Street Delivery X | Amprenta de Carbon | Mobilizează-ți strada!

11013626_10153401929832074_2017774130757539974_n

Ai o idee care ar putea schimba fața orașului într-una mai prietenoasă? Tema Street Delivery X e Amprenta de Carbon. Înscrie-te pe www.street.delivery până pe 31 mai 2015.
10 dintre cele mai bune proiecte vor fi premiate cu 10.000 euro. Ceea ce nu înseamnă că nu vor fi găzduite și alte idei mișto sau care nu au nevoie de finanțare!
EVENT

SAM_2870

▲ 10 ani | 10 proiecte pentru oraș | 10.000 € | Ai la dispoziție 10 zile ▲

Reducerea producției de deșeuri, reciclarea creativă, îngrijirea spațiilor verzi, alternative de transport, reducerea emisiilor de noxe și a nivelului de praf — încep pe o stradă și continuă în tot orașul. Asta îți propune Street Delivery la aniversarea sa de 10 ani: o mutație reală în felul în care privim orașul din prisma schimbărilor climatice, oferind soluții pentru diminuarea efectelor lor asupra mediului și oamenilor.

Street Delivery este prototipul unui micro-univers urban, strada valorificată ca bun public, așa cum ar trebui ea să fie. Un eveniment responsabil care își responsabilizează participanții, o platformă pentru ideile care contribuie la un oraș mai prietenos. În 10 ani, Street Delivery s-a și aglomerat peste măsură, dovadă că nevoia de spațiu public este stringentă. Din păcate, proiecte și idei fantastice au ajuns uneori să fie acoperite de zgomotul de fond. Așa că, odată cu SDX, întreg evenimentul este regândit pentru a pune în valoare ideile care schimbă orașul.

SAM_2895

► Concurs de Proiecte ◄

La a zecea ediție, Street Delivery finanțează prin concurs 10 proiecte cu 10.000 de euro (1000 euro / proiect) și pune la dispoziție materiale de construcție (acolo unde e cazul). Propunerile trebuie să respecte următoarea temă:

SDX: AMPRENTA DE CARBON

☼ Ca indivizi, acțiunile noastre par să nu conteze, picături de apă într-un ocean mult mai vast decât poate să cuprindă mintea noastră. Fiecare dintre noi – 7 miliarde de oameni – alegem zilnic soarta vieții pe Pământ prin acțiuni dintre cele mai banale: când uităm lumina aprinsă, când mai cerem o pungă de plastic, când luăm mașina în loc să mergem cu bicicleta, când aruncăm gunoiul aiurea, când tăiem un brad pentru a ne bucura de el câteva zile, când facem profit din crime ecologice.

Avem nevoie de spații publice în care să ne adunăm pentru a confrunta greșeala pe care umanitatea e pe cale s-o săvârșească. În stradă ne putem număra, ne putem cunoaște, ne putem da seama că nu suntem doar o mână de prieteni care visează să schimbe lumea.

Capacitatea umanității de a face, amplificată exponențial de tehnologie, a depășit cu mult capacitatea umanității de a înțelege. Am trecut deja peste pragul de pericol. E timpul să luăm încălzirea globală în serios. ☼

Proiectele pot fi înscrise în următoarele categorii:

1. Artă
2. Arhitectură & Urbanism
3. Carte
4. Dezbateri
5. Junior (activități pentru copii)
6. Muzică
7. Societate civilă & Mediu
8. Sport
9. Teatru & Performance
10. Transport alternativ

Perioada de înscriere se încheie pe 31 mai 2015. Proiectele trebuie să respecte tema, să ofere posibile soluții de durată, să-i implice activ pe vizitatori în transformarea orașului și să nu conțină componente comerciale. Câștigătorii vor fi anunțați până pe 4 iunie.

[Cei care doresc să participe la târg vor avea la dispoziție o zonă specială în afara Street Delivery, la Have Another Street, eveniment colateral care livrează încă o stradă în centrul Bucureștiului. Pentru a aplica: haveanotherstreet@streetdelivery.ro. Comercianții acceptați vor fi anunțați până pe 4 iunie.]

DSC_5439
După prima participare la Street Delivery în 2014, noi, Rezistența Urbană, ne vom înscrie cu un proiect la ediția din acest an. Ne gândim la ceva care va îmbunătăți calitatea aerului în București. Vom detalia despre ce e vorba după ce depunem proiectul la organizatori. Sperăm să le placă și sperăm să ne vedem cu voi toți la stand, pe strada Arthur Verona.

perjovschiDesen de Dan Perjovschi

Strada ar trebui să fie un spațiu locuibil, destinat mobilității oamenilor, interacțiunii sociale și libertății de exprimare, un spațiu deschis și spontan. Sistemul auto ne ia strada de sub picioare și ne-o vinde înapoi cu prețul petrolului. Dictatura automobilului privilegiază timpul în defavoarea spațiului, corupându-le și reducându-le pe ambele la o obsesie a vitezei.

Privatizarea spațiului public sub forma automobilului continuă eroziunea vecinătății și a comunității, două elemente definitorii pentru metropolă. Infrastructura auto, „parcurile” de afaceri, marile dezvoltări comerciale – toate acestea se combină având ca rezultat dezintegrarea comunității și banalizarea localității. Oricare loc devine la fel cu oricare alt loc. Comunitatea devine la rândul său un bun de consum – un sat de cumpărături, sedat și aflat sub permanentă supraveghere. Nevoia de comunitate ne este împlinită mai apoi în altă parte, prin spectacol, pe care televiziunile și mall-urile ni le vând sub forme simulate.

În acest peisaj, strada reală este sterilă: un loc de trecere rapidă din punctul A în punctul B, nu unul în care să zăbovești sau să te plimbi. Strada mai există doar în vederea ajungerii la altceva – la un job, la o vitrină cu produse de lux, la un panou publicitar, la o benzinărie.

Străzile aparțin oamenilor. Ei trebuie să le apere și să intre din nou în posesia spațiului public. Traficul suntem noi!

Street Delivery este un eveniment iniţiat în 2006 de Ordinul Arhitecţilor din România şi Fundaţia Cărturești. Ediția X e realizată cu sprijinul FCB Bucharest & Partnership for the Arts.

Street Delivery X este organizat în parteneriat cu ArCuB în contextul unui proiect de anvergură — București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului — proiect ce lansează candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *