentru votul electronic?

În curând o să vă vorbească foarte multă lume despre votul electronic. Monica Macovei a depus deja proiect de lege în acest sens. Trebuie să știți că majoritatea sistemelor de vot electronic sunt extrem de fraudabile. MAI FRAUDABILE ca votul pe hârtie, mergând până la posibilitatea utilizării unui cod ascuns care pur și simplu modifică rezultatele finale afișate de terminalul oficial, indiferent de ce s-a votat în teritoriu.

Este ușor să duci de nas lumea cu votul electronic fiindcă majoritatea cetățenilor nu se pricep la securitatea informatică. Dar ar putea să se priceapă dacă ar fi educați în acest sens!

Un set minim de întrebări ce trebuie să vi le puneți când citiți știri despre un sistem de vot electronic:

– Este sistemul UNIVERSAL ACCESIBIL, astfel încât toată lumea să îl poată utiliza? Există alternative pentru persoane cazuri-speciale (bătrâni, oameni cu dizabilități)? Poate sistemul să creeze confuzie sau să facă accesul la vot mai greu?

– Garantează sistemul VOTUL UNIC PE CETĂȚEAN? Cea mai mare problemă a sistemului de vot pe hârtie este că nu a putut (fiindcă nu s-a vrut) să garanteze 1 om = 1 vot. Votul multiplu ne bântuie de 20 de ani.

– Este garantată ANONIMITATEA? Vă dați seama ce nenorocire ar fi dacă ar circula, chiar și în secret, liste cu opțiunile politice ale cetățenilor. În sistemele informatice este greu să împaci anonimitatea cu votul unic, fiindcă de obicei se face un cont/cetățean, conform bazei de date de la evidența populației, cont care votează o singură dată. Chiar dacă declarativ votul este anonim, un cod ascuns malițios îți poate înregistra opțiunea electorală într-o bază de date ocultă.

– Garantează sistemul TRASEIBILITATEA? Adică cum știi că votul tău chiar a fost numărat și nu distrus/uitat/neprimit? Teoretic, în gradul cel mai mare de traseibilitate, cetățeanul verifică, oricând după alegeri, că apare în baza de date cu opțiunea sa. Dar ca să poată face asta, votul nu mai este anonim! În sistemul de vot pe hârtie există semi-traseibilitate, în sensul că cei din comisie transportă voturile în urne sigilate și, teoretic, dacă există suficienți observatori, nu se pot pierde voturi pe drum.

În strânsă legătură cu acest concept este și INTEGRITATEA VOTULUI, adică o opțiune odată exercitată, nu mai poate fi schimbată nici de alegător, nici de terțe persoane, nici de cod malițios ascuns. În sistemul pe hârtie este ușor, că nu poți șterge o ștampilă cu ochii observatorilor pe tine, în sistemul electronic este extrem de dificil să știi că ce ai votat s-a înregistrat fără modificare în baza de date și nu a fost modificat pe parcurs de un cod malițios.

– Garantează sistemul VERIDICITATEA REZULTATELOR? Cel mai important atribut. Poți fi sigur că numărul de voturi afișat de sistem și transmis apoi la BEC/la presă este cel real și nu un număr umflat? Guvernul va spune că se poate audita codul. Însă și cei mai buni ingineri știu că o simplă cifră afișată pe ecran poate fi măsluită în multe locuri ascunse în sistem. Sistemul de vot pe hârtie este verificabil de orice Gigi cu 8 clase, însă sistemele de vot electronic numai de către best and brightest, și chiar și ei mai scapă unele subtilități.

Atenție la cuvinte potențial tricky precum cel din proiectul Monicăi Macovei. Proiectul dânsei spune că se va folosi un token “ca la bancă” și apoi aflăm că acest tip de sisteme “sunt foarte sigure“. Dar nu vor fi implementate exact ca la bancă, fiindcă sunt niște cerințe diferite (la bancă nu ești anonim!), și nu contează cât de sigure sunt la bancă, dacă la vot sunt implementate prost/malițios!

Ar putea fi destul de sigure, dar nu este obligatoriu! De exemplu, dacă fiecare token primit de cetățeni are seria într-o bază de date accesibilă unui funcționar sau unui programator, s-a dus dracului secretul votului. Deci inițiativa ar putea fi bună, dar nu este obligatoriu să fie așa doar fiindcă “este un token ca la bancă”.

Nu insist mult pe legea Monicăi Macovei fiindcă este doar un cadru legislativ în care urmează a fi propusă o soluție concretă, încă nediscutată.

Însă trebuie să știți că s-a încercat implementarea sistemelor de vot electronic în multe locuri din lume și mai peste tot au generat tensiuni fiindcă nu au putut fi complet și transparent auditate. Uneori metoda cea mai simplă, verificabilă de oameni cu un minim de educație, poate fi cea mai bună. Cea mai bună pentru cetățeni, nu și pentru aleși!

[PROPUNERE] Iată o idee de sistem de votare hibrid care mie îmi place. Voturile se numără electronic și sunt centralizate instant, dar rămâne dovadă pe hârtie, trasabilă până la cetățean, în mod anonim, astfel încât fiecare poate verifica propriul vot și toată lumea poate verifica toată numărătoarea!

Published by

Buciuman

Buciuman este un membru fondator al Rezistentei Urbane, unde contribuie ocazional.

3 thoughts on “Suntem pregătiți pentru votul electronic?”

 1. “Trebuie să știți că majoritatea sistemelor de vot electronic sunt extrem de fraudabile”
  In comparatie cu ce? Sau din ce punct de vedere sunt extrem de fraudabile? Pe ce anume va bazati aceasta opinie?

 2. Pfff… Tot ce e pe internet se poate frauda si foarte usor… e nevoie doar sa faci modificari in baza de date 🙂

 3. @Alex
  Nu e atat de usor pe cat crezi sa faci modificari intr-o baza de date. Incearca sa modifici informatii ale clientilor unor banci din Romania, daca ti se pare asa usor. E mai usor sa dai o spargere la o banca decat sa furi bani din conturi bancare in lipsa accesului din interior.
  Sau uite, mai usor, incearca sa modifici informatii ale unor profile publice de facebook, daca tot e asa usor.

  In fine, articolul mi se pare lipsit de orice fel de argumentatie.
  Bye!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *