Cum au tras oierii lâna peste ochii stângii visătoare

Pe 15 decembrie 2015 oierii au descins la București, 4.000 în număr, pentru a cere Parlamentului să modifice Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic care conține două puncte care deranjează pe ciobani:

1. Se limitează numărul de câini la stână la 3; și
2. Se interzice pășunatul între lunile decembrie și aprilie;

Ce au văzut tinerii idealiști și mass media

Narativa percepută de oamenii care nu cunosc domeniul ar fi cam așa: Lobbyiști cu bani care acționează în numele vânătorilor de tip Năstase-Țiriac au vrut să reducă oieritul pentru ca să fie mai multe animale sălbatice, să împuște vânătorii liber tot ce văd prin păduri fără frică de câini. Așa că au convins parlamentarii să dea o lege care protejează “vânatul”.

Ciobanii, spirite libere, tradiționale românești, care muncesc din greu pentru hrană curată au venit să-și apere meseria și, nefiind “cu mânuși de mătase” au făcut ce nu a făcut niciun protestatar “burghez”, anume au sărit gardul Palatului Parlamentului și au intrat până la birourile deputaților.


Cum stă treaba de fapt

Prevederea legală privind limitarea câinilor există în lege din 2006. Noua lege doar a confirmat limitarea, nu a introdus-o. În mod eronat Hotnews a zis că noua lege a introdus sancțiuni noi pentru depășirea numărului de câini. Sancțiunile au existat mereu, pur și simplu nu s-au aplicat.

Deci ciobanii au protestat pentru că au aflat acum de o lege neaplicată din 2006. Și pentru că s-a interzis oieritul în decembrie-aprilie. Mai ales pentru asta. Dar o să atingem acest subiect mai încolo.

Digi24 a înrămat problema așa: legea e dată în interesul vânătorilor care vor mai mult vânat, de aia vor să reducă numărul de câini. Legea este într-adevăr întocmită la sugestia unor asociații de vânători, însă nu de tipul Năstase-Țiriac ci de tipul conservaționiștilor old-school din asociațiile de vânători care cred că e misiunea lor pe pământ să țină ecosistemul în balans.

Dar oricum, logica felului în care Digi24 a înrămat problema câinilor de la turmă m-a dezgustat. Adică, vezi domne, numai vânătorii ar fi interesați de reducerea numărului câinilor fiindcă câinii mănâncă vânatul.

Păi dacă câinii omoară vânatul logica nu te duce și la faptul că CEILALȚI oameni care iubesc animalele sălbatice, și nu sunt vânători, vor același lucru!?

E ca și cum ai acuza inițiatorii legii pentru reducerea mortalității infantile că fac jocul pedofililor. “Păi cine e interesat domle de mai mulți copii?!

În fapt, studiile chiar arată că prezența câinilor domestici sau de rasă (fie rasa și nerecunoscută, ca cea de Ciobănesc Mioritic) inhibă și afectează grav ecosistemele. Sunt studii, precum cel de aici, și aici, și aici. Societatea Ornitologică Română consideră câinii de la stână un pericol pentru biodiversitate.

Sigur că nu cred că numărul maxim de 3 câini este unul realist. Da, sună a cifră scoasă din burta parlamentarilor. Da, poate fi o exagerare. Dar nu cred că limitarea în sine este denaturată. Din contră, la milioane de oi care se plimbă pe versanți este normal să limitezi haitele de câini, care sunt și ei în număr de zeci de mii.Capture

De ce? Ursul primăvara e slab și vulnerabil și câinii sunt fresh și bine hrăniți. Ghici cine omoară pe cine. Ghici cine rade toți iepurii în cale.

Cum s-ar zice, eu chiar țin cu ursul!

Și cu montaniarzii, care au și ei dreptul să se plimbe pe munte. Sute de mii de oameni se plimbă pe munte anual și unii chiar ajung sfășiați de câini de stână. Sigur, o să spuneți că montaniarzii merg acolo de plăcere pe când oierii muncesc. Dar, dar este o plăcere accesibilă oricui, de la loganistul care bea o cafea la cabana de la șosea la pasionații de drumeții care petrec săptămâni întregi pe versanți.

Toate cuvintele astea sunt goale dacă nu vă indic și scara problemei.

INS arată că sunt 10 milioane de capete de ovine în România. Poate cifra este un pic umflată fiindcă numără și oițele care se sacrifică în același an. Dar cert este că România are oi. Multe.

De fapt este o industrie care produce milioane de euro.

Exporturile de oi către Turcia au fost reluate. Înainte ca exportul ovinelor să fie oprit, aproape 1,8 milioane de animale mergeau spre Turcia. Era o piaţă de aproape 300 de milioane de euro.” – DIGI24.

Cu consumul autothton, cu industria lactatelor și a lânii, oieritul ajunge ușor la un miliard de euro ca cifră de afaceri.

Și cu costuri mici. Oamenii care se implică în asta o duc bine de tot. De ce? Fiindcă spre deosebire de crescut porci sau găini (activitate oricum profitabilă) nu trebuie să plătești NIMIC. Efectiv furajele pentru oi sunt GRATIS PE MUNTE. Nu pe terenuri private (deși oile intră și pe acelea) ci pe pășuni montane proprietate a statului pe care oierii își plimbă oile care mănâncă și se înmulțesc GRATIS. Teoretic există o procedură de licitare asupra pășunilor comunale dar practic combinațiile cu primarii și logistica faptului că nu verifică nimeni câte oi sunt unde conduce la o devorare generală a versanților.

Apoi, după ce se îngrașă bine pe furaje gratis, din natură, oile alea se duc la export, sute de mii de capete, pe vapoare, către țări arabe, unde se mănâncă aproape numai oaie și care nu se mai satură de exporturile noastre. Și banii intră în buzunarul oierilor. Ei chiar scot bani din piatră verde.

Acum poate înțelegeți CINE a venit și a sărit gardul Palatului Parlamentului. Oameni care se scaldă în bani. Și vor să își protejeze industria.

Iar amenințarea momentului este interdiciția de a pășuna în decembrie – aprilie. Adică fix când pământul este moale și ierburile răsar. Mii te copite transformă astfel de teren rapid în bătătură, în teren sterp. Nu degeaba este pășunatul excesiv unul din cei mai mari factori de poluare și distrugere a mediului. Distrugerea ierburilor și a plantelor duce la alunecări de teren și la deșertificarea unor zone care devin sterpe.

UntitledPășunat excesiv în Carpați. Aflați mai multe despre efectele pășunatului excesiv. Foto: fundatiacarpati.ro

Nu e nimic TRADIȚIONAL în a pășuna iarna. Tradițional este ca iarna ciobanii să coboare la șes și să hrănească oile cu rezerve de furaj uscat până primăvara. Dar sigur, asta scade sporul și lactația turmelor. Deci nu e profitabil.

Acum gândiți-vă cum ar fi ca niște patroni de firme de țigări și directorii lor să fi sărit gardul Palatului Parlamentului pentru a forța parlamentarii să întoarcă în discuție legea interzicerii fumatului în spații publice.

Poate un om abuza de un stereotip “pozitiv”? Da, de exemplu cei care văd în oierii cu șubă “sălbatici nobili” pentru că așa se potrivește în preconcepțiile lor despre cine muncește, cine este exploatat, etc.

În fapt marii oieri nu sunt nici sălbatici, nici nobili, sunt afaceriști dar asta nu contează, pentru că vrem să promovăm transhumanța și valorile idilce românești la care visăm din birourile și blocurile gri în care ne ducem veacul.

Published by

Buciuman

Buciuman este un membru fondator al Rezistentei Urbane, unde contribuie ocazional.

27 thoughts on “Cum au tras oierii lâna peste ochii stângii visătoare”

 1. ia vezi ma, ca ai gasit tu responsabilii pentru distrugerea ecologiei. si afaceristii bulangii din romania. care eludeaza legea. i-ai gasit tu pe exploatatorii care trebuie pusi la punct. pai bravo, ba, tata. bine ca tu poti sa renunti usor la identitatea ta de roman. altii mai au coloana vertebrala prin tara asta si n-o sa se urce astia cu bocancii pe noi asa usor.

 2. Bre cerb…pasunile montane sunt acoperite cu zapada din noiembrie-decembrie pana prin aprilie/mai.
  Nu poti pasuna la peste 1500 de metri in lunile astea nici sa vrei..ca e zapada de 1m acolo.
  Pasunatul este interzis in lunile astea si la deal si la campie prin aceasta lege si de aici apar problemele.
  Legat de pasunat. se plateste o taxa nimic nu e gratis. Parca ADP sau ADRP se numeste institutia.
  Este adevarat ca pasunatul distruge mediul. Pana la urma si oierii tre sa inteleaga ca tre incet incet sa intre in randul lumii, sa faca stani mai moderne, sa respecte anumite norme de igiena, sa hraneasca oile cu iarba cosita nu prin pasunat. Toata acestea se vor reglementa insa nu dintr-o data…sa avem nitzica rabdare.

  Cat despre cainii de la stana nu stiu ce sa zic, e ok sa fie limitat numarul lor, hai sa zicem la 5…nu sunt expert in domeniu nu imi dau cu parerea. Oricum cainii de la turmele de oi sunt problematici pentru turisti. Nu exista montaniard sau turist de ocazie in romania sa nu fi fost fugarit/speriat/latrat de un caine ciobanesc.
  Si cand ai mers 25 de km intr-o zi, ai in spate 20 de kg si esti rupt de oboseala si foame doar sa fii pus la punct de un caine de 50 de kg nu vrei.

 3. Pentru cei care peste noapte au devenit experti in suprapasunat si managementul fondului cinegetic, sa va intre bine in cap: desi poate parea simpla de inteles, armonia naturii abunda in complexitate iar incercarile de pana acum de a transforma totul in cifre inca sunt modeste si necesita o putere uriasa de calcul.

  Filmul de mai jos, unul din preferatele mele de pe TED, prezinta povestea unui specialist care si-a dedicat intreaga viata studierii suprapasunatului, si care tot a gresit, “calculand” nevoia sacrificarii catorva sute de elefanti pentru a salva un ecosistem.

  https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change?language=en

  Daca intradevar cainii de la stani ar produce un dezechilibru abrupt la nivelul faunei, banuiesc ca acesta s-ar fi perpetuat de-a lungul miilor de ani de transhumanta. Cred ca, de atata timp, ecosistemele “au invatat” cum sa asimileze acest tip de “antropizare” primitiva.

  Sa ne imaginam urmatorul scenariu: sa spunem ca o astfel de lege ar fi aplicata. In absenta cainilor din ecosistem, specii care se inmultesc rapid ( iepurii) ar putea ramane fara pradator natural -> inmultire -> dezechilibru la nivelul florei, iar cele mai afectate vor fi populatiile de ierbivore de talie mai mare.

  Daca in muntii si dealurile Romaniei inca mai gasesti ursi, rasi, caprioare, capre negre sau orice alte fapturi, acest lucru se datoreaza si faptului ca, de mii de ani, ciobanii folosesc cainii pentru intorsul oilor, si nu ATV-uri.

  1. Dacă populația de iepuri ar exploda, ar crește și populația de vulpi și păsări răpitoare. Dacă ar crește populația de ierbivore de talie mare, ar crește populațiile de lupi și urși. Dar să nu uităm de existența vânătorilor: https://peterlengyel.wordpress.com/2014/04/26/cerbii-din-ignis/

   Dacă vorbim de „dezechilibru la nivelul florei”, atunci să menționăm ce înseamnă pășunat adecvat: http://www.floralocale.org/dl377

   Ori acești primitivi, „nobilii” ciobani, dorm la umbră în timp ce oile pasc unde vor și ce vor, ceea ce duce la formarea unor colonii masive de ferigă de câmp (Pteridium aquilinium), dragvei cu frunză netedă (Rumex obtusifolius) sau diferite specii de scai, pe care oile le evită. Am văzut cu ochii mei suprafețe enorme de pășune degradate astfel în Maramureș. Am văzut și terenuri private degradate de ciobani, fără minimul de bun-simț, care și-au pășunat oile acolo toată iarna (care s-a întâmplat să fie deosebit de caldă, deci fără ninsoare). Rezultatul a fost hectare de noroi și pruni și cireși tineri beliți de scoarță, deci compromiși.

   Impactul negativ al păstoritului necorespunzător e masiv; existența câinilor semi-sălbăticiți reprezintă doar un efect al nesimțirii/nepăsării ciobanilor.

   Am să le mulțumesc ciobanilor că încă nu folosesc ATV-uri. Să le mulțumesc și pentru că braconează lupi și urși?

 4. Avand in vedere ca oieritul e practicat pe la noi din vremuri stravechi, iar in urma cu sute de ani mai mult decat in ziua de azi, ma intreb oare de ce rezultatele pasunatului excesiv nu au transformat Romania (sau cel putin zonele bune pentru pasunat) in veritabile deserturi sau stepe si cum de fauna aflata la mila salbaticilor caini ciobanesti inca mai exista dupa sute/mii de ani de tranhumanta agresiva si pasunat extrem?

  Astept un raspuns la intrebarea asta, daca se poate cu o explicatie logica sau cu niste surse de incredere care pot fi verificate, chiar as fi recunoscator. Insa desigur, daca autorul articolului e prea ocupat sa isi comande un grande frapucino cu ‘cinnamon’ de la starbucks in timp ce condamna capitalismul de pe iPad-ul lui, atunci inteleg ca pur si simplu sunt prea ‘normie’ ca sa inteleg articole atat de … revelatoare.

  1. Pentru că eram mult mult mai puțini. Suma tuturor oamenilor care au trăit și au murit pe acest pământ de la începutul timpurlor este mai mică ca suma oamenilor în viață acum.

   1. Dimpotriva, stanele se imputineaza. Cararile ciobanesti dispar. Nu de aici este presiunea.
    Biodiversitatea este atacata de catre concernele austriece si de cate vanatorii-talhari din Parlament.
    Turisti speriati de caini sunt, adevarat…dar sfasiati de caini? Mai degraba la oras, unde cainii nu au stapan.
    Merg pe munte la greu, am fost “atacat” de caini ciobanesti de zeci de ori. Pui rucsacul in fata, vorbesti cu ei, ii faci sa inteleaga faptul ca nu ai treaba cu oile lor, pui rucsacul inapoi in carca, iti vezi de drum; evident, cu cainii latrand in urma ta, pt. convenienta – e datoria lor! Daca esti atat de fricos si te sperii de niste caini, nu ai ce cauta pe munte. Mergi “la sala”, mergi in parc, mergi in padure la Baneasa, sau stai jos in statiune. Nu cere “natura” cand esti obisnuit cu betonul.
    Cat priveste cainii care omoara vantul – bai, pe bune?!? Sa vanezi nu e o treaba usoara, necesita timp mult pt. panda si urmarit vanatul – valabil si pt. oameni (ma rog, alde Tiriac asasineaza mistretii in tarc, la mitraliera) si pt. animalele de prada. Cainii de stana, efectiv nu se dezlipesc de oi si mananca de la ciobani si uneori de la turisti (asta e un motiv de suparare pt. ciobani, caci “le strica” cainele). Habar nu ai despre ce vorbesti.
    Nu oieritul traditional este problema ci gunoaiele mafiote din Parlament care au dat legi ce ii transforma in feudalii de acum 1000 de ani.

    1. amice, daca accepti acest “incovenient” nu ai decat…. sa ii bagi pe cainii aceia si in casa mamei tale…. nu poti obliga pe altii sa accepte pasivitatea si resemnarea ta tipic mioritica….. nu accept ca pe terenuri ce apartin statului, noua tuturor, sa ma atace ditamai dihaniile, cu mult mai multe de 3.

  2. si pentru ca acum este boom de ciobani (ce crezi ca fac toti care nu mai au lucru, spre exemplu minerii? … da sunt si plecat pe alte meleaguri dintre ei), eu sunt din zona Timisoara, pe vremuri erau cand si cand stane pe acolo, acum oriunde nu este cultivat vezi stana si binenteles dragii de catelusi care apara oile in campurile timisoarei de lup si urs !!!!

  3. Explicatia este ca acel loc care este pasunat este si ingrasat natural deci urmatorul an o sa fie si mai buna pasune si pentru oi si pentru fauna. In legatura cu cainii daca ataca lupii nu sunt deajuns 3 trebuie sa fie min 5 la 300_400 oi ? si ciobanii aia nu au o viata prea usoara la munte prin vant ploaie chiar si zapada sa te trezesti la 3 sau 4 dimineață nui usor ecologistii sa se intereseze mai mult pana sa poata comenta eu cand eram in tara xumparam in fiecare vara cas de la stana eu mergeam sil aduceam de la ciobani si intrebam si io ca eram curios la ses se practica pe multi bani in partea sibiului dar in partea moldovei ex e un mod de supraviețuire poate.

 5. Cat aluneca un munte defrisat si cat aluneca o pasune batatorita de copitele oilor ?????
  Sunt probleme grave de rezolvat in tara asta , iar numarul cainilor de la stana nu e una din aceste probleme .

 6. Rezistenta! Cei mai multi dintre ciobani coboara intr-adevar cu turmele la ses. Pentru ca e foarte greu de stat iarna la munte. Apoi, tu mai umbli asa pe la munte? Ai vazut pe undeva “teren batatorit” in urma oilor? La ses se mai intampla. La munte nu. Si stii de ce? Pentru ca e muuuuuulta iarba, amice. Muuuuuuuuuuuuuuulta. Unele incidente mai exista insa sunt mult mai rare decat cele cu ursii de exemplu.
  Vad ca toti care sunteti anticiobani aduceti argumentul iepurilor. Iepurii nu sint in pericol de disparitie. Se inmultesc ca-n bancu’ ala…

 7. Da bravo, “devorare generală a versanților” :))) Oilea alea de mii de ani nu au distrus cat au distrus OAMENII in ultimii ani cu defrisarile, cu nesimtirea (aruncat pe jos, in ape) etc.
  Serios? Trebuie sa plateasca cineva ca oaia mananca iarba de pe munte, ca ce, ca e a statului? Pai, daca formele de relief nu erau astea statul nu avea nimic!
  Hai sa vedem adevaratele probleme in tara asta, nu numarul de oi, de caini si de fire de iarba mancate pe cap de ovina si ca eu pe teritoriul roman ma bronzez gratis cand stau la soare.

 8. Ai putea sa o bagi si pe aia ca pe vremuri era mai chiar greu cu lupii si cu ursii decat in ziua de azi, si asta ajuta cumva la o balansare ecologica echitabila intre oameni si natura … Ideea e ca pe langa limbajul incarcat de genu’ “conduce la o DEVORARE generală a versanților” sau comparatia dintre ciobani si patronii sau directorii de firme de tigari (cum zicea tatae, ce are sula cu prefectura?) pierzi din vedere absurditatea matematica de a avea grija de +500 de mioare cu 3 ciobanesti si lipsa de dovezi de eroziune generata de oile birsane care cam mai dintotdeauna au fost prezente pe aici. Nu era normal pentru un grup de oameni care practica ciobanitul sa protesteze cand modul lor de munca e pus sub incidenta unor standarde absurde compuse de cine stie cine care n-are nici o treaba cu oieritul?

  1. Du-te în mijlocul țării, vezi casele oierilor și mai vorbim atunci. Cât despre ecosistem .. din moment ce în omul a ocupat de-a lungul secolelor din ce în ce mai mult spatiu (ca nevoi dar și ca număr de persoane), automat a invadat din spațiul altor viețuitoare. Legea nu interzice oieritul, ci doar reglementează legislativ transhumanța. În continuare se menține tradiția,nu am iPhone și imi place să mă plimb pe munte. Care e problemă? Ca acum cineva care făcea ceva în plus e afectat de legea asta, e perfect de înțeles. Dar gardu tot nu trebuia sărit 🙂

 9. Prietene Buciuman, oile nu dau lapte de toamna pana primavara asa ca argumentatia ta legata de „lactatia turmelor” se duce pe Apa Sambetei. Oile nu trec iarna numai cu „furajele statului”. N-au cum. Mai au nevoie si de ceva suplimente atunci cand se asterne zapada peste „furajele statului” care nu mai sunt disponibile sau sunt greu de procurat. În ceea ce priveste impactul cainilor salbatici asupra faunei sunt de acord cu tine. Numai că, vezi tu prietene Buciuman, aia sunt salbatici, maidanezi, cum vrei tu, dar nu sunt caini de stana. Da, oierii sunt si afaceristi dar sunt si oameni dedicati meseriei lor. Si da, ar trebui sa promovam transhumanta si valorile romanesti pe care tu le consideri numai bune de luat in ras. Si nu. Nu toti locuim in blocuri gri. Asta-i doar alegerea ta si te priveste.

 10. Eu cred ca v-ati suparat toti aici, pentru ca inainte sa cititi acest articol ati tinut cu oierii “nedreptatiti” si acum simtiti ca trebuie sa dati argumente pe langa patosul initial si nu lasati loc argumentelor din acest articol.
  Da pasunatul cu oi si capre a existat din vremuri stravechi si da turmele au avut caini din vremuri stravechi, dar de ce nu sunteti atenti la ce scrie articolul? Nu numai noi eram mai putini dar erau mult mai putine oi pe pasunile noastre din simplul motiv ca oieritul este o afacere acum si se exporta marea majoritate a oilor si pe langa asta se primesc si subventii considerabile de catre oieri.
  Mai demult pe pasunile noastre pasunau doar numarul de oi necesare consumului nostru propriu, acum pasuneaza si oile necesare consumului tarilor catre care sunt exportate!!! O dar nu-i bai, ca vin bani pt asta oierului si statului?!?!? Pasunile luate cu chiria si distruse nu sunt ale statului si nici ale oierilor. Sunt ale generatiilor ce vor urma.
  Suprapasunatul este cel mai mare motiv al desertificarii si degradarii solurilor, fie ele montane, pe versanti sau pe ses.
  Tatal meu avea 30 de oi inainte de 1990. Pe vremea aceea toti proprietarii de oi din zona noastra isi tineau oile intr-o turma (o turma la o stana cu 3 caini, 2 mari si unul mic si istet) si iarna oile erau in curtea proprietarilor si mancau fan. Pt asta vara se cosea la greu. Sa se tina 10milioane de oi pe fan iarna at trebui pe langa pasuni sa detina oierii si suprafate imense de fanete… Ceea ce se stie clar ca nu se face, iernile blande permit pasunatul in lunile dec-apr.
  De remarcat este faptul ca oierii de acum sunt afaceristi care vor sa se imbogateasca rapid si nu au interesul sa aiba grija de pasuni pe un timp mai indelungat cum faceau ciobanii vechi cu acest stil de viata, care stiau ca iarna nu se pasuneaza fara sa le impuna legea!!
  Eu alerg pe pasuni/in paduri de 22 de ani. Ma antrenez pe terenuri accidentate pt ca practic orientarea sportiva. Ceea ce am observat in ultimii ani este ca a crescut considerabil nr de turme si stane peste tot. In zona noastra in loc de o turma la o stana cu 3 caini sunt 4 stane cu mai multe turme. La fiecare turma sunt 2-3-4 sau mai multi caini. De aici vine problema! A crescut si nr oilor dar si nr oierilor (din cauza afacerii si a subventiilor) astfel si nr cainilor.

  1. La observatia că în trecut, “pe pasunile noastre pasunau doar numarul de oi necesare consumului nostru propriu” aş da un contraexemplu clasic: bunicul lui Constantin Brâncoveanu, boierul Preda, pe la 1650 avea 1500 de oi (!) şi le exporta cea mai mare parte în Imperiul Otoman (românii nu mâncau multă carne de oaie nici atunci). Din comerţul cu turcii a venit bogăţia imensă moştenită de Brâncoveanu! Acelaşi lucru se întâmplă şi acum. Nici o problemă, e o piaţă liberă, iar cererea de carne de oaie în România e mică (oile sunt exploatate aici mai mult pentru lapte şi lînă). Pe de altă pare, însă, terenurile sunt mai aglomerate astăzi decât în trecut, aici sunt de acord. Nu datorită numărului mare de oi, ci a numărului din ce în ce mai mic de terenuri nelocuite. Pământurile virgine sunt astăzi mult mai puţine decât în trecut. Şi atunci se exploata intens, şi păşune şi lemn, dar exista un potenţial mai mare de regerenare. Astăzi, nu. Şi de aceea avem mai multă grijă de mediu, pt. că el s-a restrâns foarte mult. Şi se va restrânge din ce în ce mai mult în viitor…

 11. chiar nu poate pune nimeni discutia in termeni logici?
  vorbim despre ce? despre nr de caini care pot proteja un grup de oi! clar ca trebuie sa luam in discutie numarul acestora(a oilor). puneti 100 de oi, aduceti o haita de lupi si incepeti sa numarati oile moarte pe minut. apoi aduceti caini. scenariul: 100 oi, 4 lupi, 1 caine…rezultat 20 de oi si un caine moarte-morti… aplicand standardele de reactie ale trupelor speciale, ar trebui sa avem de 3 ori mai multi caini decat lupi, deci 12! dar sa presupunem ca un caine da si alarma si vine ciobanul….cu bata! patetic. 1 caine+1 cioba+bata + 4 lupi= 1 caine + 1 cioban morti. cu ursul cred ca e mai simplu, daca nu reuseste sa insface oaie, un caine doi reusesc sa-l sacaie pana pleaca.
  in rest discutiile sunt pline de patima si vad ca nu mai reusim sa vorbim de problema cand toti sunt dominati de lucruri nemarturisite.

 12. D-lor ECOLOGISTI, unde ati fost de 26 de ani, de cand dispar padurile Romaniei, am fi vrut Sa VA implicati Mai mult, este CRIMA ecologica, dar nu vede nimeni. O implicare Mai mare din partea d stra in jaful padurilor v ar aduce multumiri din partea romanilor. RESPECT !!!

 13. si sa nu uitam ca cobani(cei care pazesc nu cei care le au in proprietate) nu au contract de munca. Stapani oilor stau bine mersi la caldura si vin la stana dupa branza(nici asta nu e fiscalizata), cu masina luata din bani de la APIA(suventia). Practic desi stau pe un munte de bani din care nu platesc impozit mai sunt si intretininuti social de stat(suventile pe animale). Problema nu este ca de mii de ani se pasuna si iarna, problema este supraincarcarea pasunilor cu animale. daca ar fi 20-30 oi/ha nu cred ca ar fi o problema sa se pasuneze si iarna dar cand sunt sute/ha e o broblema mare pentru biodiversitatea acestor pasuni.
  Cainilor le da de mancare mamaliga, ori din cate am verificat cainele este carnivor nu vegetarian asa ca trebuie cumva sa isi asigure necesarul de carne. Personal am vazut caini care de foame mancau stuleti de porumb din culturile agricole.
  Grupul de interese Tiriac-Nastase inseamna app 60 mii vanatori in tara care se confrunta cu aceste probleme.
  De mi de ani se practica pasunatul nu contest, dar niciodata nu la acest nivel, multi tin oile doar pentru subventie in niste conditi inumane. Stiati ca pentru o oaie se primeste 70 ron/an iar daca o vinde in toamna, pe aceeasi oaie primeste banii si in anul urmator.
  Cunosc zone unde nu se mai cultiva terenul si erau oi, cum a inceput sa se cultive din nou cum au aparut iepuri, fazani etc.
  Vorbeau de dereptul la proprietate, dar oare, prin transhumanta nu se incalc acest derept ei trecand pe terenul diferitor persoane fara sa le intrebe?
  Practic proprietari de oi platesc ciobanul, impozit pe teren si eventual arenda daca e cazul, restul e profit in buzunar(miei si oi vandute, branza, lapte, lana, subventi de la stat etc). Nu ati vazut ce ghiuluri aveau la mana.

 14. Vorba lui Brancoveanu: ,,Prosti v-am lasat, prosti v-am gasit!,,
  Vorba lui Ovidiu Vantu: ,,Domnilor, investiti in puscarii, investiti in viitor!,,
  Vorba unui blogger anonim: ,,Am iesit in strada dar nu stim ce vrem, nu stim ce sa cerem iar cand primim ce cerem, nu stim ce sa facem!,,
  Se duce de rapa tara asta din ce in ce mai mult…Iar in lista mea de salvatori, ultimul dupa Iisus, e Scooby Doo…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *