În apărarea violatorilor din Vaslui

Am să scriu un articol care o să fie teribil de nepopular, dar nu îmi pasă.

Simt că cineva trebuie să încerce să ia apărarea violatorilor din Vaslui în ceea ce privește comportamentul gloatei din ultimele zile.

Evident, trebuie să precizez că nu am nicio intenție să-i apăr pe fond pe violatori, adică să scuz fapta lor. Dacă s-a întâmplat așa cum este descris la dosarul instanței, este absolut teribil. Violul trebuie pedepsit aspru. Nu există scuza că victima i-a tentat. “Nu” înseamnă “nu”.

Acestea fiind precizate, iată obiecțiunile mele la comportamentul concetățenilor:

1. Violatorii nu se laudă cu “sex-surpriză” așa cum a mințit Adevărul într-un articol cu titlu manipulator

Un jurnalist Adevărul a stârnit furia publică postând un articol cu titlu manipulator:

UPLOAD

Din conținutul articolului aflăm că nu violatorii, ci un cocalar de pe Internet a folosit termenul de “sex surpriză”, probabil într-un comentariu.

Este o minciună ordinară care întoarce opinia publică și mai tare împotriva lor. Celor care zic “foarte bine că îi face să pară mai vinovați” le zic că sunt proști. Cum adică să stârnești și mai tare opinia publică împotriva unei fapte? Opinia publică trebuie oripilată pe măsura faptei în sine. Eventual te chinui să explici cât de gravă e fapta, nu adaugi tu din burtă elemente în plus. Dacă un om e vinovat de tâlhărie nu încerci să-l faci să pară vinovat și de un omor decât dacă și tu, la rândul tău, ești un psihopat.

2. Faptul că mama lor îi apără în public nu îi face mai vinovați

Sigur că e oribil că mama lor încearcă să stârnească susținere locală pentru feciori și probabil e un om de rahat. Dar, ghici ce, faptul că cel puțin unul dintre ei a fost crescut de un om de rahat ar trebui să fie, strict teoretic, o scuză, nu o învinuire. Nu insist deloc pe partea de scuză, fiindcă sunt toți majori și ar trebui să își formeze singuri deciziile, dar în mod cert nu sunt vinovați că au avut părinți de rahat, că doar nu i-au ales!

Untitled

Și da, o mamă o să facă ce poate sau ce crede că îi ajută fiul, oricât de abominabilă e fapta lui. E un instinct. Poate nu face bine dar, până la urmă, nu e important că face propagandă față de câțiva localnici susținători la fel de tâmpiți, important este ca instanța să judece bine și să îi pedepsească cum trebuie.

3. Cei care se bucură că băieții vor fi violați în închisoare au o mentalitate apropiată de cea a violatorilor

Violul în închisoare nu e OK, niciodată, never-ever. Tortura fizică, în general, nu trebuie să existe.

Cei ce se bucură că băieții vor fi violați în închisoare sunt niște bestii care cred în legea primitivă a talionului. Nu, scuze, mai primitiv de atât, fiindcă legea talionului (“dinte pentru dinte“) era menită să limiteze retribuția la gravitatea faptei săvârșite. Adică să prevină tocmai o violență animalică mai gravă decât fapta.

Capture

Ori, dacă băieții ăștia sunt băgați în închisoare și violați repetat de “viețași”, pedeapsa lor este mult mai rea decât fapta săvârșită. Știu că nu pot eu măsura și compara suferința fetei, înțeleg că rămâne afectată pe viață, dar, în mare, să fii târfa cuiva ani la rând în închisoare într-o cameră cu 16 bărbați nespălați nu este decât o tortură prelungită fără sens care te lasă ne-om.

Dacă citești asta și zici “foarte bine, lasă-i să fie violați repetat” ești și tu probabil ne-om. Genul ăla de bestie care gândește sentimental și brutal, care vrea violență pentru a da un sens de justiție, care nu poate pricepe că oamenii pot greși, că nu trebuie torturați, că după o pedeapsă grea dar umană se pot îndrepta și că scopul nostru ca oameni nu este să perpetuăm violența fiindcă nu ține nimeni contabilitatea.

La fel de odioasă ca violul în închisoare este ideea de castrare chimică. Dacă trebuie să bagi substanțe chimice într-un om ca să nu mai violeze înseamnă că nu l-ai ținut destul în închisoare, sau închisoarea ta nu reeducă oameni. Ceea ce ar trebui să facă, fiindcă de aia trăim în secolul XXI, și dacă alții pot (hint: nordicii) ar trebui să putem și noi.

Repet, nu aș vrea să văd pedeapsa redusă pentru acești tineri, dar nici nu aș vrea să o văd crescută din cauza minciunilor sau a fanteziilor cu viol în pârnaie ale unora.

Published by

Buciuman

Buciuman este un membru fondator al Rezistentei Urbane, unde contribuie ocazional.

12 thoughts on “În apărarea violatorilor din Vaslui”

 1. De acord cu tine, pana la un punct. “Gloata” cum spui tu a inceput sa se manifeste asa numai dupa ce acesti neoameni (si cei din anturajul lor) au inceput un atac concentrat in mediul virtual asupra victimei.
  Despre ce patesc violatorii in puscarie… e alta treaba. Riscurile meseriei. Au sansa sa se apere asa cum a avut si fata violata in fata lor.

 2. In teorie, da, inchisoarea reeduca insa practica nu prea are legatura cu teoria. Inchisoarea pedepseste. Ce se intampla inauntru este un soi de “bonus” la pedeapsa.

 3. Ce-a facut media cu umflatul povestii ai facut tu cu umflatul titlului 🙂 eu vreau sa vad doar consecinte: parnaie pentru violatori si ceva campanie nationala de educare a comunitatilor vulnerabile. Eu m-am simtit ca traiesc in jungla in ultimele zile. Avem legi, sa le respectam. Iar cu punctele de mai sus sunt partial de acord, doar ca nu era momentul acum. Intai solidaritate si apoi mellowing down on the rapists. E printre “speciile” cele mai josnice

  1. Cum adica nu era momentul acum? Solidaritatea este una, ceea ce a sustinut o mare parte din opinia publica in ultima vreme este altceva pentru ca arata o stare bolnava a societatii ahtiata dupa scandal. Pedeapsa lor, exact cum zice articolul, nu trebuie sa insemne tortura. Daca ei au violat, nu trebuie violati la randul lor. La fel cum e fundamental gresit sa omori un criminal. Dar e bine in roul de justitiar.

 4. Conform legii, saracutii de ei nu vor primi decat maxim 15-20 de ani de inchisoare. Nu stiu daca mai exista reabilitare pentru niste oameni care nu arata remuscare pentru faptele comise. Si ma bazez pe declaratiile lor de la tribunal si pe atitudinile sfidatoare pe care le-au avut.

  E stupefiant ca sunt judecati in stare de libertate, ca se plimba linistiti prin aceeasi mica localitate in care locuieste si victima lor si, mai mult, ca sunt sustinuti o parte a membrilor comunitatii. Aparent motivul e asta: “nu reprezinta pericol social si nici nu provoaca o tulburare sociala, avand in vedere imprejurarile concrete ale faptelor, persoana inculpatilor, acestia recunoscand acuzatiile si fiind de acord sa plateasca daune morale”.
  Ba chiar, tot din motivatia judecatorilor: “existand si posibilitatea retragerii plangerii fata de inculpatul Surleac Ioan cu privire la infractiunea de viol in cazul in care nu se va schimba incadrarea juridica.” Asta fiind o situatie ipotetica, chiar imaginara, pentru ca victima nu a retras nicio plangere.

  Cum sa nu te revolti la asa o argumentare? Cum sa nu ceri interventia inspectiei judiciare?

  Asa ca stiti ce, baieti “cool” de la Rezistenta Urbana, sunteti jalnici! In loc sa militati pentru un proces echitabil si transparent pentru victima, voi aveti o problema ca “linsarea mediatica” a violatorilor. Ramaneti “cool” in continuare si la cat mai mult trafic pe site, ca doar asta e obiectivul.

 5. Cu punctele 1 și 2 sunt de acord, dar punctul 3 pare ceva scris doar să dea bine. Să trecem peste ”cei care se bucură” și să vorbim despre CELE care se bucură. Victimele unui viol sau a unei tentative de viol. Victime care vor suferi toată viața, ori de câte ori vor auzi cuvinte ca ”viol” sau ”violator”. Victime pentru care viața nu va mai fi niciodată ca înainte și care nu se vor mai bucura niciodată ca înainte. Pentru femeile astea, violul se repetă ori de câte ori se va lua apărarea violatorilor în general, de orice fel ar fi această apărare.
  Indiferent ce le dorește lumea și ce reacții au față de violurile care îi așteaptă în închisoare, oricum asta îi așteaptă. Și sunt convinsă că nu vor suferi nici pe departe cât a suferit victima. Fata aia a fost violată încontinuu din noiembrie și până acum: de mentalitatea învechită a consătenilor ei, de judecătorii care i-au lăsat aproape liberi pe cei 7, de atitudinea sfidătoare a violatorilor ei, de toți cei care spun că e vina ei și exemplele pot continua.
  Ideea că violența nu se pedepsește cu violență ar fi minunată, dar nu în țara noastră, unde nu se face reeducare. Fapta lor este demnă de Evul Mediu și e normal ca pedeapsa să fie pe măsură. Sau ar trebui, în opinia dumneavoastră, să fim blânzi cu ei, eventual să ne opunem violării lor în închisoare și să considerăm normal ca ei să iasă vii dintre gratii? Pentru ce? Ca să violeze din nou când vor ieși? Mă scuzați, dar indivizii ăștia chiar nu par să fi înțeles ce au făcut! Și chiar dacă ar înțelege când o vor păți și ei, probabil vor uita când vor fi eliberați ”pentru bună purtare”.
  În rest, după cum spuneam, punctele 1 și 2 sunt foarte pertinente. Dar să lăsăm punctul 3 în seama femeilor care știu ce înseamnă hărțuirea, în cel mai bun caz. Ele ar trebui să stabilească pedepsele pentru viol…

 6. Există, totuşi, o mare diferenţă între a greşi, ca de exemplu un furt, fără a atenta la viaţa unui om, şi a strica viaţa unui om. Violul şi crimele cu intenţie nu sunt simple greşeli, sunt alegeri deliberate care afecteaza vieţile celorlalţi la un nivel grav, şi e clar că psihismul acelui om e bolnav. Nu sunt de acord cu violenţele împotriva celor care comit ilegalităţi, dar când vine vorba de viol sau crimă, şi există dovezi clare care să ateste cine este agresorul, dovezi care să nu lase loc de îndoieli, clar sunt de acord cu măsuri mult mai dure ca închisoarea, pentru ca psihismul acelui infractor care a comis un viol sau o crimă sau o faptă care lasă viaţa unui om marcată pentru totdeauna, nu o să se mai vindece vreodată. Închisoarea e făcut să educe, să determine infractorul să îşi modifice comportamentul, ori atunci când e vorba de viol sau crimă cu intenţie nu văd cum ai putea repara psihismul infractorului.

 7. Nu e primul subiect de genul unde presa exagereaza. Trebuie sa vanda si ei. Mai mult, lumea savureaza doar abordarea asta, daca esti corect nu esti citit. Si atunci, e normal, sa dai oamenilor ce vor sa auda. Atat publicul cat si presa sunt departe de ceea ce ar trebui sa fie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *