Am văzut un viral care m-a enervat așa că l-am modificat. Despre dezavantajele și privilegiile vieții

De ceva vreme circulă pe Facebook viralul de mai jos (click pe poză pentru mărire):

obiceiuri-ale-oamenilor-de-succes-1-638

Ideea nu este total greșită  (deși infograficul conține multe bănănării). Da, contează mult cât de intens te aplici în viață și ce strategii alegi ca să îți depășești condiția. Însă nu pot să nu observ că imaginea este incompletă. Așa cum arată, nu face decât să promoveze o mantra de self-help care validează ideea că toți avem șanse egale dacă muncim mai mult si ne organizăm mai bine.

Realitatea este mult mai cruntă. Deși organizarea și ambiția ne împing în față, nu ăsta este singurul lucru de care depinde cursa vieții. Unii dintre noi pleacă cu un privilegiu semnificativ și alții cu un dezavantaj sever. Ideea că meritul personal te duce departe în viață în mod exclusiv este o iluzie. De cele mai multe ori, privilegiile sau handicapurile care sunt date și care nu depind de noi sunt cele care determină soarta noastră.

Iată câteva stări de dezavantaj mai jos (click pe poză pentru mărire):

privilege

Notă: nu doresc să sugerez un stereotip (i.e. să induc ideea că un dezavantaj l-ar implica pe altul), nici că e ceva rău în a fi femeie și/sau gay, însă realist, relativ la starea societății de azi condițiile astea îți aduc dezavantaje semnificative fără să ai nicio vină.

Știți ce este ironic? Nu e vorba strict de o dihotomie stânga – dreapta. Și pe vremea răposatului o bună parte din cele de mai sus erau aplicabile. Nu contau prea mult banii dar conta mult pedigree-ul.

Sigur, mulți oameni și-au depășit condiția. Auzim tot timpul despre persoane care au plecat de jos și, prin propriul lor efort, au ajuns foarte departe. Bravo lor! Din păcate, ei sunt cei despre care auzim fiindcă au o poveste remarcabilă. Aproape niciodată nu auzim de majoritatea tăcută care a depus mult efort și nu a ajuns foarte departe.

Nu o să auzi povești despre Ionel, care a muncit mult, a făcut și o facultate între două joburi, și a ajuns, în vârful carierei, șef de tură la Penny-ul din comuna vecină. Sau despre Maria, mama rămasă singură pentru care realizarea vieții a fost să își păstreze apartamentul și copilul în școală.

Capture

Ce atenuează diferența dintre cei care pleacă cu un handicap și cei care pleacă cu un privilegiu? Învățământul universal gratuit, servicii de sănătate și servicii sociale, alocații și alte ajutoare pentru părinți (inclusiv concediul de maternitate/paternitate), o atitudine și o politică incluzivă și nediscriminatorie.

Published by

Buciuman

Buciuman este un membru fondator al Rezistentei Urbane, unde contribuie ocazional.

5 thoughts on “Am văzut un viral care m-a enervat așa că l-am modificat. Despre dezavantajele și privilegiile vieții”

 1. Cred ca ultimul tau paragraf e f important: da, organizarea societatii poate atenua diferentele. Daca traiesti intr-o tara mai civilizata decat a noastra iti dai seama ca acolo viata este mai usoara, ai mai mult entuziasm si poti realiza lucruri mai importante. Ai mai multe sanse, indiferent de pe ce pozitie pleci. Cred ca totul se reduce, pana la urma, la diferentele dintre saraci si bogati.
  Pe de alta parte, Ionel sau Maria ta sunt, poate, mai fericiti decat cei care au ajuns in varful piramidei. Conteaza si multumirea interioara pentru viata ta. Si asta depinde de fiecare, de modul cum vede viata. Cred, insa, ca daca e vorba de oameni f saraci, teoria asta nu mai este valabila.

 2. Death to the white CIS male! Am dreptate? Lasati tampenile de calibrul Tumblr/Reddit/4chan. Alea sunt locuri putrede unde se strang toti pseudo intelectualii care arunca la inaintare teorii de genul asta.

 3. Ai ratat complet perspectiva. Oamenii de succes nu sunt mediocrii.

  Majoritatea esueaza, si majoritatea celor ce esueaza, esueaza din vina lor.

  Atata timp cat, in situatii identice, unii oameni ar fi reusit, si altii nu, cei care esueaza, esueaza din vina lor, asa ca Dorel care a lucrat toata viata ca sa faca 2 pasi in sus, cel mai probabil isi merita locul, pentru ca nu e suficient de bun.

  Muie celor ce promoveaza mediocritatea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *