17 piese de vară pe care le iubeai sau iubeai să le urăști și acum 15 ani

Nu ți-e dor de verile lungi în care trupele se înghesuiau să scoată melodii de sezon, în care “mare” și “soare” trebuiau alăturate musai, altfel nu mergea? Nu ți-e dor de videoclipurile estivale jenante care rulau non-stop la singurul post TV de muzică de pe vremea aia, Atomic TV? Muzica românească de vară a început timid prin 1998, pentru ca până în 2000 să depășească orice limită și apoi să se calmeze în primii ani ai deceniului trecut. Acum 15 ani, însă, la radio urlau piesele astea, iar teatrele de vară de pe litoral se umpleau-ochi pentru ca hoardele de turiști să-și vadă artiștii favoriți făcând cel mai nesimțit playback, care era extrem de cușer pe vremea aia.

Dacă intri să cauți melodiile de mai jos, ajungi inevitabil să te întrebi “Chiar s-a ascultat așa ceva în România?” Da, chiar s-a ascultat. Masiv. Versuri porcoase pe față, versuri porcoase mascate, aluzii sexuale, copilării, mimarea naivității, toate experimentele astea, unele de foarte mare succes, fac parte dintr-o etapă a muzicii românești pe care n-ai cum s-o ignori. Poate ai trăit-o și atunci știi exact despre ce vorbesc sau, dacă nu, e mult mai tare să descoperi cum ne distram acum 15 ani, vara. E aproape anul 2000.

1998. ÎNCEPE NEBUNIA.

Trupa Genius dă startul cu “Vara” (previzibil titlu, nu?), melodia este promovată pe la toate emisiunile transmise de televiziuni de la mare, tot sezonul. Devine hit instant.
genius
Genius – Vara

Preview versuri: “E var-afară, ce, n-am dreptate? Fete, fete și de toate.”
Comentarii: Truisme galore.

1999. VALUL.

Anul ăsta a adus hit-ul de vară absolut în România: “Liberă la mare”, care a rupt orice normă. Melodia asta a declanșat avalanșa estivală care a urmat.
andre 1999
Andre – Liberă la mare

Preview versuri: “Sutienul mi-e prea mic, dar asta nu mă deranjează.”
Comentarii: Probabil prima piesă mainstream din istoria muzicii românești cu versuri atât de îndrăznețe. Bonus minore de 14-15 ani cu atitudine. Per total, un produs de mega succes.

3 sud est
3 Sud Est – Prima dragoste la mare

Preview versuri: “La mare, vara, fetele se-ndrăgostesc de băieți simpatici care le zâmbesc, au!”
Comentarii: Piesă surprinzător de cuminte de la cea mai tare trupă de băieți de atunci, dar vocea tipei mă enervează și acum.

vama veche
Vama Veche – Vara asta

Preview versuri: “M-am săturat de patul meu de-acasă, cearșafurile nu mai îmi zâmbesc.”
Comentarii: Un evergreen care merge la fel de bine și azi în cluburi, musai după 3 noaptea, când e lumea mai nostalgică. O să fredonezi piesa asta alături de un Tudor Chirilă la început de drum și o să te gândești iar cât s-a stricat Vama, care nu mai e ce-a fost.

valahia
Valahia – La mare, la soare

Preview versuri: “Puștoaico, ești mișto, aș vrea să fii a mea, chiar dacă nu vei vrea, eu te voi dezbrăca.”
Comentarii: Băieți perverși, o aluzie la viol, un Costi Ioniță în mare formă și-un Trăistariu care nici el nu crede ce le zice fetelor.

2000. INFLAȚIA.

Andre reeditează succesul de vara precedentă, numai că acum concurența e mult mai mare: mult mai multe trupe, mult mai multe piese. Distracția e-n toi.
andre 2000
Andre – Lasă-mă papa la mare

Preview versuri: “Telefonul sună, invitație la baieram, vara asta-i plină de iubire, de surprize la care nu visam!”
Comentarii: 1) Rețeta “Liberă la mare”; 2) Copy-Paste; 3) ??? 4) PROFIT!

hi-q
HI-Q – E vara mea

Preview versuri: “E fata mea și m-așteaptă pe nisip, apa-i caldă, ea e caldă, m-am lipit!”
Comentarii: Melodie supralicitată, umflată de faptul că cei 3 membri ai trupei au prezentat toată vara pe Antena 1 o emisiune de la mare. De atunci datează popularizarea expresiei “a se lipi”.

body-soul
Body & Soul – Super femei

Preview versuri: “Mai pe seară ies pe stradă ca felina după pradă, vrea să fac eu primul pas ca să mă ducă de nas.”
Comentarii: Unul dintre cele mai fredonate refrene ale verii 2000 și în general una dintre cele mai celebre piese de vară românești, de la niște băieți eminamente netalentați.

candy
Candy – Mergem la mare

Preview versuri: “Toți băieții ne privesc, când ne văd înnebunesc, ne bucurăm de soare, astăzi mergem la mare!”
Comentarii: Printre cele mai simpatice piese din vara 2000, refren parodiat și în ziua de azi.

voltaj
Voltaj – Albinutza

Preview versuri: “Iubita mea are un crin, îl ține jos la mezanin și vrea s-aduc mușcata mea să experimentăm ceva.”
Comentarii: Călin Goia nu avea voce nici în 2000, dar măcar acum nu mai face aluzii sexuale scârboase îmbrăcat în costumul ăla roșu dubios.

axxa
Axxa – Marea te cheamă

Preview versuri: “Toată lumea, băieți și fete, hai să ne prăjim la soare!”
Comentarii: O ședință foto care s-a transformat în videoclip. Probabil după aia au făcut și piesa.

non stop
Non Stop – Jimmy

Preview versuri: “Chiar și fetele-l plac pe el, îl doresc, el este chel, dar ele goale stau la soare, care din ele are pieptul mai mare.”
Comentarii: Melodia care a pus numele “Jimmy” pe hartă pentru poporul român. Toată lumea știe și azi refrenul de la piesa asta.

asia
ASIA – O iubire de-o vară

Preview versuri: “Mama spune, nu fă plajă goală, nu bea gin, bea apă minerală!”
Comentarii: Deși cu versuri penibiluțe și greșeala gramaticală de mai sus, melodia asta a fost poate printre cele mai pe sound-ul dance european de la data aia dintre toate piesele astea.

DUPĂ 2000

Bombardat, publicul s-a plictisit de rutina pieselor de vară, dar asta nu înseamnă că trupele n-au mai încercat să mai scoată câte ceva. Ba chiar au apărut proiecte muzicale noi care au încercat să reediteze fără succes rețeta.
la familia
La Familia feat. Honey – Zile însorite (2001)

Preview versuri: “Mulți văd, puțini ating, ești cu ochii la-nghețata pe care o ling.”
Comentarii: Singura piesă hip hop din lista asta. Pentru că Sișu și Puya aveau de zis ceva și vara.

dolly
Dolly – Tarzan (2002)

Preview versuri: “Toată vara mă distrez, plec cu tata la mare [țipăt Tarzan] să stăm la soare!”
Comentarii: Un experiment fără sens. Cam ce vrei să-ți cânte o fetiță de 7 ani că face la mare? Vorbește cu Tarzan despre tac-su, normal.

oops
Ooops – Înghețata (2002)

Preview versuri: “Pe buze mi s-a topit înghețata cu fistic, acum am buzele reci, dacă vrei poți să le-ncerci.”
Comentarii: Refrenul piesei ăsteia a fost atât de parodiat că la un moment dat nu mai știam cum sună originalul. Niște fete care au mizat pe latura porno de la început și nu au ascuns asta. Bravo.

andreea balan
Andreea Bălan – Nopți de vară (2003)

Preview versuri: “Să nu-ți fie teamă când ne vom iubi, cerul martor ne va fi.”
Comentarii: Andreea Bălan încercând să reediteze de una singură succesul Andre. Nu.

REVENIREA?

Tocmai când credeam că am scăpat definitiv de moda pieselor de vară, vine o puștoaică să-mi dovedească contrarul. Și culmea, mi-aduce aminte de două puștoaice din vechime.
nicole cherry
Nicole Cherry – E vara mea (2014)

Preview versuri: “Aștept tot anul după ea, că vine-n mai și pleacă toamna.”
Comentarii: Andre reloaded, adaptat la epoca asta, cu o puștoaică de 14 ani născută pe vremea Andre.

Nu știu alții cum sunt, dar eu am ascultat câte puțin sau puțin mai mult din ce-am pus mai sus. Întâmplarea face că am trăit perioada aia și apare un fel de nostalgie. Ție ce piese îți plăceau în verile alea? Ai alte sugestii? Zi-mi în comentarii, mai jos ↓

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

23 thoughts on “17 piese de vară pe care le iubeai sau iubeai să le urăști și acum 15 ani”

  1. Intr-adevar a fost o perioada incredibila din punctul asta de vedere. Peste tot auzeai doar slagare de vara, care reuseau sa te convinga imediat sa pleci un weekend la mare, chiar daca planificai totul pe fuga si nu stiai nici macar unde urmeaza sa te cazezi.

    1. Comercial şi hit la nivel național a fost melodia de la Genius, în 1998. Notorietatea e criteriul aici.

  2. Ați uitat de Vama Veche cu hiturile din 1999 “Vara Asta” și “Vama Veche” dar și de Parlament cu piesa din 1998 “Vine vara”.

  3. Credeam ca ai uitat de Asia. Îmi amintesc si de emisiunea pe care au făcut-o pentru a selecta un nou membru al echipei. Ce show a fost si acela si dupa emisiune nu s a mai stiut nimic de Asia.

  4. Sincer sa fiu, nu mi-a placut niciuna.. sau poate la un moment dat am fredonat cate ceva dintr-o anume melodie, ca na.. asa se intampla, nu poti sa scapi. Dar stiu exact ce-mi place iar acestea nu se regasesc in playlistul meu.

  5. Nu stiu altii cum sunt, dar eu iti multumesc pentru articolul asta :). N-or fi ele capodopere, dar e adolescenta mea in ele. Si asa-mi vine cateodata sa le pun pe repeat ( recunosc, chinuind si pe altii cu ele) 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *