Milițianul la borcan, o specie dispărută de care probabil nu știai

View post on imgur.com


A fost o vreme în București când Poliția, numită Miliția pe atunci, era extrem de vizibilă pe străzi. În multe intersecţii importante din centru, dar şi în intersecțiile de drumuri naţionale, agenții de circulație aveau posturi fixe, numite popular borcane – de fapt, niște cabine cilindrice pentru milițienii care operau manual schimbarea culorilor semafoarelor. Borcanele au devenit un element de mobilier urban caracteristic Bucureștiului comunist pentru vreo 20 de ani, suficient cât să marcheze o generație-două. Au fost montate pe la mijlocul anilor ’50, au atins apogeul în anii ’60, iar până la jumătatea anilor ’70, au dispărut. Ți-am adus destule poze și vederi din epocă să poți admira această specie dispărută. Poate le-ai văzut dar nu ți-ai dat seama că e și câte-un borcan prin cadru.

O luăm deceniu cu deceniu, prin niște locuri prin oraș pe care e posibil să le știi și pe unde am avut borcane cu milițian inclus, acum 50 de ani.

➲ ANII ’50: DEBUTUL

Se instalează primele borcane, în intersecțiile principale. Era prima dată în istoria Capitalei când Miliția “ocupa” practic zone din oraș. Totul cu un scop funcțional: de acolo se putea comanda şi succesiunea fazelor semafoarelor, care la acea vreme nu dispuneau de automat programabil. Mmilițienii de la posturile fixe mai îndeplineau și funcția de azi a camerelor de supraveghere: observau orice eveniment din intersecție: accident, furt, etc., și puteau acționa imediat: chemau întăriri, ambulanță, etc. Inițial în culoare uniformă, spre finalul deceniului borcanele au căpătat schema coloristică consacrată, alb-roșu.

View post on imgur.com


1956. Intersecția bulevardului Nicolae Bălcescu cu strada Batiștei. Chiar pe colț, vezi borcanul, într-una din primele poze cu așa ceva. Blocul Dalles și Hotelul Intercontinental nu existau încă. (foto: Facebook/Bucureștiul în imagini)

View post on imgur.com


1956. Vară toridă și borcan la intersecția străzii C. A. Rosetti cu bulevardele Nicolae Bălcescu și Gheorghe Magheru, zona Scala. Nu exista aer condiționat, așa că milițianul fierbea liniștit în cabina lui, dacă nu ținea ușa deschisă. Un pic mai jos revenim la borcanul ăsta. Vezi mai multe poze de la comuniștii germani din vara lui ’56 ►AICI

View post on imgur.com


1956. Nu a încăput tot în poză, dar borcanul e aici colțul străzilor Doamnei și Smârdan, chiar în centrul vechi, la Banca Națională. Pe atunci, clădirea era sediul Ministerului Finanțelor al Republicii Populare Romîne iar zona-pilot a centrului istoric bucureștean nici nu visa să fie pietonală.

View post on imgur.com


1957. Vedere în lungul șirului de cinematografe de pe bulevardul 6 Martie, actual Elisabeta. Borcanul de pe colțul cu str. Brezoianu urma să fie revopsit în alb-roșu în doi-trei ani. Revenim la el mai târziu în articol.

View post on imgur.com


1958. Borcan proaspăt vopsit la intersecția bulevardelor Magheru și Bălcescu cu strasa C. A. Rosetti. E același din vara lui 1956, dar pozat din direcția opusă și pe o vreme mult mai închisă și mai răcoroasă (foto: Photo Historia).

View post on imgur.com


1958. Unul dintre cele mai longevive borcane, pe colțul bulevardului Magheru cu strada Arthur Verona, vizavi de Cinema Patria. Cadrul este unul extrem de valoros, pentru că apare dispărutul Muzeu Simu, demolat la scurt timp după această poză, deoarece “lua fața” noilor blocuri ONT și Eva, care au apărut pe partea asta de bulevard. Borcanul a rezistat, o să îl tot vezi în continuare.

View post on imgur.com


1958. Pe colțul tronsonului nou-trasat (pe atunci) al străzii Știrbei-Vodă cu Calea Victoriei, chiar înainte de Piața Republicii (actuală Piața Revoluției), se instalase un borcan nou-nouț, la care vom reveni în anii ’60 și anii ’70 (foto: Photo Historia).

View post on imgur.com


1959. Același borcan de pe colțul bulevardului Magheru cu strada Arthur Verona și o vedere cuprinzătoare a axei nord-sud spre Universitate.

View post on imgur.com


1959. Ilustrată oficială cu bulevardul 6 Martie văzut dinspre Casa Centrală a Armatei (actual Cerc Militar) de pe Calea Victoriei. Ascuns de vegetație, borcanul de pe colțul din stânga-jos pare să fi fost deja adus la zi cu noua schemă coloristică.

View post on imgur.com


1959. Un borcan nou-vopsit, dar gol (milițianul era pe stradă), cel mai probabil la Piața 28 Martie (actuală Piața Unirii), într-o zonă de case care au fost demolate când s-a ridicat Magazinul Unirea, în anii ’70. Pe panoul din dreapta era anunțat proiectul ansamblului de blocuri de la Sala Palatului, ridicat în anii aceia.

➲ ANII ’60: VÂRFUL

Borcanele intră în folclorul urban, copiii încep să le spună “castraveți” milițienilor, printre alte porecle, iar lumea le mai spune agenților fără borcan “milițieni vărsați”. Mai mult, borcanele devin adevărate puncte de reper. Șoferii de taxi ajung să-ți dea indicații la modul că imediat după borcanul din locul X, faci dreapta. Spre finalul deceniului, borcanele încep să fie desființate (probabil din cauza progresului tehnologic cu semafoarele automate) sau să sufere reconversii. În multe cazuri, cabinele sunt vopsite alb-albastru și atribuite supraveghetorilor şi încasatorilor de taxă pentru locurile de parcare. Epoca milițienilor la borcan începe să apună.

View post on imgur.com


1960. Borcan la Piața Unirii (proaspăt denumită așa, pe atunci), pe colțul bulevardului George Coșbuc (tronson dispărut) cu strada Halelor (tronson dispărut, pe locul lui e stația de taxi din fața Magazinului Unirea), într-o scenă de stradă tipică. (foto: Facebook/Photo Historia)

View post on imgur.com


1960. Același borcan de mai sus, dar luat dintr-un unghi inedit (îl găsești lângă stâlpul din stânga pozei) – din părculețul amenajat în anii ’30 vizavi de casele de pe strada Halelor (foto: Photo Historia).

View post on imgur.com


1960. Borcanul de la intersecția Magheru-Verona, văzut din direcția opusă și vopsit în alb-roșu. Nici urmă de Muzeul Simu, iar pe colțul cu str. Verona, lângă actuala Librărie Cărturești, apăruse blocul ITB.

View post on imgur.com


1960. Borcan la una din porțile Palatului Cotroceni, pe atunci Palatul Pionierilor. Deasupra intrării se vede un pic din sloganul: “Trăiască Partidul Muncitoresc Romîn, forța conducătoare în Republica Populară Romînă!” (foto: Facebook/Bucureștiul în imagini)

View post on imgur.com


1963. Borcanul de pe colțul Știrbei-Victoriei, pozat și în 1958, e vizibil lângă fostul Palat Regal, în partea dreaptă. Vedere clasică, pentru ilustrarea tronsonului nou din strada Știrbei-Vodă și perspectiva spre Ateneu.

View post on imgur.com


1964. Una dintre cele mai frumoase imagini din anii ’60 cu b-dul Magheru. Borcanul de pe colțul cu Verona era la locul lui. (foto: LIFE)

View post on imgur.com


1964. Imagine aeriană cuprinzătoare cu bulevardele Magheru și Bălcescu. Borcanul de mai sus intră iarăși în cadru, de data asta umbrit de blocul ONT.

View post on imgur.com


1964. Imagine cu același borcan de pe Magheru-Verona în prim-plan. Pe fundal, casa D. A. Sturdza, azi Librăria Cărturești. (foto: Muzeul de Fotografie)

View post on imgur.com


1965. Ilustrată oficială din același loc, cu același borcan, dar cu perspectiva clasică, spre Cinema Patria. Se observă că au dispărut liniile de tramvai.

View post on imgur.com


1965. Intersecția Căii Victoriei cu Calea Griviței beneficia și ea de un borcan frumos. Clădirea masivă, azi Ministerul Economiei, era pe vremea aia Comitetul de Stat al Planificării (CSP), care se ocupa de planificarea economiei socialiste a României. Palatul data din anii ’30 și fusese sediul Casei Autonome a Monopolurilor înainte de război.

View post on imgur.com


1966. Borcanul fotografiat cu 10 ani înainte în intersecția Bălcescu-Rosetti e încă acolo, dar vopsit bicolor.

View post on imgur.com


1967. Borcan pe colțul străzii Sevastopol cu Calea Victoriei. Pe atunci, tramvaiul trecea pe Sevastopol, chiar pe lângă Casa Filipescu-Cesianu, recent restaurată și redeschisă publicului. (foto: volganeagră)

View post on imgur.com


1967. Borcan pe colțul bulevardului Magheru cu strada George Enescu. În dreapta, blocul Eva, fratele blocului ONT.

View post on imgur.com


1968. Poate cel mai bine pozat borcan, cu tot cu milițian înăuntru, la Piața Virgiliu (intersecția străzii Berzei cu bulevardul Dinicu Golescu). Locul arată diferit azi, intersecția e mult lărgită în urma demolărilor recente. (foto: volganeagră)

View post on imgur.com


1969. Vizita președintelui american Richard Nixon în Republica Socialistă România. Poză de undeva din nordul orașului (posibil șoseaua Kiseleff), pe unde urma să treacă coloana oficială. Se vede clar și un borcan. (foto: Andrei Pandele)

View post on imgur.com


1969. Chiar dacă nu se vede clar niciun borcan cu milițian, imaginea este prea spectaculoasă să nu fie aici. Coloana oficială cu președintele american Richard Nixon și secretarul general al PCR, Nicolae Ceaușescu, avansează pe bulevardul Magheru, prin dreptul Garajului Ciclop.

➲ ANII ’70: APUSUL

La începutul anilor ’70, numărul de borcane se reduce considerabil. Din rațiuni de supraveghere a unor zone-cheie centrale, anumite cabine rămân în uz, însă sunt desființate cu totul după 1975. Există relatări de la studenții vremii, de exemplu, despre milițianul care dirija circulația, prin ’70-’71 în intersectia Academiei cu Republicii (actual bulevard Elisabeta), cu mișcări de balerină (mâinile îmbrăcate în mănuși albe). Studenții rămâneau minute intregi să-l urmărească pe fereastra amfiteatrului de la Universitatea București, în pauze.

View post on imgur.com


1971. Cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de la fondarea Partidului Comunist Român (1921), portretele tovarășilor din conducerea de Partid și de Stat, precum și sigla PCR, steagul PCR și al Republicii Socialiste România, ornează fațada blocului ONT de pe bulevardul Magheru. Pe colțul cu strada Verona, binecunoscutul borcan, acum însă revopsit în alb-albastru și eliberat de Miliție. (foto: Muzeul de Fotografie)

View post on imgur.com


1971. Pietoni cer indicații unui milițian la borcan, pe colțul Căii Victoriei cu strada Știrbei-Vodă, chiar vizavi de Ateneul Român. Același borcan din 1958 și 1963, deci longeviv. (foto: Willy Pragher)

View post on imgur.com


1971. Același borcan din 1959, într-o ilustrată oficială cu bulevardul Gheorghe Gheorghiu-Dej (fost 6 Martie, actual Elisabeta) văzut dinspre Casa Centrală a Armatei (actual Cerc Militar) de pe Calea Victoriei. (foto: Bucureștiul în imagini)

View post on imgur.com


1971. Același borcan pozat în 1957, acum colorat alb-roșu, pe colțul străzii Brezoianu cu bulevardul Gheorghe Gheorghiu-Dej (fost 6 Martie și actual Elisabeta). (foto: volganeagră)

View post on imgur.com


1971. Borcan la Liceul Lazăr, în intersecția bulevardului Gheorghe Gheorgiu-Dej (actual Elisabeta) cu bulevardul Schitu Măgureanu, pe care circula tramvaiul în epocă. (foto: volganeagră)

View post on imgur.com


1972. Ilustrată oficială cu ceea ce fusese Piața Teatrului înainte de război. Borcanul e pe colțul Căii Victoriei cu strada Ion Câmpineanu, chiar lângă Hotelul Continental. Spațiul gol din centrul imaginii fusese ocupat de Teatrul Național București, bombardat de germani în 1944 și demolat în 1946. Pe locul lui e azi Hotelul Novotel.

View post on imgur.com


1974. Una din ultimele poze cu milițian la borcan. O raritate deja, borcanul se găsea pe Calea Griviței intersecție cu strada Atelierului. Imaginea e luată din Hotelul Nord (actual Ibis), iar casele care se văd pe Griviței au fost demolate toate la începutul anilor ’80, pentru că pe aici trebuia să treacă inițial magistrala de metrou, care până la urmă a subtraversat strada vecină, Gheorghe Polizu. (foto: volganeagră)

View post on imgur.com


1974. Borcan de milițian la Piața Palatului (actuală Piața Revoluției), lângă gardul grădinii Ateneului. (foto: Bucureștiul în imagini)

View post on imgur.com


1975. Borcan la Biblioteca Centrală de Stat a RSR, în centrul vechi (intersecția străzilor Ion Ghica și Doamnei), dar eliberat de Miliție și lăsat angajaților municipalității care se ocupau de parcări.

View post on imgur.com


Milițienii la borcan rămân o pată de culoare în folclorul urban bucureștean. Dacă te uiți la pozele din trei decenii diferite – anii ’50, anii ’60 și anii ’70 – îți dai seama că a fost ceva gândit pe termen mediu-lung, o abordare coerentă a unei nevoi de coordonare a traficului bucureștean, în creștere în acea perioadă. Plus că borcanele alea ieșeau în evidență oricum.

View post on imgur.com


În prezent, Poliția reînvie tradiția borcanelor, dar doar într-un singur caz și prost: Secția 1 de pe bulevardul Lascăr Catargiu, o porcărie aprobată de autorități și inserată într-un perimetru protejat unde nici măcar comuniștii n-au demolat și n-au trântit clădiri noi. Nu trebuie să fii arhitect sau urbanist să-ți dai seama că așa o clădire n-are ce căuta aici. Dar hei, borcanul e borcan, tre’ să conțină milițian!

Ai idee dacă mai există prin București vreun borcan de milițian? Ar fi deja un vestigiu urban valoros. Zi-ne în comentarii ↓

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

24 thoughts on “Milițianul la borcan, o specie dispărută de care probabil nu știai”

 1. Cu riscul sa fiu un pic pe langa subiect: existau si in alte orase borcane, in Clujul meu natal era in plin centru, si imi aduc aminte de un militian in borcanul respectiv pe la sfarsitul anilor 70-inceputul anilor 80, eram taaaare mic:) ; banuiesc ca doar supraveghea, semafoarele erau deja automatizate in oras. Interesant este ca a supravietuit pana prin anii ’90, chiar nefolosit. Daca mai exista, ii fac o poza vara asta.

  1. Da si in Cluj, Prin vara lui 1961 eram prin Cluj sa ma inscriu la vreo scoala Tehnica. Venita din provincie, mi-am dat seama de militianul din borcan si la o intersectie din centru, mi-am zis: Ia sa vad cat de vigilent este asta? Si o iau pe diagonala strazii, ma aud fluerata de militianul din borcan, imi face semn sa ma apropiu si-mi spune:” Cand mai vi prin satul asta sa fi atenta la semafoare si la militianul ce dirijeaza circulatia”. I-am spus “multumesc”, avand gura pana la urechi de zimbet. ” Hai ca a fost vigilent si nu m-a amendat”. Eu spun ca pe vremea aceea a fost o metoda buna de civilizarea oamenilor, ma refer la circulatia pe strazile aglomerate ale unui oras mare. Nici acum in sec. 21, oamnenii nu circula corect. Sa nu ne mai miram de unele popoare unde chiar in marile orase umbla vacile printe masini, oamenii la fel, brambura. Asta pe mitiv ca vaca are dreptul ca e sfanta. Astea sunt migrantii care napadesc Europa si vor s-o aduca pe calea VACII.
   O zi buna!

 2. Cred ca borcanele din afara oraselor, de pe drumurile nationale, au fost ceva mai “longevive”, ele functionand pana spre jumatatea anilor ’80. Unele inca exista, nemaifiind insa “populate” de “curcanul” de rigoare.

 3. Nu mai treceţi peste stop
  Că şi el are un scop,
  E păzit de un curcan
  Conservat într-un borcan.

  Cântecel din epocă.

 4. Mai exista astfel de borcane?

  Nu stiu de ce, mi-am adus aminte de borcanele de iaurt pe care le luam dimineata, dupa o coada interminabila, daca mai prindeam… stiti, alea mici, acoperite cu folie de aluminiu, iaurt simplu, romanesc, fara bifidus si alte vrajeli comerciale…

 5. Foarte bun şi binevenit “articolul”, iar pozele sunt preţioase şi savuroase (pentru cei ce n-au “apucat”…).
  O mică observaţie îmi permit, totuşi…În câteva dintre poze, borcanele nu sunt de miliţieni, ci de “macagii” ITB (erau camla fel, dar mai scunde, fără postament…)

 6. Foarte interesant articol. Nu aveam idee despre aceasta perioada in istoria traficului Bucurestean, iar fotografiile sunt minunate.

 7. Iar 50 de ani mai tarziu, politistul bucurestean se intoarce in mijlocul intersectiei… Nu numai ca nu mai are borcan, dar nici macar nu comanda semaforul, da din maini… Ar fi interesant de vazut cum s-ar descurca o masina cu pilot automat cu tehnologia noastra de acum 100 de ani.
  In rest, nota 10 pentru poze.

 8. Foarte interesant ,foarte obiectiv si profesional
  O mica inadvertenta:este vorba de anii 60–70–80
  Cu stima

 9. Mi-a facut placere revederea acestor imagini . Rememorarea copilariei petrecuta in centru , mai precis pe 6 Martie , de unde au revenit imaginle , nostalgii cu parfum invechit . Dupa cum bine se stie , aceste borcane nu aveau alta aerisire decat geamurile care se lasau , iar vara acest lucru era obligatoriu . Iar noi dracii de copii treceam asa intr-o doara pe langa ei si le trimiteam tot felul de invective , stiind ca nu au voie sa-si paraseasca postul . Un fapt inedit este ca , la intersectia 6 Martie -Calea Victoriei , dirija circulatia cel mai vechi agent din Romania , (atentie nu din borcan )care fusese angajat special pe acest post , prin 1940 , desi era mut ; ca un fel de sfidare a ordinii de catre potentatii acelor vremuri . El a fost mentinut de comunisti , pe aceeasi functie , din motive contrar opuse , Bastonul politistului de la ciculatie era negru cu dungi albe , de aceea aparuse si un banc : fie alba fie neagra tot militianul are dreptate .

 10. in aceeasi intersectie -nu mult mai tirziu- si-a desfasurat activitatea plt DINCA,supranumit “balerinul”,care timp de 10 ani a asigurat ca pietonii si masinile sa se afle in deplina armonie.era mereu cu zimbetul pe buze,dar foarte exigent cu cei care voit incalcau rgulile.multa lume se oprea pentru a admira citeva minute eleganta si eficienta acestuia.va rog sa observati tinuta impecabila a acestor militieni lucru pe care astazi nu-l puteti critica doar daca nu vreti.

 11. Cum v-as putea contacta? Sunt specialist in istoria militiei si ma intereseaza tema. Salutari cordiale!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *